03-12-2019, 00:24 | #121 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Alıntı:
Öncelikle burada kendinizi tanıtmanız gerekiyor. Kısaca okulunuz, tohum ve toprakla yapmak istedikleriniz, bu bakımdan beklentilerinizi anlatırsanız faydalı olur. |
|
03-12-2019, 14:43 | #122 |
/
Giriş Tarihi: 07-04-2019
Şehir: GB
Mesajlar: 29
|
|
03-12-2019, 16:33 | #123 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-10-2019
Şehir: Bursa
Mesajlar: 4
|
İzmir sarmaşığı selluka tohumu gönderen var mı zengarden den aldığım tohumlarımdan çiçek değil kurt çıktı |
03-12-2019, 19:48 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 471
|
acaba dağçileği tohumunu denediniz mi elinizde olan yani liçide meyve dışına çıkan tohumlar çimlenmiyorda onun gibi olmasın |
04-12-2019, 14:25 | #125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
|
Forumda "2019- 2020 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipler" başlığını iyice okumanı tavsiye ederim. Orada paylaşımcı olmak isteyenler için verilen formatı doldurup "2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği Kataloglar" başlığı altında kendi gönderini yapacaksın. Önce Prensipleri iyice oku ama. |
07-12-2019, 14:17 | #126 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-04-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
|
Merhaba arkadaşlar. Tohum paylaşım etkinliğine nasıl katılınıyor. Yardımcı olursanız. Nereye tıklamam ya da giriş yapmam gerekiyor? Adresimi nasıl bırakırım? Nasıl ve ne zaman seçebilirim gibi. Benim gibi teknoloji özürlüler için yol haritası gösterirseniz memnun olurum. Ne kadar incelediysem de sayfaları çözemedim. Sevgilerimle.. |
07-12-2019, 14:59 | #127 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-06-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 61
|
Alıntı:
Adres ve kargo bilgileri için ise Kargo için adres bilgilerini nasıl göndereceğim ? linkteki yazıyı okuyunuz. http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm buradaki linkten ise kendinizi tanıtınız. |
|
11-12-2019, 03:03 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
|
Bu sene Anatohum projesindeki tohumlar yok mu, az mi paylasildi, bana mi oyle geliyor? |
14-12-2019, 14:17 | #129 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
14-12-2019, 17:06 | #130 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Alıntı:
|
|
14-12-2019, 18:27 | #131 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Sayın Musa Gündoğan, etkinlikteki Girit Kabağı, Siyah Sakız Kabak, Sakız Kabak ve Spagetti Kabak adı altında paylaştığınız çeşitlerin hepsi de Cucurbita pepo ailesine ait kabaklardır ve her biri için de açıklama olarak Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazmışsınız. Bu kabak ailesi için izolasyon mesafesi olarak eğer saf tohum elde etmek istiyorsanız türe bağlı olarak en az 1000 - 1500 m mesafe bırakılması tavsiye edilmektedir. Özetle demek istediğim 400 m2 bahçe içerisinde bu söylediğiniz 4 çeşidi birbirleri ile hibritlenmeyecek şekilde üretmeniz maalesef mümkün değil. Sanırım formlarının bozulmadığını gördüğünüz için gönül rahatlığı ile paylaştınız. Fakat formlarının bozulması zaten sizin yetiştirdiğiniz ürünlerde değil, maalesef bu tohumu alacak olan kişilerin ektiği tohumların meyvelerinde yaşanacak, yani önümüzdeki sezon. |
17-12-2019, 22:31 | #132 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
|
Merhabalar, Herkese gönülden selamlarımla bir kaç sorum olacak. Toplamda kaç adet tohum talebinde bulunduğumu takip etmedim şimdi acaba 25 oldu mu diye düşünüyorum. Hepsini birden kontrol edebileceğimiz bir yer var mı, yoksa kataloglar da tek tek gezip neleri talep ettim diye bakmak mı gerekiyor? Lojistik merkezine adresimi gönderdim ama ulaşıp ulaşmadığından emin değilim, bunun listesi yayınlanacak mı? Geçen senenin etkinlik başlıklarına bakarken gönüllü arandığını gördüm. İstanbul'da ikamet ediyorum ve tohum paylaşım etkinliğinde elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. |
17-12-2019, 23:02 | #133 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Alıntı:
|
|
18-12-2019, 09:46 | #134 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
|
Alıntı:
|
|
19-12-2019, 12:28 | #135 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-01-2019
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 54
|
Ilk paylaşım
tüm arkadaşlara merhaba. Bu yıl ilk paylaşımlarımı yapacağım için mutluyum. Lakin biraz acemilik var ******. Bu arada yeni tohum taleplerim de olacak. Bu durumda yine msj, kargo bilgileri vs. yapacak mıyım yoksa geçen yıldan sistemde bilgilerim var mı. Yardımcı olursanız sevinirim. |
19-12-2019, 17:27 | #136 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Alıntı:
|
|
19-12-2019, 21:59 | #137 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
|
Alıntı:
burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum. ancak siz kesin hibritlenmiş derseniz seneye tekrar ekeceğim hibritlenip hibritlenmediğini de alenen görüp söylerim elbette. burada amacımız ömür boyu tohum saklamak değil aslına bakarsanız. tohumların hiçbirinin %100 saflıkta tohumlar olmadığını herkes bilir. yani siz ne kadar önlem alırsanız alın hibritlenme ya da mutasyon olma ihtimali her zaman vardır. dolayısıyla paylaşımın amacı denemek amaçlı yetiştirme ve tohumların geleceğini devam ettirmek. tohum formu seneye bozulursa dahi bunu yetiştiren kişiler ticari amaçlı yetiştirmedikleri için ellerinde yine güzel bir çeşit olacağı en azından garanti. siz benim 400 m2 de yetiştirdiğimi düşünüp kesin hibrit ben böyle yetiştiremem derseniz onu da anlayışla karşılarım elbette. 400 m2 de şu ana kadar yetiştirdiğim ve paylaştığım tohumların hiç birinde bir önceki seneden kaynaklı hiç bir form bozukluu ya da çeşit farklılığı olmadı. ama olmaz da demiyorum olursa da paylaşımın amacının bu nedenle daha verimli olabileceği kanaatindeyim. eğer ki yetiştirince form bozukluğunu söyleyen olursa ve o tohumu illa istiyorum derse önceki seneden kalanlardan gönderebilirim |
|
21-12-2019, 04:51 | #138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Merhaba; Tohum saflığı ve izolasyon bilgisi vermemişsiniz. Hibritlenmeye karşı önlem alabildiniz mi? Teşekkürler |
22-12-2019, 03:13 | #139 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Sayın Musa Gündoğan, Söylediğiniz bazı şeyler size göre doğru olabilir. Fakat bize göre de doğru olması gerekiyor. Benim söylemek istediğim konu hakkında sizi ikna edemeyeceğim sanırım. Size hayırlı takaslar dilerim. Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazınıza istinaden; İşin doğrusunu öğrenmek isteyen arkadaşlar için yazmış olayım. Eğer yetiştirdiğimiz üründe bir çaprazlanma olduysa ya da olmadıysa bunu ancak bir sonraki nesilde görebilirsiniz. Tohumunu aldığınız nesilde bunu görmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı ''Burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum.'' şeklindeki düşünceniz kesinlikle yanlıştır. |
|
23-12-2019, 12:30 | #140 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2017
Şehir: ...
Mesajlar: 50
|
tohum paylaşanların adres bilgileri
Alıntı:
------------- Aşağıda verdiğim bilgiler doğrultusunda, içinde talep ettiğim tohumlardan paylaşımcılar tarafından şahsıma özel hazırlanacak ücretsiz tohum poşetleri bulunan kargonun, ödemesi bana ait olmak üzere tarafıma gönderilmesini kabul ve rica ederim. Aldığım tohumlardan yetiştirdiklerimden elde edeceğim tohumları, gelecek yılın agaclar.net etkinliğinde paylaşmaya gayret edeceğim. forum kullancı adı;Ad Soyad;kargo adresi;irtibat telefonu ---------- şeklinde bir metinle adresimi yollamıştım. Paylaşımcılar için farklı bir metin var mı? E-posta adresi için kurallar vardır ama bulamadım, linki paylaşabilir misiniz? |
|
23-12-2019, 15:31 | #141 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
e-posta adresi için kural yok, sadece yazıp göndereceksiniz. |
23-12-2019, 18:05 | #142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sayın Kenger; paylaşıma koyduğunuz Girit kabağı isimli kabak malasef Girit kabağı değil. Kara kabak olarak isimlendirilebiliniyor. Girit kabağı yuvarlak bir çeşittir. Ben bu şekilde biliyorum ve o yüzden geçen seneler kara kabak olarak paylaşımını yaptım. |
23-12-2019, 21:43 | #143 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
|
Alıntı:
Lojistik Merkez'e özel mesaj olarak yollasak olur, değil mi? |
|
23-12-2019, 22:45 | #144 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Evet, öyle yapılması gerekiyor zaten. |
24-12-2019, 11:26 | #145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2019
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 1
|
Tohum nasıl talep ediyoruz |
24-12-2019, 20:03 | #146 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
|
Alıntı:
ben burada tohumları iyi ürün yetiştirmek için paylaşıyorum. aslına bakarasanız bu tartışmayı her sene bir şekilde yaşıyorum. geçen senede bir nefestoprak ile yaşamıştık. tohum paylaşmanın bu kadr önemli olduğu bir zamanda hibrit **** saf farketmemesi gerektiğini düşünüyorum. zira bu tohumların hiç biri bir laboratuvar ya da fabrikasyon üretim değil. dikkat etmemeliyiz fikrini savunmuyorum elbette sadece demek istediğim iyi yetişrdiğim bir ürünü paylaşmak istiyorum. açıklama da gerek görmedimden kastım da aslına bakarsanız dikkat edilmedi demek istiyorum fakat yine de dikkat edilmedi yazılması sizin için daha doğru ise öyle de yazabilirim. burada herkesin fikirleri benim için değerlidir. ancak bu sene de buradan da belirtmemde fayda var ben tohum tasnifçisi değilim. iyi bir yetiştirici olmak için çaba sarf ediyorum. |
|
24-12-2019, 20:15 | #147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
|
sevgili iyiğit yetiştirmiş olduğunuz sarı kokteyl domateste en fazla turuncu renge ulaşmışsınız sanırım bende her sene o domatesin 3 rengi de oluyor. ama bende de kırmızı çok az oluyor ama turuncu ve srı çok oluyor. 1 tane kök neredeyse tüm çeri ihtiyacımızı karşılıyor. sizde de bu kadar verimli olmasına sevindim |
24-12-2019, 22:36 | #148 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Anadolu köylerinde kimisi binlerce kimisi yüzlerce yıldır yetiştirilerek emanetçiliği yapılan tohumların nasıl bugüne geldiğine baktığımızda her köyde öncülüğü yapılan zirai bitkilerin çeşitlerinin sınırlı sayıda olduğunu görüyoruz. Köylerin yalnız belli birkaç tohumla bilinmesinin nedeninin arkasında büyük bir tevazu ve aslında teknik konular yatıyor. Tevazu çünkü birkaç çeşit hayatı devam ettirmek için yetiyor, ondan fazlasında gözü olmamış köylülerin. Teknik konu çünkü hangi tohumların hangi tohumlarla çaprazlandığı ve tipik özelliklerini kaybettiği köylüler tarafından bilinir. Bu bilgi nesiller boyu aktarılır. Bir de tabii landrace kavramı var. Örneğin nesiller boyu özellikle karışık ekilen kabaklar vardır. Bir mevsimde şekil, renk, et rengi ve kalınlığı bakımından geniş bir skalada çeşitlilik gösterirler. Bu durumlarda dahi gen havuzu, bilinçli şekilde meyve seçimiyle korunmuştur. Bu tohumların tamamının sofra değerinden çok daha önemli olan kültürel değeri var. Tohumun kaybolması bir kültürel erozyon hadisesi ve Türkiye'de buna neden olan köylüler değil Önlem alıp yine de kazaya engel olamamakla göz göre göre ve gözümüzün içine sokarak yapmak arasında dünya kadar fark var. Alıntı:
