agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)
-   -   denizayda (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43532.htm)

denizayda 15-10-2019 14:07

denizayda
 
Etkinlikte paylaşacağım tohumları bu başlıkta tanıtacağım.

Paylaşacağım tohumlar:

1. Ceneviz Fesleğeni (Genovese Basil)
2. Tayland Fesleğeni (Thai Basil)
3. Dağ Kekiği (Çok Yıllık Zahter/Winter Savory)
4. Halilibrahim Zahteri (Satureja Thymbra)

Not: Fotoğrafları etkinlik amacıyla çekmediğim için çok düzgün çıkmamışlar, kusura bakmayın.

denizayda 15-10-2019 14:48

Ceneviz Fesleğeni
 
1 Eklenti(ler)
• Bitki türü: Tıbbi Aromatik Bitki
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Fesleğen
• Tohum çeşit adı: Ceneviz Fesleğeni
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
• Tohumun kökeni:
• Tohumun geldiği yer: Tohum Paylaşım Etkinliği
• Kullanılan gübreler: Solucan Gübresi, Sıvı Gübre
• Kullanılan ilaçlar: yok
• Hasat yıl ve ayı: 2019 yazı
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Yetiştirdiğim diğer fesleğen türüyle aynı anda çiçek açmasına izin vermedim.
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Yaklaşık bir ay sonra hasata başlayabilirsiniz.
• Büyüme alışkanlığı: Ben uzun (11 litrelik) balkon saksılarında bir saksıda 5er tane olacak şekilde yetiştiriyorum. Ancak imkanınız varsa daha derin saksıda daha iyi gelişebilmesi için mümkün olduğunca az sayıda fide yetiştirebilirsiniz. Bahçenizde yetiştirecekseniz minik bir saksıya ekip biraz büyüyünce toprağa aktarmanızı öneririm. İstanbul'da dışarıda ekecekseniz Nisan, içeride ekecekseniz Mart ayında ekebilirsiniz. Bol güneş ve sıcak seven bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı değildir.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Otsu bitki. Bahsettiğim saksılarda 40-45 cm uzuyor. Daha geniş ortamda 60-70 cm'e kadar uzayabilir.

denizayda 17-10-2019 18:54

Tayland Fesleğeni (Thai Basil)
 
1 Eklenti(ler)
• Bitki türü: Tıbbi Aromatik Bitki
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Fesleğen
• Tohum çeşit adı: Tayland Fesleğeni (Thai Basil)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
• Tohumun kökeni: Ticari tohum
• Tohumun geldiği yer: Bir websitesinden satın aldım.
• Kullanılan gübreler: Solucan Gübresi, Sıvı Gübre
• Kullanılan ilaçlar: yok
• Hasat yıl ve ayı: 2019 yazı
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Yetiştirdiğim diğer fesleğen türüyle aynı anda çiçek açmasına izin vermedim.
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Yaklaşık bir ay sonra hasata başlayabilirsiniz.
• Büyüme alışkanlığı: Bu sene ilk defa yetiştirdim. 5-6 litrelik derince bir saksıya 4 adet gelecek şekilde diktim. Ancak imkanınız varsa daha büyük saksıda yetiştirebilirsiniz. Bahçenizde yetiştirecekseniz minik bir saksıya veya viyole ekip biraz büyüyünce toprağa aktarmanızı öneririm. İstanbul'da dışarıda ekecekseniz Nisan, içeride ekecekseniz Mart ayında ekebilirsiniz. Bol güneş ve sıcak seven bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı değildir.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Otsu bitki. Diğer fesleğenle benzer boyda oluyor.

