04-10-2020, 09:45 | #1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
bakidilek
Zor bir yıl geçirdik, geçiriyoruz. Bu yılki paylaşım etkinliğinin hayırlı olmasını dilerim. Zamanla dağıtacağım tohumları eklemeye devam edeceğim. LÜTFEN EKEMEYECEĞİNİZ/BAKAMAYACAĞINIZ TOHUMU TALEP ETMEYİN 1-) Bostan Güzeli(zırlaç, şemamok) 2-) Kırmızı Malabar Ispanağı 3-) Reyhan 4-) İnce kabuklu çekirdeğe sahip kabak 5-) Uzun sırık salatalık 6-) Meyan Alıntı:
Düzenleyen bakidilek : 25-10-2020 saat 21:32 |
|
05-10-2020, 23:11 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
Bostan güzeli
Bitki türü: Meyve Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: cucumis Tohum çeşit adı: cucumis tigger Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen seneki tohum paylaşım etkinliğinden Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Bilinmiyor Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Güvercin gübresi Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Basra(ot biti) ilacı Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: Eylül 2020 Bitki tipi ve gelişim durumu: minik tırmanıcı veya sürünücü tipte bir bitki. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Oda parfümü niyetine alın birer tane odalara koyun misler gibi koksun eviniz. 2 hafta süreyle koku yayar. Bu kavun türü yemek için değil de kokusu için yetiştirilir. Yetiştirme özellikleri: Arsızın önde gidenidir, güneş görsün arada bir sulayın her yerde yetişir. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: son donlardan sonra direkt yetiştirileceği yere ekim yapmak en iyi gelişimi sağlıyor. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli ve gevşek topraklarda daha fazla meyve verir. İklim gereksinimleri: Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilir. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: 2 hafta oda kokusu görevini yerine getirdikten sonra hafifçe pörsümeye başlar, belki birazcık da içten içe geçer. İşte tam bu zamanda içini yarıp tohumları alabilirsiniz. Not: yanında başka tür kabak vs vardı. Hibritleşme kuvvetle muhtemel. Sınırlı sayıda tohum olduğu için 10 kişi ile sınırlıdır. |
06-10-2020, 19:00 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
Kırmızı Malabar Ispanağı
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Türkiye şartlarında Tek yıllık Tohum Türü: Basellaceae Tohum çeşit adı: Basella rubra Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sitede birinden satın almıştım Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Çevremde beyaz versiyonu yoktu. Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Güvercin gübresi Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): İlaç kullanmadım Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: bahardan kışa kadar Bitki tipi ve gelişim durumu: Yaprakları etli bir sarmaşık türüdür. Çok lezzetli ve verimli bir asmadır kendisi. Adında ıspanak geçse de ıspanakla yakından uzaktan alakası olmayan ve çiğ/pişmiş olarak tüketilebilen bir tür. Özellikle ıspanak niyetine veya yumurtalı kavurması çok lezzetli. siyah, koyu mor meyveleri gıda boyası olarak da kullanılıyormuş. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Meyvesinden çok yaprakları tüketilir. Yetiştirme özellikleri: Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor ya da tohuma dönüyor gibi. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Soğuğa dayanıksız. Isıtılmış bir alanda çimlendirilip hava sıcaklığının 10 derecelerin pek altına düşmediği dönemlerde toprağa alınması yaprak sayısını ve büyüklüğünü muazzam oranda etkiliyor. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor **** tohuma dönüyor gibi. İklim gereksinimleri: yazların nemli geçtiği yerlerde daha yüksek verimle yetişeceğini tahmin ediyorum ama sadece bir tahmin Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: meyveler siyaha dönünce |
07-10-2020, 21:39 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
Mor Reyhan
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Ballıbabagiller Tohum çeşit adı: Ocimum basilicum Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): pazardan aldığım fideden çoğalttım Dağıtılacak Tohumun Saflığı: bilgim yok Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): gübre kullanmadım Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): İlaç kullanmadım Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: bahardan son bahara kadar Bitki tipi ve gelişim durumu: Bildiğiniz dağlar kızı reyhan. Benim gibi reyhan sevenler için pazara gelmeden daha önce reyhan yetiştirip tüketmek isteyenler yetiştirebilsin diye paylaşıyorum. mor yapraklı olan tür. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: mor yapraklı ama yaprakları çok büyük değil. Yetiştirme özellikleri: aşırı gölge olmadıktan sonra her yerde yetişir. Aşırı sıcaklarda ful güneş sevmiyor. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: viyolün üstüne serpip düzenli sulayın ve son donlardan sonra toprağa alın. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Dibinin nemli olmasını seviyor. güneşlenme miktarı artıkça çiçeğe durma ihtimali de artıyor. yani az gölgelik yerlerde yaprak sayısı daha fazla olabilir. İklim gereksinimleri: Her yerde yetişir. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: son baharda çiçeklerin savmasıyla beraber tohum kapsülleri toplanır. Düzenleyen bakidilek : 14-10-2020 saat 23:34 |
15-10-2020, 00:08 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
ince kabuklu çekirdeğe sahip kabak
