agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) (http://www.agaclar.net/forum/2017-2018-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)
-   -   Muda (http://www.agaclar.net/forum/2017-2018-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/41513.htm)

Muda 25-10-2017 22:23

Muda
 
Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;
Paylaşacağım tohumlar

1. Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory ( Kekik )
2. Kıbrıs ayçekirdeği
3. Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu, Mayasıl otu
4. Afyonkarahisar yerli domates (Tınaztepe )
5. Bilya Kekik (Origanum onites)
6. Gaillardia - Gayret Çiçeği
7. Yer Kirazı (Cape Gooseberry)
8. Altın Çilek (Physalis peruviana
9. Hint Yağı Bitkisi
10. Erguvan
11. Viburnum opulus (Gilaburu - Gilabolu)
12. Çörekotu
13. Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
14. Beyaz Civan Perçemi (Achillea millefolium)
15. Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)
16. Sarı Civan Perçemi (Achillea millefolium)
17. Yalancı melisa - limon otu (Aloysia triphylla)
18. Yüksük Otu (Digitalis purpurea) Pembe çiçekli
Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.


Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.

Muda 25-10-2017 22:28

Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory - Satureja hortensis
 
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Baharat
Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory - Satureja hortensis
Tohum kaç yıldır sizdedir: Dört -beş yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Bahçedenn ve Eskişehir'den gelen bir pazarcıdan aldığım fidelerden aldığım tohumlardan çıkanlar
Tohumun kökeni : Balkanlar
Kullanılan gübreler : Kendi çıktıkları için hiç gübre kullanılmadı.
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017 yılı yeni hasat edilecek
Çeşidin Hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür.

Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...

Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohum ekimini Nisan - Mayıs aylarında bir saksıya ya da fide tarhına gerçekleştirebilirsiniz. Daha evvel ekim yapmanıza gerek yoktur. Yeterli güneş olmadığında ince, uzun ve cılız fideler elde etme ihtimaline karşı aceleci olmamalısınız. 8-10 günde çimlenen bitkiyi ilk gerçek yapraklarından sonra yani 4 çift yaprak oluştuğunda köklerini zedelemeden daha geniş saksılara ya da kalıcı yerlerine şaşırtabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal bahçe toprağında sıkıntısız büyürler.
İklim gereksinimleri: Ne kadar uzun saatler doğrudan güneş alırlarsa aromaları o denli yoğun olur.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan sonra bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır.

Yukarıdaki bilgiler bahçedenn'den alıntıdır. Ben dört beş yıldır tam adını bilmeden tek yıllık kekik olarak yetiştiriyordum. Yetişmesi kolay. Kendi dökülen tohumlardan kolayca yetişiyorlar.. Bir tek etkinlikten gelen tohumları ayrı bir yere ekmiştim. Aynı şekilde oldular. Şu anda hepsi karışmış durumda. Aynı bitki.

Eklenti 580737

Eklenti 580738

Eklenti 580739

Eklenti 580740

Muda 25-10-2017 22:33

Kıbrıs Ay Çekirdeği (yöresel olarak bilinen adı)
 
Bitki türü: Kıbrıs Ay Çekirdeği (yöresel olarak bilinen adı)
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü:Kıbrıs Ay Çekirdeği
Tohum çeşit adı: Kıbrıs Ay Çekirdeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar -Rakım 1300
Size nereden geldi: Küçük çaplı bir satıcıdan tesadüfen O kadar aramama rağmen temin edememiştim.
Tohumun kökeni : Afyonkarahisar
Kullanılan gübreler : Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2016.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlkbaharda Nisan gibi kalıcı yerlerine ekilebilir. Fide olarak yapılabilir mi denemek lazım. Ben önümüzdeki yıl denemeyi düşünüyorum.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Kuvvetli toprakta iyi gelişir. Gübre ve su verilirse oldukça büyüyebiliyor. Tohumları sonradan edindiğim için bunlar arkadaşıma verdiğim tohumlardan çıkanlar. Bir tanesi 280 cm boya ulaştı. Başka bitkilere verilen sulardan kısmen de olsa yararlananlar çok daha büyük oldu. Benim kendimin diktiklerimden 1 tanesi hariç fareler tarafından soğanların içinde topraktan çıkartılarak yendiler. O son kalan ise duvar üstünde olunca ancak 1 metre boya ulaşabildi.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Olgunlaştığı zaman hasat edilir. Özellikle Anadolu sıvacı kuşu tohumları çok seviyor. Soğan çuvalı ile kapatılanlardan ürün alınabildi. Onda bile aradan bir kısmını yemiş.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Kolay çimleniyor ve oldukça verimli bir tür. Dudakları taze iken kısmen boyayabiliyor.

Tohumlar arkadaşıma verdiklerimden çıktı. Üç ayrı ayçekirdeğinin tohumlarını karıştırıp yarısını etkinlik için verdi. Biraz geç ekilince kuruması da zor oldu. Kısmen çekirdeklerde hafif küflenme mevcut. Çimlenmesine engel teşkil edeceğini zannetmiyorum. Renkleri bu nedenle bazılarında simsiyah değil biraz bozumsu oldu.Uzun yıllar aradığım çocukluğumuzda sürekli yediğimiz bir tür çekirdek. Bulunduğumuz bölgenin civarında eskiden çok yetiştirilirdi. Daha sonra bir hastalık nedeni ile sanırım ekilmesi bırakıldı. Bir kısım ekenler sayesinde tohumlar yaşamlarını sürdürmüş. Sn. Birnefestoprak tarafından anatohum kapsamında yetiştirmişti.

