agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   2021-2022 Tohum Paylaşım (kataloglar) (http://www.agaclar.net/forum/2021-2022-tohum-paylasim-kataloglar/)
-   -   Tcm (http://www.agaclar.net/forum/2021-2022-tohum-paylasim-kataloglar/44986.htm)

TCM 13-11-2021 16:55

Tcm
 
1- Pembe oval çeri domates ( Şeftali çiçeği )
2- ManiA domates (TCM)
3- Bulgar domatesi (kırmızı)
4- Bradford karpuz
5- Buena mulata biber
6- Black beauty domates
7- Blue beauty domates
8- Hafize Baliç pembe domatesi
9- Ağaçlar.net biberi

Batı cephesinde pek yeni bir şey yok. Uygun olanları da olduğunca paylaşayım. Bu yıl üç ana domatesimizin (Bulgar, Hafize ve Blue Beauty) yanında geçen sene paylaşımdan edindiğimiz üç çeşit (Black beauty, Pembe oval çeri domates ve garden peach) domates vardı. Domates biliyorsunuz kendine döllenen dolayısıyla da çapraz tozlaşma olasılığının düşük olduğu bir meyve. Yine de olasılığı mümkün olduğunca azaltmak için tek sıra halinde diktim ve birbirinden uzak köklerden tohum topladım.

Biberlerde tozlaşma riski fazla, çeşidimiz de çok. Bu sebeple sadece uçlara diktiğimiz iki çeşit biberi paylaşıyorum.

Bakliyat grubumuz bi garipti bu yıl, geç oldu, yiyeceğimiz bakliyatlar bile zor yetişti, elimizde de tek tük tohum var. Seneye önceki senelerden kalan tohumlukları ekicez, yetmezse de çiftçilere müracat.

Fenni gübre yok sayılır; domateslere bir kez sulandırılabilen kalsiyum verildi. Büyük ve küçükbaş hayvan gübresi, solucan gübresi, hümik asit verildi. Domateslere üç kez sistemik mantar ilacı atıldı. Domates ve biberlere kaolin kili uygulandı. Damlama sulama sistemiyle sulandı. Domateslere başlangıçta fazla su geldiği için (damlama deliklerine fazladan hayvan gübresi atılmıştı, o da su tutulumunu arttırmış) çatlamalar meydana geldi.

TCM 13-11-2021 17:31

Pembe oval çeri domates
 
5 Eklenti(ler)
Geçen sene Şeftali çiçeği nden almıştım.

Bu yıl paylaştığı @its_just_a_ride ın paylaştığı ve forumda ilk @Meyvelitepe tarafından paylaşılan Alis' Pembe Kiraz domatese fiziki olarak benziyor, tadını bilmiyorum.

Şu ana kadar pek çok küçük domates yetiştirdik. Genel özellikleri erkenci olmaları, çok meyve dökümü ve kalın kabuklarıydı. Ancak bu çeşidin kabukları ince ve oldukça tatlı. Sonunda çeri domates çeşidimizi de bulduğumuza inanıyorum.

Domates üzerindeki beyazlıklar kaolin kilidir.

Eklenti 722684

Eklenti 722685

Eklenti 722686

Eklenti 722687

Eklenti 722688

TCM 13-11-2021 17:59

ManiA domates
 
5 Eklenti(ler)
2015 yılında anatohum projesi ile @birnefestoprak ın paylaştığı Maniye domatesi önceki yıllarda ben de ekip paylaşmıştım. Lezzetli olmasına rağmen oldukça kıvrımlı yapısı sebebiyle hanım kabuklarını soyamadığını söyleyince ben de bu çeşidin ekimini bırakmıştım. Bendeki eski resimlerine bakarsanız haksız da değildi aslında :rolleyes: Geçen sene elimdeki tohumları canlandırmak/yenilemek adına üç dört kök ektim. Ancak ortaya düz hatlara, incecik kabuğa, bol etli ve sulu yapıya sahip bol ürün veren, hastalığa dayanıklı (en azından iki yıldır) 200 gr. ağırlıkta bu domatesler çıktı. İki yıldır stabil şekilde aynı özelliklere sahip domatesler elde ediyorum. Seneye ekeceğimiz çeşitler üç önceki ve üstteki çeri ile birlikte beşe çıktı.

Aslında nette gördüğüm kimi maniye domateslerine benziyor. Resimlerde de gördüğünüz gibi kimisi içe kıvrımlı yapısıyla önceki ektiğim anatohum projesindeki türe de benziyor. Dolayısıyla adını şimdilik ManiA koydum :cool:

Meyvelerin üzerindeki yarıklar fazla sulamaya bağlı olabilir diye düşünüyorum çünkü hatırladığım kadarıyla geçen sene bir kaç kök te olsa bu kadar yarılma yoktu. Ön kısmında omuzlardaki yeşil üzerine fırçayla serpşlmiş gibi duran siyahlıklar % 90 ında mevcut.

Eklenti 722689

Eklenti 722691

Eklenti 722690

Eklenti 722692

Eklenti 722693

TCM 14-11-2021 08:25

Bulgar domatesi (kırmızı)
 
3 Eklenti(ler)
Dört yıldır paylaşıyorum, bu beşinci yıl. @hcorak ın paylaşımından alınmış. Oldukça büyük meyveler verebilen (önceki sene rekoru 1.060 gr.) sırık, bol etli, sulu, incecik kabuklu, düzgün hatlara sahip, ağızda eriyen bonfile gibi domates. Yemeklere hangi domatesi ekliyeyim derseniz kesinlikle bu derim.

