agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2021-2022 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni178Beğeniler
  • 25 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 14 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 11 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 15 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 16 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 13 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 13 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 15 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 12 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 18 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 3 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 3 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 11 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 9 Gönderen Şeftali çiçeği

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2021, 19:48   #1
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Şeftali Çiçeği

Geçen sene kara hayvan saldırılarından fena ağzım yandığı için bu yıl ekim yapıp yapmamakta çok kararsız kaldım. (Tekrarlanması çok kuvvetli ihtimaldi - hatta Temmuz başı gene birkaç defa girdi ama bu seferki yavru imiş, fazla zarar vermeden bıraktı).

Uzun müddet vazgeçmiş vaziyetteydim lakin sonunda bahçe sevgisi ağır bastı. Yalnız, kendime gelip davrandığım zaman, oldukça geç olmuştu (Mayısın son haftası başladım). Buna bağlı olarak ürün hasadı da geç oldu.

Zamanla yarışarak bazı ana sebzeleri ektim; yeşillikleri, soğanları, çiçekleri, yeni ve yabancı ürünleri deneyemedim bile. Az sayıda cesaret ettiklerimden China Jade tohumlarının hiçbiri çıkmadı, sadece bir tane çimlendirebildim, onu da büyütemedim.

Zamanlama önemliymiş, bunu da bu sene öğrenmiş olduk. Üstümüzde chemtrail bulutları, aşağıda kendi acemiliklerimizle, bu kadar oldu.

İşbu nedenlerle bu yıl yeni bir çeşit pek paylaşamıyorum. Olanlarla idare edeceğim.


Siyah Kırım domatesi
Big Cheef mor domates
Siyah Rus trüf domatesi
Berkeley Çizgili domates
Badem salatalık
Tombul kornişon
Çamlıhemşin salatalığı (tükendi)
Çankırı hıyarı
Çengelköy salatalığı
Kokulu köy mısırı
Dinozor kavun
Kırkağaç kavun
Hasanbey kavunu
Kırmızı ç. İreniwaki karpuzu
Diyarbakır karpuzu


Tohum aldıkça listeye ilaveler yapabilirim.


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 14-11-2021 saat 19:37
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2021, 20:33   #2
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Siyah Kırım domatesi

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Siyah domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Önceki yıl satın almıştım- Ukrayna kökenli bir Türk domatesi

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Bu isim altında ilk paylaşan benim

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bu bahçemde başka domates ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok sağlam gelişen bir domates cinsi, hiçbir nazı talebi yok, fazla ilgilenemediğim halde (sırığa bile alamadım) başının çaresine baktı.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Geçen sene ardarda saldırılar yüzünden tam özelliklerini gösterememişti ama bu sene tam anlamıyla büyüledi Son derece iri ve göz dolduran meyveler verdi (çoğu 400-500 gr arası). İyice olgunlaşmaya bırakılanlar çok tatlı ve nefis aromalı

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan domates iyice olgunlaşıp yumuşayınca.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 26-10-2021 saat 09:19 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2021, 21:07   #3
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Big Cheef mor domates

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Mor domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Önceki yılın paylaşımda Sn. Birnefestoprak'tan- Tenessee kökenli bir domates

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Birnefestoprak

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bu bahçemde başka domates ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu cins de aynen Kırım domatesi gibi kendi başının çaresine baktı. Bu sene aceleden, ekinlerin hiçbirisine adam gibi vakit ayırıp ilgilenemedim. Çoğunu ektim bıraktım, otlarını bile temizlemedim. Bu cins de başlangıçta biraz yavaş gelişti fakat onca yabani otun arasında iyi toparladı ve şaşırtıcı derecede verimli oldu.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Bu cins geçen seneki saldırılardan en kötü etkilenenlerden biriydi (minicik iki meyve kurtarabilmiştim). Bu sene Big Cheef'ler de kendilerini gösterdiler. Son derece iri, yayvan ve göz dolduran meyveler verdi (gene çoğu 400 gr civarı, tohumu paylaşacağım 500 gr'a yakın). Dengeli ve tatlı lezzette.

Geç ektiğim için güneşden tam faydalanamadıklarından dolayı tam koyu renklerini alamadılar diye düşünüyorum.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan domates iyice olgunlaşıp yumuşayınca

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 26-10-2021 saat 09:31 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2021, 20:14   #4
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Siyah Rus Trüf domatesi

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Siyah domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Boredon'dan

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Bahçedenn

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka domates ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok güzel gelişti. Sırık cins olmasına rağmen (askı yeterli olmayınca) oturak gibi davrandı. Susuzluğa vs. oldukça dayanıklı bir cins. Çok da verimli.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Ben görüntüsüne bakıp et-yoğundur diye talep etmiştim fakat tam salçalık armut domates gibi susuz değil. Meyvelerinin formu da çok cezbedici. Sn Bahçedenn: "Bartlett ya da Williams armudu görünümlü olan, maundan siyaha dönen, koyu renkli domateslerin yeşilimsi omuzları vardır. Koyu renkli domates çeşitlerinden birisidir. Çatlamaya dayanıklıdır. Özellikle konserve için tercih edilen çeşit salça ve taze tüketime de uygundur. En iyi lezzet için omuzları halen yeşilken hasat edilmelidir diye söyleniyor.
Çeşidin orijinal ismi Yaponskiy Trufel Chernyi'dir. Fakat çeşit Kuzey Amerika'ya geldiğinde ismi Japanese Trifele Black olarak çevrilmiştir ve bir çok ticari tohum satıcısı tarafından bu isim ile satışa sunulmuştur. İsminin aksine Rusya orijinli bir çeşittir" demiş.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan domates iyice olgunlaşıp yumuşayınca.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 22-10-2021 saat 20:24 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2021, 20:53   #5
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Berkeley Çizgili domates

Bitki türü: Sebze

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Berkeley Tie-Dye (Solanum lycopersicum)

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2019-2020 tohum paylaşım etkinliğinde Sn. İstcallst'ten

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Meyvelitepe

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farklı cinslerini farklı bir bahçeye ektim. Bu bahçemde başka domates ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok sağlam gelişen sırık cins. Fazla boylanmıyor ama epey yan dallanma yapıyor ve oldukça verimli.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çok değişik, baharatlı diyebileceğim bir lezzeti var. Et yoğunluğu fazla ve çok dayanıklı değil, bekletmeden tüketilmeli. Aynen katıldığım için Sn. Meyvelitepe'nin yorumlarını paylaşıyorum: "Hem kabuğu hem de meyve eti çok renkli, iri meyveler veren bir çeşittir. Meyveleri taze tüketim için ve çok lezzetlidir. Meyve etindeki farklı renklerdeki bölgeler birbirinden farklı aroma ve lezzet verdiği için tüm domatesler arasında lezzet bakımından çok etkileyici ve beğenilen bir çeşittir."

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan domates iyice olgunlaşıp yumuşayınca.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-11-2021 saat 19:55 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2021, 20:30   #6
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Badem Salatalık

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Salatalık
• Tohum çeşit adı: Badem salatalık

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Elifaydın

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Musa Gündoğan

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka salatalık ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: İlk başlarda gayet güzel gelişti, verimi de fena değildi. İlk bir aydan sonra yapraklarda sararma ile başlayan bir değişim geçirdi. Verim biraz düştü, meyvelerde de kabuk üzerinde pürüzlü
görüntü ve renk dalgalanması oluştu, boyut da küçüldü. Nedenini çözemedim. Neyse ki tohumluğu bu değişimden önce bırakmıştım.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Düzgün, parlak koyu yeşil kabuklu bildiğimiz (ve sevdiğimiz) badem salatalık. Küçükken hasat edilirse daha çıtır oluyor. Daha uzayıp irileşmeye bırakılırsa Çengelköy salatalığına benziyor.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca.


Maalesef resim çekmeyi unutmuşum.


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 16-12-2021 saat 21:26 Neden: İlave bilgi
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2021, 20:53   #7
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Tombul kornişon

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Salatalık
• Tohum çeşit adı: Kornişon salatalık

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Evvelsi yıl tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Kenger'den (İzmir Urla'dan Atalık bir tohum)

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Kenger

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de sadece bu vardı, başka salatalık cinsi ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok verimli, çok sağlıklı, çok dayanıklı bir cins. Benim favorim. Temmuz başında bahçeye kara hayvan yavrusu girince birkaç fidesini üstüste birkaç defa söküp atmıştı. Çok hırpalandıkları halde o fideler de gayretle meyve vermeye devam ettiler.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Sn. Kenger çok güzel anlattığı için alıntı yapıyorum: "Oldukça lezzetli, dikenli meyveleri var, tipik kornişona göre daha tombul. Parmak büyüklüğünden bir karış olana dek çıtırlığını ve lezzetini yitirmiyor. İrileştiğinde dikenleri kaybolup tombul bir salatalık görünümüne kavuşuyor. Turşu yapılabileceği gibi, salatalık niyetine de kullanılabilecek bir meyve."

