agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni445Beğeniler
  • 2 Gönderen Taşlıbahçe
  • 42 Gönderen Taşlıbahçe
  • 37 Gönderen Taşlıbahçe
  • 17 Gönderen Taşlıbahçe
  • 19 Gönderen Taşlıbahçe
  • 17 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe
  • 14 Gönderen Taşlıbahçe
  • 14 Gönderen Taşlıbahçe
  • 16 Gönderen Taşlıbahçe
  • 35 Gönderen Taşlıbahçe
  • 17 Gönderen Taşlıbahçe
  • 27 Gönderen Taşlıbahçe
  • 28 Gönderen Taşlıbahçe
  • 11 Gönderen Taşlıbahçe
  • 8 Gönderen Taşlıbahçe
  • 32 Gönderen Taşlıbahçe
  • 32 Gönderen Taşlıbahçe
  • 14 Gönderen Taşlıbahçe
  • 13 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-11-2016, 20:29   #1
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Taşlıbahçe

1- Lice Domatesi
2- Maniye (Domates)
3- Çok Amaçlı Çanakkale (Domates)
4- Çizgili İstanbul (Domates)
5- Rouge D’Irak (Domates)
6- Deşti Domates
7- Isparta Kurak Domates

8- Tatarlı Karpuzu
9- Çanakkale Yerli Karpuz
10- Et Sarı Tohum Al (Karpuz)
11- Ali Baba (Karpuz)

12- Mollaköy Kavunu
13- Tutma (Kavun)
14- Melekli Şalağı (Kavun)

15- Kara Kabak
16- Serhat Kabağı
17- Fransız Balkabağı (Musquee de Provence)
18- Sarı Sakız Kabağı (Burpees Golden Zucchini)
19- Kara Sakız Kabağı

20- Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi

21- Bayramiç Cin Mısır
22- Siyah Cin Mısır



Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen Taşlıbahçe : 03-11-2016 saat 21:36 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2016, 21:11   #2
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Lice Domatesi

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates

Tohum çeşit adı:Lice Domatesi

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (Güney), rakım 470

Size nereden geldi: Lice'li bir arkadaştan.

Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe

Tohumun kökeni : Diyarbakır, Lice'nin yerli çeşidi.

Kullanılan gübreler : Keçi gübresi

Kullanılan ilaçlar: -

Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016

Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı sırık, güçlü gelişen, verimli bir çeşittir.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Hafif basık yuvarlak formda, kırmızı, sert dokulu, hacmine göre ağır, nakliyeye uygun, ortalama 350 gr ağırlığında meyveler verse de irileşmeye müsait bir çeşit. 500 gr üzerinde pek çok meyve aldık. Yuvarlak formu aşırı irileşme olmadığında bozulma göstermiyor. Lezzeti yerinde, hastalıklara, sıcağa ve soğuğa dayanıklı, sezon boyunca meyve veren verimli bir çeşit. Bu yıl denediğimiz yeni çeşitler arasında ayrı bir yer edinip pek çok yönden taktir ettiğimiz bir domates oldu.

Yetiştirme özellikleri: Güçlü topraklarda oturak yetiştirmeyi tavsiye etmem. Fazla yayılabilir.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart ortasında viyollere tohum ekimi, nisan ortasında saksılara şaşırtma, mayıs ortasında da toprağa dikim yapılmış, gelişimleri sağlıklı olmuştur. Organik maddelerce zenginleştirilmiş killi toprakta iyi geliştiler.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kırmızı renk ve hafif yumuşaklığa ulaşan meyveler tohum almak için uygundur. Ağustos ayı boyunca tohum alınmıştır.





Name:  DSC_3125.jpg
Views: 2611
Size:  47.4 KB


Name:  DSC_3057.jpg
Views: 2547
Size:  54.2 KB


Name:  DSC_3128.jpg
Views: 3040
Size:  42.7 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 01-12-2016 saat 16:38 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 15:29   #3
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Maniye

ANA TOHUM projesi kapsamında yetiştirilmiştir

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Maniye
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kazdağları, Çanakkale
• Tohumun kökeni: Safranbolu/Karabük
• Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM projesi kapsamında Sn Atılgan'dan 2015-16 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği'nde geldi.
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslere 10 m mesafede araya daha başka bitkiler konularak yetiştirildi.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli.
• Meyvelerin Ayırd Edici Özellikleri: Meyvelerin çoğunluğu iri, basık ve biraz dilimli. Aralarda neredeyse dilimsiz, düzgün basık-yuvarlak formlu meyveler de çıktı. Oldukça verimli, sezon sonuna kadar verimi devam eden lezzetli bir çeşit.



Name:  maniye.jpg
Views: 2719
Size:  62.1 KB


Name:  maniye2.jpg
Views: 3394
Size:  56.2 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2016, 17:55   #4
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Çok Amaçlı Çanakkale

Elime geç ulaşan tohumlardan sezon sonuna yetiştirdiğim birkaç bitkiden alındı tohumlar. Paylaşım maalesef 10 kişiyle sınırlıdır.

Aşağıdaki bilgiler Sn. Birnefestoprak'ın yazdıkları ve yeri geldiğinde uyarlanmasıdır.


Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Çok Amaçlı Çanakkale
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kazdağları, Çanakkale
Tohumun kökeni: Çanakkale
Tohumun geldiği yer: Anatohum Prpjesi kapsamında Sn. Birnefestoprak'tan
Kullanılan gübreler: Keci gubresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2016 yaz sonu
Yetistirme zorlugu derecesi: kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Parlak kirmizi renkli, sekil olarak yuvarlak/hafif basik, orta boyda, sulu, asidite orani yuksek ve orta kalinlikta kabuga sahip meyveler veren, oturak, verimli ve normal yaprakli bir cesit. Taze yemelik olarak, yemek pisirilmesinde ve salcalik olarak kullanilabilir.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Ticari tohum olarak piyasada bulunuyordu ama artik yok (belki bir iki kucuk tohum sirketi hala uretiyordur). Ozellikle 2000'ler oncesinde pazarlarda/manavlarda satilmak uzere tum Turkiye'ye dagitimi yapilan ana salcalik domateslerden biri oldugunu soyleseler sasirmazdim. Kabuk kalinligi bakimindan uzun yola dayanma ozelligi ve lezzeti birbiriyle oldukca dengeli bir cesit.



Name:  DSC_3242.jpg
Views: 3570
Size:  31.4 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2016, 18:01   #5
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Çizgili İstanbul

NOT: Aşağıdaki Bilgiler Birnefestoprak’ın çeşidi anlatan bilgileridir, yeri geldikçe uyarlanmıştır.

• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul)
• Tohum kaç yıldır sizdedir:2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Istanbul
• Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM projesi kapsamında Birnefestoprak’tan
• Kullanılan gübreler: Keçi gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Yuksek verimli, orta erkenci, agirligi genelde 25-30 gr arasinda degisen ama zaman zaman da 40-50 gr'a kadar cikan meyveler veren, sırık, bol dallanan bir çeşit. Meyve kabugunun rengi turuncu tonlariyla bezeli kirmizi ve yeterince beklenirse koyu, parlak kirmizi bir renk almaktadir. Meyveler, dusey eksen boyunca gelisen sari/kahverengi tonlarina sahip duzensiz cizgilere sahiptir. Ufak meyveli, cizgili bir domates icin oldukca dengeli bir tadimliga sahiptir ve Brix'i yuksektir. Bana gore, kabuk rengi daha koyulastikca meyve tadi olumlu anlamda karmasiklasiyor ama meyvelerin sertligi cok azalmadan hasat edilmesi gerektigini dusunuyorum.
• Çeşidin Hikayesi: Rivayete gore, Istanbul yakinlarindaki bir manastiri ziyaret eden turistlerin manastir bahcesinden toplayip tohumunu aldiklari bir cesit. Yurtdisinda ilk piyasaya suruldugunde Turkish Striped Monastery olarak adlandirilmis. Aslinda Turkce'ye Çizgili Manastır olarak cevirebiliriz ancak bizde Manastır dendiginde ilk akla gelen, Makedonya'nin Manastır sehri olabilecegi icin Çizgili İstanbul demeyi daha uygun buluyorum. Normalde cesidin orjinal adini degistirmek, orjinal isimle Turkce isim arasinda bir daha baglanti kurulamayacak sekilde kopukluga neden olacaksa, dogru degil ama orjinal cesit ismiyle cesidin yoresi arasindaki baglanti konusunda bir sorun yasanmasini istemem. Tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez bugune kadar cikmadigi icin, en azindan simdilik yerli tohum sinifina girdigini soyleyebiliriz. Boyle olmadigini tespit etsek bile, yurtdisinda Turkiye'ye ait bir cesit olarak uzun suredir dolasimda bulundugu icin, bu noktadan sonra bir duzeltme yapmak imkansiz olmasa da cok zor.


EK: Yukarıdaki bilgilere ve yetiştirme koşullarına katılmakla birlikte havalar serinlemeye başladığında veya ani ısı değişikliklerinde çatlama ve yarılmaların görüldüğünü ekleyebilirim. Bizim yetiştirdiğimiz koşullarda (Kuzey Ege rakım 470) eylül ortasından sonra meyveler olgunlaşamadan yarıldılar dolayısıyla diğer pek çok çeşide göre erken söktüğümüz bir çeşit oldu. Bol çekirdekli meyveleri var, ki meyve ağırlığına göre tohum ağırlığı oranı pek çok çeşidin çok üzerinde.


Name:  çizgili.jpg
Views: 2441
Size:  47.7 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2016, 19:48   #6
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Rouge D'Irak

Aşağıdaki bilgiler Sn. bahcedenn’in iki yıl önceki etkinlikte paylaştığı bilgilerdir. Yeri geldikçe uyarlanmıştır:

Rouge D'Irak, savaş dolayısıyla tarımı durma noktasına gelmiş ve artık maalesef geleneksel türlerin pek yetiştirilemediği Irak'a ait.

Rouge D'Irak tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Iraklı tarafından ABD'ye tanıtılan çok nadir dört çeşitten birisi.

Hem lezzet hem de nesillerinin tehlike altında olmasından dolayı bu çeşide bahçenizde yer ayırmanızı tavsiye ederim.