|
|
25-12-2019, 00:11 | #149 |
Ağaç Dostu
|
Burası aslında belki yeri değil ancak birkaç yıl önce vefat eden bir kişinin anlattığını yazmak istedim. Bizim yerli bal kabağının et kalınlığı daha ince ve dilimleri derin olmazmış. Adapazarı tabir edilen kabak ise et kalınlığı fazla ve çok dilimli olurmuş. Kendisinin bana anlattığı daha iyi döllenmesi, daha verimli olması için her iki kabağın da aynı tarlaya ekiminin yapıldığını söylemişti. Ancak koca tarlada yıllardan beri sadece iki çeşit kabak ekiyormuş. Bende de bu yıl bizim yerli kabaktan gübre içerisinde gelmiş ve kabakları oldu. Ben her iki kabağın da melezleşeceğini düşünüyordum. Büyükkalecik, Tınaztepe ve Şuhut domatesi olarak tanıtımını ve dağıtımını yaptığım domateslerde ise şu anda sadece Şuhut'ta yaşayan yaşlı kadının haricinde diğer iki yaşlı kadın tarafından ekilen ve bu güne kadar gelen her üç domates de tek çeşit olarak kendi annelerinden edindikleri tohumları her yıl ekerek tek çeşit olarak devam etmişler. Bu da tohumun saflığını sağlamış. Her yıl kendi beğendikleri domateslerin tohumlarını alarak gelecek yıllarda onları kullanmışlar. Benim birisini göremediğim, diğerini gördüğüm ancak yaşlı olarak vefat eden, halen hayatta sağ olan tek yaşlı kadın şu ana kadar kendi atalarından miras kalan tohumları devam ettirmişler. Şimdi elimde bir sürü tohum var. Bu tohumların tamamını olmasa da bir kısmını ekiyorum. Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da arılar ve rüzgar sayesinde melezlenmesi ihtimali bulunmakta. Tınaztepe domatesini arkadaşım çatının yıkılmak üzere olması üzerine tamir yapılırken bulmuş. Çok fazla olan tohumdan sadece 6 adet domates çıkıp ürün vermiş. Benim ilk kez paylaştığımda ise ikinci nesil domateslerden küçük ve büyük domateslerden alınan tohumların hangileri olduğunu karıştırdığım için ikisinden de göndermiştim. 4. nesil olarak yetişen domateslerin bulunduğu tarlalara gittiğim zaman çoğunluk aynı karakterde olmasına rağmen arada tek tük farklı domatesler de olduğunu arkadaşım göstermişti. Pembe domatesler de çıkmıştı. Altı adet tohumdan yaklaşık 65 yıl öncesi alındığı tahmin edilen tohumlardan bile çok az da olsa farklı bireyler çıkabilmekte. Tahminin yüzde bir bile değil. Ekmiş olduğu tarlaları birlikte gezdik. Ancak tohum alınacak domatesleri seçerken kapalı olarak döllenen hibritlenme olasılığı düşük olan domatesten bile belki çekinik genlerin gelmesi ile biçimleri, boyutları farklı domatesler çıkabilmekte. Sn. Zekoş'tan gelen bir kısım fasulye tohumları bizde de yıllardır yetişmekte. Burada bir arkadaşın babası ondan gelen tohumlardan bir tanesini görünce kendilerinin de yıllardır yetiştirdiği çok verimli ve lezzetli bir fasulye olduğunu söylemişti. Ben de gelen tohumları olduğu gibi daha iyi yetiştirebileceğini düşünerek kendisine vermiştim. Tohumları küçük ve beyazdı. Bu yıl zekoş arkadaşımızdan ve diğer arkadaşlarımızdan gelen yetiştirdiğim tohumlardan düzenli bir kataloğlama yapamadığım için sadece tohum almaya çalıştım. Beş altı çeşit ektiğim için hangileri olduğunu karıştırdım. Ancak muhtelif yerlerde başka adlarla da olsa yetiştirdiği beğendiği tohumları devam etmişler. Murat Uysal arkadaşımızın Empürme Fasülye (Safranbolu) olarak paylaştığı fasulye de bizim burada arada gördüğüm bir fasulye. Murat Uysal Aralarında çok az da olsa sanki farklılık bulunmakta. Sn. Pria 2013 döneminde bu fasulyeyi paylaşmıştı. pria Onun geldiğini söylediği yer Dazkırı ilçesinin bir dağ köyü. Benim gördüğüm ve aldığım yer ise Dereçine ve Çay ilçeleri. Onlar