13-11-2017, 20:36 | #121 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Alıntı:
|
|
13-11-2017, 21:48 | #122 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Anavatanı Anadolu olmayan türlere ait tohum çeşitlerinin yerli olup olmamasının bir önemi yok. Önemli olan tohumun atalık veya "open pollinated" (hibrid olmayan stabil) olması. Bir çok ülkede lezzeti için ıslah edilmiş, kökeni çok eskilere dayanan çok güzel tohumlar var. Bunları kökenini bilerek yetiştirip ve bozmadan devam ettirmenin keyfi başka. |
14-11-2017, 11:16 | #123 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Alıntı:
|
|
16-11-2017, 12:32 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
tohum çapraz tozlaşmalarını okurken bir şey farkettim. bu sene biberlerimizden (tohumluklarımızın dışındaki) tatlı olan bir biberin dalından kopardığım biber inanılmaz acı çıktı aynı daldan başkasını kopardığımda hatta hepsini kopararak tadına baktığımda hepsi tatlıydı. sadece o bir tanesinin acı olması çapraz tozlaşmayla mı açıklanır?. çünkü bildiğim kadarıyla çapraz tozlaşma sonraki nesillerde etkisini gösteriyor. bu şekilde doğrudan meyvede göstermesi mümkün müdür? |
16-11-2017, 12:51 | #125 |
Moderatör
|
Çapraz tozlaşmada ebeveyn özelliklerinin bir sonraki nesilde görülmesi normal ancak bazen istisnai durumlar ortaya çıkabiliyor. Biberde sadece bir meyvenin acı çıkması o meyvenin meydana geldiği çiçeği tozlayan polinatörün o çiçekten önce acı bir biber çeşidinden polen taşıdığını gösteriyor. Bazen mısırlarda da renkli mısırla normal mısırı yan yana ektiğinizde normal mısır eğer renkli mısırdan tozlaşma olursa aynı yıl içinde renkli mısır tanelerini normal mısırın koçanında da görebilirsiniz. Amma karışık oldu. |
16-11-2017, 13:15 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
sayın h_doğan, verdiğiniz bilgi için çok sağolun. merak ettiğim asıl konu ise bu tozlaşma çapraz dahi olsa ürünün ilk gelişimini etkilememesi gerekli, fakat döllenme sonucu diğer ürünün özelliklerini kendi meyvesine de vermesi ilginç geldi. diğer ilginç gelen kısım ise biberin normalde rengi siyahtı fakat renginde ya da şeklinde hiç bir değişiklik olmamasına rağmen bu tozlaşmanın sadece tadını etkilemesiydi. bu durumda tozlaşmada nokta atış değişimlerin elde edilmesi mümkün mü oluyor? |
16-11-2017, 13:38 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 742
|
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi @Sayın MeyveliTepe Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ? Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim. |
16-11-2017, 17:13 | #128 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
|
Mısırdaki deyişim konusunda haklısınız ama birkaç farklı kaynaktan okuduğuma göre biberlerde tozlaşmanın olduğu yıl bir acılık deyişimi olması biyolojik olarak mümkün değilmiş. Çapraz tozlaşmaya ugramış bir sebzede tozlaşmanın olduğu yıl tohumlarda nasıl bir deyişim olduğuna dair yazılmış bilimsel bir kaynak paylaşılabilirse çok mutlu olurum. Alıntı:
|
|
16-11-2017, 18:10 | #129 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
|
Sayın Musa Gündogan Sadece tahmin yürütürsem belki dogal bir mutasyon pasif bir geni aktifleştirmiş olabilir. Sizin sorunuza cevap ararken ilginç bir şey öğrendim. Acı bibere acılıgını veren etken madde kuşları etkilemiyormuş. Bu kuşların benim tohum için ayırdığım acı biberleri nasıl kütür kütür yediğini açıklıyor. Alıntı:
|
|
16-11-2017, 20:17 | #130 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Benim söylediğim, bu çeşitler büyük çoğunlukla yerli domates değiller, yurt dışında ıslah edilmiş hairloom çeşitler ki binlercesi var. Söz gelimi mamun domatesi diye gösterilen resim büyük ihtimal italyan pembe dilimli çeşitlerden biri. Resimde gösterilen maniye (ki yerli olarak kabul edilen bir çeşit) domatesin de maniye olmaması büyük ihtimal. Resim, pazarda gördüğünüz hibrid domateslerden farksız. Oysa maniye hafif dilimli ve tipik olarak epey basık bir domatestir. Bunlar büyük ihtimal güzel domatesler, aldıysanız yetiştirin tabii, ancak bu isimlerle paylaşmanızı tavsiye etmem, bunlar isimlendirme sebebiyle kökenlerinden koparılmışlar. |
|
17-11-2017, 00:31 | #131 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu listedeki domateslerin kendi yöresindeki atalık adıyla satılanların çoğu, çok büyük ihtimalle doğru çeşitlere ait. Dolayısıyla, Mamun Domatesi (Balıkesir'in atalık çeşidi) de, Maniye de, Malatya'nın meşhur Yeşilyurt Domatesi de otantik, kendi yöresinin çeşitleri (tohumları da yöredeki yetiştiriciler göndermiştir). Maniye, Safranbolu yöresinde domatese verilen genel bir isim ve tek bir çeşide ait bir isim değil. Maniye'nin sadece sırık değil aynı zamanda oturak olan yine iri meyveli çeşitleri de var. Bunların dışında aynı domates listesinde oldukça şüpheli bulduğum iki yöresel çeşide örnek vermem gerekirse, onlar da Kösedere ve Ayaş olurdu (esas Kösedere'yi uzun zamandır arıyoruz, henüz bir sonuç alamadık). Bunların otantisetisinden emin değilim. Ayrıca listedeki kiraz domateslerin tamamına şüpheyle bakmak gerekir. Kısacası domates listesi karman çorman bir liste. Biber listesi de aynı şekilde sapla samanın bolca karıştığı bir liste. Kavun-karpuz listesinde oldukça önemli, nadir çeşitler var ancak bunları herhangi bir izolasyon olmadan yetiştirdiği için hangi çeşitler saflığını kaybetmemiştir bilemiyorum. Genel olarak, oldukça sağlam bir içgüdüyle başlamış bir iş, bir süre sonra kontrolden çıkıp yerli çeşitlerin korunmasına ve tasnifine yarardan çok zarar verir hale gelmiş oluyor (kötü niyet olduğunu düşünmüyorum). Bu iş, dünyanın heryerinde, profesyonel seviyede de amatör seviyede de bilimsel yönteme uyularak yapılır. Bunun için ana adımlar: 1) Gözlem 2) Deneme-yanılma 3) Belgeleme Adına ne derseniz deyin, ister eğitimini almış olun ister almış olmayın, ister pazar için sebze yetiştirin ister kendi mutfağınızda tüketmek için yetiştirin; bu adımlar izlenmeden atalık tohum bekçiliği/yetiştiriciliği yapılamaz. Burda her sene düzenli olarak etkinliğe katılıp tohum paylaşan üyelerin önemli bir kısmı zaten bu adımların en az ikisini, bir kısmı da tamamını başarıyla takip ediyor. Tasnifin de belli düzende yapılması elzemdir. Aksi durumda işin içinden çıkmamız mümkün olmaz. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 08:10 | #132 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
Sayın Atilgan bu sitenin en güzel tarafı bu sanırım. bir soru sordum başka sorular başka olaylar birbirini tetikleyerek gelişip gidiyor. öğrendiklerinizi bizimle paylaşarak biz de daha güzel bilgileri daha az çabayla öğrenmiş olduk. sağolun. doğal bir mutasyonsa da bu bilgi gerçekten ilginç geldi. çünkü mutasyon biberin fidesinde değil sadece bir tek meyvesinde gerçekleşti. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 08:15 | #133 | |
Moderatör
|
Tozlaşmada nokta atış değişimler bu kadar kolay olsa hibrit tohumlar bu kadar pahalı olmazdı. Şansınıza o özellikte bir bibere denk gelmişsiniz. Her özellik farklı genlerle kontrol edildiği için bunu istediğimiz bitkiye aktarmak o kadar da kolay değil maalesef. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 08:26 | #134 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
Sayın Devrann, ben geçen sene bu tohumlardan bazılarını Engin Bey den aldım. isimlerin tam olarak karşılayıp karşılamadığını bilemiyorum. @Meyvelitepe nin demiş olduğu gibi kökenlerinden kopup kopmadığını bilmiyorum. malatya yeşilyurt domatesini engin beyden aldım ve resimdekinin aynısı gibi olduğunu söyleyebilirim. herhangi bir çapraz tozlaşma bende olmadı eğer onda olduysa da hiç bozulmadan devam ettirmiştim. evde tohumunu aldım diye hatırlıyorum vakit bulamadığımdan tohumlara bakamadım. ayrıca tam ben bu tohumu alacağım sırada engin bey az önce 1 kilodan fazla yeşilyurt domates tohumunu malatya yeşilyurtta bir üreticiye gönderdik dedi. üretici Engin bey e "bu bizim gerçek yeşilyurt domatesimizdir" demiş diye konuşmuştuk. onun dışında mamun domates resimdeki gibi büyük olmadı biraz daha ufak oldu. ancak domatesin çekirdeği çok az çıktığından paylaşıma sokmadım diye hatırlıyorum. maniye domatesi @birnefestoprak ın dediği gibi pek çok yörede domateslerine maniye dediklerini duymuştum ancak hangisi doğru onu bilmiyordum. belki elde edilen yörenin domates görselliğini karşılıyordur kanısındayım. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 13:50 | #135 | |
Moderatör
|
Kaynak olarak araştırmadım ama olmayacak diye kesin bir şey söyleyemeyiz. Bitkiler sürekli kendini değiştiriyor. Çeşit olarak araştırılması lazım, belki de binlerce biber çeşidi var. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 13:50 | #136 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Mutasyon değil ama çevresel faktörlere bağlı olarak somatik mutasyon gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda, tatlı olan biberlerden tohum alıp yeniden çoğaltırsanız, [genelde tatlı biberler ve bir dalda tek bir acı biber veren bitki] kombinasyonunu bir daha elde edemeyeceksiniz çünkü bu kombinasyon sonraki nesle aktarılan bir şey değil. Bunun yanında, o acı biberden alınan tohumlardan yetiştirilen biberlerin sadece acı biber veren bitkiler üretme ihtimali var. Bu yüzden, o biberden tohum alıp yeniden yetiştirerek ne olacağına bakabilirsiniz. Not: Soma, hücre demek. Somatik mutasyonda mutasyon, tohumun gen yapısında değil bitki hücrelerinde (bedeninde) gerçekleşiyor. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 16:13 | #137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
sayın birnefestoprak somatik mutasyon olursa bunun meyvenin kendisinden ziyade fidede de aynı şekilde oluşması gerekmez mi? okuduğum kadarıyla bibere acılığı veren etkin madde kapsaisin. bu etkin maddeyi etkin hale getiren faktör nedir? bunu sorguladığımda aslında olayı kendi tarafımdan bulmuş oldum. çok yağış ve su biberin hücre çeperlerinde zayıflamalara ve biberin meyvesini koruması içinde etkin hale getirdiği kapsaisin etkin maddesini oluşturuyor. dolayısıyla hücresel mutasyondan çok hücresel savunma oluşuyor diyebiliriz. en acı biberlerin çok yağış alan bölgelerde olduğu bilimsel makalelerle kanıtlanmış. en az acı ya da tatlı biberlerin de daha sıcak ve kurak bölgelerde olduğu kanıtlanmış. tohum alıp yetiştirmek için acı biberi herhangi bir değişiklik görmediğimizden topladık ve tükettik. acı olan biberi tanımlamak için mutasyon kavramı doğru olur fakat biber mutasyona uğrayacak şekilde görünürde bir değişiklik oluşturmadığı için mutasyon kavramı ile tanımlanmaz diye düşünüyorum. benim yorumlamam meyvenin kendi savunma mekanizmasını kendisinin oluşturabilmesini imkan sağlıyor. bu durumda fidenin onun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. diye düşünüyorum. |
17-11-2017, 16:21 | #138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
adana ya da maraş acısıyla meşhur diye bir şey söylenecek olursa da; onun açıklamasını şöyle yapabiliriz: kurak ve sıcak bölgelerde acı biber üretmek tamamen kolaylıktan kaynaklanmaktadır. sıcak bölgelerde meyvelerinde kapsaisin bulunan türdeki biberler diğer tatlı biberlere nazaran meyve üzerinde daha fazla gözenek açtırıyor ve meyvenin daha hızlı su kaybetmesini sağlıyor. böylelikle acı biber üretmek isteyen çiftçiler hızlı bir şekilde ürünü yetiştirip ve hızlıca hasat edebiliyor. kurutmak için fazlaca vakit harcamasına gerek kalmıyor. bu bilgiyi görmeden önce bu sene şans eseri iki farklı türde birisi tatlı yeşil çetinel biberi tohum için topladım ancak tohumunu çıkarmaya pek vaktim olmayınca kaldırdım rafa koydum. diğer toros yukarı bakan acı biberini de yemeklere atarız diye topladım ve yanına koymuştum. ikisini de çok sonraları fark edince tatlı olan küflenme eğiliminde ancak kurumamıştı acı olan ise çıtır çıtır kurumuştu. yanlış yorumladıysam da kusura bakmayın bir bitki bilimci olmadığımdan sadece yorumlayabildim. |
