View Single Post
Eski 07-04-2006, 00:36   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Daldırma tekniği ile üretim (marcottage, layering)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi velveteen
Merhaba,
...Mine hanım bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Daldırma dalın ucundan bir parça kopartmak ve nemli toprağa saplamak anladığım kadarıyla..ama saksının üstünü sera etkisi yaratmak için naylonla kapatmak **** başka tüyolar varmı işe yarayacağını bildiğiniz...
Daldırma bitkisel üretimde çok eski bir yöntemdir.Manolya daldırma ile üretilebilir.

Daldırma Metotları
a) Uç daldırması: Sürgün ucu kıvrılır ve toprağa gömülür.
Name:  ucdal.gif
Views: 41922
Size:  5.7 KB

b) Adi daldırma: Bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen yerinin toprakla veya torf ile örtülmesi ve ucunun topraktan çıkarılmasıyla yapılır. Bir yaşına kadar olan sürgünler için uygundur.Dal çizilerek yara açılır. Bu noktalara fungusit veya en kötü şartlarda odun kömürü (mangal kömürü )tozu sürün. Köklendirme hormonu da uygularsanız sonucu hızlandırırsınız.

Name:  adidal.gif
Views: 43072
Size:  5.1 KB

c) Yılankavi daldırma: Adi daldırma gibidir.Ancak sürgün birkaç noktadan daldırılır. Dalın altı bıçakla çizilir veya bilezik alınır. Üzeri toprakla örtülür. Gömülen her noktada köklenme olur.

Name:  yilankavidal.gif
Views: 42819
Size:  4.9 KB

d) Hava daldırması (Havai daldırma ): Bitkinin kabuk dokusunda yara açılır veya bilezik de alınabilir.Bu nokta nemli kalacak şekilde torfla sarılır ve naylonla kaplanır.
Name:  havadaldir.JPG
Views: 43305
Size:  23.6 KB

e) Tepe daldırması: Bitkinin dinlenme mevsimindeyken tepesi toprak seviyesinde kesilir yeni gelişen sürgünlerin dip tarafının toprakla örtülerek bunların köklenmesi sağlanır.

Name:  tepedald.gif
Views: 40731
Size:  8.2 KB

f) Hendek daldırması: Dal bir hendeğe yatırılır, çıkan sürgünlerin etrafına toprak doldurulur. Sürgünlerin diplerinde kökler meydana gelir.

Name:  kiraz-seftali gezisi 007.jpg
Views: 41684
Size:  68.3 KB

Bu metot günümüzde profesyonel meyve fidanı yetiştiriciler tarafından özellikle bodur anaç yetiştirmede kullanılmaktadır.

Yeni sürgünlerin diplerine ara ara toprak yığılır.Mevsim sonunda toprak açılır ve köklü sürgünler ana bitkiden çıkış yerinden kesilir.
Name:  kiraz-seftali gezisi 009.jpg
Views: 41632
Size:  55.3 KB

Sürgün üzerinde bulunan tomurcuklardan çıkan yeni sürgünler de toprağı deler filizlenir. Bunların diplerinde de kökler oluşur.Buna devamlı daldırma da denir.

Name:  kiraz-seftali gezisi 010.jpg
Views: 48719
Size:  59.5 KB

Çıkan sürgünler daha ana bitkiden ayrılmadan önce yerinde aşılanır.Böylece ana bitkiden alındıklarıda sağlam, güçlü, satışa hazır aşılı fidanlar elde edilir.

Name:  kiraz-seftali gezisi 11.jpg
Views: 40233
Size:  54.1 KB

Bu fotoğrafları Ödemiş'te Ekim 2005 de meyve fidanı üretim bahçelerinde çektim. Ödemiş meyve fidanı yetiştiriciliğinde şu anda bütün Türkiye'de bir numara olma yolunda.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 20:36
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön