View Single Post
Eski 05-04-2006, 00:12   #99
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı

Bitkilerin besin maddelerini alabilmeleri için toprağın reaksiyonuna bağlıdır.Toprağın pH sı, yani reaksiyonu hepimizin bildiği gibi asitlik veya alkalilik değeridir. Her element her pH derecesinde alınamaz. Dolayısıyla biz toprağımızın reaksiyonunu bilmiyorsak, verdiğimiz gübreyi belki de bitkimizin hiç alıp kulanmadığı gerçeği ile karşılaşırız.
Aşağıdaki tabloda hangi pH derecesinde hangi besinin alınabildiğini, hangisinin alınamadığını görebilirsiniz.

Name:  ph besin alimi.jpg
Views: 4857
Size:  53.2 KB

Örneğin tabloya bakarsak demirin alımının asit değerlerde yüksek olduğunu, ortam alkalileştikçe demirin alınamadığını görürüz. Gerçekten de toprakta fazla kireç olunca bitkide demir eksikliği o derece açıktır ki, alışkın bir göz pH metre kullanmadan hemen bunu izler. Genel olarak bitkiler 6.5-7.5 pH sınırlarında en fazla besin alımını gerçekleştirir. Bu arada sulama suyumuzun pH sının da toprak pH sını etkilediğini söylemeye gerek yok sanırım.Aşırı kireçli sularımıza da dikkat çekmek istiyorum.

Basit bir pH metreyi ziraat marketlerden alabilirsiniz.Elbette çok çok gelişmişlerini de. Bir turnusol kağıdıyla da basitçe bakabilirsiniz. Toprağınız çok alkali olmuşsa kükürt, çok asit olmuşsa tarım kireci ile gübreleyip dengeleyebilirsiniz.

Aksi taktirde verdiğiniz besin maddelerinden bitkinizin hiç faydalanamayıp fizyolojik olarak hastalanması söz konusu olacaktır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön