agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni317Beğeniler
  • 28 Gönderen bahcedenn
  • 59 Gönderen bahcedenn
  • 33 Gönderen bahcedenn
  • 32 Gönderen bahcedenn
  • 22 Gönderen bahcedenn
  • 31 Gönderen bahcedenn
  • 13 Gönderen bahcedenn
  • 25 Gönderen bahcedenn
  • 19 Gönderen bahcedenn
  • 55 Gönderen bahcedenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-10-2019, 18:17   #1
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
bahcedenn

Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;

01. Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
02. Haseki Küpesi
03. Asya Yeşilliği, Shungiku (Yenilebilir Krizantem)
04. Blue Cream Berry Domates
05. Armenian Domates
06. West India Burr Gherkin
07. Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido) Kavunu
08. Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory
09. Sarıkız Fasulye
10. Fahrenheit Blues Domates

Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.


Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen bahcedenn : 09-01-2020 saat 11:20
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2019, 16:53   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Kırmızı Malabar Ispanağı

Name:  Malabar I.jpg
Views: 2840
Size:  75.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
  • Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
  • Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 6. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

    Bu sene hiç ekmedim bile. Geçen sene dökülen tohumlar vakti geldiğinde kendiliğinden çimlendiler ve çite sarılarak bir set oluşturdular.

    Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

    Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

    Annem ise güzel bir saksıda sadece görselliği için yetiştiriyor. Saksıyı da ahşap bir direğin dibine yerleştiriyor ve sürgünleri direğe sardırıyor.

    Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.

Name:  Malabar II.jpg
Views: 2173
Size:  80.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2019, 19:06   #3
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Haseki Küpesi

Name:  Columbine I.jpg
Views: 1763
Size:  71.8 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Haseki Küpesi, Aquilegia vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Haseki Küpesi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Uzun zamandır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer:
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Haziran
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçede var olan tüm çeşitlerden karışık olarak tohum aldım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Açıkçası tohum ekimi yapmadığımız için tohumların ne kadar zamanda çimlendiğini hiç bilmiyorum. Önceki senenin bitkilerini sökmezseniz ya da zarar vermezseniz kışı atlatabiliyorlar. Baharda bizim bahçenin leylak ile beraber açan ilk çiçeklerini oluşturuyorlar. Eğer çiçekleri koparmazsanız çiçeklerin solması ertesinde oluşan tohum keselerinde tohumlar oluşur. Tohum hasadı yapmazsanız bu keseler Mayıs ortalarından itibaren çatlayıp tohumlar gelişigüzel etrafa yayılabilir. Dökülen ya da uçuşan bu tohumlar bahçe içerisinde genelde aynı bölgede çimlenirler. Kendiliğinden çimlenen bu bitkiler ise yazın gelişimini tamamlayıp ilk baharda çiçeklerini açarlar. Güneşli ve yarı gölge yerlerde gelişimleri daha güzeldir.
Name:  Columbine II.jpg
Views: 1723
Size:  71.8 KB


Düzenleyen bahcedenn : 22-12-2019 saat 19:38
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2019, 21:21   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Asya Yeşilliği, Shungiku

Name:  Shungiku I.jpg
Views: 1668
Size:  69.3 KB
  • Bitki türü: Aromatik Bitki
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Chrysanthemum, Glebionis coronaria
  • Tohum çeşit adı: Asya Yeşilliği, Shungiku (Yenilebilir Krizantem)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Uzakdoğu
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmaya ihtiyacım olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: 60 gün sonra hasada başlayabilirsiniz
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasıl ki rokanın farklı bir aroması var bu bitkinin de kendine özgü farklı bir aroması bulunmaktadır. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini okuduk. Hatta suşi ve bazı turşularda da kullanıldığını da öğrendik. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazsa da çiçeklerini yemeyi hiç denemedim.

    Bahçenizin bir köşesinde güzel bir tarh oluşturduğunuzda her gün masanızı bu güzellerle süsleyebilirsiniz. Genç sürgünlerden yaprak hasadı yapmazsanız bir vakit sonra uç sürgünlerde çiçek oluşumu başlıyor. Açan çiçeklerin vazo içerisinde de dayanımı gayet iyidir.

Name:  Shungiku II.jpg
Views: 1687
Size:  72.9 KB
Name:  Shungiku III.jpg
Views: 1671
Size:  76.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2019, 20:40   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Blue Cream Berry Domates

Name:  Blue Cream Berry II.jpg
Views: 1686
Size:  73.9 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Blue Cream Berry Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
  • Tohumun geldiği yer: 2018-2019 Etkinliği Sn. Atilgan
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: 2017-2018 Etkinliği Sn. malbman
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Yaprak tipi ve rengi normal olsa da renk değişikliğini meyve sapında görebilirsiniz.
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları parlak mavimsi renkte olan krem renkli çeri domatesler.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlıyor diyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Sayın Atilgan'ın da dediği gibi benim de şimdiye kadar denediğim domatesler içinde en tatlı çeşiterden birisi. Tatlı ve meyvemsi bir aroması var. İnce kabuklu ve toplanır toplanmaz çatlamalar başlıyor. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Hatta vaktinde hasat edilmezse dalında bile çatlamalar olabiliyor. Özellikle yağmur ertesinde ve nemli iklimlerde dalında çatlama daha çok görülebilir.

    Bana göre aşırı tatlı olmasından ötürü damak tadıma çok uymayan bir çeşit oldu fakat menemen içerisinde etli başka domateslerle kullanılırsa güzel bir lezzet vereceğini düşünüyorum.

  • Çeşidin Hikayesi: "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) güzel ve çok lezzetli domates çeşitlerinin ıslah edilmesinde uzmanlaşmış olan Bradley Gates tarafından ıslah edilmiş bir çeşittir.

Name:  Blue Cream Berry I.jpg
Views: 1697
Size:  73.6 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2020, 16:12   #6
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Armenian Domates

Name:  Armenian I.jpg
Views: 1410
Size:  52.0 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Armenian Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Ermenistan
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta geç, fide dikiminden itibaren 80-90 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 250-300 gr büyüklüğünde, hem meyve eti hem de kabuğu iki renkli olan bu çeşidin meyveleri etli ve sulu olup hafif basık, yuvarlak, beefsteak tipindedir.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Orta kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan aşırı olmasa da verimli diyebileceğim, geççi bir çeşittir.
  • Çeşidin Hikayesi: Bazı kaynaklarda "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) bir çeşit olduğu söylense de benim tohumları edindiğim yerde Heirloom (Atalık) tohum olarak West Virginia (ABD'nin bir eyaleti) 'lı tohum emanetçisi Charlotte Mullens tarafından dağıtıma sokulduğu yazılmıştır.

Name:  Armenian II.jpg
Views: 1424
Size:  53.1 KB
Name:  Armenian III.jpg
Views: 1406
Size:  62.0 KB
Name:  Armenian IV.jpg
Views: 1409
Size:  70.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2020, 18:39   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
West India Burr Gherkin

Name:  West India Burr Gherkin I.jpg
Views: 1521
Size:  67.4 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum türü: Gherkin, Cucumis anguria
  • Tohum çeşit adı: West India Burr Gherkin
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Afrika olduğu düşünülüyor
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: huseyink005 tarafından Kirpi Salatalık olarak paylaşıldı. Fakat aynı çeşit mi bilmiyorum.
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: Aynı aileden başka bitki olmadığı içim bir önlem alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Bildiğimiz salatalık çeşitleri ile hibritlenmiyor.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen yayılıcı bir çeşittir. Tohumdan ilk fidelediğiniz zaman gelişimleri çok yavaş oluyor. Fakat kalıcı yerlerine alıştıktan sonra atağa geçiyorlar ve tüm yaz boyunca sürekli gelişim halindeler. Bu yüzden sarılacakları bir çit kenarına dikmekte fayda var. Yoksa kendi başlarının çaresine bakıyorlar. Verimli bir hasat için tam güneş gören, zengin ve iyi drenajlı bir toprak kullanınız. Sürekli boy atma ve yayılma eğilimindeler. Suyu sever. Sıcaklarla atağa geçer. Su ve sıcaklıklarla doğru orantılı olarak verimlidir. Fakat susuzluğa ve hastalıklara da dayanıklıdır da.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Ceviz büyüklüğünde ve dikenli meyveleri vardır. Taze olarak yediğinizde dikenlerin ağzınızın içinde rahatsızlık vereceğini düşünseniz de ilk ısırığı aldıktan itibaren yanıldığınızı hemen göreceksiniz. Çıtır çıtır aşırı lezzetli bir çeşitmiş. Yalnız irileşmeden ve rengi sarıya çalmadan hasat edilmelidir. Yoksa çekirdekleri belirgin hale geliyor ve tadı da limon sıkılmış salatalık gibi oluyor. Ekşi severler o halde de tüketebilir. Yalnız çıtırlığını biraz kaybediyor. Turşu yapmaya fırsatım olmadı. Fakat turşusunun da çok güzel olduğu söyleniyor.
  • Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumunu alacağımız meyveleri mümkün olduğu kadar dalında bekletip iyice olgunlaşmasını sağlıyoruz. Sonrasında ise aynı salatalık tohumu alır gibi tohumlarını alıyoruz.
Name:  West India Burr Gherkin II.jpg
Views: 1487
Size:  74.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2020, 18:55   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido) Kavunu

