agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni768Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2017, 20:36   #121
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Adı geçen satış sitesine baktım. Çok sayıda domates çeşidi var. Bir çoğunu daha önce yetiştirdiğim için tanıdım. Hiç birinin (bir tane hariç) isimleri doğru değil ve ezici çoğunlukla yurt dışında zaten adı sanı, kökeni belli "open pollinated" tohumlar. Yeniden isim, kimisine de yöre uydurulmuş. Tohumlar hakkında hiç bir bilgi verilmemiş ama "yerli" izlenimi verilerek satılıyor. Bu bakımdan etik bulmadım. Bunlardan bazılarının uydurulmuş isimlerle etkinlikte bulunması kendi adıma rahatsız edici.
Birçok insan (ben de dahil) bu tohumları yerli tohum olduğu düşüncesiyle satın alıyor ve de kullanılıyor. Hal böyleyse can sıkıcı gerçekten.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2017, 21:48   #122
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Birçok insan (ben de dahil) bu tohumları yerli tohum olduğu düşüncesiyle satın alıyor ve de kullanılıyor. Hal böyleyse can sıkıcı gerçekten.
Anavatanı Anadolu olmayan türlere ait tohum çeşitlerinin yerli olup olmamasının bir önemi yok. Önemli olan tohumun atalık veya "open pollinated" (hibrid olmayan stabil) olması. Bir çok ülkede lezzeti için ıslah edilmiş, kökeni çok eskilere dayanan çok güzel tohumlar var. Bunları kökenini bilerek yetiştirip ve bozmadan devam ettirmenin keyfi başka.

birnefestoprak ve TCM beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2017, 11:16   #123
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Anavatanı Anadolu olmayan türlere ait tohum çeşitlerinin yerli olup olmamasının bir önemi yok. Önemli olan tohumun atalık veya "open pollinated" (hibrid olmayan stabil) olması. Bir çok ülkede lezzeti için ıslah edilmiş, kökeni çok eskilere dayanan çok güzel tohumlar var. Bunları kökenini bilerek yetiştirip ve bozmadan devam ettirmenin keyfi başka.
Elbette önemi yok. Takıldığım nokta insanların yanlış bilgilendirilmesi. Yoksa direkt menşei belirtilse insanlar da ona göre okur ve de alır.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 12:32   #124
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
tohum çapraz tozlaşmalarını okurken bir şey farkettim.

bu sene biberlerimizden (tohumluklarımızın dışındaki) tatlı olan bir biberin dalından kopardığım biber inanılmaz acı çıktı aynı daldan başkasını kopardığımda hatta hepsini kopararak tadına baktığımda hepsi tatlıydı. sadece o bir tanesinin acı olması çapraz tozlaşmayla mı açıklanır?. çünkü bildiğim kadarıyla çapraz tozlaşma sonraki nesillerde etkisini gösteriyor. bu şekilde doğrudan meyvede göstermesi mümkün müdür?

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 12:51   #125
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Çapraz tozlaşmada ebeveyn özelliklerinin bir sonraki nesilde görülmesi normal ancak bazen istisnai durumlar ortaya çıkabiliyor. Biberde sadece bir meyvenin acı çıkması o meyvenin meydana geldiği çiçeği tozlayan polinatörün o çiçekten önce acı bir biber çeşidinden polen taşıdığını gösteriyor.

Bazen mısırlarda da renkli mısırla normal mısırı yan yana ektiğinizde normal mısır eğer renkli mısırdan tozlaşma olursa aynı yıl içinde renkli mısır tanelerini normal mısırın koçanında da görebilirsiniz.

Amma karışık oldu.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 13:15   #126
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
sayın h_doğan,

verdiğiniz bilgi için çok sağolun. merak ettiğim asıl konu ise bu tozlaşma çapraz dahi olsa ürünün ilk gelişimini etkilememesi gerekli, fakat döllenme sonucu diğer ürünün özelliklerini kendi meyvesine de vermesi ilginç geldi. diğer ilginç gelen kısım ise biberin normalde rengi siyahtı fakat renginde ya da şeklinde hiç bir değişiklik olmamasına rağmen bu tozlaşmanın sadece tadını etkilemesiydi. bu durumda tozlaşmada nokta atış değişimlerin elde edilmesi mümkün mü oluyor?

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 13:38   #127
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 742
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir

http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu

http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi

@Sayın MeyveliTepe
Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 17:13   #128
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Mısırdaki deyişim konusunda haklısınız ama birkaç farklı kaynaktan okuduğuma göre biberlerde tozlaşmanın olduğu yıl bir acılık deyişimi olması biyolojik olarak mümkün değilmiş. Çapraz tozlaşmaya ugramış bir sebzede tozlaşmanın olduğu yıl tohumlarda nasıl bir deyişim olduğuna dair yazılmış bilimsel bir kaynak paylaşılabilirse çok mutlu olurum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Çapraz tozlaşmada ebeveyn özelliklerinin bir sonraki nesilde görülmesi normal ancak bazen istisnai durumlar ortaya çıkabiliyor. Biberde sadece bir meyvenin acı çıkması o meyvenin meydana geldiği çiçeği tozlayan polinatörün o çiçekten önce acı bir biber çeşidinden polen taşıdığını gösteriyor.

Bazen mısırlarda da renkli mısırla normal mısırı yan yana ektiğinizde normal mısır eğer renkli mısırdan tozlaşma olursa aynı yıl içinde renkli mısır tanelerini normal mısırın koçanında da görebilirsiniz.

Amma karışık oldu.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 18:10   #129
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Sayın Musa Gündogan
Sadece tahmin yürütürsem belki dogal bir mutasyon pasif bir geni aktifleştirmiş olabilir.
Sizin sorunuza cevap ararken ilginç bir şey öğrendim. Acı bibere acılıgını veren etken madde kuşları etkilemiyormuş. Bu kuşların benim tohum için ayırdığım acı biberleri nasıl kütür kütür yediğini açıklıyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
tohum çapraz tozlaşmalarını okurken bir şey farkettim.

bu sene biberlerimizden (tohumluklarımızın dışındaki) tatlı olan bir biberin dalından kopardığım biber inanılmaz acı çıktı aynı daldan başkasını kopardığımda hatta hepsini kopararak tadına baktığımda hepsi tatlıydı. sadece o bir tanesinin acı olması çapraz tozlaşmayla mı açıklanır?. çünkü bildiğim kadarıyla çapraz tozlaşma sonraki nesillerde etkisini gösteriyor. bu şekilde doğrudan meyvede göstermesi mümkün müdür?

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 20:17   #130
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir

http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu

http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi

@Sayın MeyveliTepe
Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim.
Anladığım kadarı ile bunları yetiştirmişsiniz. Keşke kendi bitkilerinizin resmini koysaydınız. Satıcının resimlerine bakıp çeşit tanımlamak pek mümkün değil.

Benim söylediğim, bu çeşitler büyük çoğunlukla yerli domates değiller, yurt dışında ıslah edilmiş hairloom çeşitler ki binlercesi var. Söz gelimi mamun domatesi diye gösterilen resim büyük ihtimal italyan pembe dilimli çeşitlerden biri. Resimde gösterilen maniye (ki yerli olarak kabul edilen bir çeşit) domatesin de maniye olmaması büyük ihtimal. Resim, pazarda gördüğünüz hibrid domateslerden farksız. Oysa maniye hafif dilimli ve tipik olarak epey basık bir domatestir.

Bunlar büyük ihtimal güzel domatesler, aldıysanız yetiştirin tabii, ancak bu isimlerle paylaşmanızı tavsiye etmem, bunlar isimlendirme sebebiyle kökenlerinden koparılmışlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 00:31   #131
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu listedeki domateslerin kendi yöresindeki atalık adıyla satılanların çoğu, çok büyük ihtimalle doğru çeşitlere ait. Dolayısıyla, Mamun Domatesi (Balıkesir'in atalık çeşidi) de, Maniye de, Malatya'nın meşhur Yeşilyurt Domatesi de otantik, kendi yöresinin çeşitleri (tohumları da yöredeki yetiştiriciler göndermiştir).