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (bizim buralarda geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 14-12-2021 saat 20:12 Neden: Adet sınırı koyma
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2021, 21:21   #8
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Dikenli Çamlıhemşin salatalığı

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Salatalık
• Tohum çeşit adı: Köy salatalığı

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Evvelsi yıl tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Şehirliköylü'den (Artvin Çamlıhemşin'den atalık bir tohum)

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Şehirliköylü

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Yakında Çengelköy salatalığı vardı ama arada çitleri ağ gibi sararak boylanan Alman fasulyeler ekmiştim. Çengelköy çok daha erken ekilmişti, Çamlıhemşin ona göre çok geç çiçeklendi.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuzey kökenli, gerçekten güneşten çok hoşlanmıyor. Geçen sene yarı gölgede iyi gelişim göstermişti. Bu sene ektiğim yer cepheden tam gün güneş aldığı için ilk bir ay yaşatmakta çok zorlandım. Fidelerin yaprakları gelişip kökleri saklamaya başlayıncaya kadar sabahları panel koydum. Sonrasında gerek kalmadı. Çok kuvvetli gelişip yayıldı. Oldukça geççi bir cins. Verimliliği ise tombul kornişon seviyesinde değil.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Bu da benim çok sevdiğim bir cins oldu. Açık renkli, dikenli oldukça irileşebilen ilginç tıknaz meyveler veriyor. Çok gevrek, çok lezzetli. Biz taze tüketiyoruz ama erken toplananlar turşu da yapılabilir.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (bizim buralarda geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 15-12-2021 saat 21:03 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2021, 01:43   #9
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Çengelköy salatalığı

* Tohum miktarı az olduğundan dolayı tohum talebi 15 kişiyle sınırlanmıştır.

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Cucumis sativus
• Tohum çeşit adı: Çengelköy salatalık

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz):
7 yıldır

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi):
Satın almıştım

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan:

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka salatalık ekilmedi (tohumluk da yakın bahçedeki Çamlıhemşin henüz çiçeklenme den bırakıldı).

• Hasat yıl ve ayı: 2021 yaz-sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: İyi gelişen, yayılmacı- tırmanıcı gövde. Verim bu yıl orta derecede oldu. Arada gübre verince biraz daha hızlandı.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Bu cins de badem salatalık gibi düzgün, parlak koyu yeşil kabuklu, bazıları tombulcana çıkıyor. Zaten bir yerde, bu iki cinsin aslında aynı olduğunu, erken aşamada toplanan Çengelköy salatalığına "Çengelköy bademi" dendiğini okumuştum.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca.


Maalesef bunda da resim çekmeyi unutmuşum.


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 21-11-2021 saat 10:08
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2021, 02:01   #10
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kokulu köy mısırı

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Zea mays
• Tohum çeşit adı: Köy mısırı

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Portakal Rengi

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Obabilgesi

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka mısır cinsi yoktu ve en yakın bahçedeki diğer mısır cinsi buna göre çok geç ekildi.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Güzel ve sağlam gelişti, oldukça boylandı. Gelişiminin ikinci aşamasında çoğu mısır cinsimde bitlenme oldu. Hidrojen peroksit çözeltisi kullanarak yıkadım, çoğunda işe yaradı.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Çok lezzetli bir mısır, eşimin özellikle favorisi oldu. Sekiz, bazıları on sıralı göz dolduran koyu sarı taneleri var.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca.

Paylaşım tohumları sağdaki mısırdan alınacaktır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 02-11-2021 saat 09:51 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2021, 21:34   #11
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Dinozor kavun

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun
• Tohum çeşit adı: Dinozor kavun, White Ivory

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Elif Aydın

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Kaktüs

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Fazla bakım ve itina istemedi, sulamasını düzgün yapınca çok güzel gelişti. Çok verimli olduğu dikkatimi çekti. Her kök en az iki meyve verdi.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler fazla büyümedi, en büyüğü 1 kg civarı oldu (zaten bu cinsin özelliklerinden birisi de meyvelerin fazla irileşmemesi). Bej üstüne yeşil lekeli kabuğunun görüntüsü çok cazip. Beyaz etli, sert dokulu, güzel aromalı bir kavun; beklentilerimi karşıladı. Tadan herkes istisnasız çok beğendi.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. Tüketirken tohumları da ayırdık.

Eklenen Resimler
 
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2021, 19:45   #12
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kırkağaç kavunu

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun
• Tohum çeşit adı: Kırkağaç kavunu

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde sn. pupabaskı'dan

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Bu kalemle ilgili kaydımı kaybetmişim, özür dilerim

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Biraz narin gelişmesine rağmen gene de bu seneki bakımsızlığa iyi dayandı. Fazla yer kaplamadı, çok yayılımcı değil.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler fazla irileşmedi (en fazla 1.5-2 kg civarı). Meyve eti diri ve açık yeşil renkte. Kırkağaç kavununun kendine mahsus aroması belirgin. Şeker oranı biraz düşük olsa da favorilerimiz arasında.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. TOhumları tüketirken ayırdık.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 06-12-2021 saat 10:05
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2021, 20:17   #13
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Hasanbey kavunu

