agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni483Beğeniler
  • 23 Gönderen Atilgan
  • 38 Gönderen Atilgan
  • 17 Gönderen Atilgan
  • 30 Gönderen Atilgan
  • 28 Gönderen Atilgan
  • 15 Gönderen Atilgan
  • 35 Gönderen Atilgan
  • 46 Gönderen Atilgan
  • 37 Gönderen Atilgan
  • 39 Gönderen Atilgan
  • 4 Gönderen Atilgan
  • 16 Gönderen Atilgan
  • 14 Gönderen Atilgan
  • 13 Gönderen Atilgan
  • 26 Gönderen Atilgan
  • 18 Gönderen Atilgan
  • 20 Gönderen Atilgan
  • 12 Gönderen Atilgan
  • 19 Gönderen Atilgan
  • 5 Gönderen Atilgan
  • 15 Gönderen Atilgan
  • 13 Gönderen Atilgan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-10-2016, 22:11   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Atilgan

Bu yıl paylaşacağım tohumların listesi

1- Bursa Dağ Köyü Biberi
2- Emcelli Biberi
3- Thai Acı Biberi
4- Urfa Biberi
5- Biber "Jalapeno Tam"
6- Cırgalan Biberi
7- Domates "Kellogg´s Breakfast"
8- Domates "Blue Beauty"
9- Domates "Loxton Lass"
10- Pembe Domates "Brandywine"
11- Pembe Domates "Pink Passion"
12- Mor Domates "Boronia"
13- Mor Domates "Vorlon"
14- Pembe Domates "Kosova"
15- İri çeri Domatesi
16- Pul Biberlik Maraş
17- Halep Karası Patlıcanı
18- Pırlanta Patlıcanı
19- Tatlı Mısır "Candy Mountain"
20- Fındık Ağacı
21- Karpuz "Blacktail Mountain"
22- Karpuz "Mickylee"

DİKKAT, Çok önemli : Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki ''Taleplerime ekle'' linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen Atilgan : 01-01-2017 saat 20:20 Neden: ekleme yapıldı
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2016, 23:03   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Bursa Dağ Köyü Biberi




Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Bursa Dağ Köyü
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Bursa
Tohumun geldiği yer: Birnefestoprak (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : İlk paylaşım (herhalde 2011-2012 etkinliğinde) sayın Loveforlife tarafından yapılmış.
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15metrelik bir mesafe koyuldu.

Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kalınlıkta ve parlak yeşil renkte kabuğa sahip, gevrek, çok lezzetli ve bir o kadar acı meyveler veren bir cesit. Meyveler ilk oluşum aşamasında "yukarı bakan" özelliğe sahiptir. Verimli ve orta erkencidir.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Tarihçe hakkında elimde veri bulunmuyor ama Sn loveforlife'in verdiği bilgilere göre, Bursa'nın dağ köylerinde yetiştirilen atalık bir çeşit olduğu anlaşılıyor.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bursa Dağ Köyü meyveleri, olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.


Düzenleyen Atilgan : 07-10-2016 saat 23:06 Neden: ekleme yapıldı
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2016, 23:27   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Emcelli Biberi





Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Emcelli Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Manisa
Tohumun geldiği yer: Sayın SDurul (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : İlk paylaşım Sayın SDurul (2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta acılıkta gösterişli ve çok lezzetli meyveleri var. Közde pişirip tükettik. Dolmalık olarakta kullanılabilir
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Nette bir çok kaynakta mevcut
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.

intibah, Zekoş, pria ve 35 kişi beğendi.

Düzenleyen Atilgan : 08-10-2016 saat 00:17
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2016, 23:49   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Thai Acı Biberi



Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Thai Acı Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Uzak Doğu
Tohumun geldiği yer: Sayın Buz45 (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : Thai Dragon çeşidinden Meyvelitepe'de dehibridize edilerek stabil hale getirilmiştir
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki ve meyve görüntüsü olarak Yediveren acı biberine benziyor ama çok daha acı. Diktiği biberler konusunda çok seçici olan bir arkadaşıma denemesi için bütün biberlerimden toplayıp vermiştim. Sadece bu biberin tohumunu talep etti. Ezme yapıp tüketmişler.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Burda
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.