Eklenti 722706

Eklenti 722707

Eklenti 722708

TCM 14-11-2021 08:44

Bradford karpuzu
 
3 Eklenti(ler)
Ayrıntılı bilgiler burada...

Çok lezzetli cins, daha önce de pek çok kez yazmıştım, sanki üzerine şeker dökülmüş gibi. Meyvenin dışa yakın beyaz kısımları dahi tatlı.

Koyu yeşil kabuklu, açık kırmızı renkli ve açık renkli tohumlara sahip. İki yıldır tek cins ekmeme rağmen arada daha önce ektiğim karpuzlardan da tek tük izler görünmüyor değil. Yukarıda verdiğim linkteki resimlere bakarsanız açık ve daha koyu renkte tohumlara sahip olduğunu görürsünüz. Tohumu açık renkte olanların tadı 10 ise koyu renkte olanların 8. Sadece açık renk tohum dağıtmama ve ekmeme rağmen arada diğerlerinden de çıkıyor.

Yeni resimler aşağıda.

Eklenti 722709

Eklenti 722710

Eklenti 722711

TCM 14-11-2021 08:59

Buena mulata biber
 
2 Eklenti(ler)
Önceki paylaşımlarımdan...

Açıklamalarda yazdım; pek çok biber çeşidini yan yana diktiğim için çaprazlaşma riskine karşı tohumlarını paylaşmıyorum. Bu yıl ektiğim buena mulatalar içerisinde forumdan gelen ilk tohumlar da vardı ve onları daha ayrı uca diktim. Etkinlikte izolasyona dikkat eden başka bir paylaşımcı çıkarsa ondan edinmeniz daha isabetli olacaktır.

Orta acılıkta diyebileceğim elin parmakları büyüklüğünde sebzeler veren, taze çatır çutur yeme, turşu yapma, kurutma vs. her şeye gelen benim için vazgeçilmez bir çeşit.

Eklenti 722712

Eklenti 722713

TCM 14-11-2021 09:17

Black beauty domates
 
4 Eklenti(ler)
Geçen yıl @devrann dan edinmiştik tohumu.

Amca oğlu 'blue beauty' çok tatlı iken bu arkadaş daha asitli, ekşimsi; tobolsk domates, tula domates gibi. Blue yapı itibarıyla daha sert iken black daha yumuşak. Her ikisi de genelde yumruktan daha küçük meyveler veriyor ve döküm güzel. Yeterince çeşidimiz olduğu ve tadı pek bize hitap etmediği için seneye ekmeyi düşünmüyorum.

Eklenti 722714

Eklenti 722715

Eklenti 722716

Eklenti 722717

TCM 14-11-2021 09:54

Blue beauty domates
 
Damak tadı farklı, o yüzden 'çok güzel' veya 'çok kötü' demek pek doğru değil. Ama bu domatesin lezzeti tatlı olmasından geliyor ve şu ana kadar tadına bakıp ta beğenmeyen olmadı.

Sert dokusu, dayanıklı, verimli, tatlı, şirin görüntüsü ile vazgeçemediklerimizden. Nedense hiç resim yok elimde, o sebeple ilk paylaşımcı @bahcedenn e teşekkürlerimizle..

TCM 14-11-2021 10:18

Hafize Baliç pembe domatesi
 
3 Eklenti(ler)
Önceki yıllarda hastalık mastalık derken fazla domatesimiz de tohumumuz da olmamıştı. Bu yıl tohum da bol resim de.

Sert, düzgün hatlara sahip, dolayısıyla dayanıklı. Yani yayladan toplayıp ovada eşe dosta dağıtırken taşımada sorun olmuyor. Oysa bulgar öyle değil, fazla sallansa, üst üste konulsa mutlaka ezilme bozulma oluyor. Tadı bulgar ile blue beauty arasında diyelim. Yumruk büyüklüğünde irice meyveleri var. Sırık olduğunu her domatese yazmıyorum, resimlerden de belli olmakla birlikte, artık oturak domates ekmiyorum. Kabuğu ince, hastalıklara belki en dayanıklı domatesim. Her yıl ektiğimiz çeşitlerden.

Buradaki ve açılınca göreceğiniz daha eski yazıları da mutlaka okuyun.

Eklenti 722718

Eklenti 722719

Eklenti 722720

TCM 14-11-2021 10:28

Ağaçlar.net biberi
 
jalepano biberi de pek küçük diyorsanız buyrun, sizler için büyüttük... ;)
Bu yıl ikinci sezonuydu ve aynı özellikte biberlerle devam ettik.

nazlı06 15-11-2021 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1611789)
jalepano biberi de pek küçük diyorsanız buyrun, sizler için büyüttük... ;)
Bu yıl ikinci sezonuydu ve aynı özellikte biberlerle devam ettik.

Bundan bende de var adını bilmediğim için kimseyle paylaşamadım. Bahçeye gelen koparıp gidiyor ama acısı güzel seviyoruz.

nazlı06 15-11-2021 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1611818)
2 km.den tozlaşan biberi duyduk ta 45 km. den tozlaşmış olamaz herhalde di mi? :p

Sizden degil yanılmıyorsam


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024