Name:  Kavun I.jpg
Views: 1349
Size:  74.4 KB
  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum türü: Kavun Cucumis melo
  • Tohum çeşit adı: Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Özbekistan, Orta Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum (Aynı çeşidi forumdan Sayın Niüfers de göndermişti. Fakat eş zamanlı olarak Özbekistan'dan ticari paketli bir tohum da elime ulaşınca tohumların karışma/bozulma ihtimalini düşünerek ticari olanını yetiştirdim.)
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin hikayesi: Orta Asya, lezzetli kavunlarıyla bilinir. Özbekistan'da ise 150'den fazla kavun çeşidi vardır ve ben de bunlardan birini yetiştirdim. Tam olarak emin olmamakla beraber Özbekistan'da Mirzaçul (sadece Mirza), Gulabi veya Torpido olarak ve Türkmenistan'da ise Tarlavuk veya Tırlavuk kavunu olarak isimlendirildiğini öğrendim. Muhtemelen daha başka isimleri de vardır. Farklı bilgilere sahipseniz bilgileri güncelleyebilirim.

    Paylaştığım fotoğrafta da gördüğünüz bu zararı kavunlara başta farelerin yaptığını düşünsem de daha sonra yabani tavşanları iş üzerinde gördüm. Tadına bakabildiğim kavunların ise şekeri tam olarak oluşmamıştı. En azından tohumunu çoğaltabilmiş oldum. Bakabildiğim kadarı ile bizim Kırkağaç kavununun diriliğine benzer bir tadı vardı.
Name:  Kavun II.jpg
Views: 1334
Size:  76.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2020, 14:35   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory

Name:  Çıbrıka.jpg
Views: 1210
Size:  77.3 KB
  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum türü: Baharat
  • Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory Satureja hortensis
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Balkanlar
  • Tohumun geldiği yer: Köyde elden ele dolaşan bir çeşit.
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür. Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.

    Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...

    Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan hemen önce bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır.
Name:  Çıbrıka II.jpg
Views: 1219
Size:  47.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2020, 10:05   #10
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Sarıkız Fasulye

Name:  Sarıkız.jpg
Views: 1164
Size:  71.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Sarıkız
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Türkiye
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan:
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin özellikleri: Oturak, erkenci ve bol dökümlü bir taze fasulye çeşididir. Hasat süresi tohum ekiminden itibaren 40-45 gündür. Baklaları yassı, kılçıksız, hafif koyu yeşil renkte olup bakla uzunluğu 12-17 cm, eni ise 1-1,5 cm dir. Dane rengi ise koyu kahverengidir. Taze tüketime uygun ve konserve için de çokça tercih edilen bir çeşittir.

    Paylaşacağım bu çeşidin tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2020, 11:17   #11
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Fahrenheit Blues Domates

Name:  Fahrenheit I.jpg
Views: 1144
Size:  73.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Fahrenheit Blues Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün civarı
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Yaprak yapısı hafiften kıvırcık bir hal alabiliyor. Yaprak rengi ise koyu tonlarda olup salkım sapının rengi de mavimsi tonlardadır.
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları siyaha daha yakın mavimsi olan parlak koyu pembe renkli çeri meyveleri vardır. Salkımdaki meyve sayısı 8-16 arasında değişir.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlıyor diyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir. Bitkiler o kadar güzel ve sıradışı görünüyor ki, bu çeşidin yanından geçenlerin dikkatini hemen çekiyor ve ilk duyulan ses 'vay' oluyor. Yalnız hasatta dikkatli olun. Meyvelere alttan bakmayı deneyip kızaranları hasat edin.

    Güneş ışığı ne kadar yoğun olursa Fahrenheit Blues'un maviliği / morluğu bir o kadar derinleşiyor.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çarpıcı derecede koyu antosiyanin pigmentasyonu olan normalden biraz daha iri olan çeri meyvelerin kimisi ise neredeyse tamamen mavimsi siyahtır. Lezzeti mükemmel olmasa da iyi diyebilirim. Asit oranı düşük tatlı tarafı daha ağır basan bir çeşittir. Bizim evde çocuklar tarafından çokça sevilen bir çeşit oldu.

  • Çeşidin Hikayesi: "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) güzel ve çok lezzetli domates çeşitlerinin ıslah edilmesinde uzmanlaşmış olan Tom Wagner tarafından ıslah edilmiş bir çeşittir.


Name:  Fahrenheit II.jpg
Views: 1114
Size:  66.1 KB
Name:  Fahrenheit III.jpg
Views: 1092
Size:  73.8 KB
Name:  Fahrenheit IV.jpg
Views: 1137
Size:  70.2 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024