Bitki türü: teoride meyve sanırım Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: kabak Tohum çeşit adı: bilemiyorum Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sayın Şeftali çiçeği geçen yıl paylaşmıştı. Dağıtılacak Tohumun Saflığı: hibritleşme ihtimali var Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): gübre kullanmadım Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): salyangoz yemesin diye bit ilacı attım yoksa yiyor fideleri Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül Bitki tipi ve gelişim durumu: Yayvan olmayan bir tür. bir bitkide 2 kabak olacak şekilde gelişim gösteriyor. çiçeklenmesi diğer yetişen kabaklardan önce oldu. gelecek yıl kesinlikle tekrar ekeceğim. Ektiğiniz kabak kol verip yayılmaya başladı ise ince kabuklu değildir. benim ektiğim 6 tohumdan 1 tanesi ince kabuklu çıktı. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: çekirdeklerin neredeyse kabuğu yok. yani kabuğunu soymadan yiyebilirsiniz. Yetiştirme özellikleri: Tam güneş isteği var. İnce kabuk çekinik genle aktarıldığı için yetişen kabağın kalın kabuklu olma ihtimali de var. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan başında direkt toprağa ekim yapılmalı. Viyolden toprağa geçirildiğinde oluşan şok bitki büyümesini kötü etkiliyor. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: suyu seviyor, tam güneş ihtiyacı var. İklim gereksinimleri: Her yerde yetişir sanırım. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: kabak sapları sararınca Not: Çekinik gen ile aktarılan özellik olduğu için en az 5-6 çekirdek ekmeniz tavsiyedir. Tohum sınırlı olduğu için 20 kişi civarı paylaşabilirim. |
17-10-2020, 08:52 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
Uzun Sırık Salatalık
Bitki türü: teoride meyve sanırım Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Salatalık Tohum çeşit adı: Uzun Sırık Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sayın Halcur geçen yıl paylaşmıştı. Dağıtılacak Tohumun Saflığı: hibritleşme ihtimali var Tohumu ilk paylaşan: Sayın Halcur sanırım Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Güvercin gübresi Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): salyangoz yemesin diye bit ilacı attım yoksa yiyor fideleri Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: 2020 yaz ayları Bitki tipi ve gelişim durumu: Aşırı Asma ve sürgüncü bir tür. Mutlaka asmaya alınması gerek. Salatalıklar uzun ve çok az dikenli, meyve tadı 100 üzerinden 75-85 arası. Önümüzdeki yıl da yetiştireceklerim arasında var. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzun uzun meyveler Yetiştirme özellikleri: Aşırı sıcaklarda meyve verimi düşüyor. sanırım en iyi bahardan yaza geçiş döneminde meyve veriyor. Salatalıkta dalında meyve unutmamak lazım derlerdi eskiler yoksa bitki salatalık vermeyi keser tohuma kaçarmış. O yüzden en son tohumluk bırakıncaya kadar bütün meyveleri kopardım. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: viyolden toprağa almakta fayda var. son donlardan sonra toprağa geçirilmeli. ne kadar erken toprağa ekilirse verim o denli iyi olacakmış gibi bir his var içimde. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Gerek yok Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: suyu seviyor, tam güneş sevmiyor. mutlaka gübre verilmeli İklim gereksinimleri: Her yerde yetişir sanırım. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: salatalıkların ve saplarının sararmasından sonra Not: çok az tohum vardır isteyen sayısına göre tohum yollayacağım. Resimler Sayın Halcurdan alıntı. |
25-10-2020, 22:09 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 110
|
Meyan
Bitki türü: çalılık Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum Türü: Meyan Tohum çeşit adı: Glycyrrhiza glabra Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 4 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir Tohumun kökeni (size nereden geldi): bir arkadaşımdan kölü bitki alarak. Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Saftır umarım Tohumu ilk paylaşan: Sanırım ben Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): yok Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): bit oluyor, bit ilacı Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulamadım Hasat yıl ve ayı: 2020 eylül Bitki tipi ve gelişim durumu: Suyu çok çok seven bir bitki, kök alımı yapabilmeniz için 3-4 yıl boyunca beklemelisiniz. bu tohumu paylaşmadan önce tekrar çimlendirdim çünkü ben köklü bitki almıştım. 20 tohumdan yalnızca 2 tane çimlendi. Bu sebeple çok az kişi ile paylaşmak durumundayım ki çimlenme ihtimali artsın. şu an buzdolabında bekliyor tohumlar. Bu arada meyan şerbeti denir ama içine şeker katılmaz. bitkinin kendisi şekerli hissi veriyor. Bu şerbeti içerken tat olarak çok beğenilesi bir tadı yoktur ama içtikten sonra damağınızda bir süre devam eden çok farklı bir lezzet bırakır. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: kökü ile meyan şerbeti yapılır enfestir. Yetiştirme özellikleri: bir zahmeti yok ama toprağının sürekli ıslak olması gerekli. güneşi sever ve su olmadan yapamaz. 3-4 yıl sonra yanlara doğru uzayan kökleri toplayın ve 30 cm olacak şekilde parçalayın. sonra bu kök parçalarını döverek liflerinin ayrılmasını sağlayın ve kurutun. Şerbet yapacağınız zaman 30-40 gr kökü 2 litre soğuk suda demleyin ve süzün. 2 gün içinde tüketin. tansiyon yükseltebilir. Şeker dengeleyici özelliği vardır. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: bir gün suda bekletin ardından saksı veya tüplere ekimi yapın, yeterli olgunluğa ulaştığını düşündüğünüzde toprağa yerleştirin. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): çimlenme yüzdesi çok düşük ve soğuk katlama tavsiye olunur. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: su kesinlikle şart. Toprağı kurumamalı. İklim gereksinimleri: Her yerde yetişir, su kenarı sever. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: tohum sapları kuruyunca Not: Çimlenme ihtimali düşük olduğu için kişi başına düşen tohum sayısının fazla olması gerekiyor ve elimde maksimum 10 kişiye yetesi tohum var, bu sebeple öncelik paylaşım yapanlarda olmak kaydıyla 10 kişi ile sınırlı. Yeni çimlendirdiklerim |
|
|