agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (http://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Anatohum 2016 (http://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/39520.htm)

birnefestoprak 07-05-2016 20:36

Anatohum 2016
 
Bu genel başlık altında, kısa adı ANATOHUM olan Anadolu Tohumları'nı Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, kimisi çok nadir ve/veya tarihsel/kültürel/ekonomik oneme sahip çeşitler tanıtılacaktır.

Proje kapsamına alınan yerli tohumların tamamı, şimdilik yenilebilir bitki türlerine aittir. Söz konusu tohumlar, kimi zaman belli bir aile, mahalle, köy ya da daha büyük yerleşimm/yaygınlık birimlerinde nesiller boyu ekilen atalık tohumlar olabileceği gibi, amatör üreticiler tarafından ıslah edilmiş ya da ticari seleksiyonla/üretimle elde edilerek yıllar içinde geleneksel/yaygın şekilde ekilir hale gelmiş ve çapraz tozlaşmaya uğradığı haller dışında her ekimde aslına uygun meyve veren tohumlar da olabilir.

ANATOHUM Projesi'nin tohumları, ilk aşamada, çeşitli lojistik/teknik nedenlere bağlı olarak önceden belirlenmiş proje istasyonları tarafından yetiştirilecektir. Tohumlar çoğaltılarak, istisnalar söz konusu olmakla birlikte, takip eden senenin tohum paylaşım etkinliğiyle proje yetiştiricisi dışındaki üyelere de dağıtılmaktadır. Kimi tohumlar, ilk senede proje yetiştiricileriyle birlikte diğer üyelerin talebine de sunulmaktadır.

Proje yetiştiricilerinin agaclar.net kapsamında yer alan üyelerinin listesi aşağıdaki gibidir:

Proje ana merkezi:
birnefestoprak

Ana istasyonlar:
bahcedenn
heyyamola
MeyveliTepe
Taşlıbahçe


Diger istasyonlar:
ciroz
dagsa_reklam
h_dogan
loveforlife
Muda
oz26
sakagun
SDurul
TCM


Projeye agaclar.net üzerinden dahil olan üyelerin tohumlari ilkin, etkinlik takvimine uygun olacak şekilde, agaclar.net çatısı altindaki tohum paylaşım etkinliğinde dagıtması beklenmektedir.

Yöre ve çeşit ismi belli olmayan ya da bu bilgilere bütün çabalara karşın ulaşılamamış tohumlara, yetiştirmede birlik sağlamak ve amatör seviyede yerli tohum yetiştiriciliği entelijansiyasını geliştirmek adına ANATOHUM Projesi kapsamında isim verilmektedir. Proje yetiştiricilerinin etkinlik kapsamında gerçekleştirecekleri dağıtımda bu isimlere uyması beklenmektedir.

Proje yetiştiricilerinin, bu sene sadece kendilerine açılan proje tohumları için talepte bulunduklarını bildirmeleri gerekmektedir. Tohum paketleri, yetiştiricilerin talebine göre hazırlanacaktır. İstisnai durumlarda, ilgili tohum başlığı altında gerekli açıklama yapılacaktır.

Bu başlık, zaman zaman ANATOHUM Projesi'ne agaclar.net üyeleri tarafından bağışlanan tohumlara ait yetiştirme bilgileri ve tohumlardan yetiştirilen bitkilerin resimleri de yayınlanacaktır. Bu bilgileri yayınlarken, tohumu bağışlayan üyelerin kimliklerini "bunun tohumundan bana da gönderir misiniz" tarzındaki isteklerin ve özel mesajların önüne geçmek için, saklı tutacagim. Söz konusu üyeleri, projeye bağışladıklarını düşündükleri tohum için ilgili mesajda kaynak olarak gösterilmeyi arzu etmeleri halinde açıklayabilirim.

birnefestoprak 07-05-2016 20:57

Et Sarı Tohum Al
 
2 Eklenti(ler)
Bu çeşidin tohumları, aşağıdaki proje istasyonlarına açılmıştır.

Taşlıbahçe
bahcedenn

Proje yetiştiricilerinin bu çeşidin tohumunu 2016-2017 agaclar.net tohum paylaşım etkinliği için çoğaltarak, önce kendi tohum stoklarını sağlama aldıktan sonra, önceliği diğer proje gönüllülerine vererek dağıtmasını dilerim.


  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Et Sarı Tohum Al
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tampa
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: -
  • Kullanılan gübreler: Keci gübresi, organik bazlı diğer ürünler
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2015 sonu/2016 başı
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Açık yeşil/beyaz kabuk ve sarı et rengine, kahverengi/kırmızı alaşımlı tohum rengine sahip, bol sulu ve çok lezzetli ete sahip bir çeşit. Depolamayı denemedim ama kışlık karpuz olduğunu tahmin ediyorum. Et kalınlığı oldukça yüksek (kabuğun çok kalın olmamasının depolamaya etkisi nasıl olur emin değilim, denemek gerek). Geçtiğimiz mevsim meyveler 1.5-2 kg aralığında oldu.
  • Çeşidin Hikayesi: Atalık bir çeşit olduğunu söylemek güç değil. Bu et-tohum rengi kombinasyonu, daha önce hiç görmediğim ve literatürde, yabancı atalık tohumlar da dahil, rastlamadığım bir durum. Genelde beyaz/sarı et-siyah tohum eşleşmesi söz konusudur. Tohum bana Sakarya'dan geldi ama çeşidin Doğu'ya ait olduğunu tahmin ediyorum. Her durumda çok nadir bir karpuz.

Eklenti 610478
Eklenti 610479

yadel 10-05-2016 12:56

Emeğinize sağlık.Bende amatör olarak karpuz yetiştirmek istiyorum. Tohumu nasıl edinebilirim?

Nefin Nur 10-05-2016 13:26

bende memleketten köylülerden tohum aldırdım ama ne kadar orijinal tohum oldukları konusunda hiçbir fikrim yok, inşallah gdosuz doğal tohumlara ulaşabilirim

birnefestoprak 05-06-2016 23:05

Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar)
 
1 Eklenti(ler)
Bu çeşidin tohumları, aşağıdaki proje istasyonlarına açılmıştır.

Taşlıbahçe
Muda

Proje yetiştiricilerinin bu çeşidin tohumunu 2017-2018 agaclar.net tohum paylaşım etkinliği için çoğaltarak, önce kendi tohum stoklarını sağlama aldıktan sonra, önceliği diğer proje gönüllülerine vererek dağıtmasını dilerim.


  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tampa
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: -
  • Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, organik bazlı diğer ürünler
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: Haziran 2016
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çekirdeği Oyalı'ya göre koyu kabuk rengine sahip, orta erkenci, çekirdekleri benzer özellikler gösteren, ona ek olarak da göz alıcı güzellikte turuncu et rengine sahip son derece nadir bir yerli karpuz çeşidi. İdeal koşullarda meyve ağırlığının ana çeşide göre daha büyük olacağını tahmin ediyorum. Et sıkılığı, su oranı ve lezzet bakımından da çok kaliteli bir karpuz.
  • Çeşidin Hikayesi: ANATOHUM Projesi'ne bugüne kadar dahil ettiğim en önemli çeşitlerden birisi. Bana göre, Çekirdeği Oyalı her iki karpuz da Türkiye'nin Moon and Stars'ı ama ondan çok daha ilginçler.

Eklenti 616471

g.c. 06-06-2016 09:02

Çok değerli türler, umarım bir gün bahçemde yetiştirme fırsatım olur.

Taşlıbahçe 06-06-2016 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1466799)
Bu çeşidin tohumları, aşağıdaki proje istasyonlarına açılmıştır.

Taşlıbahçe

Kavun ve karpuzda başarılı sonuçlar alan bir proje gönüllüsüne daha ihtiyaç var.

Proje yetiştiricilerinin bu çeşidin tohumunu 2017-2018 agaclar.net tohum paylaşım etkinliği için çoğaltarak, önce kendi tohum stoklarını sağlama aldıktan sonra, önceliği diğer proje gönüllülerine vererek dağıtmasını dilerim.


  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tampa
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: -
  • Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, organik bazlı diğer ürünler
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: Haziran 2016
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çekirdeği Oyalı'ya göre koyu kabuk rengine sahip, orta erkenci, çekirdekleri benzer özellikler gösteren, ona ek olarak da göz alıcı güzellikte turuncu et rengine sahip son derece nadir bir yerli karpuz çeşidi. İdeal koşullarda meyve ağırlığının ana çeşide göre daha büyük olacağını tahmin ediyorum. Et sıkılığı, su oranı ve lezzet bakımından da çok kaliteli bir karpuz.
  • Çeşidin Hikayesi: ANATOHUM Projesi'ne bugüne kadar dahil ettiğim en önemli çeşitlerden birisi. Bana göre, Çekirdeği Oyalı her iki karpuz da Türkiye'nin Moon and Stars'ı ama ondan çok daha ilginçler.

