View Single Post
Eski 15-02-2008, 22:19   #24
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Besin eriyiğinin EC değeri yani iletkenliği, bunu oluşturan etmen olaraktuzluluğu çok önemlidir.
Bunu tayin edebilmek ancak ve ancak elektrik kondüktivite ölçen EC metreyle veya TDS metreylemümkündür .TDS metrede tuzluluğu mg/l olarak ölçer. 700 mg/l tuz 1mS/cm ye tekabül eder. Besin eriyiğindeki tuz miktarı çok önemlidir.Bu bakımdan ölçme imkanımız yoksa bitkiyi gözlemek zorundayız.Besin eriyiği hazırlanan suyun kalitesi de çok önemlidir.Besin eriyiği herhangi bir su ile hazırlanamaz. suyun mutlaka içilebilir standartlarda veya ona çok yakın olması lazımdır.zira hazırlanan besin eriyiğinin EC değeri
kullanılan tuzların (kimyasal madelerin) meydana getirdikleri EC degeri ile kullandığımız suyun EC değerinin toplamına eşittir. Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez ,su miktarı artırılarak tuzluluk düşürülür.İşte Sayın Atomkarınca ya tavsiye ettiğim bu oldu. Arızanın tuzluluktan kaynaklandığını düşünerek su miktarını artırmalarını yavsiye ettim,galiba tavsiyemde netice vermiş sevindim.
BU konuyu uzun uzun anlatmamın sebebi besin eriyiği kullanacak arkadaşlara bir uyarı olması acısından faydalı olur diye düşündüm.
Bu gibi hallerde ,yani şüpheli durumlarda önce su miktarını biraz fazla tutmak ve bitkinin hal ve gidişatına göre hareket etmek faydalı olur.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön