agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni486Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-09-2017, 11:51   #1
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Tcm

Listeye yeni eklemelerin olacağını düşünüyorum ilk aklıma gelenler bunlar...

1- Heybetli domates
2- Maniye domates
3- Ödemiş in oturak domatesi
4- İtalian heirloom domates
5- Dester domates
6- Black vernissage domates
7- Bulgar domatesi
8- Hafize Baliç pembe domatesi
9- Zinnia çiçeği
10- Kadife çiçeği
11- Kuru fasulye
12- Japon salatalığı
13- Buena mulata biber
14- Süs ayçiçeği
15- Yöresel kısa barbunya
16- Ukrainian purple domates
17- Blue beauty domates
18- Limon kokulu yayılıcı kekik - Creeping Thyme
19- İspir in şeker fasulyesi
20- Yer bademi (tigernut)
21- Benekli barbunya
22- Fatmagül (hatmi) çiçeği
23- Moon & Stars - Ay Yıldız Karpuz
24- Çarliston karpuz
25- Charentais Kavun
26- Kırkağaç kavunu
27- Petit Gris Rennes Kavun
28- Serhat (kestane) kabağı
29- Yerli karpuz
30- Kırçıllı Ayşe Kadın Taze Fasulye

Tohum paylaşım etkinliğinde bu dördüncü yılım. Fırsatım olduğunca paylaşmayı düşündüğüm tohumların bilgilerini vermeye çalışayım. Önceki yıllarda deli gibi tohum toplama çalışmalarım beni ve başta eşim olmak üzere evdekileri yıldırmıştı. Geçen yıl bu çalışmaları minimuma indirmiştim, bu yıl iyice rölantiye aldık ve oldukça rahatladık. Yoksa tohum alacaz diye sebzenin tadına bakamaz, yemeğini yapamaz olmuştuk. Bunda özellikle domateste en güzellerini bulmaya yönelik çalışmaların dolayısıyla ekilen çeşit sayısının azaltılmasının da etkisi oldu. Tohum talebinde bulunarak üzerimize görev aldığımızı ve bunu da sonraki senelerde bu tohumları paylaşarak yerine getireceğimize inandığımdan mümkün olduğunca geçen yıl aldığım tohumları paylaşmaya çalışacağım.

Her yıl olduğu domates çeşitleri bu yıl çoğunlukta. Pek çok arkadaşa istediği çeşitlerden 10 ar adet yetecektir. Eğer özel bir ilgisi ve çok büyük yeri yoksa. İsteyen tüm arkadaşların taleplerini mümkün olduğunca karşılamak adına tohum sayısını bu şekilde tutmayı düşünüyorum. Ancak özel-mantıklı sebebi olan ve fazla miktarda tohum isteyen arkadaş olursa lütfen dağıtıma yakın mesaj atarak beni bilgilendirsin, elimden geldiğince isteğini karşılamaya çalışayım.

Aşk, tutku, mutluluk, gurur azcık ta şımarmamıza sebep olan dağıtılacak bu tohumların aynı duyguları hissedecek, bir tekinin dahi zayi olmasına üzülecek ve en önemlisi amacına ulaşacak ellere gitmesini dilerim.

İlave: Daha önce paylaştığım tohumlar için aynı linkleri verip ilave not ve resimleri altına yazayım.

İlave -2: Tohum paylaşımlarında kötü sürprizlerden biri de yarım kiloluk diye aldığınız domatesin fındık kadar çıkması, tatlı olmasını beklediğiniz biberin zehir gibi olması vs. Yani tozlaşma sonucu türlerin komşulara benzemesi, dönüşmesi olası. Dolayısıyla türlerin korunması için izolasyon mesafelerin korunması, özel önlemlerin alınması gerekebilir. Bizim bahçede böyle bir önlem almadım-alamadım. Benim amacım lezzetli ürünleri yiyebilmek, adının ne olduğu önemli değil. Tabi bunu yaparken ilk türleri kaybettiğimizde istediğimiz ürünleri, dolayısıyla tatları almak zor. Kendi adıma her yıl aldığım tohumları yıl yıl ayırıyorum, dolayısıyla herhangi bir bozulma olduğunda bir önceki yılın tohumuna dönerek kaldığım yerden devam etmeyi düşünüyorum. Bildiğiniz üzre domateste bu olay oldukça düşük ancak misal biberde metrelerce ötedeki farklı bir biber türüyle tozlaşabiliyor (muş). Bu yıl azalan domates çeşit sayısıyla domateslerdeki çaprazlaşma oranının iyice düşük olduğunu söyleyebilirim. Tohum talep ederken bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm.

İlave -3: Bahçede bu yıl gübre olarak yine keçi gübresi ve granül leonardit kullanıldı. Sadece çiçeklere üç kez yapraktan gübreci komşumun hazırladığı karışım gübre verildi. Gelişme olarak sorun görülmedi. İlaçlamaya gelince; kabaklar iki kez mantar ilaçlarıyla ve kükürt ile ilaçlandı, sadece son bir buçuk aydır kendi hallerine bırakıldı. Yoksa malum yayla, çiy eşittir mantar demek. Çiçekler de (özellikle dahliya, zinnialar) topas ve kükürt ile ilaçlandı. Diğer sebzeler için geçen sene bakır ve sulandırılan kükürt kullanılmıştı. Bu yıl ise bakırın olası zararları düşünülerek sadece sulandırılabilen kükürt ile üç kez ilaçlama yapıldı. Biberler ise hiç ilaçlanmadı.

İLAVE NOT: Başka paylaşımı yapılmamış tohumlara elimdekinden fazla talep geldiğinde; tohumu gelecek seneye taşıyabileceğine inandığım kişilere dağıtım yapılacaktır.

STANDART MESAJ ... Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini LojistikMerkezine gönderdiğinizden emin olunuz. Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.

Murat_agaclar ve Kabran beğendi.

Düzenleyen TCM : 31-12-2017 saat 12:38
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 11:28   #2
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
İtalian Heirloom Domates

Şu ana kadar paylaşan olmadı bu domatesi, oysa iki yıldır birinciliği bu arkadaşa vermiştik ailecek. Üstte yazdığım gibi bu yıl az tohum topladık, yettiğince tohumları paylaşmak isterim üç beş neyse, ricam benden başka paylaşan olursa lütfen benden talebi silip diğer yere ekleyin.

Bu yılki gözlemim; '...Mükemmel italian heirloom domates...Söbe, yumurtamsı yapısı, omuzları sarımsı, dümdüz, girinti-çıkıntı olmayan yapısı, sulu, incecik kabuğu, bol sulu gerçekten mükemmel tadı ile bu yıl da domatesler içinde gözdemiz oldu. Hiç mi kusuru yok bu arkadaşın derseniz; dal-yaprak yapısı çok narin, çok fazla meyve dökümü olmadı, genelde kök başına beş altı meyve, tane başı ağırlık 250 - 400 gr. desek iki üç kilo meyve ancak topladık. Bunu hesaplamak için özel çaba sarfetmediğim için hesabımda hata olabilir. Bir diğer ayrıntı bu yıl 90 kök civarı domates diktik ve içlerinden beş kök kadar mantari hastalık sebebiyle dalları siyahlaşarak fire verdik, bunların ikisi italian domatesti. Ancak özellikle bu yıl ilk yediğim domatesin ağzımda eriyip giden tadı hala aklımda...'

Geçen yılki paylaşım notlarım...

Ve bu yılın resimleri..

Name:  italian 2017.jpg
Views: 2156
Size:  50.1 KB

Name:  italian içi 2017.jpg
Views: 2117
Size:  33.0 KB

Name:  italian içi arka 2017.jpg
Views: 2146
Size:  26.1 KB

Name:  italian yakın arka - 2017.jpg
Views: 2133
Size:  28.2 KB

Name:  italian yakın ön - 2017.jpg
Views: 2154
Size:  35.0 KB

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

İLAVE NOT: TOHUM SAYISININ KISITLI OLMASI SEBEBİYLE 15 KİŞİ İLE SINIRLANDIRILMIŞTIR...


Düzenleyen TCM : 10-10-2017 saat 12:04
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2017, 12:20   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Dester Domates

Geçen yılın paylaşım notları...

Bu yılın resimleri,

Name:  domates toplu 2017.jpg
Views: 2074
Size:  58.3 KB

Resmin solundaki kök italian heirloom domatese ait. İtalian ın nazik çıtkırıldım gevşek yapısı resimden de seçilebiliyor. Ancak dester öyle değil; daha kuvvetli, sık gelişimin üzerinde meyve tutumu biraz daha fazla. Geçen seneki notlarım aynen geçerli, tat olarak italianın bir tık gerisinde ancak mutlaka denenmeli..

Name:  dester - italian - heybetli 2017.jpg
Views: 2141
Size:  59.1 KB

Bu yılki desterlerde dalın birleşim yerindeki çatlaklar ve burada oluşan genişlik (akarsuların denize döküldüğü yerdeki deltalar gibi) belirgindi. Bunun sebebi suyun daha az beklediği arıkların baş kısımlarına ekilmesi olabilir.

Name:  dester 2017.jpg
Views: 2177
Size:  43.8 KB

Desterden çıkan tohum italian gibi az değil, sanırım daha fazla kişiye tohum dağıtabilirim.

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2017, 18:14   #4
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Blue Beauty Domates

Domateslerin mavi güzeli. Bir arkadaş daha paylaşıyor yanlış hatırlamıyorsam. Mutlaka her domates sevenin bahçesinde bulunmalı. Lezzet olarak zirvenin bir iki tık altında olsa da güzelliği ve dayanıklı yapısı ile gözdelerinizden olacaktır.

Geçen senenin etkinlik notları.

Bu senenin resimleri..

Ve bu seneye ait domateslerin tüm güzelliğini ortaya koyan @telato nun resimleri..

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 11:11   #5
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Bulgar domatesi

Geçen sene @ hcorak tan aldığımız bulgaristan domatesini pek sevdik biz. Üstte yazdığım gözdemiz italian heirloom domatesin top gibi yuvarlak olanı bu. Deneme amaçlı sanırım dört beş kök ekmiştik. Diğer çeşitlere göre geç olgunlaştı ve meyve dökümü de az olunca (belki bize öyle geldi bilmiyorum) ancak bir kaç tane yiyebildik. İlk meyvesi, bu yıl bahçemizin rekortmeni oldu ve tam 980 gr. geldi. Seneye sayısını mutlaka arttırmak lazım

Bu yılın resimleri ve yorumları.. @ telato nun resmi..

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.[/QUOTE]

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 16:02   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Katmerli kadife çiçeği

Her bahçede bulunmalı. Dördüncü yılımda bir kere hasta olduklarını, bozulduklarını, mızmızlandıklarını, şikayet ettiklerini görmedim. İki yıldır ekmiyorum, çünkü dökülen tohumlardan kendileri çıkıyorlar. Hanım olmadık yerde çıkanları çıkarıp hizaya sokuyor, fazlalıkları konu-komşuya dağıtıyor. Hangi boyda olurlarsa olsunlar bir kere 'şşştt ablacım nereye götürüyorsun bizi' dediklerini duymadım, gittikleri yeri yadırgadıklarını görmedim.

Domates aralarına ekildiklerinde böceklenmeyi azalttıklarını, güzel kokularını hatırlatayım. Resimdeki gibi biz bordür niyetine kullanıyoruz.

Name:  kadife - ortanca 2017.jpg
Views: 2003
Size:  54.7 KB

Ekimi çok kolay, dikenimsi tohumları toprağa serpiyorsunuz, çimlenme yüzdesi yüksek, bir haftada demeden topraktan çıkıyorlar. Daha erken çiçek görmek isterseniz kışın ocak, şubat gibi evin içinde ekip şiddetli soğuklardan sonra dışarıya çıkarabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi tek yıllık bitki.

İki yıl önceki ekimi buldum.

Bu da geçen yılki paylaşımımdan notlar, önceki yılların bilgileri de var.

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.[/QUOTE]

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2017, 00:49   #7
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Limon kokulu yayılıcı kekik - Creeping Thyme

Üç sezon önce zengarden den almıştım kekik tohumlarını. Ekim-bakım talimatı burada..

İlk çimlendirme çalışmaları...

Birinci yılında iki katına ulaştılar..

İkinci yılında kaldırımları aştılar...

Ve bu yıl, her tarafı kapladılar. Yayılan tohumlarla bahçenin pek çok yerinde çıktılar. Yürüyüş yolunun kenarlarına bu alandan çıkardığım kökleri diktim ve tamamı şova devam etti.

Burada bahsettiğim gibi, tohumları kekik tohumlarıyla birlikte göndereceğim poşetlerde ve yaklaşık her poşette en az 150 adet tohum olacak ancak siz bu tohumları silkeleyerek kendiniz çıkaracaksınız. Ben bir kağıdın üzerine silkeledim ve tek tek topladım. Kara, kışa, sıcağa, susuzluğa dayanıklı, fazla yürünmeyecek yollarda çim niyetine de kullanılabilir, yetiştirmesi kolay ben dört yıldır hastalığını görmedim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2017, 09:47   #8
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Yöresel Kısa Barbunya

Önceki yıllarda da paylaştığım yöremizde bu işin ticaretini de yapan çiftçilerin de lezzet olarak en sevdiği barbunya çeşidi. Geçen yıl paylaşmayı unutmuşum İlk yıl da paylaşmıştım.

Adından anlaşılacağı üzere özelliği; içerisinde üç, en fazla dört tanenin bulunması. Lezzet isteyenler mutlaka denemeli, kayınpederim bile seviyor, o kadar yani

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2017, 10:23   #9
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Ukrainian Purple Domates

Önceki yıl bilgileri..

Forumdan bir arkadaş özellikle istediği için paylaşıyorum. Rengi, mor domateslere has lezzeti ile tercih edilebilir. Salçalık için de uygun. Domates çeşitlerini iyice azaltıyoruz bahçede, bu çeşidi de ekmiyoruz artık, tohumlar geçen yılın tohumları.

intibah, Ahmet, aepia ve 7 kişi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2017, 11:10   #10
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Buena mulata biber

@ bahcedenn in geçen yıl bize hediyesiydi..

Bu yıl şimdilik @ Yerel bahçem de paylaşıyor biber çeşidini..

Bu resimler de benden..

Ayrıntılar açıklamalarda var. Sonuç: biraz acı seven herkesin mutlaka bahçesinde bulunmalı. Az acı sevenler mavi-mor iken çok acı sevenler sarı-turuncuyken tüketebilir. Erken yetişmişti bizimkiler, sayelerinde bibersiz kalmadık. Verimli, sağlam, dayanıklı, karizmatik biber çeşidi.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2017, 20:28   #11
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Kuru Fasulye

Bahçedeki ürünlerle yaptığınız en güzel yemek hangisi diye sorsanız, 'kuru fasulye' derim düşünmeden.

Ayrıntılı bilgiler önceki paylaşımlarımda mevcut..

Fasulye gibi sırık bulayım, ip sarayım, domates gibi budayayım, salatalık gibi ilaçlayayım, tam zamanında toplayayım, biber gibi turşusunu yapayım, kalanları ne yapayım derdi yok. Ek, topla ve istediğin zaman ye.

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2017, 20:35   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Ödemiş in oturak domatesi

Domatesi önceki yıllarda da paylaşmıştım.

Yarım kilo civarında düzgün hatlara sahip sırtı mühürlü, ince kabuklu, içi etli, lezzetli mükemmel bir çeşit. Bu yıl ektiğimiz her ayrı cins domatesin küçük boylarda meyveleri de oldu, ancak oturak cinste bir tane de olsa ufakça domates görmedik.

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 08:59   #13
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Heybetli Domates

Ayrıntılı açıklamalar eski linklerde mevcut.

Patates yapraklı, sırık, güçlü gelişen, etli, pembe-kırmızı arası renge, 500 gr. civarı ağırlığa, nispeten düzgün hatlara sahip, 500 gr. civarı ağırlığaher bahçede bulunması gereken mükemmel domateslerden biri...

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 09:20   #14
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Süs ayçiçeği

Zahmetsiz güzelliklerden biri daha. Ekim sıklığına, ekim zamanına, bakımına göre bir-iki metre arası boylanabilen, üzerinde 20 kadar yine boyuna göre değişen 10-30 cm. arası çapta çiçekler veren, ister toplu dikip sarışın sarışın seyredebileceğiniz, ister bahçe kenarlarında bekçi yapabileceğiniz, üzerinde her daim arı-bombus eksik olmayacak, tek-tük mantar hariç hastalığını pek görmediğim, dökülen tohumlarından her sene kendisi çıkabilen, yine her bahçeye önereceğim bir tür.

Önceki yılların paylaşımına ait bilgilerim..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 10:14   #15
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Maniye domates

Önceki yılların paylaşım bilgileri..

Forumun üst düzey, güncel tabirle; nitelikli domateslerinden biri daha. Ancak seneye maniye ekmeyi düşünmüyoruz. Verimli, son derece lezzetli olmasına rağmen bizde çıkan maniyeler başından beri bol dilimli ve kıvrımlı. Tercih edecek arkadaşlar için son paylaşımım

intibah, olmez, İSAK ve 15 kişi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 10:26   #16
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Black vernissage domates

Önceki seneki paylaşım notlarım aynen geçerli: "Kabuğu kalınca, rengi farklıca, tadı tuzluca, cherry lerden topluca, bitkisi boyluca kalın sağlıcakla..."

Bahçenizde bir kök de olsa bulunsun..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2017, 11:05   #17
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Japon salatalığı

2016 etkinliğinde @ Dongyul den gelmişti. Ayrıntılı bilgiler burada..

Bu resim de benden;

Name:  sil.jpg
Views: 1573
Size:  38.0 KB

Komşu görünce 'bu ne böyle dinozor gibi' demişti Tabi bizdekiler sırığa alınıp @ Dongyul gibi şefkatli ellere maruz kalmadığı için daha tıknaz, yamru yumru oldular gariplerim. Bahçemizde ilk çıkan ürünlerden oldu. Salatalıklar ile karşılaştırırsak daha erken meyve verdiğini, daha dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Acur-salatalık arası tadı var, bizim yaptığımız tutmasa da turşuya uygun. Elimde bir meyveden aldığımız tohumlar var, yettiği kadar talepleri karşılarım.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2017, 19:10   #18
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Hafize Baliç Pembe Domates

@ birnefestoprak 'muhammen bedeli' arttırınca elimdeki hafize baliç pembe domateslerini paylaşma zorunluluğu hissettim birden. Ayrıntılı bilgi geçmiş paylaşımlarımda olsa da yine de bir kaç kelime etmek lazım.

Pembe, sırık, girintisi çıkıntısı olmayan düzgün formlu, etli, sulu, tatlı irice meyveler sunan şirin, güzel bir arkadaşımız. Son resimleri de burada..