Maniye, Safranbolu yöresinde domatese verilen genel bir isim ve tek bir çeşide ait bir isim değil. Maniye'nin sadece sırık değil aynı zamanda oturak olan yine iri meyveli çeşitleri de var.

Bunların dışında aynı domates listesinde oldukça şüpheli bulduğum iki yöresel çeşide örnek vermem gerekirse, onlar da Kösedere ve Ayaş olurdu (esas Kösedere'yi uzun zamandır arıyoruz, henüz bir sonuç alamadık). Bunların otantisetisinden emin değilim. Ayrıca listedeki kiraz domateslerin tamamına şüpheyle bakmak gerekir. Kısacası domates listesi karman çorman bir liste.

Biber listesi de aynı şekilde sapla samanın bolca karıştığı bir liste. Kavun-karpuz listesinde oldukça önemli, nadir çeşitler var ancak bunları herhangi bir izolasyon olmadan yetiştirdiği için hangi çeşitler saflığını kaybetmemiştir bilemiyorum.

Genel olarak, oldukça sağlam bir içgüdüyle başlamış bir iş, bir süre sonra kontrolden çıkıp yerli çeşitlerin korunmasına ve tasnifine yarardan çok zarar verir hale gelmiş oluyor (kötü niyet olduğunu düşünmüyorum).

Bu iş, dünyanın heryerinde, profesyonel seviyede de amatör seviyede de bilimsel yönteme uyularak yapılır. Bunun için ana adımlar:

1) Gözlem
2) Deneme-yanılma
3) Belgeleme

Adına ne derseniz deyin, ister eğitimini almış olun ister almış olmayın, ister pazar için sebze yetiştirin ister kendi mutfağınızda tüketmek için yetiştirin; bu adımlar izlenmeden atalık tohum bekçiliği/yetiştiriciliği yapılamaz. Burda her sene düzenli olarak etkinliğe katılıp tohum paylaşan üyelerin önemli bir kısmı zaten bu adımların en az ikisini, bir kısmı da tamamını başarıyla takip ediyor. Tasnifin de belli düzende yapılması elzemdir. Aksi durumda işin içinden çıkmamız mümkün olmaz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir

http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu

http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi

@Sayın MeyveliTepe
Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 08:10   #132
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
Sayın Atilgan
bu sitenin en güzel tarafı bu sanırım. bir soru sordum başka sorular başka olaylar birbirini tetikleyerek gelişip gidiyor. öğrendiklerinizi bizimle paylaşarak biz de daha güzel bilgileri daha az çabayla öğrenmiş olduk. sağolun.

doğal bir mutasyonsa da bu bilgi gerçekten ilginç geldi. çünkü mutasyon biberin fidesinde değil sadece bir tek meyvesinde gerçekleşti.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan Mesajı Göster
Sayın Musa Gündogan
Sadece tahmin yürütürsem belki dogal bir mutasyon pasif bir geni aktifleştirmiş olabilir.
Sizin sorunuza cevap ararken ilginç bir şey öğrendim. Acı bibere acılıgını veren etken madde kuşları etkilemiyormuş. Bu kuşların benim tohum için ayırdığım acı biberleri nasıl kütür kütür yediğini açıklıyor.

Atilgan beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 08:15   #133
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Tozlaşmada nokta atış değişimler bu kadar kolay olsa hibrit tohumlar bu kadar pahalı olmazdı.

Şansınıza o özellikte bir bibere denk gelmişsiniz. Her özellik farklı genlerle kontrol edildiği için bunu istediğimiz bitkiye aktarmak o kadar da kolay değil maalesef.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
sayın h_doğan,

verdiğiniz bilgi için çok sağolun. merak ettiğim asıl konu ise bu tozlaşma çapraz dahi olsa ürünün ilk gelişimini etkilememesi gerekli, fakat döllenme sonucu diğer ürünün özelliklerini kendi meyvesine de vermesi ilginç geldi. diğer ilginç gelen kısım ise biberin normalde rengi siyahtı fakat renginde ya da şeklinde hiç bir değişiklik olmamasına rağmen bu tozlaşmanın sadece tadını etkilemesiydi. bu durumda tozlaşmada nokta atış değişimlerin elde edilmesi mümkün mü oluyor?

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 08:26   #134
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
Sayın Devrann,

ben geçen sene bu tohumlardan bazılarını Engin Bey den aldım. isimlerin tam olarak karşılayıp karşılamadığını bilemiyorum. @Meyvelitepe nin demiş olduğu gibi kökenlerinden kopup kopmadığını bilmiyorum.

malatya yeşilyurt domatesini engin beyden aldım ve resimdekinin aynısı gibi olduğunu söyleyebilirim. herhangi bir çapraz tozlaşma bende olmadı eğer onda olduysa da hiç bozulmadan devam ettirmiştim. evde tohumunu aldım diye hatırlıyorum vakit bulamadığımdan tohumlara bakamadım. ayrıca tam ben bu tohumu alacağım sırada engin bey az önce 1 kilodan fazla yeşilyurt domates tohumunu malatya yeşilyurtta bir üreticiye gönderdik dedi. üretici Engin bey e "bu bizim gerçek yeşilyurt domatesimizdir" demiş diye konuşmuştuk.

onun dışında mamun domates resimdeki gibi büyük olmadı biraz daha ufak oldu. ancak domatesin çekirdeği çok az çıktığından paylaşıma sokmadım diye hatırlıyorum.

maniye domatesi @birnefestoprak ın dediği gibi pek çok yörede domateslerine maniye dediklerini duymuştum ancak hangisi doğru onu bilmiyordum. belki elde edilen yörenin domates görselliğini karşılıyordur kanısındayım.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir

http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu

http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi

http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi

@Sayın MeyveliTepe
Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 13:50   #135
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Kaynak olarak araştırmadım ama olmayacak diye kesin bir şey söyleyemeyiz.
Bitkiler sürekli kendini değiştiriyor. Çeşit olarak araştırılması lazım,
belki de binlerce biber çeşidi var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan Mesajı Göster
Mısırdaki deyişim konusunda haklısınız ama birkaç farklı kaynaktan okuduğuma göre biberlerde tozlaşmanın olduğu yıl bir acılık deyişimi olması biyolojik olarak mümkün değilmiş. Çapraz tozlaşmaya ugramış bir sebzede tozlaşmanın olduğu yıl tohumlarda nasıl bir deyişim olduğuna dair yazılmış bilimsel bir kaynak paylaşılabilirse çok mutlu olurum.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 13:50   #136
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Mutasyon değil ama çevresel faktörlere bağlı olarak somatik mutasyon gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda, tatlı olan biberlerden tohum alıp yeniden çoğaltırsanız, [genelde tatlı biberler ve bir dalda tek bir acı biber veren bitki] kombinasyonunu bir daha elde edemeyeceksiniz çünkü bu kombinasyon sonraki nesle aktarılan bir şey değil.

Bunun yanında, o acı biberden alınan tohumlardan yetiştirilen biberlerin sadece acı biber veren bitkiler üretme ihtimali var. Bu yüzden, o biberden tohum alıp yeniden yetiştirerek ne olacağına bakabilirsiniz.

Not: Soma, hücre demek. Somatik mutasyonda mutasyon, tohumun gen yapısında değil bitki hücrelerinde (bedeninde) gerçekleşiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
tohum çapraz tozlaşmalarını okurken bir şey farkettim.

bu sene biberlerimizden (tohumluklarımızın dışındaki) tatlı olan bir biberin dalından kopardığım biber inanılmaz acı çıktı aynı daldan başkasını kopardığımda hatta hepsini kopararak tadına baktığımda hepsi tatlıydı. sadece o bir tanesinin acı olması çapraz tozlaşmayla mı açıklanır?. çünkü bildiğim kadarıyla çapraz tozlaşma sonraki nesillerde etkisini gösteriyor. bu şekilde doğrudan meyvede göstermesi mümkün müdür?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 16:13   #137
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
sayın birnefestoprak

somatik mutasyon olursa bunun meyvenin kendisinden ziyade fidede de aynı şekilde oluşması gerekmez mi? okuduğum kadarıyla bibere acılığı veren etkin madde kapsaisin. bu etkin maddeyi etkin hale getiren faktör nedir? bunu sorguladığımda aslında olayı kendi tarafımdan bulmuş oldum.