da çok eski zamanlardan beri ektiklerini söylemişlerdi. Karşılaştırma yapabilmek için Murat Uysal arkadaşımızdan talepte bulundum. Dağıtmış olduğum Afyonkarahisar kışlık mor soğan tohumlarının Anadolu'nun değişik yerlerinde de yetiştiğini öğrendim. Eskiden Afyonkarahisar'da kışlık soğan olarak tek çeşit olarak ekilirdi. Diğer soğanlar yetiştirilip satılmazdı. Bu yıl ben kilosu sanırım 2.5 liradan 40 kğ aldım. Normalde 4 liradan satılıyor. Diğer soğanlar 1 lira ve altında satılıyor. Eskiden çocukluğumda hatırladığım bu soğanlar acı ve keserken çok fazla göz yakardı. Şimdi o kadar göz yakmıyor. Biz mi yaşlandık. Yoksa soğanlar mı hibritlendi. Bir tanıdığımın vasıtası ile Tokat ilinde de aynı soğanların olduğunu, bulundukları yerde başka soğan ekilmediğini söylemeleri üzerine bir miktar getirtebilirlerse aradaki farka bakmak istediğini söylemiştim. Bu gece bir miktar soğan geldi. Görüntü olarak aynı yassı soğan. Bizim burada basık olanın dışında daha uzun olan da bulunmakta. Ancak lezzet olarak bana farklı geldiği için ben çok daha fazla ödeyerek kışlık soğan ihtiyacımı karşılamak için bu soğanlardan aldım. Çocukluğumdan beri en sevdiğim salata şekli acı yakan bu soğanların tuz ile biraz ezilip acısının giderilerek domates, zeytinyağı limonsuyu ve tuz ile yapılan salatası. Bizde artık çok az kişi bu morumsu acı kışlık soğanları yetiştiriyor. Gelen soğanlardan ekerek tohum almaya çalışacağım. Lezzet ve acılık konusunu test ettiğimiz zaman tohum paylaşımda yazarım. Bizde eskiden havucun adı deperotu idi. Şu anda Afyonkarahisar ile birleşen köyün adı deper idi. Orada yetiştiği kaynak orası olduğu için adı deperotu olarak biliniyordu. Benim bildiğim eski havuçlar çok uzun yıllardır görmüyorum. Onlar da sanırım Ankara ilinin bildiğimiz ilçesinde yetişen havuçlara yenildiler. Ancak Profesör İbrahim Saraçoğlu'nun anlattığı üzere bu tohum da bulunarak Tohum gen bankasına o zamanın başkanı sayesinde konulmuş. Ben bahçeme giderken her zaman içinden geçip gidiyorum. Halen bulabilmiş değilim. Hepimizin amacı aynı. Yerel kaybolmaya yüz tutmuş tohumları toplayıp paylaşabilmek. Tabi ki saflığını bozmadan. İçimizde olan havesi kırmadan, birbirimizi incitmeden, yanlış bildiklerimizi öğrenerek ve doğru bildiklerimizi birbirimize öğreterek ilerleyelim. |
25-12-2019, 00:58 | #150 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ben artık şu sonuca vardım ki her birimiz etkinlik kurallarından farklı şeyler anlıyoruz. Bu nasıl oluyor? Şöyle yazıyor: Alıntı:
Bunun dışında mutasyon, somatik mutasyon mümkündür. Kars'tan fasulyeyi İzmir'e getirip yetiştirirsiniz, toprak sıcaklığındaki farklılıktan ertesi sene tohum rengi değişir. Domates çiçeğini bohçalarsınız, bahçenizde arı faaliyeti yoğunsa ve stigma dışardaysa ağır bir arı bohçanın boşluğunu bulup içeri girer, başka çiçekten getirdiği polenle o çiçeği tozlar. Yine farklı iklimden getirdiğiniz tohumu bahçenize ekersiniz, sizin ikliminize uyum sağlarken meyve boyutu ve şekli değişir. Bütün bunlar başka, Anadolu'nun bir köyünde köylülerin yüzyıllar boyu kendi yöntemleriyle saflığını koruyarak yetiştirdiği tohumu aynı türdeki birçok tohumla doldurduğunuz bahçenizde hiç bir izolasyon önlemi almadan yetiştirip çaprazlamanıza göz yummak ve buna türlü türlü bahaneler bulmak başka. Deneysel tohum ıslah çalışması yapıyorsak bunu bilmek isterim. Köylülerin özenle koruduğu bir tohumu kasabadaki genişçe bahçesinde ya da büyük şehirdeki apartmanının arka bahçesinde özenle bozan yetiştiriciler saf tohum takası işine niye giriyor samimi şekilde anlamaya çalışıyorum. Tozlaması son derece kolay iki kabak çiçeğini elle tozlamak zor mu geliyor? Eğer bilgi eksikliği varsa nasıl yapıldığını göstermek için tekrar link verebiliriz ya da tekrar anlatabiliriz. Bilgi eksikliği mi vurdum duymazlık mı bunu anlamaya çalışıyorum. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|