agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler
  • 6 Gönderen yasaryasaryasar
  • 3 Gönderen yasaryasaryasar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2015, 11:03   #1
Yeni Üye
 
yasaryasaryasar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 27
yasaryasaryasar

Merhaba,

Sadece hafta sonları birkaç saat ilgilenebildiğim mikro ölçekte bir bahçe,
başlangıç seviyesindeki bilgim ve sınırlı tecrübem nedeniyle sadece iki çeşit tohum paylaşacağım.

Her ikisi de yıllardır kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz, ziyaret ettiğimiz yakınlarımızın bahçelerine taşıdığımız,
çabuk büyüyen, bakımı kolay ama gösterişli çiçeklerdir.

1-Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)
2-Kozmos Çiçeği (Cosmos - Deniz Yıldızı)



Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen yasaryasaryasar : 21-10-2015 saat 11:05 Neden: ek
yasaryasaryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 12:22   #2
Yeni Üye
 
yasaryasaryasar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 27
Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)

Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)

Bitki türü: Çiçek (Sarmaşık)
Bitki ömrü: Tek yıllık (Bitki tek yıllık, ülkemiz koşullarında kışı atlatamıyor, ancak bir sonraki sene sizin bir çaba göstermenize de gerek kalmıyor, önceki yıllarda dökülen tohumlar kendiliğinden çimleniyor)
Tohum Türü: Sabah Sefası
Tohum çeşit adı: Mor Çiçekli Sabah Sefası
Tohum kaç yıldır sizdedir : Uzun yıllardır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Bir komşumuzun bahçesinden
Kullanılan gübreler : Gübre ihtiyacı çok yok, zengin bir toprakta yapraklar daha büyük ve yeşil olabiliyor
Kullanılan ilaçlar : İlaç kullanılmadı, dönem dönem kırmızı böcek, yaprak biti, salyangoz saldırılarına maruz kalsa da, uygun yetişme koşullarını bulduğu zaman hiçbir zararlı türü bitkinin büyüme ve kendini tazeleme hızıyla başedemiyor.
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bahçemizde tek renk olduğu için izolasyon uygulanmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sabah sefası, çok kolay çimlenen tohumlara sahip, hızla büyüyen, etrafta sarılabileceği bir ortam (çit, dal, ağaç, vb) bulursa metrelerce uzayabilen, sarılabileceği birşey bulamazsa kendi gövdesi ve dalları üzerinde dolanarak yüksek bir yer örtücü gibi de gelişebilen bir sarmaşık. Sürekli yenilenen borazan şekilli pekçok çiçeğe sahip. Çiçekler sabah saatlerinden güneşin tepeye çıktığı öğle saatlerine kadar açık ve renkli. Öğle saatlerinde kapanan çiçekler birkaç gün içerisinde kuruyor. Ama yerine çok daha fazlası açılıyor.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çiçekleri farklı renklerde olabiliyor. Bendeki tohumlar resimlerde görüleceği gibi mor renkli çiçekler açıyor. Beyaz, mavi, pembe, kırmızı ve karışık renkli çiçekler açan türleri de var.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
Tohumlar ilkbahar ve yaz aylarında bitkinin yetiştirileceği yerde 1 cm derinliğe ekilmeli. 15-20 cm aralıklarla tek tek veya birbirlerine sarılarak daha sık olmaları isteniyorsa ikişer üçer tane yan yana ekilebilir. Toprağın nemi korunursa çok kolay çimlenir. Uygun koşulları yakaladığında hızla büyür.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler : Çok kolay yetiştirilebilen bir çiçektir. Ekim öncesi ekstra bir uygulamaya gerek duymaz.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Pekçok toprak türünde yetişebiliyor. Köklerini geliştirdiği ilk dönemde toprağın gevşek yapıda olmasının faydası var. Toprağı nemli kalırsa hızla büyüyor. Çok uzun sürmedikçe kuraklığa dayanabiliyor. Güneşte de gölgede de gelişebiliyor. Dönem dönem kuraklık, kırmızı böcek, yaprak biti gibi olumsuzluklarla zayıf düşse bile, koşulların bir nebze düzelmesiyle hızla kendini tazeliyor, yeni sürgünlerle kaldığı yerden büyümeye devam ediyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Havaların ısınmasıyla Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenme başlıyor, soğuklar başlayıncaya kadar sürüyor. Ömrü birkaç gün olan çiçekler kısa bir süre sonra tohum keseleri haline dönüşüyor. Önce yeşil olan keseler bir süre sonra kuruyor. Her kesenin içinde 4-5 kadar iri taneli siyah tohum oluşuyor. Tohumların toplanması için Ekim -Kasım aylarının beklenmesi şart değil. Dönem dönem kuruyan keselerin içindeki tohumlar toplanabilir. Zaten keseler kendiliğinden çatlayıp tohumlar etrafa dağılmaya, kendiliğinden çimlenmeye başlamış olacak. İstilacı bir sarmaşık olması ve etrafa dağılan bu tohumlar nedeniyle, bir sonraki yıl aynı bölgede siz istemeseniz de kendiliğinden yetişmeye başlayacağı için, ilerisi düşünülerek yer seçimi yapılmasında fayda var.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen yasaryasaryasar : 21-10-2015 saat 12:30 Neden: ek
yasaryasaryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 13:04   #3
Yeni Üye
 