çok yağış ve su biberin hücre çeperlerinde zayıflamalara ve biberin meyvesini koruması içinde etkin hale getirdiği kapsaisin etkin maddesini oluşturuyor. dolayısıyla hücresel mutasyondan çok hücresel savunma oluşuyor diyebiliriz. en acı biberlerin çok yağış alan bölgelerde olduğu bilimsel makalelerle kanıtlanmış. en az acı ya da tatlı biberlerin de daha sıcak ve kurak bölgelerde olduğu kanıtlanmış.



tohum alıp yetiştirmek için acı biberi herhangi bir değişiklik görmediğimizden topladık ve tükettik. acı olan biberi tanımlamak için mutasyon kavramı doğru olur fakat biber mutasyona uğrayacak şekilde görünürde bir değişiklik oluşturmadığı için mutasyon kavramı ile tanımlanmaz diye düşünüyorum.

benim yorumlamam meyvenin kendi savunma mekanizmasını kendisinin oluşturabilmesini imkan sağlıyor. bu durumda fidenin onun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. diye düşünüyorum.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 16:21   #138
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
adana ya da maraş acısıyla meşhur diye bir şey söylenecek olursa da; onun açıklamasını şöyle yapabiliriz:
kurak ve sıcak bölgelerde acı biber üretmek tamamen kolaylıktan kaynaklanmaktadır. sıcak bölgelerde meyvelerinde kapsaisin bulunan türdeki biberler diğer tatlı biberlere nazaran meyve üzerinde daha fazla gözenek açtırıyor ve meyvenin daha hızlı su kaybetmesini sağlıyor. böylelikle acı biber üretmek isteyen çiftçiler hızlı bir şekilde ürünü yetiştirip ve hızlıca hasat edebiliyor. kurutmak için fazlaca vakit harcamasına gerek kalmıyor.

bu bilgiyi görmeden önce bu sene şans eseri iki farklı türde birisi tatlı yeşil çetinel biberi tohum için topladım ancak tohumunu çıkarmaya pek vaktim olmayınca kaldırdım rafa koydum. diğer toros yukarı bakan acı biberini de yemeklere atarız diye topladım ve yanına koymuştum. ikisini de çok sonraları fark edince tatlı olan küflenme eğiliminde ancak kurumamıştı acı olan ise çıtır çıtır kurumuştu.

yanlış yorumladıysam da kusura bakmayın bir bitki bilimci olmadığımdan sadece yorumlayabildim.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 16:39   #139
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Somatik mutasyonun nedeni bilimsel olarak -bildiğim kadarıyla- kanıtlanmış değil. Mutasyon olabilmesi için, bitkinin yekpare şekilde aynı özelliği gösteren meyveler vermesi ve bu özelliğin sonraki mevsimlerde değişmeden korunmuş olması gerekiyor. Somatik mutasyon, oldukça nadir ve çok farklı bir durum.

Elinizdeki bitkide hibritlenme olmuş olsaydı, bitkinin birbirinin aynı olan meyveler vermiş olması gerekiyordu. Esasen, F1 bitki, meyve şekli, büyüklüğü, lezzeti ve verim gibi konular bakımından ebeveyn bitkilerden daha uniformdur. F1 bitkinin mutasyon geçirmiş olandan ana farkı, F1 bitkiden tohum aldığınızda, ikinci nesilden (F2) itibaren F1 bitkiden farklı ve stabil olmayan çok sayıda bitki olasılığı ortaya çıkarması. Burdan istediğiniz bitkiler için tohum seçimi yapıp tohumları zaman içinde stabil hale getirebilirsiniz. Mutasyonda ise, mutasyonun görüldüğü mevsimden itibaren o bitkiden alınan tohumlar stabil sonuçlar verecekler.

