agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2021-2022 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni312Beğeniler
  • 38 Gönderen bahcedenn
  • 42 Gönderen bahcedenn
  • 53 Gönderen bahcedenn
  • 53 Gönderen bahcedenn
  • 22 Gönderen bahcedenn
  • 20 Gönderen bahcedenn
  • 18 Gönderen bahcedenn
  • 27 Gönderen bahcedenn
  • 16 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-11-2021, 17:37   #1
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
bahcedenn

Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;

01. Purple Hull Pinkeye Börülce
02. Yağlı Tozaklı Fasulye
03. Momini Salzi Domates
04. Bulgaristan Dev Pembe Domates
05. Yabani Roka
06. Ekinezya
07. Purple Tomatillo
08. Red Giant (Dev Kırmızı) Domates
09. Kandil Dolma Biber
10. Ontara Biber


Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.


Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen bahcedenn : 07-12-2021 saat 21:34
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2021, 20:54   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Purple Hull Pinkeye Börülce

Name:  Purple Hull Pinkeye I.jpg
Views: 1015
Size:  73.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Börülce, Vigna unguiculata
  • Tohum çeşit adı: Purple Hull Pinkeye Börülce
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Amerika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Tohumdan itibaren yaklaşık olarak 70 gün sonra hasada geliyor
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Adından da belli olacağı üzere baklaları olgunlukta mor rengine dönen danelerinin göbeği ise pembe gözlü olan bir börülce çeşididir. Olgunlaşan mor kabukları oldukça çekici olup pembe gözlü taneleri ise bir o kadar şirindir.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık demeyeyim ama ''Trellis'' diye tabir edilen bir düzeneğe ya da çit kenarına ekerseniz faydasını görürsünüz. Ben vakit bulamadığım için uğraşmaya fırsatım olmadı fakat verime faydasının olduğu söyleniyor. Taze fasulye ile aynı hat üzerinde olduğu için doğrudan gözlemleme şansım olmadı fakat kuraklığa da oldukça dayanıklı olduğu söyleniyor.
  • Bitki çeşit özellikleri: Hem tazesinin hem de kurusunun lezzetli olduğu söylenen bir çeşittir. Amerika'nın daha kurak olan güney bölgelerinde daha çok yetiştirilir. Tohum paylaşımı yapabileyim diye ben sadece tazesini haşlayıp zeytinyağı ve domates ile renklendirip salata niyetine tadına bakabildim. Gayet lezzetli buldum çeşidi.

Name:  Purple Hull Pinkeye II.jpg
Views: 1016
Size:  71.1 KB
Name:  Purple Hull Pinkeye III.jpg
Views: 973
Size:  78.4 KB
Name:  Börülce.jpg
Views: 851
Size:  74.2 KB
Name:  Purple Hull Pinkeye IV.jpg
Views: 998
Size:  61.0 KB

Son fotoğraf bana ait olmayıp Baker Creek'den alıntıdır.


Düzenleyen bahcedenn : 29-11-2021 saat 02:25
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2021, 02:23   #3
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Yağlı Tozaklı Fasulye

Name:  Tozaklı I.jpg
Views: 878
Size:  71.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Yağlı Tozaklı Fasulye
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun geldiği yer: Bölge köylerinden Tozaklı Köyü'nden yaşlı bi teyzeden edindiğim için bizdeki adı Tozaklı olarak geçiyor.
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Tohumdan itibaren yaklaşık olarak 75-80 gün sonra hasada geliyor
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Adından ve şeklinden de belli olacağı üzere yağlı bir fasulye çeşididir. Bir karıştan biraz daha kısa, koyu yeşil baklalı bir çeşittir. Baklalar içinde ise 5-6 adet dane vardır. Danelerinin olgunluk rengi açık kahverengi tonlarında olsa da sanırım hava şartlarına bağlı olarak dalında olgunlaşan mavi tonlarında daneler de oluştu. Çiçekleri ise eflatun
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Bitkisi çok gür ve yoğun yaprak örüntüsüne sahip değildir. Hiçbir döneminde kılçık oluşturduğunu görmedim.

