agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2022-2023 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni160Beğeniler
  • 25 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 18 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 39 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 18 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 21 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 16 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 8 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 15 Gönderen Şeftali çiçeği

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-11-2022, 12:47   #1
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Şeftali Çiçeği

Herkese bereketli bir sezon diliyorum.
Paylaşacağım tohumlar şöyle:

1- Big Cheef mor domates
2- Badem salatalık
3- Kaibi Round dolmalık biber
4- Emcelli biberi
5- Siyah mısır
6- Beyaz Selanik mısırı
7- İri alaca karpuz
8- Kırmızı çekirdekli İreniwaki karpuzu


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 14:14 Neden: Madde değiştirme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2022, 13:49   #2
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Big Cheef mor domates

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Mor domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 3

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Önceki yılın paylaşımda Sn. Birnefestoprak'tan- Tenessee kökenli bir domates

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Birnefestoprak

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bu bahçemde başka domates ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2022 yaz sonu

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sene Big Cheef'lerimin artık özelliklerini tam olarak göstermeye başladıklarını düşünüyorum. Sezonun başında sulamayı aksattığım için fideler oldukça yavaş bir gelişim gösterdi ve meyve tutumu az oldu. Durumu farkedip düzeltince göz kamaştırıcı bir atılım yaptılar. Bitkisi çok boylanmamakla birlikte sağlam ve güçlü gelişiyor. Çok verimli, topladıkça yeni meyveye duruyor.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Bu sene de son derece iri, yayvan ve göz dolduran meyveler verdiler (çoğu 400-500 gr arası). Kesiti mor-kırmızı göz alıyor ve çok dengeli, tatlı bir lezzette. Beklentilerimi fazlasıyla karşılayan çok sevdiğim bir cins.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan domates iyice olgunlaşıp yumuşayınca

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 13:52 Neden: Foto ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2022, 14:10   #3
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Badem salatalık

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Salatalık
• Tohum çeşit adı: Badem salatalık

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sn. Elifaydın

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi ancak bana gelmeden önceden bir karışım olmuş, arada bir cins kornişon çıkabiliyor.

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Musa Gündoğan

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka salatalık ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sene farklı bir bahçeye ektim ve daha iyi verim aldım. En azından daha uzun sürdü diyebilirim. Yaz ortaasından itibaren yapraklarda kuruma ve sarı lekeler ile birlikte sanırım mildiyö başgösterdi. Yine de iyi dayandı ve uzun süre meyve verdi. Mildiyö rutubetten kaynaklanan bir hastalıkmış ve kavun ve kabaklarımı da çok etkiledi. Önümüzdeki yıl daha dikkatli olacağım.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Düzgün, parlak koyu yeşil kabuklu bildiğimiz (ve sevdiğimiz) badem salatalık. Küçükken hasat edilirse daha çıtır oluyor. Daha uzayıp irileşmeye bırakılırsa Çengelköy salatalığına benziyor. Zaten, ikisi farklı cins değil anladığım kadarıyla. Daha körpe olanına Çengelköy bademi deniyormuş.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip sarımsılaşınca. Bu sene mildiyöden dolayı tohumluğun sapı erken kurudu ve yere düştü. Ben de evde uzun süre beklettim, yumuşama belirtileri gösterince tohumları aldım.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 14:37 Neden: Foto ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2022, 20:05   #4
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kaibi Round dolmalık biber

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Biber
• Tohum çeşit adı: Dolmalık biber

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 3

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2019-2020 tohum paylaşım etkinliğinde Sn. İyigit

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. İyigit (Bulgaristan-İngiltere kökenli bir tohum)

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka biber cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazlı bir cins değil. Bol biber veriyor ve çok fazla boylanmıyor. Çapa ve düzenli sulama olmazsa olmazı.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Orta-iri boy, yuvarlak, tatlı, çok gevrek ve bir hayli etli biberleri var. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi oldu. Zeytinyağlı ve etli dolması da gerçekten nefis oluyor.

Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol su ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortası (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan biberler kızardıktan sonra topluyorum ve en az 10 gün kadar evde beklemeye alıyorum. Derisi biraz buruşup pörsüyünce tohumları çıkartıp bir tepside tekrar kuruttuktan sonra paketliyorum.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 22:58
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2022, 20:41   #5
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Emcelli biberi

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Biber
• Tohum çeşit adı: Salçalık biber

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2020-2021 tohum paylaşım etkinliğinde sn. zir.mühendis

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. zir.mühendis (Manisa Sarıgöl ilçesinde bir yerli üreticiden alınmış)

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka biber cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Nisan ortası ektiğim tohumlardan sadece birkaç tanesi çimlendi. Düzenli sulama ve çapa ile bitkisi güzel gelişti ve bol biber verdi.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Sadece tohum almak için ektiğimden tadına çok bakamadık. Orta acılıkta; görüntü olarak biraz kapya biberi andırıyor, irice ve oldukça etli. Ben kahvaltılık ve pulbiberlik olarak istedim. Yalnız, bana gelmeden biraz tozlaşmış besbelli, çünkü yeşilken tattığım bir-iki tanesi tatlı çıktı. Tohum aldıklarımın ise acı olmalarına dikkat ettim.

Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol su ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortası (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan biberler kızardıktan sonra topluyorum ve en az 10 gün kadar evde beklemeye alıyorum. Derisi biraz buruşup pörsüyünce tohumları çıkartıp bir tepside tekrar kuruttuktan sonra paketliyorum.

Çektiğim fotoğrafları bulamadım, fikir vermesi için en son aldığım küçükçe bir tanesinin resmini çektim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 22:57
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2022, 20:07   #6
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Siyah mısır

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Zea mays
• Tohum çeşit adı: Maiz Morado, kulli corn

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2020-2021 tohum paylaşım etkinliğinde Sn. devrann (Peru kökenli bir cins)

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. devrann

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka mısır cinsi yoktu ve en yakın bahçelerle arada evler ve ağaçlar vardı (+ 40-50 m)

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Güzel ve sağlam gelişti. Beyaz ile beraber bendeki en uzun mısırlar oldular. Çok uzayabiliyor, çoğu 2 m'yi geçti. Bazılarında meyve tutumundan sonra biraz bitlenme oldu. Yine hidrojen peroksit çözeltisi yardıma yetişti.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Çok lezzetli bir mısır. Sekiz sıralı koçanları, göz dolduran iri siyahımsı mor taneleri var.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan toprağa ektim. Ayrıca tek sıra halinde ekmemeye dikkat etmek gerekiyor. Başarılı tozlaşma için mutlaka en az ikişerli sıralar halinde olmalı.

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Çapa ve bol ışık gerekiyor. Bir de düzenli sulama, özellikle püskül başgösterdikten sonra.

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortasında (geç ilkbahar sonlarından sonra) toprağa ekilmeli.

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk seçilen mısırın bitkisi kurumaya başlayınca.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 19-11-2022 saat 20:34 Neden: Foto ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2022, 20:24   #7
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Beyaz Selanik mısırı

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Zea mays
• Tohum çeşit adı: Beyaz mısır

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 8

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Köyden bir akrabadan

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Bu isim altında ben

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka mısır cinsi yoktu. En yakın bahçedeki diğer cinsle arada 50 m kadar ve ağaçlar vardı.

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Güzel gelişen, çok boylanan bir cins. Bol sulamaya çok özen göstermek gerekiyor. Uzun uzun koçanlarıyla benim favorim.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Sekiz, bazen on sıralı. Diri ve dişe yapışmayan çok lezzetli bir mısır

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan toprağa ekim yaptım. Ayrıca tek sıra halinde ekmemeye dikkat etmek gerekiyor. Başarılı tozlaşma için mutlaka en az ikişerli sıralar halinde olmalı.