Yağış miktarı-acılık oranı konusunda 2-3 sene kadar önce Yeni Meksiko Üniversitesi'nin (University of New Mexico) Acı Biber Enstitüsü (Chile Institute)'ne danışmıştım. Yağış miktarındaki değişimlerin biber acılığını etkilediği konusunda bilimsel bir kanıt olmadığını belirtmişlerdi. Zaten burdaki karşılaştırma, aynı acı biber için kontrollü olarak farklı sulama/yağış miktarlarının gözlenmesiyle yapılmalı. Kurak iklime ait geleneksel bir acı biberle tropik iklime ait bir acı bir biberi karşılaştırmak doğru olmaz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
sayın birnefestoprak

somatik mutasyon olursa bunun meyvenin kendisinden ziyade fidede de aynı şekilde oluşması gerekmez mi? okuduğum kadarıyla bibere acılığı veren etkin madde kapsaisin. bu etkin maddeyi etkin hale getiren faktör nedir? bunu sorguladığımda aslında olayı kendi tarafımdan bulmuş oldum.

çok yağış ve su biberin hücre çeperlerinde zayıflamalara ve biberin meyvesini koruması içinde etkin hale getirdiği kapsaisin etkin maddesini oluşturuyor. dolayısıyla hücresel mutasyondan çok hücresel savunma oluşuyor diyebiliriz. en acı biberlerin çok yağış alan bölgelerde olduğu bilimsel makalelerle kanıtlanmış. en az acı ya da tatlı biberlerin de daha sıcak ve kurak bölgelerde olduğu kanıtlanmış.



tohum alıp yetiştirmek için acı biberi herhangi bir değişiklik görmediğimizden topladık ve tükettik. acı olan biberi tanımlamak için mutasyon kavramı doğru olur fakat biber mutasyona uğrayacak şekilde görünürde bir değişiklik oluşturmadığı için mutasyon kavramı ile tanımlanmaz diye düşünüyorum.

benim yorumlamam meyvenin kendi savunma mekanizmasını kendisinin oluşturabilmesini imkan sağlıyor. bu durumda fidenin onun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. diye düşünüyorum.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 21:56   #140
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Maalesef elimde umduğum kadar Maniye domatesi tohumu kalmamış. Tohum paylaşan/paylaşmış kişilere öncelik vermek üzere sadece 16 kişiye gönderebileceğim.
Dileyenler bu tohumu Sayın TCM den de temin edebilirler.

malina, hcorak ve TCM beğendi.
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 07:00   #141
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
Açık Bilim | Bilim yeterince heyecanlıdır...

alt kısımda bulunan kaynakçaları az biraz okudum ve özellikle bolivyada ki test sonuçlarında yağış ve sulama üzerine etkileri detaylı olarak denenmiş. ve bir makale haline getirilmiş. grafiklerden de görüldüğü üzere doğrusal bir etkisi olduğu görülüyor.

Adaptive trade-off limits pungency | Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences

özellikle yukarıdaki makale daha detaylı incelemiş. ingilizcem çok iyi değil ancak anladığım kadarıyla etkileşim denenerek gösterilmiş.

sizin gitmiş olduğunuz üniversite muhtemelen -benim yorumlamam- dünya genelinde araştırmalarla kanıtlanmadığından öyle de söylemiş olabilirler. bilimsel kaynaklarda kanıtlanmışlığın evrensellik kazanması maalesef hızlı olamıyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Somatik mutasyonun nedeni bilimsel olarak -bildiğim kadarıyla- kanıtlanmış değil. Mutasyon olabilmesi için, bitkinin yekpare şekilde aynı özelliği gösteren meyveler vermesi ve bu özelliğin sonraki mevsimlerde değişmeden korunmuş olması gerekiyor. Somatik mutasyon, oldukça nadir ve çok farklı bir durum.