  • Çeşidin hikayesi ve özellikleri: Bu çeşidi, 20-25 sene evvelinde bölgemizde çokça yetiştirilen fakat artık kaybolan bir çeşidi ararken tesadüf eseri buldum. Aradığım çeşit, sırık, geniş kapişkalı (kılıflı), kılçıksız, görüntüsü kart gibi duran fakat pişirildiğinde tereyağı gibi olan, yağlı, hem tazesi hem kurusu tüketilen, baklaları bildiğiniz barbunya gibi kırçıllı olan bir fasulyeydi. Aslında daha çok Kırklareli Merkez köylerinde yetiştiriliyordu o zamanlar ve hatta aynı zamanda sarı kılıflısı da vardı o çeşidin. Bahsettiğim bu fasulye çeşidini ararken neye niyet neye kısmet derken Tozaklı Köyü’nden bir teyzeden o fasulye niyeti ile edindim bu çeşidi. Aradığım çeşide oranla bulduğum bu çeşidin tohumları hem daha kısa ve tombik hem de tek renkti. Dolayısı ile farklı bir fasulye ile tanışmış oldum. Tohumları edindiğim teyze de adını Yağlı Fasulye olarak söylediği için ben de Tozaklı Yağlı Fasulye olarak devam ettirdim ismini. 7-8 senedir yetiştirdiğim ana çeşit ile beraber bu çeşidi de 4 senedir yetiştiriyorum. Tohumunu paylaştığım çokça fasulye yetiştiren arkadaşlarımdan da geçer not alan bir çeşit oldu. Kesinlikle tavsiye edeceğim, lezzetli, kılçıksız ve hasadı tüm yaz boyunca devam eden bir çeşittir. Bu yaz yaşadığımız o aşırı sıcaklardan biraz etkilenseler de çabukça toparlayıp tekrardan meyve vermeye devam ettiler.

Name:  Tozaklı II.jpg
Views: 867
Size:  74.2 KB
Name:  Tozaklı III.jpg
Views: 918
Size:  75.1 KB
Name:  Tozaklı IV.jpg
Views: 901
Size:  72.1 KB
Name:  Tozaklı V.jpg
Views: 856
Size:  71.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2021, 22:28   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Momini Salzi Domates

Name:  Momini Salzi I.jpg
Views: 881
Size:  56.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Momini Salzi Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Sanırım 4 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bulgaristan
  • Tohumun geldiği yer: Bulgaristan
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı fakat tüm domates çeşitleri mesafeli yetiştirildi.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 80 + gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, yürek şekilli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Seyrek yaprak örüntüsüne sahip sırık bir çeşittir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Kırmızı, yürek şekilli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır. Ben 1 kg a ulaşan meyveler elde edemesem de iri bir çeşit olduğu her halinden belli. İri, yürek şekilli bu kırmızı domatesin içi dışından da daha kırmızıdır ve mükemmel bir lezzete sahiptir. Tereyağ gibidir diyebilirim.
  • Çeşidin Hikayesi: Bir sevdadır Rumeli! Balkan coğrafyasının muhteşem domates çeşitlerine sahip olduğu bilinir. Momini Salzi de bunlardan biridir ve yürek şekilli bu güzel domates bana Bulgaristan’dan bir arkadaşım sayesinde ulaştı. Çeşidin adı bazı kaynaklarda Rahibe'nin Gözyaşları olarak geçse de daha çok Bakire'nin Gözyaşları olarak geçer.

Name:  Momini Salzi II.jpg
Views: 858
Size:  44.9 KB
Name:  Momini Salzi III.jpg
Views: 851
Size:  44.0 KB
Name:  Momini Salzi IV.jpg
Views: 865
Size:  71.4 KB
Name:  Momini Salzi V.jpg
Views: 823
Size:  55.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2021, 23:04   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Bulgaristan Dev Pembe Domates

Name:  Dev Pembe I.jpg
Views: 860
Size:  65.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Bulgaristan Dev Pembe Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Sanırım 4 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bulgaristan
  • Tohumun geldiği yer: Bulgaristan
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı fakat tüm domates çeşitleri mesafeli yetiştirildi.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Fide dikiminden itibaren 90 + gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Pembe, yuvarlak ve hafif basık şekilli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen sırık bir çeşittir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Pembe, yuvarlak ve hafif basık şekilli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır. Ben 1 kg a ulaşan meyveler elde edemesem de iri bir çeşit olduğu her halinden belli. İri, tek tip şekilli bu pembe domates mükemmel bir lezzete sahiptir. Tereyağ gibidir diyebilirim. Paylaştığım her iki Balkan çeşidi de on numara beş yıldız bir lezzete sahiptir.
  • Çeşidin Hikayesi: Bir sevdadır Rumeli! Balkan coğrafyasının muhteşem domates çeşitlerine sahip olduğu bilinir. Bulgaristan Dev Pembe de bunlardan biridir ve yuvarlak, hafif basık şekilli bu güzel domates bana Bulgaristan’dan bir arkadaşım sayesinde ulaştı.

