agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni482Beğeniler
  • 2 Gönderen Taşlıbahçe
  • 71 Gönderen Taşlıbahçe
  • 48 Gönderen Taşlıbahçe
  • 19 Gönderen Taşlıbahçe
  • 31 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe
  • 36 Gönderen Taşlıbahçe
  • 16 Gönderen Taşlıbahçe
  • 14 Gönderen Taşlıbahçe
  • 19 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe
  • 31 Gönderen Taşlıbahçe
  • 17 Gönderen Taşlıbahçe
  • 16 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe
  • 19 Gönderen Taşlıbahçe
  • 25 Gönderen Taşlıbahçe
  • 23 Gönderen Taşlıbahçe
  • 20 Gönderen Taşlıbahçe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-10-2015, 18:32   #1
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Taşlıbahçe

Bu yıl paylaşacağım tohumların listesini yeni çeşitler ekledikçe güncelleyeceğim.

Yaz geç geldi, soğuklar erken geldi, sezon geçen yıla göre kısa ancak paylaşacağım çeşitlerin çoğunun tohumunu ağustos ayında aldığımdan dolayı planlarda değişen bir şey yok. çoğunluğu geçen yılın etkinliğinden kalma bitkilerden ziyade daha başka yollardan gelmiş bazı bitkiler de paylaşımda yer alacak.

Paylaşacağım tohumları en başından planladığımdan dolayı izolasyon mesafelerine veya yöntemlerine mümkün mertebe dikkat ettik ancak bu işin tam anlamıyla, yani sıfır riskle yapıldığını söyleyemem. Böyle bir şey için ya büyük arazilere ya tek bir çeşit dikimine veya çiçekleri korumaya alma, elle tozlama gibi yöntemlere başvurmak gerekir ki bunlara ya sahip değiliz ya da yapamadık, ki böceklere veya rüzgara hükmetme yetimiz de yok Yine de dağıttığım tohumların büyük olasılık aynı çeşidi vereceklerini düşünüyorum. Şüphelendiğim çeşitleri, çok iyi olsalar dahi paylaşıma sokmuyorum. Umarım utandırmazlar

1- Heybetli (Domates)
2- Bursa "Dağlı Kırmızı" (Domates)
3- Çizgili İstanbul (Domates)
4- Alakır Etlisi (Köpek Hayası) - (Domates)
5- Rouge D’Irak (Domates)
6- Kara Domat
7- Deşti Domates
8- Isparta Kurak Domates
9- Arnavut Biberi
10- Kapya Biber
11- Çekirdeği Oyalı (Karpuz)
12- Tatarlı Karpuzu
13- Çanakkale Yerli Karpuz
14- Mollaköy Kavunu
15- Kara Kabak
16- Marina Di Chioggia (Kabak)
17- Serhat Kabağı
18- Tırnaklı Kestane kabağı

Liste devam edecek





DİKKAT, Çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki ''Taleplerime ekle'' linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.

uzox ve FatmaN. beğendi.

Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-10-2015 saat 20:44 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2015, 18:49   #2
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Heybetli

ANA TOHUM projesi kapsamında tohumunu paylaştığım "Heybetli", patates yapraklı bir domates olması sebebiyle çok nadir bulunan bir yerli domates çeşidi.

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Turkey; Heybetli (Türkçe sinonim)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Turkiye. Ne yazık ki, tohumunun alındığı yöre hakkında bir bilgimiz yok ancak Batı Anadolu veya Trakya'ya ait olma olasılığı büyüktür. Aynı zamanda, bu yörelere, iri ve pembe domateslerin sıklıkla görüldüğü Bulgaristan'dan 19. yüzyıl sonu/20. yüzyıl başında gelen Türk göçmenlerin beraberinde getirdikleri bir çesit olması da muhtemeldir. ANATOHUM Projesi kapsamında çeşide “Heybetli” ismi verilerek Türkiye'de yaygınlaşması sağlanacaktır.
• Tohumun geldiği yer: 2014-1015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği / Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi, organik bazli diger urunler
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Yüksek verimli, iri meyveli bir domates için oldukça erken olgunluğa ulasan (65-70 gun), kimisi 500 gr civarında, kimisi daha ağır olan meyveler veren (3. fotoğraftaki meyve 760 gr ağırlığında), patates yapraklı, sırık, dallanan ve boylanan bir çeşit. Meyveler, ağırlıklı olarak pembe ve kırmızı tonlarıyla ve ona ek olarak turuncuyla karışık bir renge ve ince kabuğa, düşük asiditeye veyüksek Brix değerine sahip olup depolamaya uygun dğildir. Taze tüketim için kullanılmasinı tavsiye ederim.

• Çeşidin Hikayesi: Çeşidin tohumları, o zaman ABD'nin California Eyaleti'nde yaşayan ve 2006 yılında vefat eden Wade Wofford tarafindan Seed Savers Exchange'in üretim çiftliğine 1988-1998 yılları arasında bağışlanmıştır (not edilmedigi için hangi yıl bağışlandığı belirsizdir). Wade, çeşit tohumlarını daha önce yetiştiren bir amatör yetiştirici grubundan temin etmiştir. Kendisi bağış notunda şunu belirtmiştir: "Tohumları ABD'de ilk dolaşıma sokan kişi, Türkiye'de bir restoranda sandviç siparişi veriyor. Sandviçin içindeki domates diliminin büyüklüğünün ekmeğin dışına taştığını görüyor ve tohumlarını peçeteye sarıp iri domates yetiştirmeyi çok seven ABD'deki babasına postalıyor. Olgunlaşmaya yakın, kimi meyvelerin omuzları albenisi yüksek koyu yeşil bir renk almakta, bu renklenme meyve olgunluğuna doğru belirsizleşmektedir.


EK: Çeşidin etli yapısına bir kez daha dikkati çekmek isterim. Görebileceğimiz en etli çeşitler arasındadır. Yetiştirdiğim diğer çeşitlerle kıyaslandığında, ağırlığına göre en az tohum aldığım çeşit olma özelliği de bu durumla ilgili. Hasada geç kalındığında çatlama ve yarılmalar görülebilir.


Name:  1.jpg
Views: 2914
Size:  64.3 KB

Name:  2a.jpg
Views: 2884
Size:  32.0 KB

Name:  DSC_2154.jpg
Views: 2882
Size:  32.6 KB

Name:  3.jpg
Views: 2989
Size:  46.0 KB

Name:  4.jpg
Views: 2878
Size:  41.4 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 03-10-2015 saat 19:43 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2015, 21:24   #3
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Bursa "Dağlı Kırmızı"

Uludağ köylerinde yetiştirilen oturak tipte yerli bir çeşit. Etli, lezzetli, yassı, kimi zaman dilimli, kırmızı renkte, güçlü gelişme gösteren verimli bir çeşit.

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Uludağ köylerinin yerli bir çeşidi; öneri: Bursa “Dağlı Kırmızı”
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (Güney), rakım 470
Size nereden geldi: Bayramiç, Muratlar Köyü’ndeki arkadaştan.
Tohumun kökeni : Uludağ eteklerindeki dağ köylerinde yetiştirilen bir çeşit. Arkadaşım Mustafa Ülgen tarafından Bursa pazarında köylülerin tezgahından alınmış ve yetiştirilmiş. İki yıl önce onun yetiştirdiği meyvelerden aldığım tohumları yetiştirmeye başladım, bu sezon sayılarını arttırdım ve memnun kaldım.
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak veya yarı oturak, çok verimli bir çeşittir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çoğunlukla basık yuvarlak formda, özellikle iri meyvelerde dilimli, kıvırcık forma giren kırmızı renkte meyveleri var. Orta-iri meyveler verdiler. Aralarda 700-800 gr’ı bulan meyveler de çıkıyor. Etli, lezzetli bir çeşit.

Yetiştirme özellikleri: Sezon başında çiçek burnu çürüklüğüne hassaslık gösterdilerse de sonradan hiç görülmedi ve bol, sağlıklı ürünler verdi. Havaların serinlemesinden pek etkilenmeyen, sezonu uzunca bir çeşit.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart ortasında viyollere tohum ekimi, nisan ortasında saksılara şaşırtma, mayıs ortasında da toprağa dikim yapılmış, gelişimleri sağlıklı olmuştur. Organik maddelerce zenginleştirilmiş killi toprakta iyi geliştiler.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kırmızı renk ve hafif yumuşaklığa ulaşan meyveler tohum almak için uygundur. Ağustos ayı boyunca tohum alınmıştır.


Name:  1.jpg
Views: 2896
Size:  59.3 KB

Name:  2.jpg
Views: 2844
Size:  63.5 KB

Name:  3.jpg
Views: 2935
Size:  56.6 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:17 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2015, 21:31   #4
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Çizgili İstanbul

NOT: Aşağıdaki Bilgiler Birnefestoprak’ın çeşidi anlatan bilgileridir, yeri geldikçe uyarlanmıştır.

• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Istanbul
• Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM projesi kapsamında Birnefestoprak’tan
• Kullanılan gübreler: Keçi gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Yuksek verimli, orta erkenci, agirligi genelde 25-30 gr arasinda degisen ama zaman zaman da 40-50 gr'a kadar cikan meyveler veren, sırık, bol dallanan bir çeşit. Meyve kabugunun rengi turuncu tonlariyla bezeli kirmizi ve yeterince beklenirse koyu, parlak kirmizi bir renk almaktadir. Meyveler, dusey eksen boyunca gelisen sari/kahverengi tonlarina sahip duzensiz cizgilere sahiptir. Ufak meyveli, cizgili bir domates icin oldukca dengeli bir tadimliga sahiptir ve Brix'i yuksektir. Bana gore, kabuk rengi daha koyulastikca meyve tadi olumlu anlamda karmasiklasiyor ama meyvelerin sertligi cok azalmadan hasat edilmesi gerektigini dusunuyorum.
• Çeşidin Hikayesi: Rivayete gore, Istanbul yakinlarindaki bir manastiri ziyaret eden turistlerin manastir bahcesinden toplayip tohumunu aldiklari bir cesit. Yurtdisinda ilk piyasaya suruldugunde Turkish Striped Monastery olarak adlandirilmis. Aslinda Turkce'ye Çizgili Manastır olarak cevirebiliriz ancak bizde Manastır dendiginde ilk akla gelen, Makedonya'nin Manastır sehri olabilecegi icin Çizgili İstanbul demeyi daha uygun buluyorum. Normalde cesidin orjinal adini degistirmek, orjinal isimle Turkce isim arasinda bir daha baglanti kurulamayacak sekilde kopukluga neden olacaksa, dogru degil ama orjinal cesit ismiyle cesidin yoresi arasindaki baglanti konusunda bir sorun yasanmasini istemem. Tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez bugune kadar cikmadigi icin, en azindan simdilik yerli tohum sinifina girdigini soyleyebiliriz. Boyle olmadigini tespit etsek bile, yurtdisinda Turkiye'ye ait bir cesit olarak uzun suredir dolasimda bulundugu icin, bu noktadan sonra bir duzeltme yapmak imkansiz olmasa da cok zor.


EK: Yukarıdaki bilgilere ve yetiştirme koşullarına katılmakla birlikte havalar serinlemeye başladığında veya ani ısı değişikliklerinde çatlama ve yarılmaların görüldüğünü ekleyebilirim. Bizim yetiştirdiğimiz koşullarda (Kuzey Ege rakım 470) eylül ortasından sonra meyveler olgunlaşamadan yarıldılar dolayısıyla diğer pek çok çeşide göre erken söktüğümüz bir çeşit oldu. Bol çekirdekli meyveleri var, ki meyve ağırlığına göre tohum ağırlığı oranı pek çok çeşidin çok üzerinde.


Name:  17.jpg
Views: 2935
Size:  43.5 KB

Kadim, nazlı06, inch ve 16 kişi beğendi.

Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:17 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2015, 19:10   #5
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alakır Etlisi (Köpek Hayası)

Batı Toroslar’ın sırık tipte yerli bir çeşidi. Etli yapısı dolayısıyla salçalık ve kurutmalık olarak kullanmaya uygun. Taze tüketmeye çok müsait lezzette. Güçlü gelişme gösteren verimli bir çeşit.