Düzenleyen Atilgan : 08-10-2016 saat 00:19
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2016, 23:07   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Urfa Biberi







Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Urfa Biberi, İsot Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Urfa
Tohumun geldiği yer: Sayın Dagsa Reklam (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri :Sayın Dagsa Reklam (2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çekirdek kısmı çıkarılırsa acılığı oldukça azalıyor. İnce kabuklu çıtır çıtır gösterişli bir çeşit.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Sayın Dagsa Reklam ında belirttiği gibi isot yapılan meşhur çeşit.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.


Düzenleyen Atilgan : 10-10-2016 saat 23:47
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2016, 23:20   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Biber "Jalapeno Tam"

Name:  20160804_125651 (1024x576).jpg
Views: 1524
Size:  36.8 KB

Name:  20160919_173504 (1024x576).jpg
Views: 1578
Size:  31.3 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: "Jalapeno Tam" ya da "Tam Jalapeno"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Texas A&M Universitesi tarafından geliştirilmiştir.
Tohumun geldiği yer: Kuzey Amerika
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Klasik Jalapeno nun 1/4 - 1/2 oranında acı olduğu, verimli ve hastalıklara dirençli olduğu söyleniyor. Sağlıklı bir büyüme gösterdi ama saksıda yetiştiği için verimli olmadı.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında aşağıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.


Düzenleyen Atilgan : 01-11-2016 saat 14:32
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2016, 23:31   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Cırgalan Biberi



Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Cırgalan Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kayseri, Cirgalan kasabasında 60 yıldan fazladır yerel olarak üretiliyor
Tohumun geldiği yer: Sayın Pares (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : Sayın Heyyamola (2013-2014 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Inçe kabuklu orta acılıkta cıtır cıtır yenen güzel meyveleri var.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.

kaktüs, İSAK, Özge ve 12 kişi beğendi.
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2016, 22:38   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Domates "Kellogg´s Breakfast"






Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: "Kellogg´s Breakfast"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: USA
Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak (2014-2015 tohum paylaşımı)
Üretici ya da ilk paylaşım bilgisi : Sayın Birnefestoprak (2014-2015 tohum paylaşımı)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Meyve rengi Turuncu ve normal yapraklı. İri, etli ve ince kabuklu oldukça verimli mükemmel lezzetli meyveleri var.
Çeşidin Hikayesi: Nette bir çok kaynakta mevcut

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2016, 23:21   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Domates "Blue Beauty"

Name:  20161011_215710 (1024x845).jpg
Views: 3361
Size:  62.9 KB

Name:  20160818_175001 (1024x576).jpg
Views: 1464
Size:  33.7 KB


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: "Blue Beauty"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: USA
Tohumun geldiği yer: Sayın Bahcedenn (2014-2015 tohum paylaşımı)
Üretici ya da ilk paylaşım bilgisi : Sayın Bahcedenn (2014-2015 tohum paylaşımı)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.

Aşagıdaki bilgiler sayın Bahcedenn den alınmıştır benimde gözlemlerim bu doğrultudadır

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 80 gün

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Normal

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları mavimsi olan parlak koyu pembe, yuvarlak basık şekilli ve orta beefsteak boy

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlamasa da güzel meyveye dönme oranı vardır. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir.


Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 100-200 gr arasındaki basık yuvarlak meyvelerin omuzları derin mavimsi renkli olup alt tarafları ise canlı kırmızımsı pembedir. Omuzlarının bu rengi güneşe maruz kalan meyvelerde daha fazla olup muhteşem bir antosiyanin pigmentasyona sahiptirler. Pembe domateslerden beklenmeyecek şekilde diri ve dayanıklı meyveleri vardır. Her ne kadar meyveleri güneş yanıklığına ve çatlamaya dayanıklıdır denilse de dalında fazla bekleyen iyice olgunlaşmış meyvelerde yağmur ertesinde çatlamalar görülüyor. Olağanüstü görüntüsü ve anti-oksidan içeriği kadar lezzeti de muhteşemdir. Bu görünümü ile salatalara tat ve renk verir.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2016, 00:07   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Domates "Loxton Lass"







Bu domatesin tohumları Serbest (Açık Kaynak) Tohum Girişimi kapsamındadır. Tohum talep edenler ürettikleri tohumların ya da bu çeşidi kullanarak geliştirdikleri diğer başka domateslerin tohumlarının hertürlü kullanımını patent ya da başka yöntemlerle kısıtlamayacaklarını taahüt ederler.
Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Loxton Lass

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler

Kullanılan ilaçlar: yok

Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Kısa/Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün

Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık

Yaprak tipi: Normal Buruşuk

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Açık portakal renkli, genelde yuvarlak, hafif basık düzgün şekilli ve iri meyveleri var. Meyvelerin lezzeti mevsim ilerledikçe artıyor.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Boyuları 1 metre bile deyildi.

Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi kapsamında geliştirilmiştir.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2016, 21:21   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Pembe Domates "Brandywine"

Name:  20160817_100839 (1024x576).jpg
Views: 1394
Size:  50.2 KB

Name:  re20160816_145638 (1024x576).jpg
Views: 1417
Size:  47.2 KB

Name:  20160818_104448 (1024x576).jpg
Views: 1398
Size:  24.7 KB

Name:  20160818_104458 (1024x576).jpg
Views: 1383
Size:  20.2 KB

Name:  20160818_111206 (1024x576).jpg
Views: 1402
Size:  29.6 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: "Brandywine"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: USA
Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Meyve rengi parlak pembe ve patetes yapraklı. İri, etli ve ince kabuklu, verimli ve mükemmel lezzetli meyveleri var.
Çeşidin Hikayesi: Kuzey Amerika da atalık domates denildiğinde ilk akla gelen çeşit. Çeşidin hikayesi 1800 li yıllara kadar uzanıyor. Çeşidin bir çok soyu mevcut . Bu yıl ilk kez denesemde 2013-2014 etkinliğinde paylaştığım Brandywine domatesi ile bu aynı gibi duruyor.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2016, 21:42   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Pembe Domates "Pink Passion"

Name:  20160722_110415 (1024x576).jpg
Views: 1375
Size:  50.7 KB

Name:  20160806_125453 (1024x576).jpg
Views: 1344
Size:  62.0 KB

Name:  20160902_101542 (1024x576).jpg
Views: 1371
Size:  32.0 KB



Name:  20160807_135911 (1024x576).jpg
Views: 1370
Size:  34.2 KB





Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Pink Passion

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Kısa. Fide dikiminden itibaren 60 gün

Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık

Yaprak tipi: Normal Buruşuk

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızıya yakın pembe renginde, genelde kalp şeklinde kusursuz düzgün şekilli orta irilikte meyveleri var. Meyvelerin lezzeti mevsim ilerledikçe artıyor.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Yirmi litrelik saksılarda yetiştirilebilir.

Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi kapsamında geliştirilmiştir.


Düzenleyen Atilgan : 12-10-2016 saat 22:29
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2016, 22:27   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Domates "Boronia"

Name:  20160819_182652 (1024x576).jpg
Views: 1415
Size:  62.7 KB


Name:  b20160819_221819 (1024x576).jpg
Views: 1399
Size:  26.7 KB

Name:  20160819_221705 (1024x576).jpg
Views: 1415
Size:  22.5 KB




Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Boronia

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler

Kullanılan ilaçlar: yok

Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Kısa/Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün

Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık

Yaprak tipi: Normal Buruşuk

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: En iyi siyah/mor domateslerle yarışacak derecede lezzetli açık mor renkli, genelde yuvarlak, hafif basık düzgün şekilli ve irili ufaklı meyveleri var.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Boyuları 1 metre bile deyildi.

Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi kapsamında geliştirilmiştir.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2016, 23:23   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Mor Domates "Vorlon"

Name:  20160713_110730 (576x1024).jpg
Views: 1307
Size:  75.6 KB

Name:  20160730_092253 (1024x1014).jpg
Views: 1264
Size:  72.9 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: "Vorlon"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: USA
Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak 2014-2015 etkinliği.
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Orta erkenci mor renkli meyveleri var. Patates yapraklı. İri, sulu ve ince kabuklu, orta verimli ve mükemmel lezzetli meyveleri var.
Çeşidin Hikayesi: "Cherokee Purple " ve "Pruden's Purple" arasındaki doğal hibritlenme sonucunda gelişmiş bir çeşittir. Adını, Star Trek dizisindeki bir uzaylı ırkından almaktadır.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2016, 23:37   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Pembe Domates "Kosovo"

Name:  20160806_164020 (576x1024).jpg
Views: 1274
Size:  70.1 KB

Name:  20160816_185355 (1024x576).jpg
Views: 1238
Size:  46.1 KB

Name:  20160818_113520 (1024x753).jpg
Views: 1239
Size:  32.9 KB


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: "Kosovo"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kosova
Tohumun geldiği yer: USA (Ticari Tohum)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Kalp şeklinde ve diğer farklı şekillerde iri, etli ama sulu pembe renkli lezzetli meyveleri var. Kalp şekilli domateslerde yaygın olan salkım söğüdümsü yapıya sahip.
Çeşidin Hikayesi: 2000 yılında Kosova daki bir Birleşmiş Milletler çalışanının Amerika´ya tanıştırdığı bir tür.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2016, 00:04   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
İri Çeri Domatesi

Name:  20160806_125158 (576x1024).jpg
Views: 1235
Size:  59.3 KB

Name:  20160806_130658 (576x1024).jpg
Views: 1233
Size:  75.2 KB


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: İri Çeri
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Hendek /Sakarya
Tohumun geldiği yer: Hendek /Sakarya
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Oldukça erkenci. Altlarda düzgün ikili salkımları üstlerde ise çoklu salkımları olan oldukça erkenci bir çeşit. Meyveleri tam rengini aldığında oldukça tatlı ve lezzetli. İnce kabuklu ve tekdüze büyüklükteler.
Çeşidin Hikayesi: Geçen yıl Sakarya da bir komşumuzun bahçesinde görüp tohumunu almıştım.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 18:51   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Pul Biberlik Maraş

Name:  20160925_122433 (576x1024).jpg
Views: 1128
Size:  73.4 KB

Bitki türü
: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Pul Biberlik Maraş
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Maraş
Tohumun geldiği yer: Sayın Oz26 (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım : Anatohum 2013 ya da sayın Bahcedenn
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15metrelik bir mesafe koyuldu.

Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Pul Biberlik Maraş, ince kabuklu, 9-10 cm uzunlugunda, 3-4 cm genisliginde meyveler veren, orta-erkenci, yuksek verimli; yesilken yendiginde cok zengin bir aromaya sahip; kizardiktan sonra da geleneksel olarak kurutulup cok lezzetli, farkli tatlarin icice gectigi pul biber yapiminda kullanilan bir cesit
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi:Bu tohum, ticari pul biber uretiminde kullanilan ana kultivarla ayni midir tam bir kesinlikle soyleyemiyorum ama cesit ozelliklerine bakarak oyle olma ihtimalinin yuksek oldugunu dusunuyorum. Dunyada pul biber yapiminda kullanilan yerli/yabanci biber cesitleri icin lezzet/kalite bakimindan ilk 5 siralamasi yapmam istense, tereddutsuz bu listeye dahil ederim. Bu cesidin pul biberi, yurtdisinda da bilinir, ihrac edilir. Bildigim kadariyla, tohumunun ticari uretimi yok.

Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bursa Dağ Köyü meyveleri, olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 19:08   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Halep Karası Patlıcanı

Name:  20160921_172006 (1024x576).jpg
Views: 1085
Size:  45.9 KB

Tohum sayısı (5 kişilik) kısıtlı olduğu için öncelik tohum paylaşmış/paylaşan kişilere verilecektir.

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Halep Karası
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun geldiği yer: Sayın Kerkenez (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım : Anatohum 2014
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.

Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.

Tohumun kökeni: Turkiye'nin guneyi; adindan yola cikarak ve sinir illerimizle Suriye arasindaki akrabalik kosullari, kulturel baglar goz onunde bulundurarak, Suriye'yle ortak bir cesit oldugunu tahmin ediyorum.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yuksek verimli; orta erkenci; uzunlugu 20 cm civarinda, koyu mor/siyah renkte ve cicek burnuna dogru hafifce kivrilan, sivri burunlu, cok lezzetli, acimayan meyveler veren bir cesit. Burun yapisindan dolayi en iyi kullanim alani dolmalik olmayabilir ama kozlenmis hali cok lezzetli. Sulu yemeklerde de denenmesini tavsiye ederim.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 19:24   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Pırlanta Patlıcanı

Name:  20160903_182355 (1024x576).jpg
Views: 1772
Size:  32.0 KB
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Pırlanta Patlıcanı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun geldiği yer: Sayın Oz26 (2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.

Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Oz26 dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.

Tohumun kökeni: "Pırlanta patlıcan ilk kez tohum takas ile Ukrayna'dan Dünya'ya yayılmış geleneksel bir patlıcan varyetesidir. Yarı topan, damla şeklindedir. Sert, diri meyveler veren varyete kızartmalık, közlemelik ve yemeklik olarak kullanılabilir."

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 20:50   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Tatlı Mısır "Candy Mountain"

Name:  20160802_183854 (720x1280).jpg
Views: 1109
Size:  78.0 KB

Name:  20160801_191515 (1280x581).jpg
Views: 1090
Size:  31.1 KB
Tohum paylaşan kişiler öncelikli olmak üzere 12 kişiye (12x100) gönderilecektir.
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Mısır
• Tohum çeşit adı: Candy Mountain
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: Amerika
• Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
• Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Agustos 2016
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçemde başka mısır yoktu ve yakın bahçelerdeki mısırlara gore daha erken dikildi ve gelişti.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: "Kandy Korn" adlı hibrid tatlı mısırdan dehibridize edilmiştir. Orta erkencidir ve soğuk toprakları iyi tolere eder. Zamanında koparılırsa yerli süt mısırlarına göre daha tatlı bir tür. Normal tatlı (su) ve gelişmiş tatlı (se) genleri içerir. Kök başına ortalama iki koçan veriyor. Kolay ve sağlıklı yetiştiler. Bazı koçanlar ve gövde üzerinde yer yer bordo tonları mevcut. Koçanlar 12, 14 ya da 16 sıralı. Üreticinin tavsiyesiyle 12 sıralı olanlardan tohum alındı ama eminimki sizde yetiştirme fırsatı bulursanız bütün varyasyonlarla karşılaşırsınız.


Düzenleyen Atilgan : 07-11-2016 saat 14:05
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2017, 18:12   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Fındık Ağacı

Tohum paylaşan/paylaşmış 3 kişiye 4 er adet gönderilecektir.


Bitki türü: Agaç

Bitki ömrü: Çok Yıllık

Tohum Türü: Fındık

Tohum çeşit adı: Fındık Ağacı Tohumu

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Almanya

Tohumun kökeni:

Tohumun geldiği yer: Almanya


Bitki tipi ve gelişim durumu: Almanya da bir evin bahçesinde yetişen fındık agacının yola dökülen fındıklarından topladım (son iki resim). İlk resimdeki ağaçtan da toplamaya çalıştım ama sıncaplar sağlam olanları götürmüş olmalı. Çeviz gibi çimlendirilebilir. Fındık içi normal fındık tadında ama kabuk kısmı oldukça kalın ve içi biraz ufak.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen Atilgan : 01-01-2017 saat 18:26 Neden: ek yapıldı
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2017, 19:42   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Karpuz "Blacktail Mountain"





Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Blacktail Mountain
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Agustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçedeki tek karpuz türüydü ama 100 metre cıvarında komşu bahçelerde başka karpuzlar vardı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yaklaşık 70 günde olgunlaşır.
Ortalama 4-6 kilo agırlığa ve küçük çekirdeklere sahip olan bu karpuz dalında
bir süre içi geçmeden bekleyebiliyor.
Çeşidin Hikayesi: Amerikalı tanınmış tohum üreticisi Glenn Drowns un henüz 18 li yaşlarda yazın gece sıcaklık ortalaması 7 derece civarında olan ve karpuz için kısa bir ekim dönemine sahip olan Kuzey Idaho nun iklim koşullarına adapte olabilecek bir karpuz türü geliştirmek için başladığı projenin başarılı bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Sıcak ve nemli iklimlerde de bir o kadar başarılı.
(İlk iki resim geçen yıldan.)

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Atilgan : 01-01-2017 saat 22:24
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2017, 20:20   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Karpuz "Mickylee"



Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Mickylee
Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Agustos 2014
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçedeki tek karpuz türüydü ve
bahçesinde karpuz olabilecek en yakın bahçe 200 metre uzaktaydı.

Bitki tipi ve gelişim durumu: 4-5 kilo cıvarında meyveleri olan küçük çekirdekli bir çeşit. Ortalama 80 günde olgunlaşıyor. Oldukça verimli ve hastalıklara dayanıklı. Bolca çiçek ürettiği için diğer karpuz türleri ve çekirdeksiz karpuzlar için tozlayıcı olarakta kullanılıyor. Tadının mükemmel olduğu söylenir. Benim için son derece verimli idi ama tadı vasat oldu. Aşırı sulama ya da Ankara nın gece soğukları bunda etken olmuş olabilir. Tohumlar ve resimler 2014 den. Karpuz dalında bir süre içi geçmeden bekleyebiliyor.
Çeşidin Hikayesi: ""Florida Agricultural Experiment Station" tarafından 80 li yıllarda üretilmiş bir çeşit. Bitkinin tohumları patent ile paylaşıma yasaklıydı ama kısa bir araştırmayla bu patent in aslında uzun zaman önce sona erdiğini farkettim.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2022