Name:  Dev Pembe II.jpg
Views: 829
Size:  47.9 KB
Name:  Dev Pembe III.jpg
Views: 844
Size:  54.9 KB
Name:  Dev Pembe IV.jpg
Views: 849
Size:  64.5 KB
Name:  Dev Pembe V.jpg
Views: 807
Size:  42.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2021, 00:21   #6
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Yabani Roka

Name:  Roka I.jpg
Views: 738
Size:  71.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Aromatik Bitki
  • Tohum çeşit adı: Yabani Roka, Diplotaxis tenuifolia
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 8 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Avrupa, Asya, Kuzey Amerika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. MeyveliTepe
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Sadece organik kökenli ilaçlar kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 yazı
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Tohum ekiminden itibaren 45-50 günde hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Teknik olarak bitki soğuk olmayan bölgelerde çok yıllık olmasına rağmen yetiştiriciler tarafından daha çok tek yıllıkmış gibi yetiştirilir. Zaten bahar ile birlikte etrafa saçılan tohumları ile de kendini yeniler. Tüm gün güneş alan yerleri tercih etmeyiniz. Balkonlarınızda saksıda dahi kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yaprakları normal rokaya göre daha keskin ve aromalıdır. Hatta yapraklar kartlaştıkça daha da keskin bir aromaya sahip olurlar.

    Sn. MeyveliTepe'nin deyimi ile ''Salatanıza koyacağınız 8-10 küçük yaprak bile her şeyi değiştirmeye yeter.'' Hatta kendi yaptığınız pizzalarda özellikle kullanmanızı tavsiye ederim.

    Bu arada aynı aromaya sahip olan çiçekleri de yenilebilir olup salatalarınızı bu güzelliklerle süsleyebilirsiniz.

Name:  Roka III.jpg
Views: 742
Size:  69.9 KB
Name:  Roka II.jpg
Views: 710
Size:  72.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2021, 08:36   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Ekinezya

Name:  Ekinezya I.jpg
Views: 698
Size:  64.6 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Aromatik Bitki
  • Tohum çeşit adı: Ekinezya, Echinacea purpurea
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan:
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 yazı
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Sabır istiyor çiçeklerini görmek için
  • Hasat süresi: İkinci senenizde çiçek hasadı yapabilirsiniz. Tohumlarını 2022 baharında ekeceğiniz bitkilerin çiçeklerini 2023 yazında göreceksiniz.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki, soğuklara oldukça dayanıklı olup çok yıllık bir bitkidir. Kışın gelmesi ile birlikte bitkinin üst kısmı kurusa da baharla beraber yeniden yeşeriyor. Soğuğa Dayanıklılık Haritasında Zone 3-10 arasında olan bölgelerde yetiştirilebiliyor.

    1 m civarında boylanan tıbbi ve şifalı özellikleri olan bu bitkiden koku beklentim olmadığı için ben fark etmedim fakat forumda Ekinezya başlığında çiçeklerinin anlatılamayacak güzellikte koktuğu paylaşılmış.

    Bitkinin yaprakları, dalları ve çiçekleri tercihen güneş doğmadan toplanıp, kurutularak çay olarak kullanmak için muhafaza edildiği söylenmektedir.

    Çiçek hasadı için taş yapraklarının genişlediğinde hasat edilmesi, külah (koni) hasadı için ise renginin altın rengine döndüğünde hasat edilmesi tavsiye edilmektedir.

    Her ne kadar bitkinin şifalı olduğu söylense de 10 yaşından küçük çocukların, MS.hastalarının, hamilelerin, romatoid artriti olanların, papatya allerjisi olanların, karaciğer hasarı için ilaç kullananların ve tüberküloz gibi sağlık sorunu olanların kullanması sakıncalı(ymış)dır.

    Bazı bilgiler için sağolsun forumun Ekinezya Başlığı'ından faydalandığımı da söylemeliyim.

    Tohumlar, çimlenebilmeleri için soğuk katlama istiyor. Ben bu isteklerini gerçekleştirdim fakat siz yine de tohumları ekeceğiniz zamana kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Name:  Ekinezya II.jpg
Views: 708
Size:  68.8 KB
Name:  Ekinezya III.jpg
Views: 716
Size:  61.9 KB
Name:  Ekinezya IV.jpg
Views: 706
Size:  67.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2021, 10:20   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Purple Tomatillo

Name:  Tomatillo I.jpg
Views: 709
Size:  70.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Tomatillo, Physalis philadelphica
  • Tohum çeşit adı: Purple Tomatillo
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım bahcedenn ?
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Ekim
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Fideden itibaren yaklaşık olarak 80 gün sonra hasada geliyor
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Adından da belli olacağı üzere meyveleri olgunlukta mor rengine dönen bir çeşittir. Yeşil çeşitlere kıyasla tadının daha tatlı olduğu söylenmektedir. Ben tadına bakmadım maalesef.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor.

    Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış.

    Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Ekşiliği için tercih ediliyor. Tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakıştığı bilinmektedir. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor.

    Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Purple Tomatillo olan çeşidi de tam da kendisidir. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır.

    Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir.

    Tamamen olgunlaşan bitkinin tohumunu rondodan geçirip yıkayarak alabilirsiniz.

Name:  Tomatillo II.jpg
Views: 699
Size:  70.8 KB
Name:  Tomatillo III.jpg
Views: 687
Size:  68.8 KB
Name:  Tomatillo IV.jpg
Views: 727
Size:  69.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 20:08   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Red Giant (Dev Kırmızı) Domates

Name:  Red Giant I.jpg
Views: 657
Size:  72.9 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Red Giant (Dev Kırmızı) Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Sanırım 4 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bulgaristan
  • Tohumun geldiği yer: Bulgaristan
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı fakat tüm domates çeşitleri mesafeli yetiştirildi.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Fide dikiminden itibaren 90 + gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, yuvarlak, hafif basık şekilli ve dilimli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen sırık bir çeşittir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Kırmızı, yuvarlak, hafif basık şekilli ve dilimli, genelde 300 ile 500 gram aralığında olan ve ideal bakım şartlarında 1 kg a kadar bile çıktığı söylenen meyveleri vardır. Ben 1 kg a ulaşan meyveler elde edemesem de iri bir çeşit olduğu her halinden belli. Diğer Balkan çeşitleri gibi bu iri ve kırmızı domatesimiz de mükemmel bir lezzete sahiptir. Bu yaz bahçede olan ana çeşitlerimden biriydi. Tereyağ gibi ve çok tatlı olduğunu söyleyebilirim. Paylaştığım her üç Balkan çeşidi de on numara beş yıldız bir lezzete sahiptir. 🤪🤪
  • Çeşidin Hikayesi: Bir sevdadır Rumeli! Balkan coğrafyasının muhteşem domates çeşitlerine sahip olduğu bilinir. Red Giant (Dev Kırmızı) bunlardan biridir ve yuvarlak, hafif basık şekilli ve dilimli bu güzel domates bana Bulgaristan’dan bir arkadaşım sayesinde ulaştı.

Name:  Red Giant II.jpg
Views: 649
Size:  75.5 KB
Name:  Red Giant III.jpg
Views: 651
Size:  74.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 20:51   #10
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Kandil Dolma Biber

Name:  Kandil Dolma I.jpg
Views: 638
Size:  73.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Kandil Dolma Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 7-8 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Türkiye
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. birnefestoprak 2013-2014 Etkinliği'nde
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alındı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Yaklaşık olarak 60-65 günde hasada geldiler.
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 6-7 cm uzunluğunda ve 5 cm çapında fazla irileşmeyen meyveleri ince kabukludur.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fazla boylanmayan bir çeşittir. Suyunu eksik etmediğiniz sürece 8-10 kök sizi tüm yaz boyunca bibersiz bırakmaz.
  • Bitki çeşit özellikleri: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 1970 yılında ıslah edilmiş bir çeşittir.

Name:  Kandil Dolma II.jpg
Views: 663
Size:  74.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 21:33   #11
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Ontara Biber

Name:  Ontara I.jpg
Views: 666
Size:  52.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Ontara Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 ya da 4 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Balkanlar
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alındı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Yaklaşık olarak 65-70 günde hasada geldiler.
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 5 cm çapında, 50-60 gr ağırlığında, kalın etli ve tatlı bir biber çeşididir. Başlarda krem olan rengi dalında bekledikçe ilk önce turuncumsu kırmızıya daha sonra ise koyu kırmızıya döner.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fazla boylanmayan fakat verimli bir çeşittir.
  • Bitki çeşit özellikleri: Balkanlara ait bir çeşittir. Taze olarak tüketebileceğiniz gibi turşu olarak da tüketebilirsiniz. Kalın etli olmasından ötürü yağlı turşusu da çok güzel oluyor. Marketlerde ya da turşucularda gördüğünüz, içi peynir ya da ekşimik (lor, çökelek) ile doldurularak yapılan meze (turşu) da bu biber çeşidi ile yapılıyor.

Name:  Ontara II.jpg
Views: 608
Size:  72.1 KB
Name:  Ontara III.jpg
Views: 623
Size:  73.8 KB
Name:  Ontara IV.jpg
Views: 657
Size:  72.2 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024