Bitki türü:
Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi (yerel ismi "köpek hayası")
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney), rakım:470
Size nereden geldi: Alakır havzasında yaşayan Birhan-Tuba çiftinden
Tohumun kökeni : Batı Toroslar yayla köyleri.
Tohumun Hikayesi:Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık ve çok verimli bir çeşittir. Oturak yetiştirildiğinde geniş bir alan kaplar.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, İrileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 150-250 gr ağırlığında meyveler verdiler. Maksimum 540 gr ağırlığa ulaşan bir meyve oldu ancak böyleleri çok nadir.

Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Yine de omuzlarda tatlı bir yeşil kalabiliyor; tadı veya olgunluğu etkileyen bir faktör değil. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Taze tüketim için lezzeti çok yerindedir.


Yetiştirme özellikleri:

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart ortasında viyollere tohum ekimi, nisan ortasında saksılara şaşırtma, mayıs ortasında da toprağa dikim yapılmış, gelişimleri sağlıklı olmuştur. Organik maddelerce zenginleştirilmiş killi toprakta iyi geliştiler.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Susuzluğa dirençleri iyi olmakla birlikte yüksek sıcaklıklarda birkaç meyvede güneş yanıklığı gözlendi ve hafif çatlamalar oluştu.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: kırmızı renk ve hafif yumuşaklığa ulaşan meyveler tohum almak için uygundur. Ağustos ayı boyunca tohum alınmıştır.



Name:  1.jpg
Views: 2945
Size:  42.3 KB


Name:  2.jpg
Views: 2937
Size:  77.2 KB


Name:  3.jpg
Views: 2822
Size:  37.9 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:18 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2015, 21:34   #6
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Rouge D'Irak Domates

Aşağıdaki bilgiler Sn. bahcedenn’in geçen yılın etkinliğinde paylaştığı bilgilerdir. Yeri geldikçe uyarlanmıştır:

Rouge D'Irak, savaş dolayısıyla tarımı durma noktasına gelmiş ve artık maalesef geleneksel türlerin pek yetiştirilemediği Irak'a ait.

Rouge D'Irak tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Iraklı tarafından ABD'ye tanıtılan çok nadir dört çeşitten birisi.

Hem lezzet hem de nesillerinin tehlike altında olmasından dolayı bu çeşide bahçenizde yer ayırmanızı tavsiye ederim.
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Rouge D'Irak Domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları, rakım:470
• Tohumun kökeni: Irak
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, Sn. Bahcedenn

• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 75-85 gün
• Büyüme alışkanlığı: Sırık
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Hastalıklara dayanıklı ve oldukça verimli, çok lezzetli bir çeşittir.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. bahcedenn’den farklı olarak iki ayrı tipte bitki gözlemledim. Biri küçük-orta boy meyveler veren, diğerine göre daha az boylanan(sırıkta) yuvarlak-oval formlu meyveler veren tip. Diğeri orta ve bazen de ortadan irice meyveler veren, basıkça yuvarlak formda meyveleri olan tip. Tatları yaklaşık aynı. Lezzetli, tatlıca,şeker oranı yüksek, yemesi hoş meyveler. Kabukları kalınca. Paylaşacağım tohumları karışık aldım. Muhtemelen her iki formdan da olacaktır.

Birinci tip:

Name:  7.jpg
Views: 2724
Size:  70.8 KB


İkinci tip:

Name:  6.jpg
Views: 2724
Size:  73.0 KB


Name:  8.jpg
Views: 2706
Size:  46.9 KB





Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:19 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2015, 19:30   #7
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Kara Domat

Tohum çeşit adı: Kara Domat
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları, rakım:470m
Size nereden geldi: Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği; Sn. OZ26
Tohumun kökeni : Henüz bilinmiyor
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı sırık bir çeşit. Şu an bir buçuk metreyi geçmiş durumdalar. Erkenci bir çeşit.
Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Orta irilikte meyveler elde ettim. Omuzlardan meyvenin ortalarına kadar koyu yeşilden başlayarak bordo ve pembe-kırmızıya dönen rengi var. Eti, ağızda eriyen bir yapıya sahip. Lezzeti oldukça yerinde ve çok da verimli. Yalnız, çatlamaya hassas bir çeşit. Olgunlaşmaya yakın belirmeye başlayan çatlaklar nedeniyle hasadında yakın takip şart. Geç kalındığında bu çatlaklar yarıklara dönüşebiliyor.