denizayda 06-11-2019 15:01

Dağ Kekiği
 
1 Eklenti(ler)
Bitki türü: Tıbbi Aromatik Bitki
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kekik
• Tohum çeşit adı: Dağ Kekiği (Winter Savory/Satureja Montana)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: Tohumu bu sene aldım. Bitki 3 yıldır bende.
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
• Tohumun kökeni: İstanbul
• Tohumun geldiği yer: Bir dükkanda fide olarak aldım.
• Kullanılan gübreler: Solucan Gübresi, Sıvı Gübre
• Kullanılan ilaçlar: yok
• Hasat yıl ve ayı: 2019 yazı
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer Satureja bitkimle aynı anda çiçek açmadı.
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Bitkiden saksıya dökülen tohumlar kolay çimleniyor ama ben hiç özellikle tohumdan yetiştirmedim.
• Hasat süresi: Yaklaşık 4 ay
• Büyüme alışkanlığı: Mart ayında ekilebilir. Bir veya birkaç tohum ekmek yerine küçük bir saksı veya viyole 30-40 tohum ekmenizi tavsiye ederim. Bitki kuraklığı seviyor. İstanbul hava şartlarında her sene sonbaharda yapraklarının çoğu kuruyor sonra yeni sürgünler veriyor.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Saksıda 30 cm civarında oluyor. Toprakta yarım metreye ulaşabiliyormuş. Salatalara tat katmakta kullanabileceğiniz bir bitki, minik beyaz çiçekleri arıları çekiyor.

Dikkat: Yalnızca 5 kişiyle sınırlıdır.

denizayda 17-11-2019 17:21

Halilibrahim Zahteri (Satureja Thymbra)
 
2 Eklenti(ler)
Bitki türü: Tıbbi Aromatik Bitki
• Bitki ömrü: Çok yıllık
• Tohum Türü: Kekik
• Tohum çeşit adı: Halilibrahim Zahteri (Satureja Thymbra)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: Tohumu bu sene aldım. Bir yıldır bitkiyi kendim de yetiştiriyorum.
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
• Tohumun kökeni: İstanbul
• Tohumun geldiği yer: Antalya/Kaş bölgesinde doğal olarak yetişiyor.
• Kullanılan gübreler: Bahçede keçi gübresi kullanılmıştı.
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: 2019 yazı
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bu kekik tohumunu Kaş'ta yaşayan halamın bahçesinden topladım ve Kaş'ta yetişen başka bir zahter (satureja) türü yok, yalnızca geniş yapraklı kekik (oregano) var.
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Görece zor, daha doğrusu çimlendirmek sabır istiyor. Eylül ayında ektiğim tohum Kasım ortasında yeni çıkmaya başladı (bu sene tohumların sorunsuz olduğunu test etmek için ektim, ama geçen sene de çimlenmesi çok uzun sürmüştü). Ektiğimde saksı dışarıdaydı, bir süre sonra içeri aldım, çıkmayınca tekrar dışarı çıkardım, dışarıdayken çıkmaya başladı (belki sıcak/soğuk yer değiştirmenin çimlenmede etkisi olmuş olabilir diye bu detayları yazıyorum).

Okuduğum bir araştırmaya göre tohumun içinde bulunan aromatik yağlar çimlenmesini geciktiriyormuş. Doğada yağmur sularıyla zaman içinde bu yağlar aktıkça çimlenme gerçekleşiyormuş. Aynı nedenden ötürü bitkinin birkaç yıllık tohumları yeni alınan tohumlarına göre daha iyi oranda çimleniyormuş. Okuduğum araştırmada tohumlara su içinde 24 saat devr-i daim yaptırarak bu yağların akmasını sağlamışlar. Ama ben saksıdaki toprak kurudukça inatla sulamaya devam ettim, bu yağlar zamanla akmış olacak ki geç de olsa çimlendiler. Bu makalenin linkini de ekliyorum:
https://www.researchgate.net/publica...cationCoverPdf
• Hasat süresi: Çimlenmesi 2-3 ay sürüyor. Ondan sonra 4-5 ay içinde bitkiyi ucundan hasat etmeye başlayabilirsiniz. Yemeklerde, salatalarda kullanılabilir.
• Büyüme alışkanlığı: Mart veya Eylül ayında ekilebilir. Bir veya birkaç tohum ekmek yerine küçük bir saksı veya viyole 20-30 tohum ekmenizi tavsiye ederim. Bitki kuraklığı seviyor.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: 20-40 cm. Fotoğraflarda çok belirgin çıkmadı ama çok güzel mor çiçekleri var. Yetiştirdiğim 8-9 çeşit kekik içinden en yoğun ve hoş kokulu olan çeşit budur-ki bu saksıda yetiştirmeme rağmen.

ÖNEMLİ: Bu tohumu yeni taleplere kapanmıştır! Sanırım talep edenlerin bir kısmı koşulları yerine getirmediği için eleniyormuş ama yine de çok fazla talep oldu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024