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun
• Tohum çeşit adı: Hasanbey kavunu

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Elif Aydın

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: -

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Ektiğim yeri sevmediğinden midir bilmiyorum (biraz kıraç bir bölgeyi ıslah ederek ekmiştim) bu cinsin yayılımı az, meyveleri çok küçük oldu (400-500 gr). Orijinalinin böyle olduğunu sanmıyorum. Daha dikkatli bir bakım ve gübrelemeyle seneye çok daha iyi bir performans göstereceklerine inanıyorum. Kavun ve karpuz konusunda henüz çok acemiyim.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler küçük olmakla beraber lezzetliydi. Meyve içi beyaz ve eti çok sert değil.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. Tohumları da tüketirken ayırdık.

Eklenen Resimler
 
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2021, 00:36   #14
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kırmızı çekirdekli İreniwaki karpuzu

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
Tohum çeşit adı: Kırmızı Tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri, Ireniwaki ulusu

Tohumun geldiği yer: Massachusets'li yetiştirici James Troudt

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Birnefestoprak

Dağıtılacak tohumun saflığı: 2021 yaz başında bu bahçemde yetişen başka karpuz yoktu

Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost

Kullanılan ilaçlar: -

Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül

Hasat süresi: Orta erkenci

Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişti, çok ilgilenemedim. Yabani otların arasında, fazla yayılmadı ve fazla ürün de vermedi. Tam gelişen ve tohum aldığım meyve 2 kg civarında oldu.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunca ve düz koyu yeşil kabuklu ve kırmızı et rengine sahip. Sulu, gevrek ve gerçekten lezzetliydi. Deneyen herkes çok beğendi. İnsanı ilk görüşte şaşırtan kiremit rengi çekirdekleri var.

Çeşidin hikayesinin önemli olduğunu düşündüğümden Sn. Birnefestoprak'ın ilk paylaşımından olduğu gibi alıntı yapıyorum, çünkü zamanla hepimiz bu nadir türleri kanıksayıp heyecan ve ihtimamızı kaybedebiliyoruz :

"Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi.

Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor.

Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum.

Dikkat! Önemli Uyarı

Amerikan yerlileri, emanetçiliğini yaptıkları tohumların bioçeşitliliğini en iyi düzeyde korumak adına, tohumların hasadını meyvelerin genelinden yaparak gerçekleştirirler. Yetiştirdiğiniz fide sayısı arttıkça, meyve şekli ve et rengi aynı kalmakla birlikte, hasat anında meyve ve tohum büyüklüklerinin ve et yapısının farklılaştığını göreceksiniz. Meyvelerin hepsi aslında aynı çeşide ait olmasına rağmen bu atalık (burdaki anlamıyla landrace) çeşidin, kendi gen havuzu içinde çok renkli bir bioçeşitlilik sergilediğini çıplak gözle görebiliyoruz.

Bu çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapmak istiyorsanız, özetle:

1) Elinizde yeteri kadar tohum olduğunda, yetiştirebileceğiniz en yüksek sayıda fideyi yetiştirmeniz (en az 10-20 fide),

2) Tohum hasadını tek tip meyvelerden değil, çeşit özelliklerini yansıtmak adına, birbirinden farklılık gösteren bütün meyvelerden karışık olarak yapmanız gerekmektedir."


Resmi Sn. Halcur'un sayfasından almak zorunda kaldım çünkü yine fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Benimki de bunun neredeyse aynısıydı.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-11-2021 saat 00:54 Neden: Düzeltme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2021, 01:38   #15
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Diyarbakır karpuzu

Bitki türü: Sebze

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz (Citrullus lanatus)
• Tohum çeşit adı: Diyarbakır karpuzu

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Evvelki yılın tohum paylaşım etkinliğinde Sn. AkisSoftware'den

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. AkisSoftware

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka karpuz cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Geçen seneki hayvan saldırılarında bu cinsin fidelerinin tamamını kaybetmiştim. Bu sene yedek ayırmış olduğum son 2 tohumu ekmeye cesaret ettim ama ancak bir tanesi düzgün gelişti. Acemiliğimden dolayı o da ufak kaldı- 1 kg'ya ancak ulaştık. Böylece dünyanın en küçük olgun Diyarbakır karpuzunu yetiştirmiş oldum.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler küçük olmakla beraber gevrek, tatlı ve çok lezzetliydi. İnce kabuklu, çekirdekleri ise minicik.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. Tohumları da tüketirken ayırdık.


Aslında bu tohumları paylaşmakta çok tereddütte kaldım ama (en azından şimdilik) başka paylaşan olmadığı için, çeşitliliğe katkıda bulunmak adına listeye alma kararı aldım.

Eklenen Resimler
  
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024