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Rouge D'Irak Domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları, rakım:470
• Tohumun kökeni: Irak
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, Sn. Bahcedenn
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 75-85 gün
• Büyüme alışkanlığı: Sırık
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Hastalıklara dayanıklı ve oldukça verimli, çok lezzetli bir çeşittir.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. bahcedenn’den farklı olarak iki ayrı tipte bitki gözlemledim. Biri küçük-orta boy meyveler veren, diğerine göre daha az boylanan(sırıkta) yuvarlak-oval formlu meyveler veren tip. Diğeri orta ve bazen de ortadan irice meyveler veren, basıkça yuvarlak formda meyveleri olan tip. Tatları yaklaşık aynı. Lezzetli, tatlıca,şeker oranı yüksek, yemesi hoş meyveler. Kabukları kalınca. Paylaşacağım tohumları karışık aldım. Muhtemelen her iki formdan da olacaktır.


Birinci tip:


Name:  6.jpg
Views: 2512
Size:  67.3 KB


İkinci tip:


Name:  7.jpg
Views: 2417
Size:  63.0 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2016, 19:06   #7
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Deşti (Susuz yetişen) Domates

Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen) Domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (Güney), rakım: 470 m

• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri (Bahtiyar 02 vasıtasıyla geldi)

• Kullanılan gübreler : Keçi gübresi

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak

• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerden oldukça uzağa dikildi.

• Yetiştirme Yöntemi: Deşti yetiştirme usulü; tohumlar diğer domates çeşitlerindekiyle aynı şekilde çimlendirilir. Fideler yaklaşık bir karış boylandığında dikime hazır hale gelir.

Metrekareye bir çukur düşecek şekilde yaklaşık 25 cm derinliğinde ve eninde açılan çukurlara bir-iki avuç gübre attıktan sonra çukurları ağzına kadar suyla doldurduk, su tamamen emildikten sonra fide dikimini yaptık ve etrafını toprakla kapattık, can suyu verdik. Bitki biraz gelişince boğaz dolgusu ve çapa yaptık. Tüm sezon boyunca on günde bir çapaya ve ot temizliğine özen gösterdik. Can suyundan sonra iki kez yağmur yağdı, ardından kurak geçen yaz mevsimi boyunca bir kez dahi sulanmadılar, ki bahsi geçen bu kuru zaman üç buçuk ay sürdü. Etraflarında sulanan herhangi bir meyve fidanı da yoktu. Meyve verimi bir kez oldu, meyveler aynı hafta içerisinde olgunlaştı.

Geçen yıl ana kayanın yüzeye yakın olduğu bir yerde (yüzeyden yaklaşık iki karış aşağıda başlıyordu kaya yapısı) bitki başına ortalama 450 gr meyve almıştık. (Max: 680 gr.) Bu yıl bitkileri toprağı derin bir yere diktik ve verim ikiye katlandı. Buradan anladığım şey köklerin oldukça derine inme yetisi olduğu.

Farklı iklim ve toprak koşullarında verim değişebilir ancak azalacağını sanmıyorum. Yaz yağmurları olan yerlerde verimin ve meyve ağırlığının artması kuvvetle muhtemeldir. Aynı tohumlar sulu yetiştirildiğinde ufak-orta boy meyveler verdiler ve tüm sezon boyunca hasat devam etti.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: 15-35 gr arasında meyveler aldık. Yuvarlak, küçükler hafif basık, büyükler basık ve kimi zaman hafif dilimli, kırmızı renkte, bol çekirdekli, asitli, hafif ekşimsi tada sahiptir.


Name:  DSC_1636.jpg
Views: 2377
Size:  62.9 KB


Name:  DSC_1670.jpg
Views: 2382
Size:  48.9 KB


Name:  DSC_1673.jpg
Views: 2376
Size:  43.5 KB


Name:  DSC_1688.jpg
Views: 2456
Size:  28.8 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 20:20   #8
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Isparta Kurak Domates

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Isparta Kurak Domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Isparta
• Tohumun geldiği yer: Isparta, (Sn. Bahcedenn vasıtasıyla)
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerden oldukça uzak bir yerde yetiştirildiler.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Büyüme alışkanlığı: Oturak
• Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 20-60 gr arasında değişen ufak meyveler kırmızı renkte, basık, dilimli, asitli tatta, hafif ekşi, bol çekirdeklidir.
• Yetiştirme yöntemi: Hiç sulanmadan kurakta yetiştirilen bir çeşittir.

Deşti domatesle aynı şekilde yetiştirdik. Onlardan daha iri ancak sayıca az meyveler aldık. Bitki başına ortalama 500 gr meyve alındı. Metrekareye bir çukur düşecek şekilde bir karış derinliğinde ve eninde açılan çukurlara iki avuç gübre attıktan sonra çukurları ağzına kadar suyla doldurduk, su tamamen emildikten sonra fide dikimini yaptık ve etrafını toprakla kapattık, can suyu verdik. Bitki biraz gelişince boğaz dolgusu ve çapa yaptık. Tüm sezon boyunca on günde bir çapaya ve ot temizliğine özen gösterdik.

Can suyundan sonra üç kez yağmur yağdı, ardından kurak geçen yaz mevsimi boyunca bir kez dahi sulanmadılar, ki bahsi geçen bu kuru zaman dört ayı geçti. Etraflarında sulanan bir meyve fidanı da yoktu.

