Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi velveteen
Merhaba,
...Mine hanım bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Daldırma dalın ucundan bir parça kopartmak ve nemli toprağa saplamak anladığım kadarıyla..ama saksının üstünü sera etkisi yaratmak için naylonla kapatmak **** başka tüyolar varmı işe yarayacağını bildiğiniz...
|
Daldırma bitkisel üretimde çok eski bir yöntemdir.Manolya daldırma ile üretilebilir.
Daldırma Metotları
a) Uç daldırması: Sürgün ucu kıvrılır ve toprağa gömülür.
b) Adi daldırma: Bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen yerinin toprakla veya torf ile örtülmesi ve ucunun topraktan çıkarılmasıyla yapılır. Bir yaşına kadar olan sürgünler için uygundur.Dal çizilerek yara açılır. Bu noktalara fungusit veya en kötü şartlarda odun kömürü (mangal kömürü )tozu sürün. Köklendirme hormonu da uygularsanız sonucu hızlandırırsınız.
c) Yılankavi daldırma: Adi daldırma gibidir.Ancak sürgün birkaç noktadan daldırılır. Dalın altı bıçakla çizilir veya bilezik alınır. Üzeri toprakla örtülür. Gömülen her noktada köklenme olur.
d) Hava daldırması (Havai daldırma ): Bitkinin kabuk dokusunda yara açılır veya bilezik de alınabilir.Bu nokta nemli kalacak şekilde torfla sarılır ve naylonla kaplanır.
e) Tepe daldırması: Bitkinin dinlenme mevsimindeyken tepesi toprak seviyesinde kesilir yeni gelişen sürgünlerin dip tarafının toprakla örtülerek bunların köklenmesi sağlanır.
f) Hendek daldırması: Dal bir hendeğe yatırılır, çıkan sürgünlerin etrafına toprak doldurulur. Sürgünlerin diplerinde kökler meydana gelir.
Bu metot günümüzde profesyonel meyve fidanı yetiştiriciler tarafından özellikle bodur anaç yetiştirmede kullanılmaktadır.
Yeni sürgünlerin diplerine ara ara toprak yığılır.Mevsim sonunda toprak açılır ve köklü sürgünler ana bitkiden çıkış yerinden kesilir.
Sürgün üzerinde bulunan tomurcuklardan çıkan yeni sürgünler de toprağı deler filizlenir. Bunların diplerinde de kökler oluşur.Buna devamlı daldırma da denir.
Çıkan sürgünler daha ana bitkiden ayrılmadan önce yerinde aşılanır.Böylece ana bitkiden alındıklarıda sağlam, güçlü, satışa hazır aşılı fidanlar elde edilir.
Bu fotoğrafları Ödemiş'te Ekim 2005 de meyve fidanı üretim bahçelerinde çektim. Ödemiş meyve fidanı yetiştiriciliğinde şu anda bütün Türkiye'de bir numara olma yolunda.