17-11-2017, 16:39 | #139 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Somatik mutasyonun nedeni bilimsel olarak -bildiğim kadarıyla- kanıtlanmış değil. Mutasyon olabilmesi için, bitkinin yekpare şekilde aynı özelliği gösteren meyveler vermesi ve bu özelliğin sonraki mevsimlerde değişmeden korunmuş olması gerekiyor. Somatik mutasyon, oldukça nadir ve çok farklı bir durum. Elinizdeki bitkide hibritlenme olmuş olsaydı, bitkinin birbirinin aynı olan meyveler vermiş olması gerekiyordu. Esasen, F1 bitki, meyve şekli, büyüklüğü, lezzeti ve verim gibi konular bakımından ebeveyn bitkilerden daha uniformdur. F1 bitkinin mutasyon geçirmiş olandan ana farkı, F1 bitkiden tohum aldığınızda, ikinci nesilden (F2) itibaren F1 bitkiden farklı ve stabil olmayan çok sayıda bitki olasılığı ortaya çıkarması. Burdan istediğiniz bitkiler için tohum seçimi yapıp tohumları zaman içinde stabil hale getirebilirsiniz. Mutasyonda ise, mutasyonun görüldüğü mevsimden itibaren o bitkiden alınan tohumlar stabil sonuçlar verecekler. Yağış miktarı-acılık oranı konusunda 2-3 sene kadar önce Yeni Meksiko Üniversitesi'nin (University of New Mexico) Acı Biber Enstitüsü (Chile Institute)'ne danışmıştım. Yağış miktarındaki değişimlerin biber acılığını etkilediği konusunda bilimsel bir kanıt olmadığını belirtmişlerdi. Zaten burdaki karşılaştırma, aynı acı biber için kontrollü olarak farklı sulama/yağış miktarlarının gözlenmesiyle yapılmalı. Kurak iklime ait geleneksel bir acı biberle tropik iklime ait bir acı bir biberi karşılaştırmak doğru olmaz. Alıntı:
|
|
17-11-2017, 21:56 | #140 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
|
Maalesef elimde umduğum kadar Maniye domatesi tohumu kalmamış. Tohum paylaşan/paylaşmış kişilere öncelik vermek üzere sadece 16 kişiye gönderebileceğim. Dileyenler bu tohumu Sayın TCM den de temin edebilirler. |
20-11-2017, 07:00 | #141 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
Açık Bilim | Bilim yeterince heyecanlıdır... alt kısımda bulunan kaynakçaları az biraz okudum ve özellikle bolivyada ki test sonuçlarında yağış ve sulama üzerine etkileri detaylı olarak denenmiş. ve bir makale haline getirilmiş. grafiklerden de görüldüğü üzere doğrusal bir etkisi olduğu görülüyor. Adaptive trade-off limits pungency | Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences özellikle yukarıdaki makale daha detaylı incelemiş. ingilizcem çok iyi değil ancak anladığım kadarıyla etkileşim denenerek gösterilmiş. sizin gitmiş olduğunuz üniversite muhtemelen -benim yorumlamam- dünya genelinde araştırmalarla kanıtlanmadığından öyle de söylemiş olabilirler. bilimsel kaynaklarda kanıtlanmışlığın evrensellik kazanması maalesef hızlı olamıyor. Alıntı:
|
|
20-11-2017, 15:24 | #142 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Dediğim gibi, Urfa gibi yazları kurak bir iklimde doğal seleksiyonunu tamamlamış bir çeşitle Güney Amerika'nın tropikal ikliminde aynı süreci tamamlamış bir biberi karşılaştırmanız doğru değil. Deney yapacaksanız, Urfa biberini karşılaştırmalı olarak bir yerde bol sulayarak diğer yerde az sulayarak yetiştirip her iki örneklemden topladığınız biberler için acılık testi yaptırabilirsiniz ama bunu tek bir mevsimde yapmanız da yeterli olmadığı gibi biber acılığı temelde evrimsel bir süreç (gönderdiğiniz makalede de anlatılmış). Çevresel faktörlerin biber çeşitlerindeki capsaicinoidlerin gelişim sürecini etkilediği konusunda bir temel bulunmuyor ama çevresel faktörler adı