Meyve verimi bir kez oldu, meyveler aynı hafta içerisinde olgunlaştı. Düşen çiğlerden sonra yeniden çiçeklenen bitkiler geç gelen yağmurlarla birlikte yeni meyvelerini büyütmeye başladılar ancak soğuklardan dolayı kızarmaları şüpheli.

Meyve ağırlıkları 20 gr ila 60 gr arasında değişti. Adıyaman deşti domatese oranla bitkiler daha az sayıda ancak daha iri meyveler yaptılar; yine de ortalamaları Adıyaman “deşti”ye göre %20 azdı.

Kuraklığa olduğu gibi hastalıklara da dayanıklı bitkiler ve meyveler gözlemledik.



Name:  DSC_1536.jpg
Views: 2334
Size:  46.6 KB


Name:  DSC_1671.jpg
Views: 2285
Size:  44.4 KB


Name:  DSC_1678.jpg
Views: 2224
Size:  26.5 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 19:14   #9
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Tatarlı Karpuzu

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Köyde kullanılan adı ile Tatarlı ya da Tatar Karpuzu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım: 470m
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Ağaçlar net Tohum paylaşım etkinliği, Sn. Andora. Tekirdağ’da yetiştirilen yerli çeşitlerden biri.
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
İzolasyon uygulaması: Diğer karpuz çeşitleriyle arasında yaklaşık 50 m mesafe bırakıldı.
Hasat yıl ve ayı: Ağustos, eylül 2016.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çoğunlukla 2-4 kg. ağırlığında meyveler verdi. Aşağıdaki bilgiler Sn. Andora’nın geçen yılki paylaşımından alıntıdır, katılıyorum:

Kabuk kalınlığı 2-2,5 cm. civarında olduğundan kış karpuzu olarak depolamaya müsaittir. Dış kabuk rengi güneş alma durumuna göre koyu yeşil ya da açık yeşil olabilir. İçi pembe renkli olup bol sulu ve bol çekirdeklidir. Şeker oranı yüksektir. Köyde, ham olarak koparıldığında dahi yenilebilir oranda tatlı olduğu için çok tercih ediliyor.

Fotoğraftaki karpuzun içi biraz geçmiş; karpuzlarda daha çok böyle olanların tohumlarını alıyoruz ki olgunlaşma garanti olsun.


Name:  DSC_2098.jpg
Views: 2109
Size:  70.0 KB


Name:  DSC_2101.jpg
Views: 2042
Size:  37.3 KB


Name:  DSC_2201.jpg
Views: 2040
Size:  57.3 KB

pria, erka, smurat45 ve 11 kişi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 19:29   #10
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Çanakkale Yerli Karpuz

• Bitki türü: Meyve
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
• Tohum çeşit adı: Çanakkale Yerli Karpuz.
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney) Rakım 470m
• Tohumun kökeni: Çanakkale. Aynı çeşitte karpuza tohumun geldiği yer olan Eceabad dışında Çanakkale merkez köylerinde ve Ezine’de de rastladım.
• Tohumun geldiği yer: Eceabat’lı bir arkadaştan
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos-Eylül
• İzolasyon Mesafesi: Mümkün mertebe izole edilmiştir. Diğer çeşit karpuzlarla arada yaklaşık 50 m mesafe var.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta-yuksek verimli; orta-gec donemde hasada gelen, agirligi genelde 3-4 kg dolaylarinda olan meyveler veren, iyi beslendiğinde 6-7 kg’ı bulabilen pembe etli, kalın kabuklu bir cesit. Tatarlı karpuzunda olduğu gibi bu karpuzda da pembe et ile kabuk arasındaki beyaz bölge yarı lezzetli.



Name:  1.jpg
Views: 2149
Size:  71.4 KB


Name:  2.jpg
Views: 2018
Size:  57.9 KB


Name:  3.jpg
Views: 2055
Size:  38.0 KB


Name:  4.jpg
Views: 2045
Size:  53.7 KB

pria, İSAK, erka ve 13 kişi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 19:42   #11
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Et Sarı Tohum Al

Aşağıdaki bilgiler Sn. Birnefestoprak'ın çeşidi tanıtan bilgileridir. Yeri geldikçe uyarlanmıştır.

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Et Sarı Tohum Al
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
Tohumun kökeni: -
Tohumun geldiği yer: Ana Tohum Projesi kapsamında Sn Birnefestoprak'tan
Kullanılan gübreler: Keci gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Açık yeşil/beyaz kabuk ve sarı et rengine, kahverengi/kırmızı alaşımlı tohum rengine sahip, bol sulu ve çok lezzetli ete sahip bir çeşit. Depolamayı denemedim ama kışlık karpuz olduğunu tahmin ediyorum. Et kalınlığı oldukça yüksek (kabuğun çok kalın olmamasının depolamaya etkisi nasıl olur emin değilim, denemek gerek). Geçtiğimiz mevsim meyveler 1.5-2 kg aralığında oldu.
Çeşidin Hikayesi: Atalık bir çeşit olduğunu söylemek güç değil. Bu et-tohum rengi kombinasyonu, daha önce hiç görmediğim ve literatürde, yabancı atalık tohumlar da dahil, rastlamadığım bir durum. Genelde beyaz/sarı et-siyah tohum eşleşmesi söz konusudur. Tohum bana Sakarya'dan geldi ama çeşidin Doğu'ya ait olduğunu tahmin ediyorum. Her durumda çok nadir bir karpuz.



