agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşım Etkinliği 2023-2024 > 2023-2024 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)-KAPANDI
(https)




Beğeni Düzeni155Beğeniler
  • 21 Gönderen yavuz10
  • 13 Gönderen yavuz10
  • 19 Gönderen yavuz10
  • 20 Gönderen yavuz10
  • 8 Gönderen yavuz10
  • 15 Gönderen yavuz10
  • 9 Gönderen yavuz10
  • 7 Gönderen yavuz10
  • 10 Gönderen yavuz10
  • 10 Gönderen yavuz10
  • 8 Gönderen yavuz10
  • 14 Gönderen yavuz10

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-10-2023, 20:06   #1
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
yavuz10

Paylaşmayı planladığım tohumlar:

1- Lunar White Havuç Tohumu
2- Misk Adaçayı
3- Swiss Chard Bright Light Pazı Tohumu
4- Manyas Kazak Fasulye
5- Hayıt
6- Sarı Kapya Biber Tohumu
7- Safranbolu Mevlana Fasulye
8- Safranbolu Empirme Fasulye
9- Kirpi Salatalık
10- Kristal Limon Salatalık
11- Yer Kirazı
12- Kuşkonmaz

Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini LojistikMerkezine gönderdiğinizden emin olunuz. Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.
Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen yavuz10 : 11-11-2023 saat 15:14
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2023, 20:35   #2
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Lunar White Havuç Tohumu

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Havuç
  • Tohum çeşit adı: Lunar White
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer: Tohum sitesi
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan:
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Gübre uygulanmadı
  • Kullanılan ilaçlar: ilaç uygulanmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023 Ağustos
  • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolaya yakın orta derece bence. Orta dereceye yükselten kısım, çimlenmesi yavaş oluyor ve çimlenene kadar toprağın nemli kalması gerekiyor. Benim geçen seneden çıkmayan bazı tohumlarım baharda çimlendiler.
  • Hasat süresi: 2 aydan fazla sürüyor 3 aya yakın
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Beyaz - uzun - sivri
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: kök sebzesi
  • Bitki çeşit özellikleri: Öncelikle şunu belirtmek isterim, yanında başka çeşit havuçlarda vardı ama o havuçlardan birer ikişer kök vardı(Solar yellow-sarı, Atomic red-kırmızı, Black nebula-mor, Tendersweet-turuncu). Çapraz tozlaşmadığını düşünüyordum fakat havuçlar çapraz tozlaşıyorlarmış. Bu sebepten ötürü farklı renklerde havuçlarda çıkabilir.
    Tohumların büyük bir çoğunluğu beyaz havuca ait, arada diğer renklerde nadiren de olsa çıkacaktır. Ekim vaktini iyi ayarlayamadığım için gelişimleri istediğim gibi olmadı, kabukları hemen kalınlaştı. Yiyemeyince de çoğunu tohumluk olarak bıraktım. Aralık gibi ektim bahardan sonra çiçeklendiler. Havuçlar gevşek toprak seviyor. Beyaz sanırım diğerlerinden farklı olarak sanırım daha kazık kök gibi derinlere iniyor. Olgunlaşanları sökmek zordu. Tadı normal havuç gibiydi. Bu arada havuçlar fotoğrafta gözüktüğünden daha iri oluyorlar bunları ben erken söktüm o yüzden küçük ve inceler

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 07-10-2023 saat 21:12
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2023, 17:58   #3
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Misk Adaçayı

  • Bitki türü: Tıbbi ve aromatik bitki
  • Bitki ömrü: 2 yıllık
  • Tohum Türü: Adaçayı
  • Tohum çeşit adı: Misk adaçayı (Salvia sclarea)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni: Baçem
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Tamamen saf tohum
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Gerek duyulmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: Tam emin olmamakla birlikte ağustos, 2023
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 50-60 santim kadar boylanan, 5-6 ana dal yaparak yayılan bodur bir bitki.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Meyvesi yok. Yaprakları tüylüdür, çiçekleri gösterişli açık renkli ve biraz limonu andıran kendine has bir kokuya sahiptir.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Son donlardan sonra ekilmesi uygun olur
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Suda bekleterek tohumları şişirmek çimlenme oranını yükseltir. Daha hızlı çimlenmesini sağlar.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Kanaatkar bitkidir ama ayda bir sulamak gelişimini olumlu etkiler. Yağı için yetiştirilecekse ne kadar az sulanırsa yağ kalitesini o kadar artırır(susuzluk stresi çektiği için), çiçek için yetiştirilecekse sulama sıklığı arttırılabilir(arılar için ben çiçek amaçlı yetiştirdim).
  4. İklim gereksinimleri: Bütün iklim tiplerine uygundur, okuduğum kadarıyla iki yıllık bir bitki. Tahminimce sert iklimlerde tek yıllık, daha ılıman iklimlerde ikinci yılı çıkartıyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Çiçekleri kuruduktan sonra alınır. Tohumları rüzgarda sallanıp dökülecek gibi değildi, görece biraz çiçek sapına tutunuyorlardı. Yanlış hatırlamıyorsam her çiçek 3 veya 2 tohum oluşturmuştu. Tohum alım zamanı, eldiven giyilmesini öneririm. Çok yağlı bir bitki olduğu için elleriniz yağlanıp bitkideki bütün tozları toplayabilirsiniz. Ayrıca iklim ve bakım şartlarına göre ilk hasattan sonra ikinci hasatta yapılabilme şansı varmış(yağı için). Tohumlarını hasat ettikten sonra kurumaya yüz tuttu ve bu yüzden sert bir budama yaptım, son hali görseldeki gibidir.
Tohum sayısı sınırlı 10 kişiyle paylaşabilirim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 08-10-2023 saat 22:16
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2023, 21:35   #4
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Swiss Chard Bright Light Pazı

  • [B]Bitki türü:
  • Bitki ömrü: 2 YIL
  • Tohum Türü: Sebze
  • Tohum çeşit adı: Swiss Chard Bright Light Paz
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni: 3 farklı kişinin tohumları
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Sadece pazılar vardı, aynı aileden başka sebze yoktu
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: ihtiyaç duyulmadı
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Ağustos
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Toprak yüzeyinden çıkan çok yapraklı sebze
  • Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Rengarenk oluşu
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İkinci yılda tohum verdiğini okudum ama benimkilerin tohum vermeye niyeti olmadığı için, kökleyip tekrar ektim. Hepsi tohuma durdu. Kimisi erken kimisi geç. Sanırım sıcak iklim ''tohuma durma'' durumunu tetikliyor.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: tohumları ıslatmak faydalı olacaktır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Organik maddece zengin topraklarda daha büyük yapraklar oluşturduğunu öğrendim ama benimkileri böcekler rahat bırakmadığı için maalesef bir karış yaprak olunca sürekli hasar ettim.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı sıcak ve kuru iklimden pek hoşlanmıyor sanırım
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: küçük yapraklar oluşturmaya ve gövdesi uzamaya başlayınca, tabiri caizse kuleleşince.
Not, tohumları üç farklı kişiden renkli pazı olarak aldım ama birininki sadece yeşil çıktı o yüzden yeşil saplı pazıların tohumu biraz ağırlıklıdır. Suyunu eksik etmedik, dört beş kök pazıyı yıl boyunca hasat edip sürekli tükettik. Gark ettik pazıya, ıspanağı hiç aramadık . Beyaz, açık pembe, kırmızı saplı yaprağı koyu, sarı, turuncu, koyu yeşil, açık yeşil, pembe ve birde yanlış hatırlamıyorsam kırmızı saplı yeşil yapraklı renklerinde, rengarenk pazılar vardı. En az sarı ve açık pembe vardı. Tohum zamanı öyle bi hacimlendiki hangi renk ne kadar yaptı takip edemedim çok sık diktiğim için o yüzden en azından 30-40cmlik aralıklarla dikmenizi tavsiye ederim.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen yavuz10 : 17-10-2023 saat 09:21
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2023, 21:12   #5
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Manyas Kazak Fasulyesi