Elinizdeki bitkide hibritlenme olmuş olsaydı, bitkinin birbirinin aynı olan meyveler vermiş olması gerekiyordu. Esasen, F1 bitki, meyve şekli, büyüklüğü, lezzeti ve verim gibi konular bakımından ebeveyn bitkilerden daha uniformdur. F1 bitkinin mutasyon geçirmiş olandan ana farkı, F1 bitkiden tohum aldığınızda, ikinci nesilden (F2) itibaren F1 bitkiden farklı ve stabil olmayan çok sayıda bitki olasılığı ortaya çıkarması. Burdan istediğiniz bitkiler için tohum seçimi yapıp tohumları zaman içinde stabil hale getirebilirsiniz. Mutasyonda ise, mutasyonun görüldüğü mevsimden itibaren o bitkiden alınan tohumlar stabil sonuçlar verecekler.

Yağış miktarı-acılık oranı konusunda 2-3 sene kadar önce Yeni Meksiko Üniversitesi'nin (University of New Mexico) Acı Biber Enstitüsü (Chile Institute)'ne danışmıştım. Yağış miktarındaki değişimlerin biber acılığını etkilediği konusunda bilimsel bir kanıt olmadığını belirtmişlerdi. Zaten burdaki karşılaştırma, aynı acı biber için kontrollü olarak farklı sulama/yağış miktarlarının gözlenmesiyle yapılmalı. Kurak iklime ait geleneksel bir acı biberle tropik iklime ait bir acı bir biberi karşılaştırmak doğru olmaz.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 15:24   #142
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Dediğim gibi, Urfa gibi yazları kurak bir iklimde doğal seleksiyonunu tamamlamış bir çeşitle Güney Amerika'nın tropikal ikliminde aynı süreci tamamlamış bir biberi karşılaştırmanız doğru değil.

Deney yapacaksanız, Urfa biberini karşılaştırmalı olarak bir yerde bol sulayarak diğer yerde az sulayarak yetiştirip her iki örneklemden topladığınız biberler için acılık testi yaptırabilirsiniz ama bunu tek bir mevsimde yapmanız da yeterli olmadığı gibi biber acılığı temelde evrimsel bir süreç (gönderdiğiniz makalede de anlatılmış). Çevresel faktörlerin biber çeşitlerindeki capsaicinoidlerin gelişim sürecini etkilediği konusunda bir temel bulunmuyor ama çevresel faktörler adı üstünde bu gelişime katkıda bulunabilecek faktörler. Capsaicinoidler, tohum etrafında yer alıyorlar. Makalede, farklı sulama düzenlerinin, deneye katılan acı biber çeşitlerinin meyve içinde geliştirdiği tohum sayısını farklılaştırdığı ve bunun da acılık miktarını etkilediği tartışılmış.

Bibere acılığını veren capsaicinoidler, çeşitler için genetik olarak aktarılıyor. Bitkilerin aldığı yağış miktarı, acılık oranını etkileyen tek bir neden olsa ve bu miktar bir mevsimde mevsim normallerinden çok büyük sapma gösterse bile, biberin acılık oranı sonraki mevsimde yine olması gereken seviyeye gelecek.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
Açık Bilim | Bilim yeterince heyecanlıdır...

alt kısımda bulunan kaynakçaları az biraz okudum ve özellikle bolivyada ki test sonuçlarında yağış ve sulama üzerine etkileri detaylı olarak denenmiş. ve bir makale haline getirilmiş. grafiklerden de görüldüğü üzere doğrusal bir etkisi olduğu görülüyor.