yasaryasaryasar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 27
Kozmos Çiçeği (Cosmos - Deniz Yıldızı)

Kozmos Çiçeği (Cosmos - Deniz Yıldızı)

Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Tek yıllık (Etrafa dağılan tohumlarıyla bir sonraki sene aynı yerde kolaylıkla kendiliğinden çimlenebiliyor)
Tohum Türü: Kozmos
Tohum çeşit adı: Pembe - Mor - Beyaz Çiçekli Kozmos
Tohum kaç yıldır sizdedir : Uzun yıllardır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Kayseri'deki bir yakınımızın bahçesinden
Kullanılan gübreler : Yanmış koyun gübresi
Kullanılan ilaçlar : İlaç kullanılmadı
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulanmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül - Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Dereotuna benzeyen ince uzun yaprakları olan, 1 metreye kadar hızlıca boylanabilen, gösterişli çiçekleri olan otsu tek yıllık bitkidir. Bordür veya ayırıcı olarak kullanılabilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çiçekleri farklı renklerde olabiliyor. Bendeki tohumlar resimlerde görüleceği gibi pembe, mor, beyaz renkli çiçekler açıyor.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
Tohumlar kış soğuklarının ardından bitkinin yetiştirileceği yerde yüzeye yakın ekilmeli. 15-20 cm aralıklarla ekilebilir. Toprağın nemi korunursa bir hafta - on gün içerisinde kolayca çimlenir. Uygun koşulları yakaladığında hızla büyür.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler : Çok kolay yetiştirilebilen bir çiçektir. Ekim öncesi tohumlar bir süre suda bekletilebilir, ekstra bir uygulamaya gerek duymaz,
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Toprağın gevşek yapıda olmasının faydası var. Toprağı nemli kalırsa hızla büyüyor. Kuraklığa dayanabiliyor. Bol güneşli, aydınlık, havadar yerleri seviyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Havaların ısınmasıyla Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenme başlıyor, soğuklar başlayıncaya kadar sürüyor. Dönem dönem kuruyan çiçekler ardında 1 cm boyunda iğneli tohumlar bırakıyor. Tohumlar bitkinin üzerinde iyice kuruduktan sonra toplanabilir. Her çiçeğin ardından 20-30 kadar tohum oluşuyor. Tohumların toplanması için Ekim -Kasım aylarının beklenmesi şart değil. Dönem dönem kuruyan tohumlar toplanabilir. İyice kuruyup etrafa dağılan tohumlar bir sonraki sene kendiliğinden çimlenmeye başlamış olacak.

Eklenen Resimler
 
yasaryasaryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024