Name:  DSC_2991.jpg
Views: 2162
Size:  51.4 KB


Name:  DSC_2992.jpg
Views: 2128
Size:  30.5 KB


Name:  DSC_3001.jpg
Views: 2215
Size:  50.8 KB


Name:  DSC_3009.jpg
Views: 2082
Size:  28.8 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2016, 18:09   #12
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Ali Baba

(!) Bu çeşit için ayırdığım tohum kotası doldu. Lütfen talep etmeyin.


Aşağıdaki bilgiler Sn. Bahcedenn’in iki sene önceki etkinlikte çeşidi tanıtan bilgileridir; katılıyorum. Yeri geldikçe uyarlanmıştır.


Paylaşım 10 kişiyle sınırlıdır.


• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
• Tohum çeşit adı: Ali Baba
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: IstanbulÇanakkale, Kazdağları
• Tohumun geldiği yer: İki yıl önceki etkinlikte Sn. Bahcedenn’den.
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos sonu
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Verimli bir çeşittir. Sezon boyunca kol atmaya ve yayılmaya müsaittir.
Acımasız, şiddetli sıcaklıklara dirençli olup açık yeşil renginden dolayı da güneş yanıklığına dayanıklıdır.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Uzun şekilli, ortalama 6 ile 14 kilo arasında değişen karpuzlar elde edebilirsiniz. Kabuğu açık yeşil üzeri daha koyu kırçıllı desenlerle kaplıdır. (Mevsim sonuna doğru gelişen meyveler daha koyu renkli oldu) Sert kabukları bu çeşidi nakliyeye ve depolamaya dayanıklı kılar. Meyvenin iç rengi koyu pembe olup çekirdekleri açık kahve rengi üzerinde kirli siyah noktacıklar ve çizikler ile kaplıdır. Çekirdekleri iri değildir ve azdır. Lezzetli ve suludur.

Kökeni Irak olan çok kıymetli bu tohumları ABD'ye tanıtan kişi yine aynı kişidir. Fransa'da yaşayan Aziz Nael isimli bir Irak'lıdır. Uzun yıllardır süren savaşlar nedeni ile on binlerce yılda geliştirilen paha biçilmez tohum genetik miraslarının büyük bölümünü kaybeden bu coğrafyada ender kurtulan varyetelerden biridir.


Name:  DSC_2988.jpg
Views: 1972
Size:  59.4 KB


Name:  DSC_3249.jpg
Views: 1966
Size:  51.2 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 01-12-2016 saat 16:49 Neden: kota doldu
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 20:19   #13
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu

Aşağıdaki ilk bilgiler Sn. Birnefestoprak’ın çeşidi tanıtan bilgileridir. Yetiştirme yeri, zamanı vb. bilgiler uyarlanmıştır.

Mollaköy (Mollakendi) Kavunu... Benim yetistirdigim tohum aslen Tunceli'ye ait fakat oraya da Elazig'dan gelmis olabilir. Farkli kultivarlari olabilir; dolayisiyla yine bilgisi olanlarin yardimci olmasini rica edecegim cunku bendeki cesitten baska yine dilimli ama resimdeki cizgileri tasimayan, olgunlukta koyu sari renkli kabuga sahip bir cesit daha olabilir. Eger hastaliga yakalanmadan hasat asamasina getirebilirsem, bir degerlendirme daha yapariz.

Elazig'da tohumunun artik bulunamadigi soyleniyor. Tohumunun tamamen yok olduguna inanmak guc... Koylere gidilip bakilsa mutlaka bulunur ama yine de bu noktaya gelecek kadar tohum yayginliginin azalmasinda suphesiz ki yoredeki tohum ureticilerinin de, bahceyle ugrasanlarin da kabahati var.


• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun, Cucumis melo
• Tohum çeşit adı: Mollaköy
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım:470m
• Tohumun kökeni: Elazig (yoresel sekilde diger illerin koylerinde de, en azindan bir zamanlar, yetistiriliyor olma ihtimali yuksek)
Buradan itibaren kendi gözlemlerimiz ve yetiştirme koşullarımızdan kaynaklı bilgiler yer alıyor.
• Tohumun geldiği yer: Anatohum Projesi, Sn. Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos, Eylül
• Bitkiye Özel İzolasyon: Diğer kavun çeşitleriyle arasına 40 m kadar mesafe koyduk.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Geçtiğimiz yıl zorlayan, nazlı bir hali varken bu yıl oldukça kolay ve verimliydi.
• Meyvenin Ayırt Edici Özellikleri: En başından itibaren görselliğiyle ilgi çeken, göz okşayan desenlere ve renklere sahip bir kavun. Aralarda o denli çarpıcı olmayan meyveler de veriyor. Yetişme sürecindeki bu farklı haliyle beraber hasat edip de kestiğinizde ve tattığınızda bildiğimiz kavunlardan çok tropikal bir meyveymiş hissi uyandırıyor. 1 kg civarındaki meyveler çoğunlukta.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Sezon ortasında başlayan hasat geç zamanlara değin sürüyor.
• Çeşidin Hikayesi: Oldukca eski, gunumuzde cok nadirlesmis atalik bir cesit.