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıl
  • Tohum Türü: Bakliyat
  • Tohum çeşit adı: Manyas Kazak Fasulyesi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: Rusya'dan Manyas'a
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan: Ben
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: Ekim, 2022
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak
  • Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Süt halinde hızlı pişmesi
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Güzlük olarak ekilebilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Bir gece önce ıslatmak faydalı olur ya da bir gece öncesinde sulanan nemli toprağa direkt ekilebilir.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Diğer fasulyelerle aynı
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı sıcaklarda verim azalıyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kapsüller kuruduğunda alınmalı.
Not: Geçen sene dağıttığım kuru fasulye tohumlarındandır. Buzdolabında saklandığı için çimleneceğini düşünüyorum. Adını da öğrendim Manyas Kazak Fasulyesiymiş. Kazaklar, Rusya'dan göç ederken yanlarında bu fasulyeyi Manyas bölgesine getirmiş ve buralarda bir kaç mahallede ekilmeye devam edilen oturak kuru fasulye çeşididir. 2022 yılında tescillenmiş. Kabukları tam kurumadan toplandığı için bizim buralarda süt fasulye diye satılır. Süt hali kuru halinden daha lezzetlidir. Bazı köklerde sırık gibi kollar atıyor. Eğer atılan bu kollar kesilirse daha verimli oluyormuş.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 25-10-2023 saat 06:47
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2023, 17:59   #6
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Hayıt

Tohumu Sn. Musa Gündoğan'ının tıbbi aromatik bitki adası için paylaşıma açıyorum. Şuanda elimde çok az tohum var, 2 kişiyle yani toplamda 3 kişiyle paylaşabilirim . Etkinliğin son haftasına kadar tohum almaya çalışacağım. Eğer yeterli olgunluğa ulaşan tohumlar olursa daha fazla kişiyle paylaşacağım.


  • Bitki türü: Tıbbi ve aromatik Bitki
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Tıbbi bitki
  • Tohum çeşit adı: Hayıt
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: Baçem
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saf
  • Tohumu ilk paylaşan: ben
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Uygulanmadı, tek ağaç
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çalı tipi bir bitki
  • Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Tohumları yutulduğunda karın kısmındaki bütün ağrı sızı vs. her şey için iyi geldiğini hatırlıyorum. Uzun süreli kullanımlarda erkeklerde ve kadınlarda östrojen hormonunu arttırdığı için erkelere pek önerilmez.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar sonbaharda ekilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Bu konu hakkında bir bilgim yok.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Klasik pek çok tıbbi bitkiler gibi kanaatkar bir bitkidir. Organik maddesi yüksek toprak, gübre ve suyla desteklenirse gelişimi fark edecektir. Ben ayda bir sulamayla kıraç bir toprakta sağlıklı bir şekilde yetiştirdim. Yalnız güneş ışığıyla pek arası yok sanırım. Ağaç altına yakın sabah bir iki saat akşam bir iki saat alacak bi yere ektim.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı ekstrem iklimlere uygun değildir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuruyup kahverengileşince.


Hayıt (ağacı) fazla boylanmayan bir çalı bitkisidir. Hazirandan sonra mor hafif kokulu minik çiçekler salkım şeklinde açmaktadır. Tohumların olgunlaşması sanırım biraz uzun sürüyor. Yetiştirmesi kolay, fazla bakım istemeyen bir bitkidir.

Normalde daha fazla tohumum olacaktı ama sanırım yaprakları kabaran nokta nokta olan hastalığa çabuk yakalanıyor. İki kere sert budamayla bu hastalığı atlattı.




Tıbbi kullanımları için lütfen araştırınız.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 31-10-2023 saat 20:24
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2023, 17:01   #7
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Sarı Kapya

Talep sınırına ulaşıldı.
  • Bitki türü: Biber
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Sebze
  • Tohum çeşit adı: Sarı Kapya Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 0
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:
  • Tohumun kökeni: Standart tohum
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu:
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Sarı rengi
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Bugün herkes kamber biberlerden bahsetti. Bende o zaman dedim bi biber paylaşayım . Sarı kapya biberinin tohumlarını standart tohumları satan bi firmadan aldım. İhtiyacım olandan çok çok fazla tohum vardı elimde. O yüzden bi kısmını dağıttım konu komşuya bi kısmını da burada meraklısıyla paylaşmak istedim.

10 kişilik tohum vardır bilginize.