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Çapa ve ışık gerekiyor, bir de püskülden sonra çok düzenli sulanmalı.

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortasında (geç ilkbahar donlarından sonra) bahçeye ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan mısırların bitkileri sararıp kurumaya başlayınca.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 19-11-2022 saat 20:35 Neden: Foto ilave
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2022, 12:00   #8
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
İri alaca karpuz

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
Tohum çeşit adı: İri alaca karpuz
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

Tohumun kökeni: Anadolu

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. çetine

Dağıtılacak tohumun saflığı: Yakında yetişen başka karpuz yoktu

Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost

Kullanılan ilaçlar: -

Hasat yıl ve ayı: 2022 Eylül

Hasat süresi: Orta erkenci

Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişti
Bir defa çapa yapıp otunu aldım, onun dışında çok ilgilenemedim. Sulaması ise düzenli yapıldı. Yerini sevdiği için çok güzel gelişti. Çok da verimli oldu.

Meyvelerin ayırtedici özellikleri: İri, yuvarlak, açık yeşil üzerine boyuna koyu yeşil çizgili. Meyve eti kırmızı, çekirdekler iri ve siyah. Gevrek ve çok lezzetli. Tekrar ekeceğim bir cins.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 21-11-2022 saat 12:03 Neden: Foto ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2022, 12:05   #9
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kırmızı çekirdekli İreniwaki

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
Tohum çeşit adı: Kırmızı Tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri, Ireniwaki ulusu

Tohumun geldiği yer: Massachusets'li yetiştirici James Troudt

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Birnefestoprak

Dağıtılacak tohumun saflığı: 2022 yaz başında bu bahçemde yetişen başka karpuz yoktu

Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost

Kullanılan ilaçlar: -

Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim

Hasat süresi: Orta erkenci

Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişen kuvvetli bir bitkisi var. Bir defa çapa yapıp otunu aldım, onun dışında çok ilgilenemedim. Sulamasını ise düzenli yapmaya dikkat ettik. Yerini sevdiği için çok güzel ve verimli gelişti.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunca ve düz koyu yeşil kabuklu ve koyu pembe et rengine sahip. Sulu, gevrek ve tatlı. İnsanı ilk görüşte şaşırtan kiremit rengi çekirdekleri var. Bu sene 4 kg'ya yaklaştık.

Çeşidin hikayesinin önemli olduğunu düşündüğümden Sn. Birnefestoprak'ın ilk paylaşımından olduğu gibi alıntı yapıyorum:

"Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi.

Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor.

Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum.

Dikkat! Önemli Uyarı

Amerikan yerlileri, emanetçiliğini yaptıkları tohumların bioçeşitliliğini en iyi düzeyde korumak adına, tohumların hasadını meyvelerin genelinden yaparak gerçekleştirirler. Yetiştirdiğiniz fide sayısı arttıkça, meyve şekli ve et rengi aynı kalmakla birlikte, hasat anında meyve ve tohum büyüklüklerinin ve et yapısının farklılaştığını göreceksiniz. Meyvelerin hepsi aslında aynı çeşide ait olmasına rağmen bu atalık (burdaki anlamıyla landrace) çeşidin, kendi gen havuzu içinde çok renkli bir bioçeşitlilik sergilediğini çıplak gözle görebiliyoruz.

Bu çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapmak istiyorsanız, özetle:

1) Elinizde yeteri kadar tohum olduğunda, yetiştirebileceğiniz en yüksek sayıda fideyi yetiştirmeniz (en az 10-20 fide),

2) Tohum hasadını tek tip meyvelerden değil, çeşit özelliklerini yansıtmak adına, birbirinden farklılık gösteren bütün meyvelerden karışık olarak yapmanız gerekmektedir."

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 21-11-2022 saat 12:12 Neden: Foto ilave
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024