Eklenti 616471

Bu kültivarın aynısına veya çok benzerine 15 yıl önceye kadar Tekirdağ, Şarköy'e bağlı Yeniköy ve Sofuköy'de, Çanakkale Ecaabad'a bağlı Ilgardere köyünde rastlamıştım. O zamanlar tohum almadım, muhtemelen kaybolmuştur. Yine de akrabalara sordururum, belki çıkar bir yerlerden.

birnefestoprak 06-06-2016 18:05

Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1466886)
Bu kültivarın aynısına veya çok benzerine 15 yıl önceye kadar Tekirdağ, Şarköy'e bağlı Yeniköy ve Sofuköy'de, Çanakkale Ecaabad'a bağlı Ilgardere köyünde rastlamıştım. O zamanlar tohum almadım, muhtemelen kaybolmuştur. Yine de akrabalara sordururum, belki çıkar bir yerlerden.


Taşlıbahçe 06-06-2016 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1466945)
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).

Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş :)

birnefestoprak 06-06-2016 20:13

Bahsettiğiniz kırmızı karpuzun et rengi geçen seneki karpuzdan daha koyu bir kırmızı mıydı?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1466952)
Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş :)


Taşlıbahçe 06-06-2016 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1466957)
Bahsettiğiniz kırmızı karpuzun et rengi geçen seneki karpuzdan daha koyu bir kırmızı mıydı?

Maalesef renk tonunu hatırlamıyorum. Bu yaz soruşturacağım; bir şans eseri halen ekenler varsa gidip bakarım... Tohum bulursam da ekerim, sonrasında bakarız...

h_dogan 07-06-2016 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1466952)
Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş :)

Çok inançlı bir toplumuz ama okumak yok kulaktan dolma inanç!!!!...

malbman 07-06-2016 15:47

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1466945)
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).

Sayın birnefestoprak, geçen yıl çekirdeği oyalı adlı karpuzun tohumlarını İzmir-Alaçatı'nın yerlisi bir amcadan almıştım. Her yıl kendi meyvelerinden aldığı tohumları ekip bu şekilde yıllardır soyu devam ettiriyormuş.

Ama çeşitli renklerde olabileceği ihtimali aklıma gelmediği için ne renk olduğunu sormadım. Bu yıl bir tane tohumu çimlendirdim ve taraçadaki bahçemde topraksız tarım bitki besin eriyiği ile yetiştirmeye çalışıyorum. Umarım en azından bir tane de olsa meyve alırım da rengini görebilirim. Meyve sizinkinin renginde çıkarsa bitkinin kökeni iyice karışmış olacak gerçi :)

Fikir verecekse bitkinin fotoğraflarını çekip yükleyeyim ama bitkinin görünümünde çok bariz farklar olacağını sanmıyorum. Zira sıradan bir karpuz fidesi gibi görünüyor.

Bitkinin fotoğrafları

birnefestoprak 07-06-2016 18:42

Alıntı:

Fikir verecekse bitkinin fotoğraflarını çekip yükleyeyim ama bitkinin görünümünde çok bariz farklar olacağını sanmıyorum. Zira sıradan bir karpuz fidesi gibi görünüyor.
Yaprak yapısında tipik bir fark yok (çok nadir olsa da, yabancı literatürde, yaprakların farklı renklerde beneklendiği, bazı yaprakların nerdeyse tamamen sarı olduğu karpuz çeşitleri var); burdan birşey anlayamayız.

ANATOHUM Projesi kapsamına alına(cak)n tohumları özetleyeyim:

1) Çekirdeği Oyalı. En yaygın olan ana akım tohumun bu olduğunu tahmin ediyorum.
2) Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar). 1. sıradaki tohum ana akım olduğu için, bunu ayırarak, kültivar adıyla dağıtıma açıyorum. Yukardaki resim yanıltmasın: Bunun et rengi, yoğun ve parlak bir turuncu olacak.
3) Çekirdeği Oyalı (Beyaz Kültivar). Beyaz et rengine sahip bir üçüncü kültivar daha var. Onun tohumunu da önümüzdeki sonbaharda ya da olmazsa 2017 ilkbaharında yetiştirip dağıtıma açacağım.