Düzenleyen yavuz10 : 01-11-2023 saat 21:25
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2023, 19:14   #8
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Safranbolu Mevlana Fasulye

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıl
  • Tohum Türü: Bakliyat
  • Tohum çeşit adı: Safranbolu Mevlana Fasulyesi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: safranbolu
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık, verimli
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: kuru tüketime uygun
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulye bence mevlana fasulye fakat benim bildiğim mevlana fasulye biraz daha yuvarlaktı. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2023, 08:19   #9
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Safranbolu Empirme Fasulye

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıl
  • Tohum Türü: Bakliyat
  • Tohum çeşit adı: Safranbolu Empirme Fasulye
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Safranbolu
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık, verimli
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Kuru tüketime uygun
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulyenin adı bence empirme fasulyedir. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2023, 20:27   #10
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Kirpi Salatalık

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Salatalık
  • Tohum çeşit adı: Kirpi Salatalık
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni: Sayın Köpük_bahçesi nden geldi
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Tohumluk bıraktığım zaman bahçede ne salatalık ne acur vardı. Acı diye köklemiştim
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: yerde yayılıcı istenirse sırıkta olabiliyormuş
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Dikenleri olan bi çeşit eğlenceli salatalık
  • Yetiştirme özellikleri: Diğer salatalıklar gibi.
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Not, tohumlardaki çimlenme zayıf olabilir. Normalde sararınca tohum almam gerekiyormuş ama baktım tohumluk ayırdıklarım yumuşamıştı ve rengi iyice açılmıştı. Aynı zamanda çekirdekleri de sertleştiği için tohum alma zamanı geldiğini düşündüm.

Yerde epey yayılıyor, kenarı ekilmesini tavsiye ederim. Bitkinin yaprakları karpuza benziyor. Aynı zamanda Efsane bi verimi var. Tadı ortalama ama eğlenceli bi yaz sebzesi. Turşusu lezzetli kıtır kıtır. Dikenleri de batmıyor ama dilde ağızda hissediliyor.

Eklenen Resimler
 
malbman, Zekoş, hafka ve 7 kişi beğendi.

Düzenleyen yavuz10 : 09-11-2023 saat 07:46
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2023, 07:30   #11
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Kristal Limon Salatalık

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Salatalık
  • Tohum çeşit adı: Kristal Limon Salatalık
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: ticari
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saf, tek yetiştirildi
  • Tohumu ilk paylaşan: Sanırım yavuz10
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: gerek duyulmadı, tek yetiştirildi
  • Hasat yıl ve ayı: 2022, Yazı
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sarılıcı, tırmanıcı
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Limon gibi meyveleri var, sarı yuvarlak ve çıtır çıtır
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: bahar ve güzde olamk üzere iki kere ekilebilir
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: 1 gün suda bekletmek ya da nemli toprağa ekmek faydalı olacaktır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Sanırım çok düzenli sulama istiyor, 2022 de ilk ektiğim zaman bir hafta sulamasını aksattım ve sonrasında sadece erkek çiçek açtı asla salatalık vermedi. Bi kere daha ekeyim dedim bu sene de aynısı oldu. Sanırım seneye ekmem. Geçen sene bir kökten beş tane salatalık aldım.
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: iyice sararıp yumuşayınca
Elimde fazla tohum yok yettiğince paylaşacağım. Bu arada tohumlar 2022 yazından kalmadır.

Sanırım tekrar ekmem, bana göre çok nazlı bi bitki ama bu şekilde olmadığını söyleyenlerde var. Bunu denedim geçer not alamadı ama kristal elma salatalık var sırada. Onu denemeyi planlıyorum ama deneyen varsa lütfen mesaj atsın. Sulama isteği aynı şekildeyse ekmem. Bahçede böyle değişik sebze ve meyvelerin olması güzel oluyor. Hem insan görünce hayret ediyor, farklı deneyimler yaşamış oluyor hemde eğleniyor yetiştirirken.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 10-11-2023 saat 08:22
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2023, 16:51   #12
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Yer Kirazı