Name:  1.jpg
Views: 1909
Size:  57.1 KB


Name:  2.jpg
Views: 1908
Size:  43.6 KB


Name:  3.jpg
Views: 1917
Size:  44.1 KB


Name:  4.jpg
Views: 1999
Size:  38.6 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 19:31   #14
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Melekli Şalağı

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun, Cucumis melo
• Tohum çeşit adı: Melekli Şalağı
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım:470m
• Tohumun kökeni: Iğdır, Melekli Köyü
• Tohumun geldiği yer: Anatohum Projesi, Sn. Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos, Eylül
• Bitkiye Özel İzolasyon: Diğer kavun çeşitleriyle arasına 40-50 m kadar mesafe koyduk.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Meyvenin Ayırt Edici Özellikleri: Şeker oranı düşük-orta, aroma orta-yoğun, koku yoğun, doku sert, meyve içi rengi ise göründüğü gibi, seyretmelik.

İlk hasat ettiğimiz meyve içlerinde en ufak olanı, 1.6 kg, çoğunluk 3 kg civarı, maksimum 3.8 kg. Kök başına çoğunlukla iki, nadiren üç meyve verdi.
• Çeşidin Hikayesi: Sn Birnefestopraktan alıntı:
ANATOHUM Projesi'nin en degerli parcalarindan birisi: Melekli Şalağı (ya da sadece Şalak). Kars'in (simdi Igdir'in) Melekli Koyu'ne ait ki bu koy, genetik cesitlilik bakimindan onem gosteriyor (genel olarak Kars, tohum cesitliliginde cok onemli). Internette sanirim sadece tek bir resmini daha gorebilirsiniz. Cok nadir, tatli olmayan ve sifali olarak bilinen bir kavun cesidi.


Name:  şalak.jpg
Views: 1944
Size:  61.1 KB


Name:  şalak2.jpg
Views: 1946
Size:  39.0 KB


Name:  şalak3.jpg
Views: 1886
Size:  40.2 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 17:23   #15
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Tutma

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun, Cucumis melo
• Tohum çeşit adı: Tutma
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım:470m
• Tohumun kökeni: Iğdır
• Tohumun geldiği yer: Anatohum Projesi, Sn. Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
• Bitkiye Özel İzolasyon: Diğer kavun çeşitleriyle arasına 40-50 m kadar mesafe koyduk.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay.
• Meyvenin Ayırt Edici Özellikleri: Aşağıdaki görselde ön sıradaki üç kavunu (ağırlıkları 2.2 kg ila 3.1 kg arasında değişiyor) diğer tohumluk bıraktığım kavunlar gibi çatlayana, patlayana veya iyice yumuşayıncaya kadar bıraktım. Çatladıkları zaman da aldım, kestim fakat bu aşamada oldukça yumuşak et dokusu beklerken kütür kütür, sert, şeker oranı oldukça düşük, kendine has aromalı ve ayrıca bir damla suyu akmayan meyvelerle karşılaştım. Tohumlarını da neredeyse elim ıslanmadan etraflarındaki dokuyla birlikte hiç dağıtmadan alıp tabağa koyabildim. Yetiştirdiklerimden ziyade, tattığım hiç bir kavuna benzemeyen, kendine münhasır bir kavun.

Bu çeşit, Sn. Birnefestoprak’ın aktardığına gore meyveler ufakken geleneksel olarak toprağa gömülüyor ve olgunlaşana kadar orada tutuluyormuş.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Hızlı gelişen, orta sezon başlarında hasada gelip sonrasında meyve büyütemeyen bitkiler gözlemledim.



Name:  tutma1.jpg
Views: 1887
Size:  58.5 KB


Name:  tutma2a.jpg
Views: 1860
Size:  39.7 KB


Name:  tutma3.jpg
Views: 1844
Size:  50.8 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2016, 15:39   #16
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Kara Kabak

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Kara Kabak
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (güney), rakım:470m
Tohumun kökeni: - Kuzey Anadolu olabilir
Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Takas Etkinliği; Sn. Sakagün.
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos, Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çiçeklerini ve kabaklarını kullanabilirsiniz. Büyük alana yayılır. Dalında bırakılarak kabuğunun sertleşmesi sağlanıp kışın da kullanılabilir.
Olgunlaşmadan keser de yazlık kabak olarak kullanırsanız meyve verimi çok oluyor. Biz yalnızca bir kökü bu şekilde kullandık. Diğerlerinde, yani kışlık ve tohumluk olarak ayırdıklarımızda bitki başına üç-dört meyveden fazla alamadık. Olgunlaşmasını beklediğimiz bu kabakların ağırlıkları çoğunlukla 5-8 kg arasında değişti ancak aşağıdaki fotoğrafta görülen gibi 13 kg’ı bulanlar da oldu. İlk fotoğraf aynı kabağın gençliği. Arada yalnızca yedi gün var.