İlk mesajımda belirtmiştim ancak tekrarlıyayım, domates tohumlarımın çoğunda (heybetli, dester, bulgar) tohum kısıtlı, talep eden sayısına bağlı çok az olanları herkese az az dağıtmak yerine (misal beşer tek) daha az kişiye (çoğaltabileceğine inandığım) daha fazla tohum dağıtmak isterim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2017, 10:32   #19
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Zinnia çiçeği - Kirli Hanım

Alın size zahmetsiz bir çiçek daha. Sadece mantara biraz yatkındır dikkat etmek lazım, onun harici tohumlarını istediğiniz yere serpseniz bile yeterli, sonraki senelerde kendi tohumlarından da yaşamaya devam edecektir.

Önceki sene komşu bahçeden aldığım tohumları son sezon ekmiştim, forumda zinnia ile ilgili çeşitli bilgileri toparladım. Gezinirken iki arkadaşın daha bu çiçeği paylaştığını gördüm.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2017, 10:45   #20
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
İspir in şeker fasulyesi

Bunu paylaşmayı geçen sene unutmuştum, bu sene de az kalsın güme gidiyormuş ya

Yıllardır kayınpederim eker bunu, ilk bahçeye mahsul ekmeye başladığımızda bize de verdi dört beş yıl önce, 'şeker barbunya bu, ister yaşken yiyin, ister kuruyken, ister oturak ekin ister sırık, çok güzeldir' diyerek.

Aradan geçen zamanda; sırık ekilirse daha verimli olacağını, aslında bizim kayınpederin şeker barbunyasının 'İspir in şeker fasulyesi' olduğunu öğrendik. Diğer söyledikleri doğruydu. Tadının gerçekten mükemmel olduğunu (üstteki kısa barbunyanın bir tık gerisinde ama) tüketim seçeneklerinin çokluğuyla yabana götürülmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylemeliyim. Bakliyat severlere mutlaka tavsiye ederim.

Eski verdiğim bilgiler oldukça ayrıntılı resimler vs.

NOT: Benden tohum talep eden arkadaşların mutlaka ilk mesajdaki ayrıntılara dikkat etmesini rica ederim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2017, 11:05   #21
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Yer bademi - tigernut

İki yıldır ekiyorum. Forumda ekenler olarak bir birimize soruyoruz, arıyorum, soruyorum ancak bu nedir, nasıl tüketilir net bir bilgi yok. Geçen sene toplayabildiğimiz az miktardaki yer bademini ne yapacağımızı bilemedik. Kuru yedik çerez gibi (asla badem fındık gibi yedikçe yenesi gelecek tat ve kıvamda değil ancak fena da değil) suda ıslatınca şekerlenirmiş dediler denedik çok fark olmadığını gördük. Bu sene de öğütülüp ununun pastacılıkta kullanıldığını duyduk. Beş kökte 750 gr. bademimiz oldu, deneyeceğiz bakalım nasıl olacak Forumda başka dağıtan görmedim, o yüzden bir kısmını paylaşıma açayım. Sonra 'pasta yaptık unundan şöyle güzel oldu böyle güzel oldu' diye yazınca kızmayın.

Geçen sene bilgileri..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2017, 18:17   #22
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Benekli barbunya

Önceki sene @hcorak ın paylaşımından edinmiştim benekli barbunyayı. Kendisi 'Bolu barbunyası' diye paylaşsa da nette bu bilgiye dair ayrıntı bulamadım ancak benzer çeşitlere verilen 'benekli' sıfatını yakıştırarak bu yıl ben de paylaşmayı uygun gördüm. Geçen sene fazla tohum alamamıştım yetiştirmedeki karışıklıktan dolayı. Bu yıl ise hem yedik hem dağıttık hem de tohumunu toplayabildik. Hanım bile tadını sevdi

Bu yılki etkinlikte paylaşılmadığını görünce bendekileri yettiği ölçüde dağıtmak istedim.