  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: üzümsül
  • Tohum çeşit adı: Yer Kirazı ,(Cape Gooseberry), P. pruinosa
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: Köpük_bahçesi
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan: mahon67
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: ihtiyaç duyulmadı, tekti.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: zemine oldukça yakın minyatür çalı gibi gelişimi var. iki karış maksimum boyda bir kökten çok fazla yan dallı
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Altın çileğin küçüğü, özel kabuğu bulunan, kendine has bi aroması olan meyve, sevip sevmediğime tam karar veremedim. Seneye tekrar ekeceğim
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: ilk donlardan sonra viyolde çimlendirilip toprağa alınabilir. Ben direk toprağa ektim. Oldu. Yaz sonunda denedim
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Nemli peçete arasında bekleterek direk toprağa ekim yaptım
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bu konu hakkında net bi fikrim yok, bu aylarda ki güneş çok yakıcı olmadığı için şuan halinden memnun. Baharda ekmiş olsaydım daha net- kesin bi yargıda bulunabilirdim.
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyvenin kendisi ve dış kabuğu sarardığında alınabilir.
Not, biraz fazla yere döküyor. Belki bahçe rüzgarlı diye döküyor olabilir, bilmiyorum. Bi karış bile boyu yok ama üzeri meyve dolu. Erkenden meyve vermeye başlar. Keza yine dış kabuğunun içinden çıkan sarı renkli meyvesi bana eğlenceli geliyor, kabuğun içi dolu sanıyorsunuz ama bi açıyorsunuz şeker gibi parlak küre meyve, zihni yeterince şaşırtıyor.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2023, 15:07   #13
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 235
Kuşkonmaz

  • Bitki türü:
  • Bitki ömrü: Çok Yıllık
  • Tohum Türü:
  • Tohum çeşit adı: Kuşkonmaz
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. veya 4. yılı
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saftır
  • Tohumu ilk paylaşan: Bendeki tohumu ilk paylaşan, yavuz10
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyona ihtiyaç yoktu çünkü tekti.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sürekli hasat edilirse devamlı filiz veren ama eğer hasat edilmezse de orta boylu ince dallı ve ince yapraklı çalımsı bi hala dönüşüyor.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: yeşil, pırasamsı tadı olan değişik bişey
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Şifa deposudur. Her bahçede beş altı kök olmalı. Tadı bana göre pek aham şaham olmasa da sırf şifasından ötürü kökleyemiyorum. Çiğken pırasa gibi. Pişmiş halinin tadını bilmiyorum, hiç o kadar hiç sabredemedim. Bahçede oyalanırken bişeyler atıştırmayı seviyorum. O yüzden hep çiğ yedim. Not içinde bi not daha düşeyim bahçede en güzel atıştırmalıkların başında bezelye domates ve bu kuşkonmaz gelir bence çıtır çıtır

Baharda ekilmesini tavsiye ederim. Kendine güvenen kışında ekebilir. Çimlendirmesi aşırı kolay. Koy nemli peçeteye iki günde kök vermeye başlar bilemediniz en geç bir hafta sonra kök çıkarmaya başlayacaktır. Ben üç veya dört sene önce saksıya ekmiştim.

Bahar aylarında havalar ısınmaya başlayınca sürgünlerde çıkmaya başlayacaktır. İlk sene kesinlikle hasat önerilmiyor ki zaten ilk sene hasat etmeye kalksanız anca kürdan kalınlığında olacağı için bitkiyi üzmeye değmez. İlk sene bitkiyi gübreyle desteklemek oldukça faydalıymış. Hoş aslında sürekli hasat edilmesi planlanıyorsa, gübreyle desteklenmesi ve organik maddesi yüksek topraklarda yetiştirilmesi kaliteli hasat anlamına gelmektedir.

İlk sene baharda ektik, az azar sulayıp bitkimizi sadece büyütüyoruz. Çalımsı formuna kavuşuyor. Budama biçme yapmıyoruz. Kışa kadar o çalımsı forma dokunmuyoruz. Sallanacak rüzgarda kırılacaktır belki ama sorun olmayacaktır. Zamanında önce kırıldı veya kesilip alındıysa zaten kendisi tekrar filiz verip o formu yakalamaya çalışacaktır. Tabi bu sırada köke harcayacağı enerjiyi toprağın üst kısmı için kullanacaktır.

İkinci senenin başında yani kışında geçen seneden kalan kuruyan o çalımsı kısmı toprak hizasında keserek toprağa yatırıyoruz veya hemen komposta gönderiyoruz. Bahar aylarına geldiğimizde toprak üstünde filizler çıkmaya başlayacaktır. Tadı çok merak edilirse bu sene üç dört adete kadar hasat yapılabilir. Tabi bitkiyi yormayacak kadar hasat olmalı. Eğer çıkan filizler gözünüze ince geldiyse bence hasat yapmayın. Neyse bu sene de yine o çalı formuna ulaşacak şekilde bakıyoruz.