Eldeki tohumlar geçtiğimiz yıldan kalan tohumlar. Talep fazla olursa hepsini karşılayamam. Bu yıl ekemedim.

http://www.agaclar.net/forum/1244255-post9.htm

http://www.agaclar.net/forum/1478886-post15.htm

Muda 25-10-2017 22:38

Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu, Mayasıl otu
 
1 Eklenti(ler)
Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu, Mayasıl otu, Binbirdelik otu
Eklenti 581430

Eklenti 524498

Eklenti 524499

Eklenti 524500

Eklenti 524501


Bitki türü: şifalı bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Sarı kantaron
Tohum çeşit adı: Sarı kantaron
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor. Benim bildiğim üç dört farklı çeşit daha var, Benim bildiğim en çok kullanılan çeşidi bu
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Dağbağda doğal olarak yetişiyor.
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2017

Bu gün bir miktar tohum topladım. İsteyen herkese yeter. Bu bitkinin tohumunu daha önce bu yeri satın almadan önce oldukça fazla toplayıp ekmiştim. Ancak yanlış zamanda ekmiş olabilirim. Çok az çıktı. Muhtemelen soğuk katlama yapılması gerekiyor. Bitkinin tohumu çok küçük. Diğer bitkilerle rekabet edemiyor olabilir. Tohumların bir kısmını sonbaharda, bir kısmını da ilkbaharda ekebilirsiniz. Buzdolabında bekleterek ekerseniz çıkma durumu daha iyi olur. Benim ektiğim tohumlardan sonraki yıl daha fazla çıkan olmuştu. Tohumlar ince olduğu için derine dikmemenizi tavsiye ederim. Bir defa çıktıktan sonra çok rahat bir şekilde büyüyor. Bu yıl damlama sulama ile suladığım yerde çıkanları ayrı yere diktim. Muhtemelen gelecek yıl orası kantaron yeri olacak. Hepsi tuttu. Çok yıllık bir bitki. Baharda aynı kökten daha kuvvetli bir şekilde çıkıyor. Güneşi ve suyu seviyor. Bu yıl çilekler arasında çıkanlar oldukça fazla büyüdüler. Onların yerlerini değiştirememiştim. Baharda onları da alacağım. Çiçeğini tam açtıktan sonra yaklaşık onbeş cm civarında bir bıçak veya makas yardımı keserseniz bitki yeniden çiçek verecektir. İyi bakımla yanlara doğru da genişleyecektir. Bitkinin kullanımı ile ilgili bilgileri araştırarak bulabilirsiniz. Kantaron yağı yanık yaralarına ve yatalak yaşlılarda çıkan sırt yaralarına iyi geldiği söylendi. Kısmen doğru olduğunu gördük. Güneşe karşı aşırı hassasiyet yapabiliyor. Ancak güneşte biraz fazla kalıp kızarınca hemen kantaron yağını sürdüm. Gece yanık acısını çekmeden uyuyabildim. Birkaç kez daha sürünce sıkıntı olmadı.

Tohumların yarısın direk toprağa dikmenizi tavsiye ederim. Çok ince toprak ile belli belirsiz tohumların üstünü örtebilirsiniz. Saksıya dikerseniz saksıyı balkona yağmur suyu alabileceği bir yere bırakın. Baharla birlikte saksınızda çıkacaklardır. Sulamayı ihmal etmeyin. Biraz daha büyüdüklerinde şaşırtabilirsiniz. Kendi kendine çıkanların bir kısmını geçen yıl dikmiştim. Bu yıl biraz daha güçlendiler. Biraz daha su alabilseler daha iyi olurlardı. Diktiklerimin resimlerinden biri.

Eklenti 660125

Muda 25-10-2017 22:47

Afyonkarahisar yerli domates (Tınaztepe )
 
Afyonkarahisar yerli domates (Tınaztepe )

Lise arkadaşımın ilk defa kendi bahçesine fazla miktarda ektiği domateslerden yerini sulamasını görerek aldığım domateslerden çıkan tohumlar. Arkadaş son iki kasa domatesi benim için ayırmış. Hanım da onların hepsini çok beğendiği için madensuyu şişelerinin içine çekirdeklerini alarak sos olarak yapmış. Neyse ki en güzellerinin çekirdeklerini ayrı, o kadar beğenmediklerinin çekirdeklerini ayrı olarak çıkartmış. Bahçe güzel. Doğal olarak gelen suyu havuzda toplayıp sulamayı oradan yapıyor. Bir kilo gelen domatesler çıktığını söyledi. Ancak ben doludan sonra kalan domateslerden en iyilerini aldım. İçlerinde o kadar irileri yoktu.

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Afyonkarahisar yerli domates (Tınaztepe )
• Tohum kaç yıldır sizdedir:
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
• Tohumun kökeni: Afyonkarahisar eski domates tohumları
• Tohumun geldiği yer: Arkadaşımdan

• Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: yok
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 75-85 gün
• Büyüme alışkanlığı: domatesle oturak olarak yetiştirilmişti. Sırığa alınabilirse sanırım daha iyi olur.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Geneli güzel gelişmektedir

Göndermiş olduğum tohumlar iki tanedir. Bir tanesi küçük domateslerden alınan tohumlar, diğeri ise özel büyüklerden seçilen domateslerden elde edilen tohumlar. Ben her iki tohumu karıştırdığım için ikisinden de gönderdim. İki tohumu da ayrı yerlerde ekerseniz daha sonra beğendiğiniz taraftaki domateslerden tohumluk alırsınız. Göndermiş olduğum tohum sayısı fazla olduğu için fazla gelenleri istediğiniz kişilerle paylaşırsınız.
Eklenti 632083

Eklenti 632084

Muda 25-10-2017 22:49

Bilya Kekik (Origanum onites)
 
Bilya Kekik (Origanum onites)

http://www.agaclar.net/forum/1395834-post156.htm

• Bitki türü: Tıbbi ve aromatik bitki
• Bitki ömrü: Çok yıllık
• Tohum Türü: Bilye (bilya) Kekik (Origanum onites)
• Tohum çeşit adı: Kekik (Origanum onites)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 4i yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
• Tohumun kökeni:
• Tohumun geldiği yer: Fide olarak alındı
• Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: yok
• Yetistirme zorluğu derecesi: Kolay Bitki ilk yetiştirilirken biraz sıkıntı oluyor. Yetiştikten sonra her yıl büyüyüp daha fazla kök salıyor. Çok yıllık. Soğuklara dayanıklı.

Tüm çeşitler aldığım alabildiğim tohumlarla sınırlıdır. Gönderimler eldeki tohumlara göre yapılacaktır.

Muda 25-10-2017 23:07

Gaillardia - Gayret Çiçeği Bitki türü: Çiçek Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum Türü: Gail
 
5 Eklenti(ler)
Gaillardia - Gayret Çiçeği

Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Gaillardia - Gayret Çiçeği
Tohum çeşit adı: -
Tohum kaç yıldır sizdedir:Bitkinin üçüncü yılı ölmedi
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi:
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler :
Kullanılan ilaçlar:
Hasat yıl ve ayı: 2016
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ülkemizde Gayret Çiçeği olarak ta bilinen ortalama 50 cm civarlarında boylanan çok yıllık bir bitkidir. Ekildiği yıl çiçeklenen bitkinin çiçekleri ilk yazdan sonbahara kadar bitkinin üzerinden eksik olmazlar. Özellikle alçak bordür ve çiçek tarhlarında derli toplu görünüm oluşturmak için ideal bir çiçektir.

Yetiştirme özellikleri:

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mayıs ayları arasında tohum ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Kaliteli torfa ekin. Tohumu torfun yüzeyine yerleştirdikten sonra yavaşça bastırın. Toprağı kesinlikle ıslak değil, nemli tutun. Işıktan ayırmayın, ekim işleminden sonra polietilen torba içerisinde tutmak yararlı olabilir. Çimlenme genellikle 15-20 gün alır.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Tohumdan çimlendirip, çiçeklendirmesi oldukça kolaydır. Bakımı zahmetsizdir. Çiçeklenme dönemimde düzenli sulama ister. Bol güneşli alanlar tercih edilmelidir.

İklim gereksinimleri: Dona dayanıklı çok yıllık bir bitkidir.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklenmeyi uzatmak için kurumuş çiçekleri kopartın. Tohum almak istiyorsanız çiçeklerin kurumasına müsaade edin ve iyice kuruyan tohum toplarını ayırabilirsiniz. Tohumları toplarken dikkatli olmak gerekiyor. Ele batabiliyorlar. Siz tohum almasanız bile dökülen tohumlar sebebiyle oldukları yerde ikinci senelerinde çoğalırlar.

Yukarıdaki bilgiler sn. bahçedenn'den alıntı yapılmıştır. Ben Ticari tohum olarak beş altı cins farklı çiçek geçtiğimiz yıl ekmiştim. Bunlar bu yıl çiçeklendiler. Diğerlerinden büyüyen çıkan olmadı.

Bahçedenn'in paylaşmış olduğu çiçek 30 cm iken bu en az 50 cm yüksekliğinde.

Eklenti 632588

Eklenti 632589

Eklenti 632590

Eklenti 632600

Eklenti 632601

Bugün tohum toplarken gördüğüm çiçek çok ilginç geldi bana. Daha önce kırmızı ağırlıklı çiçekler var iken şimdi çok az kırmızı nerede ise komple sarı çiçekler olmuş.

Eklenti 660123

Eklenti 660124

Eklenti 663142

Eklenti 663143

Eklenti 663144

Muda 30-10-2017 23:08

Yer Kirazı (Cape Gooseberry),
 
2 Eklenti(ler)
[*]Bitki türü: Mevsimlik meyve[*]Bitki ömrü: Tek yıllık[*]Tohum çeşit adı: Yer Kirazı (Cape Gooseberry), P. pruinosa[*]Tohum kaç yıldır sizdedir: ikinci yıl[*]Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar[*]Size nereden geldi: Sn.Bahçedenn [*]Tohumun kökeni : Güney Amerika[*]Kullanılan gübreler :[*]Kullanılan ilaçlar: [*]Hasat yıl ve ayı: 2017 Eylül[*]Bitki tipi ve gelişim durumu: 50-60 santim kadar boylanan, 5-6 ana dal yaparak yayılan bodur bir bitki.[*]Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Altın çilekten tamamen farklıdır. Fener şeklindeki dış kabukların içinde fındık iriliğindeki açık sarı meyvelerin hafif tatlı ve ananas aromasına benzer lezzeti vardır. Taze tüketileceği gibi et ve tavuk yemeklerinde kullanıldığında lezzet verir. Kılıflarıyla beraber ışık almayan kuru bir yerde aylarca saklanabilir. Daha fazla bilgi için buraya bakılabilir.[*]Yetiştirme özellikleri:[/LIST]
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mart ayında viyollere ekilerek fide yapılır.Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda rahatça yetiştirilebilir. Suyu sever.
  4. İklim gereksinimleri: İlkbahardan sonbahardaki ilk soğuklara kadar yaşar.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp kuruyan meyveler hem hasat hem de tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.
Bilgilerin hepsi Sn. MeyveliTepe'nin sayfasından alıntıdır. :)

Arkadaşlar geçtiğimiz yıl bahçedenn'den gelen bitkiden dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkmıştır. Altın kiraz da olduğu için tozlaşma ihtimali bulunmaktadır. Altın kirazdan çok daha küçük ve çok verimlidir. Bana göre saksıda çok rahat şekilde yetiştirilebilinir.

Eklenti 663140

Eklenti 663141

Muda 30-10-2017 23:27

Altın Çilek (Physalis peruviana
 
Altın Çilek (Physalis peruviana
[*]Bitki türü: Mevsimlik meyve[*]Bitki ömrü: Tek yıllık[*]Tohum çeşit adı: Altın Çilek (Physalis peruviana[/I][*]Tohum kaç yıldır sizdedir: İkinci yıl[*]Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar[*]Size nereden geldi: Bir arkadaşımdan[*]Tohumun kökeni : Güney Amerika[*]Kullanılan gübreler :[*]Kullanılan ilaçlar: [*]Hasat yıl ve ayı: 2017 Eylül[*]Bitki tipi ve gelişim durumu: 100-150 santim kadar boylanan, 5-6 ana dal yaparak yayılan bir bitki.[*]Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Fener şeklindeki dış kabukların içinde meyveleri bulunmaktadır. Kılıflarıyla beraber ışık almayan kuru bir yerde aylarca saklanabilir. .[*]Yetiştirme özellikleri:[*]Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mart ayında viyollere ekilerek fide yapılır.Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.[*]Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.[*]Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda rahatça yetiştirilebilir. Suyu sever.[*]İklim gereksinimleri: İlkbahardan sonbahardaki ilk soğuklara kadar yaşar.[*]Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp kuruyan meyveler hem hasat hem de tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.

Dağıtıma koyduğum tohumlar kendi bahçemde yetişenler değil. Farkında olmadan dökülen tohumlardan Yer Kirazı (Cape Gooseberry), çıktığı için arkadaşıma verdiğim fidelerden çıkanları paylaşıma gönderiyorum. Tozlaşma ihtimali olduğu için 150 metre kadar ötede arkadaşın bahçesinde yetişenlerden tohumları alacağım. Halen kabukları içinde bekliyorlar. Bende olanlar su ve gübre istenilen oranda olmadığı için daha küçük oldular.

Muda 06-11-2017 17:01

Hint Yağı Bitkisi
 
Hint Yağı Bitkisi
Bitki türü: Çiçek.
Bitki ömrü: Tek yıllık.
Tohum Türü: Ricinus Communis.
Tohum çeşit adı : Hintyağı bitkisi.
Tohum kaç yıldır sizdedir: Komşumda iki yıldır var
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Komşudan
Tohumun kökeni: --
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi.
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2016 Sonbahar.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Güneşi ve suyu sever. Özel toprak isteği yok. Ekildiği yıl açıyor.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bordo renkli, geniş dekoratif yaprakları var. Tohumları zehirlidir.

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...iler/16863.htm

Bitkinin fotoğrafları aşağı yukarı ilk mesajdaki resimlerdeki gibidir

Muda 01-12-2017 21:05

Erguvan
 
1 Eklenti(ler)
Erguvan


Bitki türü: Ağaç
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Erguvan
Tohum çeşit adı: Erguvan
Tohum kaç yıldır sizdedir: Ağacı arkadaşımın bahçesinde üç yıl kadar önce dikmiştik.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Fidan olarak satın alındı. Diğer erguvanlara göre yaprakları daha büyük bir yapıda bana göre. Geçtiğimiz yıl sonbaharda da biraz çiçek açmıştı. İlkbaharda da her iki ağaç da çiçek açtı. Bu tohumlar onlardan meydana gelenler. İlginç olan sonbaharda da tohumları topladığım sırada ikisinde de çiçek var. Çok çiçekli ve tohumlu olanın çiçekleri fazla. Az çiçekli ve az tohumlu olanın az çiçekleri var. Çiçekler soğuk nedeni ile sanırım biraz bozuldu.
Kullanılan gübreler: -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017 Aralık
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Nisan ortasında yaprakları çıkmadan bir kısım dalları pembemsi çiçek açar. Erguvan çiçekleri gövdeden çıkmaktalar. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri kokusuzdur.
Erguvan tohumunu çimlendirme biraz zor. Aşağıdaki linklerde usulleri anlatılmış. Ben denemedim ancak ben de dikmeyi düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-ba...rdim/39358.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/32347.htm

Mine Pakkener'in üretim ile ilgili yazısına göre kaynar suda bekletmeye veya soğuk katlamaya gerek yokmuş.

Üretilmesi Tohumdan yetiştirilir, 24 saat sıcak suda şişirilip sonrasında 3 ay buzdolabında katlanarak üretilir. Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir. Çelikler sadece köklendirme hormonu yardımıyla köklenir. Ancak yüzdesi düşüktür. Ayrıca Temmuz/Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle de üretilmektedir.

Ormanbotaniği:
Tohumları katlamaya almaya gerek yoktur. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir.

ilkbaharda ve sonbaharda açan erguvan. İlkbaharda açanlardan oluşan tohumlar paylaşılacaktır.

Eklenti 663048

Muda 30-12-2017 22:53

Viburnum opulus (Gilaburu - Gilabolu)
 
3 Eklenti(ler)
Viburnum opulus (Gilaburu - Gilabolu)

Bitki türü: Çalı tipinde ağaççık
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Viburnum opulus (Gilaburu - Gilabolu)
Tohum çeşit adı: Viburnum opulus (Gilaburu - Gilabolu)
Tohum kaç yıldır sizdedir: Kayseri'den gelmişti
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Fidan olarak geldi. Bir kişinin çabası ile oldukça fazla çoğaldı. Ancak o kişi şu anda olmadığı için ağaçlara resmen katliam yapmışlar. Bendeki daha çiçek açacak büyüklüğe gelmedi. Kalan tohumları topladım. İsteyen arkadaşlara göndereceğim. Uzun yıllardır buradalar. Suyu seviyor. Susuz daha önce karadenizden getittirmiş olduğum fidanlar kendi yerim olmadığı için verdiğim yerlerde öldüler.
Kullanılan gübreler: -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017 Aralık
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ortamı iyi olduğu ve suyu zamanında verildiği zaman oldukça iyi gelişiyor. Bir tanesinin dibinde su patlağı olduğu için ağacı ve meyveleri iri olmasına rağmen daha az sulanan yerdekilerin meyveleri onun yarısı kadar. Genelde dip sürgünleri veriyor. Çoğaltmak için yan dalları toprağa yatırılması durumunda kökleniyor. Tohumdan çıkınca dip sürgünü verir mi bilmiyorum.

Meyveleri suda bekletiliyor. Daha sonra suyu içilerek böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı oluyor. Suyunu çaydanlık içinde biraz bekletip kaynatınca sanki asit dökmüş gibi çaydanlık içini pırıl pırıl hale getirdiğini gördüm. Paylaşanı göremediğim için bir miktar tohum paylaşacağım.

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/2720.htm

Eklenti 663541

Eklenti 663545

Eklenti 663547

Muda 01-01-2018 18:24

çörek otu
 
2 Eklenti(ler)
çörekotu
Bitki türü: şifalı tohum
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Mavi Çörekotu
Tohum çeşit adı: Çörekotu
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer : Afyonkarahisar, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Tanıdığım birinden yerli çörekotu olarak aldım
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ben bitki tohumlarını sonbaharda ektim. Komşum ise ilkbaharda ekti. Bendekiler de çıktı. Ancak daha iyi toprağı olan aşağı taraflara ektiğim için sulayamadım. Çiçek açmalarına ve bir kısım tohum vermelerine karşın sulanamadıkları için çok fazla büyümediler. Komşuma verdiklerim ise resimlerde görüldüğü gibi. Çok güzel geliştiler. Çok sık olduğunu düşünüyorum. Ancak paylaşacağım tohumlar komşumda yetişenler. Suyu toprak isteği yeterli olursa problemsiz bir bitki. Mavimsi çiçekleri de çok güzel. Çevrede bakla zını var ise çiçeklenme zamanında geliyor. Yakalayıp öldürebiliyorsunuz.
Arkadaşlar paylaşan olmadığı için önceki yıllardaki çörekotu tohumlarından bir miktar dağıtacağım. Tohum eski olduğu için çimlenme durumunu bilmiyorum.

Eklenti 663639

Eklenti 663640

Muda 01-01-2018 18:34

Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
 
2 Eklenti(ler)
Bitki türü: Çiçek Zehirli bir bitki
Bitki ömrü: İki yıllık
Tohum Türü: Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
Tohum çeşit adı: Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Yakın çevremden doğal olarak yetişiyor.
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2017

Paylaşılması istenilen bitkilerden. Biraz zamanını kaçırınca çok az tohum toplayabildim. İşin ilginç tarafı bitki yan dallanma ile iki yıldan daha fazla yaşıyabiliyor. Anladığım ikinci yılında çiçek açıp açan kısım ölüyor. Direk kalıcı yerine ekmek gerektiği yazılıyordu. İki yıllık bir bitki. İkinci yılında çiçek açıyor. Suyu seviyor. Sınırlı sayıda tohum var.
Bitki zehirli olduğu için dikkat edilmeli.

Eklenti 663641

Eklenti 663642

Muda 02-01-2018 16:35

Beyaz Civan Perçemi (Achillea millefolium)
 
2 Eklenti(ler)
Beyaz Civan Perçemi (Achillea millefolium)
Aşağıdaki bilgiler sayın Meyvelitepenin kırmızı civan perçemi tanıtımından alıntı yapılmıştır.
Civanperçemi (Achillea millefolium)

Bitki türü: Tıbbi aromatik bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Achillea millefolium
Tohum kaç yıldır Arazide doğal olarak yetişiyor. Kısmen de topluca ekmek için başka bir yerden getirdim.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Doğal yetişiyor.
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Normal kök yapısına sahip otsu, çok yıllık bir bitkidir. İlk baharda yapraklanır, Hazirandan itibaren çiçek saplarını ve tomurcuklarını oluşturur, çoğunlukla her bitkiden bir çiçek açar. Biraz uzunca süre durabiliyor. Benim gözlemlediğim ikinci yılı çiçekleniyor. 80-90 cm büyüklüğüne kadar büyüyorlar. Beyazın bodur olan türü 25-30 cm kadar. Ancak onlar çok fazla olmadığı için tohum henüz almadım. Gelecek yıl belki alırım. Sarının da aynı şekilde bodur olan türü bulunmakta. O da birkaç tane var. Çoğalttığım zaman onların tohumlarından da paylaşırım.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Şifalı bitkilerdendir. Taze yaprakları salatalarda kullanılabilir. Çiçekleri ve yapraklarının bir çok rahatsızlığın sağaltımında kullanıldığı bilinir.

Özellikle bayanların en az yılda bir kez bir hafta kullanması durumunda mide, bağırsak, mesane, vs. geçtiği tüm yerlerdeki iltihaları giderici özelliği bulunmaktadır. İnternetten aradığınız zaman bahçenizde mutlaka bulunmasını isteyeceğiniz bitkiler arasında ilk sırada olacağını düşünüyorum. Hem çiçek olarak hem de şifalı bitki olarak.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlk baharda tohumlar direk yerlerine serpiştirilir, üzerlerine süzgeç ile çok ince toprak atılırsa iyi olur.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bahçenizin güneşli, havadar, pek kullanılmayan yerlerine ekilebilir. Ekildiği yerin gübreli olması gerekmez, hatta taşlı, kayalık bir yer bile olabilir. Sadece suyla doymuş olarak uzun süre kalan yerleri sevmez ve çürüyebilir. Canlı yeşil yaprakları ve beyaz çiçekleriyle aynı zamanda güzel bir peyzaj bitkisidir. İlk yıl yeterli kök yapıncaya kadar bir kaç günde bir sulanmalıdır. Sonraki yıllarda su da istemez. Gübre vermeye gerek yoktur. Kök ayrılarak veya tohumdan çoğaltılabilir. Tohumlar uçucu olduğu için bahçenizin başka yerlerinde civan perçemi öbekleri görebilirsiniz. İkinci yıl çiçeklenir.
İklim gereksinimleri: Soğuktan etkilenmez. Geç sonbaharda toprak seviyesi üzerinden budanır, ilk baharda yeni yapraklar verir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda çiçek saplarından kesilip tohum alınabilir. Tohumları çok küçük ve uçucudur.

Not: Beyaz civanperçemi ve kırmızı civanperçemi yanyana oldukları için tohumlarda karışıklık olabilir. Kırmızıda beyaz, beyazda kırmızı çıkma olasılığı ve birbirlerini dölleme durumu ortaya çıkabilir. İkisi nerede ise aynı zamanda çiçek açtılar. Sarı civanperçemi ise biraz daha farklı yerde ve farklı zamanda açtığı için sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Tohumları toplayıp üzerlerine yazı yazmadığım için karışıklık olabilir diye paylaşmamıştım. Paylaşan olmaması nedeni ile üçünü de paylaşıyorum. Sıkıntı olursa yapabilecek bir şey yok. Gelecek yıl daha dikkatli olmaya çalışacağım. Beyazları çiçek aşamasında keseceğim. Farklı yerlerde de bulunuyor çünkü.

Eklenti 663668

Eklenti 663669

Muda 02-01-2018 16:51

Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)
 
1 Eklenti(ler)
Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)

Aşağıdaki bilgiler sayın Meyvelitepenin kırmızı civan perçemi tanıtımından alıntı yapılmıştır.
Civanperçemi (Achillea millefolium)

Bitki türü: Tıbbi aromatik bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Achillea millefolium
Tohum kaç yıldır sizde Sn. Meyvelitepeden gelenin açtığını göremedim. İkinci yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Hazır olarak aldım
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Normal kök yapısına sahip otsu, çok yıllık bir bitkidir. İlk baharda yapraklanır, Hazirandan itibaren çiçek saplarını ve tomurcuklarını oluşturur, çoğunlukla her birkiden bir çiçek açar. Biraz uzunca süre durabiliyor. Benim gözlemlediğim ikinci yılı çiçekleniyor.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Şifalı bitkilerdendir. Taze yaprakları salatalarda kullanılabilir. Çiçekleri ve yapraklarının bir çok rahatsızlığın sağaltımında kullanıldığı bilinir.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlk baharda tohumlar direk yerlerine serpiştirilir, üzerlerine süzgeç ile çok ince toprak atılırsa iyi olur.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bahçenizin güneşli, havadar, pek kullanılmayan yerlerine ekilebilir. Ekildiği yerin gübreli olması gerekmez, hatta taşlı, kayalık bir yer bile olabilir. Sadece suyla doymuş olarak uzun süre kalan yerleri sevmez ve çürüyebilir. Canlı yeşil yaprakları ve kırmızı çiçekleriyle aynı zamanda güzel bir peyzaj bitkisidir. İlk yıl yeterli kök yapıncaya kadar bir kaç günde bir sulanmalıdır. Sonraki yıllarda su da istemez. Gübre vermeye gerek yoktur. Kök ayrılarak veya tohumdan çoğaltılabilir. Tohumlar uçucu olduğu için bahçenizin başka yerlerinde civan perçemi öbekleri görebilirsiniz. İkinci yıl çiçeklenir.
İklim gereksinimleri: Soğuktan etkilenmez. Geç sonbaharda toprak seviyesi üzerinden budanır, ilk baharda yeni yapraklar verir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda çiçek saplarından kesilip tohum alınabilir. Tohumları çok küçük ve uçucudur.

Beyaz civanperçeminin kokusu çok kuvvetli olduğu halde kırmızı civanperçeminin o kadar kokusu yok. Ancak görüntü için bile yetiştirilebilir. Yurt dışında civanperçemi çiçek olarak da yetiştirilen bitkiler arasında.

Not: Beyaz civanperçemi ve kırmızı civanperçemi yanyana oldukları için tohumlarda karışıklık olabilir. Kırmızıda beyaz, beyazda kırmızı çıkma olasılığı ve birbirlerini dölleme durumu ortaya çıkabilir. İkisi nerede ise aynı zamanda çiçek açtılar. Sarı civanperçemi ise biraz daha farklı yerde ve farklı zamanda açtığı için sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Tohumları toplayıp üzerlerine yazı yazmadığım için karışıklık olabilir diye paylaşmamıştım. Paylaşan olmaması nedeni ile üçünü de paylaşıyorum. Sıkıntı olursa yapabilecek bir şey yok. Gelecek yıl daha dikkatli olmaya çalışacağım. Beyazları çiçek aşamasında keseceğim. Farklı yerlerde de bulunuyor çünkü.

Eklenti 663667

Muda 03-01-2018 12:05

Sarı Civan Perçemi (Achillea millefolium)
 
Sarı Civan Perçemi (Achillea millefolium)
Aşağıdaki bilgiler sayın Meyvelitepenin kırmızı civan perçemi tanıtımından alıntı yapılmıştır.
Civanperçemi (Achillea millefolium)

Bitki türü: Tıbbi aromatik bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Achillea millefolium
Tohum kaç yıldır Arazide doğal olarak yetişiyor. Kısmen de topluca ekmek için başka bir yerden getirdim.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Doğal yetişiyor.
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Normal kök yapısına sahip otsu, çok yıllık bir bitkidir. İlk baharda yapraklanır, Hazirandan itibaren çiçek saplarını ve tomurcuklarını oluşturur, çoğunlukla her bitkiden bir çiçek açar. Biraz uzunca süre durabiliyor. Benim gözlemlediğim ikinci yılı çiçekleniyor. 80-90 cm büyüklüğüne kadar büyüyorlar. Beyazın bodur olan türü 25-30 cm kadar. Ancak onlar çok fazla olmadığı için tohum henüz almadım. Gelecek yıl belki alırım. Sarının da aynı şekilde bodur olan türü bulunmakta. O da birkaç tane var. Çoğalttığım zaman onların tohumlarından da paylaşırım.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Şifalı bitkilerdendir. Taze yaprakları salatalarda kullanılabilir. Çiçekleri ve yapraklarının bir çok rahatsızlığın sağaltımında kullanıldığı bilinir.

Özellikle bayanların en az yılda bir kez bir hafta kullanması durumunda mide, bağırsak, mesane, vs. geçtiği tüm yerlerdeki iltihaları giderici özelliği bulunmaktadır. İnternetten aradığınız zaman bahçenizde mutlaka bulunmasını isteyeceğiniz bitkiler arasında ilk sırada olacağını düşünüyorum. Hem çiçek olarak hem de şifalı bitki olarak.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlk baharda tohumlar direk yerlerine serpiştirilir, üzerlerine süzgeç ile çok ince toprak atılırsa iyi olur.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bahçenizin güneşli, havadar, pek kullanılmayan yerlerine ekilebilir. Ekildiği yerin gübreli olması gerekmez, hatta taşlı, kayalık bir yer bile olabilir. Sadece suyla doymuş olarak uzun süre kalan yerleri sevmez ve çürüyebilir. Canlı yeşil yaprakları ve beyaz çiçekleriyle aynı zamanda güzel bir peyzaj bitkisidir. İlk yıl yeterli kök yapıncaya kadar bir kaç günde bir sulanmalıdır. Sonraki yıllarda su da istemez. Gübre vermeye gerek yoktur. Kök ayrılarak veya tohumdan çoğaltılabilir. Tohumlar uçucu olduğu için bahçenizin başka yerlerinde civan perçemi öbekleri görebilirsiniz. İkinci yıl çiçeklenir.
İklim gereksinimleri: Soğuktan etkilenmez. Geç sonbaharda toprak seviyesi üzerinden budanır, ilk baharda yeni yapraklar verir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda çiçek saplarından kesilip tohum alınabilir. Tohumları çok küçük ve uçucudur.

Not: Beyaz civanperçemi ve kırmızı civanperçemi yanyana oldukları için tohumlarda karışıklık olabilir. Kırmızıda beyaz, beyazda kırmızı çıkma olasılığı ve birbirlerini dölleme durumu ortaya çıkabilir. İkisi nerede ise aynı zamanda çiçek açtılar. Sarı civanperçemi ise biraz daha farklı yerde ve farklı zamanda açtığı için sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Tohumları toplayıp üzerlerine yazı yazmadığım için karışıklık olabilir diye paylaşmamıştım. Paylaşan olmaması nedeni ile üçünü de paylaşıyorum. Sıkıntı olursa yapabilecek bir şey yok.

Muda 03-01-2018 12:18

Yalancı melisa - limon otu (Aloysia triphylla)
 
Yalancı melisa - limon otu (Aloysia triphylla)

Bitki türü: Şifalı Bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Yalancı melisa - limon otu (Aloysia triphylla)
Tohum çeşit adı: Yalancı melisa - limon otu (Aloysia triphylla)
• İzolasyon Uygulaması: Tek olduğu için gerek olmadı
Tohum kaç yıldır sizdedir: Üç yıldır saksıda
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Fide olarak Fethiye Orman işletme Müdürlüğünden almıştım. Zaman içerisinde büyüdü çiçeklendi ve bir kısım tohumlar oldu. Tohumdan üretilir mi bilmiyorum. İsteyen olursa paylaşacağım.
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : Hayvan gübresi çok az
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Saksı içerisinde kışın yapraklarını dökmesine rağmen yeniden yaprak çıkarıyor.

Yetistirme zorluğu derecesi: -

Tohum alınan bitkinin resmi
http://www.agaclar.net/forum/1526567-post34.htm

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/2268.htm

Muda 03-01-2018 12:54

Yüksük Otu (Digitalis purpurea)Yabancı tohum pembe çiçekli
 
2 Eklenti(ler)
Yüksük Otu (Digitalis purpurea) Pembe çiçekli
Bitki türü: Çiçek Zehirli bir bitki
Bitki ömrü: İki yıllık
Tohum Türü: Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
Tohum çeşit adı: Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
Tohum kaç yıldır sizdedir: Ticari tohum olarak aldım.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Ticari tohum olarak
Tohumun kökeni : Ticari tohum
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2017

Paylaşılması istenilen bitkilerden. Biraz zamanını kaçırınca çok az tohum toplayabildim. İki yıl saksıda geçirdi Üçüncü yıl bahçede gelişti ve çiçek açtı. Bir kısım yaşayanları var. Belki bu yıl da çiçek açar. Direk kalıcı yerine ekmek gerektiği yazılıyordu. İki yıllık bir bitki. İkinci yılında çiçek açıyor. Suyu seviyor. Sınırlı sayıda tohum var.
Bitki zehirli olduğu için dikkat edilmeli.

Eklenti 663701

Eklenti 663702

Muda 03-01-2018 13:03

Oğul otu (Melisa Officinalis L.)
 
Oğul otu (Melisa Officinalis L.)

Bitki türü: Şifalı Bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Melissa
Tohum çeşit adı: Limon Kokulu Melissa
• İzolasyon Uygulaması: Yapılmadı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 6
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Satılan bitkinin arasında bulduğum tohumlardan çimlenen bir tek tohumdan ve bir tanıdıktan aldığım fideden çoğalanlar.
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki tohumlarını bulduktan sonra birkaç yıl ekemedim. Daha sonra ektiklerim arasında bir tanesi çıkmış. Yabani ot olarak gördüğüm için koparttım. Kök kısmından yeniden filiz verdi. Üç dört yıl aynı bitki büyüdü ve dökülen tohumlardan çoğaldı. Tohumları çok küçük. Beyaz çiçek açıyor. Tohum kesesi ile birlikte göndermeyi düşünüyorum. Bir miktar topladım. Minik siyah tohumları bulunduğu yerden çıkartarak ilkbaharda ekersiniz. Kök bizim burada bile soğuktan ölmediğine göre daha uygun iklimlerde çok daha iyi büyüyecektir. Şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yeni yerine nakleder ve suyuna da dikkat ederseniz iyi olur. Çıkan fideleri verdiğim kişilerde nedense öldüler. Benim topraklı olarak naklettiklerim halen yaşıyorlar. Bitkinin yaprakları ellendiği zaman limon kokusu şeklinde bir koku verir. Bitkiniz büyüdükten sonra zaman zaman biçip gölgede kurutarak sakinleştirici özelliği olan bir çay içebilirsiniz.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya toprak torf karışımı dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-10 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan veya yarı gölge bir alanda rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Güneşli alanlarda sulamayı ihmal etmeyin.
İklim gereksinimleri:
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Beyaz açan çiçekler kuruduktan sonra ben bugünlerde topladım. Tohum keselerini elinizle ovalayınca minik siyah tohumlar çıkıyor. Belki içlerinde düşen tohumlar vardır. Daha önceden zaman zaman tohumların olgunlaşıp olgunlaşmadığını denemek lazım.

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/1149.htm[/QUOTE]

Muda 05-01-2018 21:49

Şebboy
 
4 Eklenti(ler)
Şebboy
Bitki türü: çiçek
Bitki ömrü: çok yılık
Tohum Türü:
Tohum çeşit adı:
Tohum kaç yıldır sizdedir : 2 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Tohumun kökeni : Komşum yakındaki başka bir komşudan aldı
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Üç renk var.
Tohumu ilk paylaşan:
Kullanılan gübreler :
Kullanılan ilaçlar : Yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Yapılmadı.
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yalınkat çiçekli ve geniş bir bitki
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri:
Yetiştirme özellikleri: .
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bahar başında çiçeklenmesi için yaz sonu tohumlar toprağa atılmalı. Ekimden yaklaşık 6 ay sonra çiçekleniyor.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler; Yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri ; Yarı gölge yerde ikinci yılında çiçeklendiler.
İklim gereksinimleri

Eklenti 663862

Eklenti 663863

Eklenti 663864

Eklenti 663865

Muda 05-01-2018 21:56

Nijer Guizotia abyssinica
 
Nijer Guizotia abyssinica[*]Bitki türü: Çiçek[*]Bitki ömrü: Tek yıllık[*]Tohum çeşit adı:Nijer Guizotia abyssinica[/B][*]Tohum kaç yıldır sizdedir 3 yıl[*]Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar[*]Size nereden geldi: Hazır olarak aldım. Kuşlara verilen bir tohum[*]Tohumun kökeni : Afrika[*]Kullanılan gübreler : Hiçbir gübre kullanılmadı [*]Kullanılan ilaçlar: Hiçbir ilaç kullanılmadı[*]Hasat yıl ve ayı: 2015 [*]Bitki tipi ve gelişim durumu: Güneşi seven, hızlı gelişen, 1 buçuk metre civarında boylanan mevsimlik çiçektir. [*]Yetiştirme özellikleri:[*]Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları Mart ayından itibaren viyollere ekilerek fidesi yapılabilir. Mayısta kalıcı yerlerine dikilir. Bu erkencilik sağlar. Ama uğraşmak istemezseniz Mayıs başlarında doğrudan kalıcı yerine de tohumu ekilebilir. [*]Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur.[*]Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Genellikle Afrika'da tarımı yapılmaktadır. Güneşi oldukça sever. Organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda da rahatça yetiştirilebilir. Balkonda saksı içinde yetiştirilebilir. Bahçede yetiştirilirse daha iyi gelişim gösterir. Solan çiçekleri koparılırsa nerede ise soğuklara kadar sulamasına dikkat edilmesi halinde çiçek açar. [*]Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler tamamen solduğunda göbek kısımlarında göğe doğru bakan tohum öbekleri oluşur. Tohumları küçük ayçiçeği gibidir.

http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...leri/36134.htm

Başlık altında benim çektiğim resimler var. Nedense farklı çiçekler çıktı. Tohumlar biraz eski olduğu için çıkma oranı düşük olabilir. Arıların ve kelebeklerin sıkça ziyaret ettiği bir çiçek. Suyu bol ve gübreli ortamda oldukça iyi yetişir. Cosmos çiçeğinin sarı renklisi ve daha çiçeklisini düşünebilirsiniz. Solan çiçekleri kopardıkça yerine yeni çiçekler veriyor.

Muda 08-02-2018 21:33

Arkadaşlar,

Altın çilek tohumları az göndermiş olsam da yer kirazı tohumları tohum keselerinde nerede ise kurumak üzere olmaları nedeni ile orjinal kılıfları ile birlikte konuldular. Bunlardan kirli gibi olan üç tanesi yer kirazı olması gerekiyor. Temiz olanlar ise altın çilek tohumları olması gerekiyor. Meyveler geldiği zaman su içinde ezip ince süt süzgeci veye tülbent ile tohumları ayrı ayrı ayırabilirseniz iyi olur. Tohumları da bu ayrıntıya göre ekerseniz iyi olur. Yer kirazı altın kiraza göre küçük olmakta. Bol verim veriyor. Gerekli şartları sağlarsanız. Güneş, su ve gübre ile her ikisinden de verim alabilirsiniz.

Etkinlik için toplamış olduğum üç renk civan perçemi tohumları maalesef yok. Yeniden giderek kalan tohumlardan topladım. Ancak özellikle kırmızı civanperçemi tohumlarını nerede ise tamamını topladığım için kırmızı civanperçemi tohumları yerine beyaz civanperçemi tohumu da toplamış olabilirim. Ben kırmızı civanperçemi tohumu gönderdiğimi düşünüyorum. Kuruduğu zaman aralarında pek fark yok. Beyaz ve sarı civanperçemi tohumlarında sıkıntı yok. Onlar fazla olduğu için yeteri kadar tohum toplayıp gönderdim.

Yüksük otu tohumları da bulamamam nedeni ile çok az gönderebildim. Gelecek yıl daha iyi bir tohum saklama ve gönderme yapacağım.

Bilya kekik talebi fazla, tohumlar çok küçük olması nedeni ile minik top şeklinde olan tohumları ezerek olduğu gibi gönderdim. Tohumlar çok minik. Ancak çimlendirebilirseniz oldukça fazla bulunmakta.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024