üstünde bu gelişime katkıda bulunabilecek faktörler. Capsaicinoidler, tohum etrafında yer alıyorlar. Makalede, farklı sulama düzenlerinin, deneye katılan acı biber çeşitlerinin meyve içinde geliştirdiği tohum sayısını farklılaştırdığı ve bunun da acılık miktarını etkilediği tartışılmış. Bibere acılığını veren capsaicinoidler, çeşitler için genetik olarak aktarılıyor. Bitkilerin aldığı yağış miktarı, acılık oranını etkileyen tek bir neden olsa ve bu miktar bir mevsimde mevsim normallerinden çok büyük sapma gösterse bile, biberin acılık oranı sonraki mevsimde yine olması gereken seviyeye gelecek. Alıntı:
|
|
21-11-2017, 08:42 | #143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-09-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
|
İyi günler, önceki yıllarda katılmakta geç kaldığımı tohum paylaşım etkinliğine katılmak için gerekli prosedürleri tamamladım. Yerli, atalık ve lezzetli meyveler veren tohumların yayılmasında göstermiş olduğunuz özveriden dolayı naçizane sizleri tebrik etmek ve teşekkür etmek istedim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Konu ile ilgili merak ettiğim bir kaç hususu da buradan dile getirmek istiyorum. Bunlar; -Bazı tohumlarda kişi sayısı sınırlaması getirilmiş ama talep eden sayısı bunun üzerinde bu durumda faydalanacak olanlar talep sırasına göre mi belirlenecek? -Tohum paylaşımında bulunmadan talep edenlerin talebi 25 adetle sınırlandırılmış, daha fazlası olursa ilk 25 talep değerlendirilecek denilmiş. Bu ilk 25 talep içerisinde üstteki durum meydana gelirse yani talep sayısı sınırlandırılmış bir tohum talebinde sınırın dışında kalınmış ise yine bu 25'in içerisinde kabul görecek mi? Biraz karışık oldu ama aklıma takılanları iyi kötü aktarabildim sanırım Tekrar teşekkür ediyor güzel günler diliyorum. |
21-11-2017, 10:45 | #144 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 73
|
Eşim ve bende etkinlige, babamın 17 yıl önce ekip, sonra unuttugumuz, bagın bahçe kısmının birazda uzagında olan ve biz bakmadıgımız halde kendi kendine her yıl çıkan ve hatta bazı yıllar sulanmayan bir domates türü ile etkinlige katılacagız.az su isteyen, oturak, oval biçimli, çeri domates büyüklügünde ama salkım halinde olmayan, asit ve şeker oranı uyumu dolayısı ile çok tatlı (çeri domateslerde hafif ekşilik olur genellikle) ,sulu, bol çekirdekli, bakmayıp sulamasanız dahi kendi kendine fidelenip büyüyen bir çeşit.. |
25-11-2017, 13:07 | #145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
|
Tebrik ederim. Çok iyi bir anlatım olmuş. Bu sitede tohum paylaşımı sıradan bir paylaşım olmaktan çıkmış. Oldukça büyük bir organizasyona dönüşmüş. Emeği geçenlerin emeğine sağlık. |
25-11-2017, 13:21 | #146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
|
Tohum paylaşımcılarının listelerine hangi başlıktan ulaşabilirm. |
25-11-2017, 13:27 | #147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
06-12-2017, 18:21 | #148 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 27
|
Selamlar, bu sene ilk defa tohum talep ettim ancak aynı zamanda paylaşmak da istiyordum. Sanırım paylaşmak için biraz geç kaldım yine de bir sorayım dedim prensipler kısmını okudum ama atlamış olabilirim belki en son ne zaman tohum paylaşabiliyoruz? |
06-12-2017, 20:15 | #149 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Şu anda paylaşabilirsiniz. Ay sonuna kadar paylaşmak ve talep etmek için zaman var. |
07-12-2017, 09:41 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Tüm paylaşılan tohumları toplu görebileceğim yer yok di mi? Neden sordum, elimde önceki seneden kalma çeşitli kavun-karpuz vs. tohumu var. Yaylada olmayacak artık, olması için çok ilaçlamak lazım, o da bana göre değil, az daha geçerse özelliklerini kaybedecekler, eğer paylaşılmışlarsa yöremizdeki etkinlikte kullanılmak üzere dağıtmayı düşünüyorum. |
|
|