Üçüncü sene, sonunda hasat senesi. Bu seneye kadar bitkiye hiç bakmasanız, bi köşeye atsanız bile zayıfta olsa bitkiniz gelişecektir. Bakım olayını o yüzden gözünüzde pek büyütmeyin bence. Kuşkonmazın olayı sadece sabır. Bu sene baharda sezonu açıp hasada başlayabilirsiniz. Pençeleriniz (kuşkonmazın köklerine pençe deniliyor.) gücüne göre ikişer üçer filiz vermeye başlayacaktır. O gün toprağın üstünde minik bir filiz varsa ertesi güne mutlaka hasat boyuna gelecektir. Çok hızlı büyüyor. İdeal hasat boyu 20-25 cmdir. Gün aşırı hasat edebiliyorsunuz bazen. Yanlış hatırlamıyorsam 8-9 hafta hasat edilebilir. Bu sürenin sonunda pençeyi rahat bırakıyoruz ve o çalımsı formunu yakalamasını sağlıyoruz. Tabi hasat sırasında arada solucan gübresidir, organik gübrelerle, yosunlarla veya yanmış hayvan gübreleri ile desteklerseniz daha kaliteli sebzeler elde edersiniz. Sulama işini azar azar yapabilirsiniz. İkliminize ve yaşadığınız bölgeye göre karar verebilirsiniz.

Dördüncü sene ve diğer yıllarda aynı üçüncü sene gibi ilerliyorsunuz.

Yeni öğrendiğime göre bitkinini dişisi ve erkeği varmış. Tohum veren bitkiler dişi, vermeyenler erkekmiş. Avrupa ülkeleri özellikle erkek olanları istiyormuş. Dişiler biraz daha acı, erkekler biraz daha çıtır çıtırmış. Eğer bitkinin cinsiyeti varsa buda üçüncü dördüncü senede belli oluyor. O seneye kadar zaten ne tohum tutuyor ne çiçek açıyor. Bu arada bitkileriniz tohum tuttuysa güzel haber seneye gönül rahatlığı ile hasat edebilirsiniz. Benim yediklerim hep tohum tutan pençelerin sebzesiydi

Ben bu sene ne bakım ne su hiç bişey yapamadığım için çok fazla hasat yapamadım. Çok kalın değil ama incede değildi hasat ettiğim bitkiler. Tabi aklımın bi köşesinde hep acaba tilkişen yani yabani kuşkonmaz olabilir mi diye dönüp duran bişeyler var. Tohum talep edecekler böyle bir ihtimal olduğunuda bilin. Zaten seneye ne olup ne olmadığı göreceğim. Aynı zamanda yeni öğrendim ki kuşkonmazında hibrit tohumları varmış. Benimkilerin hibrit olmadıklarını düşünüyorum, çünkü düzensiz ve ince sebzeler verdi. Hibritleride gördüm maşallahı vardı. Epey kalındılar.

Son olarakta toprak isteklerinden bahsedeyim, kireçli kumlu topraklar en sevdiği topraklardır ama onun dışında asitli toprak haricinde pek çok toprakta yetiştirebilirsiniz. Güneşten hoşlanan bir sebzedir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, edindiğim tecrübelerimi ve bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Unuttuğum veya merak ettiğim kısımlar varsa sorabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

He birde üretim yöntemlerine gelecek olursam; tohum ve pençe çelikleri şeklindedir. Tohumu zaten anlattım. Pençeden üretim ise aynı enginarların kök çeliklerinden üretilmesi gibi. Ayırdığımız parçalar da filiz varsa işlem tamamdır. Tek sıkıntı pençeler acayip toprağa tutunuyor. Ayırması biraz zor. Hibritler pençeden çoğaltılamaz.

Son diye diye bitiremedim ama bu sefer son, beyaz kuşkonmaz çeşidi, toprak altında büyütülerek elde edilir.
İsterseniz siz bile yapabilirsiniz. Verdiğim tohumlardan elde ettiğiniz filizleri gördükçe üzerine toprak atarak, toprak altında büyütüyorsunuz. Fotosentez yapamayan yeşil hücreler zamanla beyazlıyor. Sonuç olarak ortaya beyaz kuşkonmaz çıkıyor.

Elimde maalesef bu kadar tohum var, daha fazlaydı ama yağmurla hepsi gitmiş, yettiğince paylaşmaya çalışacağım.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024