Benim şimdiye kadar tespit edebildiklerim bunlar. Bu noktada birkaç önemli konu var:

1) Yukarda 1. sırada belirttiğim ana akım tohumun et rengi açık kırmızıydı. Tohum aldığım meyveler tam olgunluğa ulaşmamışlardı; o yüzden yanlış izlenim bırakmaması için tohum dağıtımı yaparken kesit resmini eklemedim. Buna dayanarak tahminen, bir açık kırmızı/pembe bir de koyu kırmızı et rengine sahip iki ayrı tohum olabilir. Bu sene Çekirdeği Oyalı yetiştirecekler lütfen olgun meyveleri kesip kesit resmini ters ışık almayan bir yerde çekerek kataloglarına eklesinler ki renkle ilgili daha iyi bir fikrimiz olsun.

2) Burda tohum dağıtılırken, ilk tohum kaynağının mutlaka belirtilmesi gerek. Aksi durumda örneğin koyu kırmızı et veren bir tohum varsa, onun ardını kaybederiz, arada kaynayıp gider.

3) Yetiştirenler şaşırtmadan hasada geçen süreyi ve ortalama meyve ağırlıklarını kaydederlerse, tasnifte işimiz kolaylaşır.

4) Sarı (turuncu değil) etli karpuz veren ayrı bir tohum olma ihtimalini de aklımızda bulunduralım. Anadolu'da sarı etli karpuzlar yaygın şekilde bulunuyor.

5) Sonuçta en az üç (açık kırmızı, turuncu ve beyaz) et rengine sahip Çekirdeği Oyalı tohumu bulunuyor. Bu, beşe de çıkabilir (daha fazla da olabilir).

Sn malbman, bir de siz geçen sene etkinlikte dağıtılan tohumlardan almamış mıydınız?

malbman 07-06-2016 19:00

Sayın birnefestoprak, geçen yıl çekirdeği oyalı tohumu talep edip etmediğimi hatırlayamadım. Geçen yılın etkinliğine bakayım dedim ama listeye ulaşamadım. Ancak, geçen yıl bazı tohum paketlerim kaybolmuştu. Siz hatırlıyorsanız, tohumlar kaybolan paketlerden biri olabilir.

Taşlıbahçe 07-06-2016 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1467136)
Çok inançlı bir toplumuz ama okumak yok kulaktan dolma inanç!!!!...

Bu türden inançlar bende bu duyguyu (!) yaratmıyor, aksine hoşuma gidiyor. Toprak, gıda, gelenek, inanç... Hepsi bir arada, iyi veya kötü değil, sadece kültür.

Taşlıbahçe 19-07-2016 20:41

4 Eklenti(ler)
Size bahsettiğim beklenmeyen formlu, salatalık edalı "musakça"lar böyle. Beş kök bitki var, dördü aynı meyveleri verdi, biri muhtemelen diğerlerine göre yarı gölgede kaldığından halen çiçekte, yine de bir ihtimal asıl formda meyve verebilir diye bekliyorum.

Aşağıdaki fotoğraflardaki en büyük meyve şu an 32 cm.

Bir ara acaba "On Dilimli Hayrabolu" mu bunlar diye düşündüm ama onlar da farklı görünüyor (?)

"Musakça" tohumu eken diğer proje gönüllüsü arkadaşlar, sizlerde durum nasıl?



dremre 07-10-2016 08:45

Sayın arkadaşlar,
internet üstünden geçekten gdosuz atalık tohum satışı yapan site veya marka biliyor musunuz? aldığım birçok ürün ya 1 sonraki sene ürün vermedi, ya çimlenmedi, ya da aynı ürünü vermedi. paylaşımlarınızı bekliyorum

maskot87 10-10-2016 09:11

merhaba arkadaşlar;

internet üzerinden doğal ve gdosuz satış yapan firma biliyor musunuz?

birnefestoprak 10-10-2016 15:10

dremre ve maskot87,
Yazdığınız mesajların bu sayfayla ilgisi nedir?

heyyamola 10-10-2016 20:43

3 Eklenti(ler)
Benzer şekilli meyveye ben de rastladım.

Eklenti 629829


Eklenti 629832


Eklenti 629833



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1473290)
Size bahsettiğim beklenmeyen formlu, salatalık edalı "musakça"lar böyle. Beş kök bitki var, dördü aynı meyveleri verdi, biri muhtemelen diğerlerine göre yarı gölgede kaldığından halen çiçekte, yine de bir ihtimal asıl formda meyve verebilir diye bekliyorum.

Aşağıdaki fotoğraflardaki en büyük meyve şu an 32 cm.

Bir ara acaba "On Dilimli Hayrabolu" mu bunlar diye düşündüm ama onlar da farklı görünüyor (?)

"Musakça" tohumu eken diğer proje gönüllüsü arkadaşlar, sizlerde durum nasıl?





Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024