Bu yılki notlarım... @ hcorak ın bilgileri...

Benzer benekli çok sayıda barbunya olsa da bence bu 'panda' benekli barbunyalar verim, görünüm, tat açısından mükemmele yakın.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2017, 11:16   #23
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Fatmagül (hatmi) çiçeği

Bu etkinlikte @hasan7319 paylamış ancak pembe renkli olanını. Bendekiler karışık renkli olanlardan. Yaklaşık 10 kişilik tohum ayırdım kalanları yöremizdeki tohum etkinliğinde paylaşmak üzere ayıracağım.

Hatmi çiçeği - Gülhatmi - Fatmagül isimleriyle bilinir. Tıpta kullanılır, 2 metre boya ulaşabilir. Yetiştirmesi son derece kolay olup neredeyse her mevsim ev içinde ekilebildiği gibi çok soğuk dönem hariç mart ayından itibaren dışarıya da ekimi yapılabilir. Kırmızı ve tonları başta olmak üzere, beyaz, sarı, mor, pembe pek çok renge sahip. Bahçemizde her sene dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkıyor. Dona dayanıklı bilgisine ulaşsam da bu dayanıklılıktan kasıt; dökülen çiçeklerinden çıktığı mı yoksa misal ortanca gibi aynı kökten gelişmeyi mi anlatıyor çözemedim. Beş yıldır bahçedeler ve hastalandıklarını hiç görmedim. Bahçemdeki çiçeklerin resimlerini çekmemişim, fikir vermesi açısından netten aldığım resmi ekliyeyim.

Name:  f.jpg
Views: 1011
Size:  62.6 KB


Düzenleyen TCM : 19-12-2017 saat 18:45
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2017, 18:57   #24
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Moon & Stars - Ay Yıldız Karpuz

Elimde bir kaç yıllık karpuz - kavun tohumları var. Yaylada özellikle kavun yetiştiremiyorum nem-çiy ve bunlara bağlı mantari hastalıklardan dolayı. Sürekli ilaçlarsam verim alınacak ancak bu da bana ters. Dolayısıyla elimdeki bu tohumları bu yıl tamamen dağıtmak istiyorum. Çimlenmelerinde çok sorun olacağını (biraz yüzde düşse de ) sanmıyorum.

Moon and stars karpuz bunlardan biri, önceki 2014 ve 2015 yıllarının paylaşım bilgilerini aktarayım. Bizdeki 'oyalı karpuz' gibi değişik kabuk yapısı ile ilgi çekici. Meyve büyüklükleri öyle 8-10 kiloları bulmuyor, en azından benimkiler bulmadı.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 09:36   #25
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Çarliston karpuz

Bir üstte yazdığım açıklamalardaki karpuzlardan biri..

Önceki paylaşım notları...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 09:43   #26
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Charentais Kavun

Bir üstte yazdığım açıklamalardaki kavunlardan biri..

Önceki paylaşım notları...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2017, 12:08   #27
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Kırkağaç kavunu

Maalesef şu ana kadar paylaşan olmamış. İki üstte bahsettiğim karpuzlardan, önceki yıl paylaşım notum.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2017, 12:12   #28
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Petit Gris Rennes Kavun

Üç sezon öncenin tohumları. Önceki notlar.
Kavunların ilk kaynağı zengarden.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2017, 12:22   #29
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Serhat (kestane) kabağı

@ Taşlıbahçe nin yöresine ait kestane kabağı demek gerek herhalde.

Bu da benim notlarım.

intibah ve coskun8553 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2017, 12:26   #30
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Yerli karpuz

@ dagsa reklam ın ilk olarak üç yıl önce dağıttığı karpuz tohumu, dededen kalmma Diyarbakır karpuzu diye yazıyor notlarında..

Tat olarak biz de oldukça beğenmiştik.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024