Kışlık olarak ayırdıklarımızı çoğunlukla tatlı börek yapımında kullanıyoruz. Geleneksel olarak sütlü bir tatlısı da oluyormuş, henüz denemedik.


Name:  DSC_1307.jpg
Views: 1819
Size:  73.9 KB


Name:  35.jpg
Views: 1861
Size:  70.0 KB

intibah, kaktüs, pria ve 5 kişi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2016, 17:19   #17
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Serhat Kabağı

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kestane Kabağı, Cucurbita maxima
• Tohum çeşit adı: Yörede en çok yetiştirildiği yerlerden dolayı “Serhat Kabağı” veya “Beşik Kabağı” deniliyor
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bayramiç, Serhat Köyü
• Tohumun kökeni: Bayramiç (Yoğun olarak birbirine komşu Serhat ve Beşik köyleri)
• Tohumun geldiği yer: Serhat Köyü
• Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül, Ekim
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atan, güçlü gelişen bir kabak.
• Yetiştirme Koşulları: Kazdağları yöresinde özellikle kuzey bakılı köylerde yetiştiriliyor. Bizim gibi dağın güney yamacındaki yerlerde güneşin alnına ekilirse nem ihtiyacını kollamak gerekiyor. Bu özelliğiyle Marmara ve Karadenize uygun olduğunu düşünmek mümkün.

Ocaklar geniş açılıyor. Bilhassa Serhat ve Beşik köylerinde çapı bir metreyi, derinliği de yarım metreyi geçen çukurlar açılarak bu çukurun dibine bir el arabası gübre dökülüyor, üzeri, bir kova gübreyle çıkan toprak harmanlanarak toprak yüzeyinin bir karış altına kadar dolduruluyor(Serhat köylü İsmail amca bu seviyeyi “içine düşen kaplumbağa çıkamayacak kadar” diyerek anlatıyor), açılan bu ocağın kenarlarına bir iki karış mesafelere tohumların sivri ucu aşağıya gelecek şekilde dik olarak ekiliyor. Tohumların niçin dik ekildiğine dair bir bilgi yok; öyle gelmiş, öyle devam ediyor; gerekli değilse de yöresel bir uygulama olarak belirtmek istedim. Tohumlar filizlendiğinde ise üçü bırakılarak diğerleri sökülüyor ve bitki biraz kollandığında toprak+gübre takviyesiyle boğaz dolgusu yapılıyor.
• Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Meyveleri 5 ila 25 kg arasında değişebiliyor. Form olarak basıkça bir yapısı var. Dilim sayısı ve çekirdekleri bir çeşit kestane kabağı olduğunu gösteriyorsa da bu bölgeye has ayrı bir kestane kabağı soyu olması muhtemeldir.

Kabuklarının belirgin ağsı dokusu en büyük ayırt edici özelliği. Bu doku kimi meyvelerde daha da yoğun bir hal alabiliyor ve böylelerinin kabuğu daha kalın oluyor. Bu dokular meyvenin büyümesinin sonlarına yaklaşıldığında ortaya çıkmaya başlıyor ve tüm kabuğu sararak belirginleşiyor. Aşağıdaki ilk fotoğraflarda dokular henüz ortaya çıkmaya başladığı devre görünüyor. Son fotoğraf da nihai hal ancak dokuları daha yoğun olanlar da mevcut.

Hem eti, hem de kabukları kolay kesiliyor ancak oldukça da dayanıklı bir kabak. Hasattan 9 ay sonra kestiğimiz bir kabakta herhangi bir bozulma yoktu.

Tadı oldukça lezzetli ve şekerli. Şekersiz pişirildiğinde dahi tatlı niyetine yenilebilir. Tabii ki Türk mutfağındaki o sakız kıvamlı kabak tatlısının yerini tutmaz böyle şekersiz pişirildiğinde ancak az şekerli sevenler için doğal bir alternatif olabilir.


Name:  33.jpg
Views: 1842
Size:  72.1 KB


Name:  34.jpg
Views: 1759
Size:  49.1 KB


Name:  35.jpg
Views: 1761
Size:  54.4 KB


Name:  DSC_3292.jpg
Views: 1800
Size:  59.4 KB


Name:  DSC_3294.jpg
Views: 1698
Size:  42.5 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-12-2016 saat 20:16 Neden: düzeltme
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 16:35   #18
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Fransız Balkabağı (Musquee de Provence)

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kabak, Cucurbita moschata
• Tohum çeşit adı: Fransız Balkabağı (Musquee de Provence)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun Kökeni: Güney Fransa
• Tohum Size Nereden Geldi: Ticari tohum, İngiltere
• Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, kompost
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos, Eylül
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atan ancak bu kolları fazla boylanmayan bir çeşit. Bitki başına iki meyve aldık. Üçüncü meyveleri soğuklardan dolayı gelişemedi.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Basık, oldukça belirgin dilimli, ağırlığına veya hacmine gore ince saplı, ilk aşamalarda açık yeşil, gençliğinde çok koyu yeşil, olgunlaştığında turuncu renge bürünen meyvelerin iç boşluğu az, eti kalın. 5 ila 9 kg arası meyveler aldık. Et rengi doygun bir turuncu. Lezzetli. Fransa’nın en aranan ve en fazla üretilen atalık balkabağı çeşidiymiş.

• Tohum Alma Zamanı: Meyvelerin rengi döndükten sonra birkaç hafta daha beklendiğinde meyve hasat edilebilir. Bu cümleyle çelişen bir yapısı var ki tüm meyveler tamamen turuncuya dönmeyebiliyor, yeşil parçalar kalabiliyor. Bu durumda, böyle meyvelerde sapın kuruluğunu esas almak daha sağlıklı olur. Bizde 9 meyveden ikisi bu özellikteydi. Araştırdık, çeşit için normalmiş.


Name:  DSC_3045.jpg
Views: 1776
Size:  52.7 KB


Name:  DSC_3080.jpg
Views: 1759
Size:  50.0 KB


Name:  DSC_3189.jpg
Views: 1718
Size:  48.1 KB


Name:  DSC_3289.jpg
Views: 1676
Size:  45.9 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2016, 20:16   #19
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Kara Sakız Kabağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Sakız Kabağı (Cucurbita pepo)
• Tohum çeşit adı: Kara Sakız Kabağı
• Tohum kaç yıldır sizdedir:1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: (?)
• Tohumun geldiği yer: İngiltere – Ticari Tohum
• Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi, kompost
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atmayan bir çeşit. Tohumluk bırakılmadığında bir hayli verimli. Şu ana kadar yetiştirdiğim sakız kabakları içerisinde çapına gore en uzun boya ulaşan meyveler hasat ettik. Oldukça koyu renkli, lezzetli bir çeşit.

Aşağıdaki fotoğrafta arada görünen kara kabak. Maalesef behsettiğim genel karakterdeki uzun ince meyvelerin örneği değil. Nedense başka fotoğrafını çekmemişiz.


(!) Bu çeşidin paylaşımı 15 kişiyle sınırlıdır.



Name:  DSC_2973 - Copy.jpg
Views: 1627
Size:  39.9 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2016, 17:18   #20
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Burpee’nin Altın Sakız Kabağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Sakız Kabağı (Cucurbita pepo)
• Tohum çeşit adı: Burpee’nin Altın Sakız Kabağı – Burpee’s Golden Zucchini
• Tohum kaç yıldır sizdedir:1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: (?)
• Tohumun geldiği yer: İngiltere – Ticari Tohum
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi, kompost
• Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atmayan, kompakt bir şekil oluşturan bir çeşit. Tohumluk bırakılmadığında bir hayli verimli. Meyveler parlak, göz alıcı altın renginde, et kıvamı yerinde, lezzetli.
• Çeşidin Hikayesi: 1940’larda Oved Schifriss tarafından seleksiyon yoluyla elde edilmiş ve “W. Atlee Burpee & Co” Tohum Evi’yle tanıtımı yapılmış.


(!) Bu çeşidin paylaşımı 10 kişiyle sınırlıdır.




Name:  1sarısakız.jpg
Views: 1540
Size:  62.1 KB


Name:  2sarısakız.jpg
Views: 1580
Size:  45.6 KB


Name:  3sarısakız.jpg
Views: 1587
Size:  39.7 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2016, 19:56   #21
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Siyah Tohumlu Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi

Bu çeşit Ana Tohum Prpjesi kapsamında yetiştirilmiş ve paylaşıma açılmıştır. Aşağıdaki bilgiler Sn. Birnefestoprak'ın yazdıkları olup yeri geldiğince uyarlanmıştır.

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kuskonmaz fasulyesi
• Tohum çeşit adı: Siyah Tohumlu Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kazdağları, Çanakkale
• Tohumun kökeni: Çanakkale
• Tohumun geldiği yer: Sn. Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, kompost
• Kullanılan ilaçlar: -
• İzolasyon uygulaması: Bu yıl yetiştirdiğim tek börülce çeşidi.
• Hasat yıl ve ayı: 2016 yaz boyu
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohum kiliflarinin uzunlugu 50-60 cm'yi bulabilen, verimli ve antioksidan oraninin yuksek oldugunu tahmin ettigim cok onemli, borulcegillerden bir atalik cesit. Sırığa alınarak yetistirilmesi gerekiyor. Mildiyo duyarliligi yuksek gozukuyor; lutfen onleminizi alin.
• Çeşidin Hikayesi: Elimde herhangi bir veri bulunmuyor.

Yukarıdaki bilgilere katılmakla birlikte tohum kılıflarının 90 cm’ye kadar uzayabildiğini gözlemledim. Önlem almamama rağmen mildiyö görünmedi. Hava neminin yoğun olduğu yerlerde hassasiyeti olabilir diye düşünüyorum.


Bu çeşidin paylaşımı 15 kişiyle sınırlıdır. Önümüzdeki yılın etkinliğinde bu çeşidi paylaşmayı düşünenler talep ederse sevinirim.




Name:  DSC_2961.jpg
Views: 1433
Size:  34.1 KB


Name:  DSC_2983.jpg
Views: 1453
Size:  66.6 KB


Name:  DSC_3069.jpg
Views: 1361
Size:  80.1 KB


Name:  DSC_3308.jpg
Views: 1510
Size:  42.5 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 21-12-2016 saat 08:06 Neden: Ana Tohum
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024