Adaptive trade-off limits pungency | Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences

özellikle yukarıdaki makale daha detaylı incelemiş. ingilizcem çok iyi değil ancak anladığım kadarıyla etkileşim denenerek gösterilmiş.

sizin gitmiş olduğunuz üniversite muhtemelen -benim yorumlamam- dünya genelinde araştırmalarla kanıtlanmadığından öyle de söylemiş olabilirler. bilimsel kaynaklarda kanıtlanmışlığın evrensellik kazanması maalesef hızlı olamıyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2017, 08:42   #143
Yeni Üye
 
sayen21's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
İyi günler, önceki yıllarda katılmakta geç kaldığımı tohum paylaşım etkinliğine katılmak için gerekli prosedürleri tamamladım. Yerli, atalık ve lezzetli meyveler veren tohumların yayılmasında göstermiş olduğunuz özveriden dolayı naçizane sizleri tebrik etmek ve teşekkür etmek istedim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Konu ile ilgili merak ettiğim bir kaç hususu da buradan dile getirmek istiyorum.
Bunlar;
-Bazı tohumlarda kişi sayısı sınırlaması getirilmiş ama talep eden sayısı bunun üzerinde bu durumda faydalanacak olanlar talep sırasına göre mi belirlenecek?
-Tohum paylaşımında bulunmadan talep edenlerin talebi 25 adetle sınırlandırılmış, daha fazlası olursa ilk 25 talep değerlendirilecek denilmiş. Bu ilk 25 talep içerisinde üstteki durum meydana gelirse yani talep sayısı sınırlandırılmış bir tohum talebinde sınırın dışında kalınmış ise yine bu 25'in içerisinde kabul görecek mi?
Biraz karışık oldu ama aklıma takılanları iyi kötü aktarabildim sanırım
Tekrar teşekkür ediyor güzel günler diliyorum.

sayen21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2017, 10:45   #144
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 73
Eşim ve bende etkinlige, babamın 17 yıl önce ekip, sonra unuttugumuz, bagın bahçe kısmının birazda uzagında olan ve biz bakmadıgımız halde kendi kendine her yıl çıkan ve hatta bazı yıllar sulanmayan bir domates türü ile etkinlige katılacagız.az su isteyen, oturak, oval biçimli, çeri domates büyüklügünde ama salkım halinde olmayan, asit ve şeker oranı uyumu dolayısı ile çok tatlı (çeri domateslerde hafif ekşilik olur genellikle) ,sulu, bol çekirdekli, bakmayıp sulamasanız dahi kendi kendine fidelenip büyüyen bir çeşit..

ketenhelva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2017, 13:07   #145
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
Tebrik ederim. Çok iyi bir anlatım olmuş. Bu sitede tohum paylaşımı sıradan bir paylaşım olmaktan çıkmış. Oldukça büyük bir organizasyona dönüşmüş. Emeği geçenlerin emeğine sağlık.

Hilmi1953 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2017, 13:21   #146
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
Tohum paylaşımcılarının listelerine hangi başlıktan ulaşabilirm.

Hilmi1953 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2017, 13:27   #147
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hilmi1953 Mesajı Göster
Tohum paylaşımcılarının listelerine hangi başlıktan ulaşabilirm.
2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2017, 18:21   #148
Yeni Üye
 
astarte's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 27
Selamlar, bu sene ilk defa tohum talep ettim ancak aynı zamanda paylaşmak da istiyordum. Sanırım paylaşmak için biraz geç kaldım yine de bir sorayım dedim prensipler kısmını okudum ama atlamış olabilirim belki en son ne zaman tohum paylaşabiliyoruz?

astarte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2017, 20:15   #149
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi astarte Mesajı Göster
Selamlar, bu sene ilk defa tohum talep ettim ancak aynı zamanda paylaşmak da istiyordum. Sanırım paylaşmak için biraz geç kaldım yine de bir sorayım dedim prensipler kısmını okudum ama atlamış olabilirim belki en son ne zaman tohum paylaşabiliyoruz?
Şu anda paylaşabilirsiniz. Ay sonuna kadar paylaşmak ve talep etmek için zaman var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2017, 09:41   #150
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Tüm paylaşılan tohumları toplu görebileceğim yer yok di mi? Neden sordum, elimde önceki seneden kalma çeşitli kavun-karpuz vs. tohumu var. Yaylada olmayacak artık, olması için çok ilaçlamak lazım, o da bana göre değil, az daha geçerse özelliklerini kaybedecekler, eğer paylaşılmışlarsa yöremizdeki etkinlikte kullanılmak üzere dağıtmayı düşünüyorum.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024