Tohumun Hikayesi: İsmi daha önceki paylaşımlarda “Sivas Koyulhisar Domatesi” adı ile anılan bu çeşidin Anadolu’nun yerli tek siyah ırk domatesini temsil etme özelliği ön plana çıkmıştı fakat yapılan araştırmalar, sorup soruşturmalar neticesinde aslında Koyulhisarla veya Sivasla veya Anadolu’yla ilgisi olmadığını anlamış olduk. Bu nedenle bir yandan çeşidin orijinal ismini ararken bir yandan da yanlış bilginin devam etmemesi adına farklı bir isim verdim. Başta “Kara Göçmen” diyesim vardı ama bahçemize ziyarete gelen bir köylü arkadaş bu domatesleri görüp “Kara Domat” diyince hoş ve sade geldi; benim için yerelleşti. Yeni bir karışıklık yaratmamasını umarak bu ismi kullanmaya karar verdim.



Name:  9.jpg
Views: 2771
Size:  47.1 KB


Name:  10.jpg
Views: 2743
Size:  41.1 KB


Name:  DSC_2185.jpg
Views: 2755
Size:  54.3 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:19 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2015, 16:18   #8
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Deşti domates

Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen) Domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (Güney), rakım: 470 m
• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri (Bahtiyar 02 vasıtasıyla geldi)
• Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Yetiştirme Yöntemi: Deşti yetiştirme usulü; tohumlar diğer domates çeşitlerindekiyle aynı şekilde çimlendirilir. Fideler yaklaşık bir karış boylandığında dikime hazır hale gelir.

Metrekareye bir çukur düşecek şekilde yaklaşık 25 cm derinliğinde ve eninde açılan çukurlara bir-iki avuç gübre attıktan sonra çukurları ağzına kadar suyla doldurduk, su tamamen emildikten sonra fide dikimini yaptık ve etrafını toprakla kapattık, can suyu verdik. Bitki biraz gelişince boğaz dolgusu ve çapa yaptık. Tüm sezon boyunca on günde bir çapaya ve ot temizliğine özen gösterdik. Can suyundan sonra iki kez yağmur yağdı, ardından kurak geçen yaz mevsimi boyunca bir kez dahi sulanmadılar, ki bahsi geçen bu kuru zaman üç buçuk ay sürdü. Etraflarında sulanan herhangi bir meyve fidanı da yoktu. Meyve verimi bir kez oldu, meyveler aynı hafta içerisinde olgunlaştı.

Bitki başına ortalama 450 gr meyve alındı. Max: 680 gr. Farklı iklim ve toprak koşullarında verim değişebilir ancak azalacağını sanmıyorum. Yaz yağmurları olan yerlerde verimin ve meyve ağırlığının artması kuvvetle muhtemeldir. Aynı tohumlar sulu yetiştirildiğinde ufak-orta boy meyveler verdiler ve tüm sezon boyunca hasat devam etti.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: 15-35 gr arasında meyveler aldık. Yuvarlak, küçükler hafif basık, büyükler basık ve kimi zaman hafif dilimli, kırmızı renkte, bol çekirdekli, asitli, hafif ekşimsi tada sahiptir.


Name:  DSC_1636.jpg
Views: 2662
Size:  80.7 KB


Name:  DSC_1670.jpg
Views: 2777
Size:  54.9 KB


Name:  DSC_1673.jpg
Views: 2634
Size:  45.1 KB


Name:  DSC_1688.jpg
Views: 2626
Size:  31.5 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:20 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2015, 21:29   #9
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
ısparta kurak domates

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Isparta Kurak Domates
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Isparta
• Tohumun geldiği yer: Isparta, (Sn. Bahcedenn vasıtasıyla)
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Büyüme alışkanlığı: Oturak
• Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 20-60 gr arasında değişen ufak meyveler kırmızı renkte, basık, dilimli, asitli tatta hafif ekşi, bol çekirdeklidir.
• Yetiştirme yöntemi: Hiç sulanmadan kurakta yetiştirilen bir çeşittir.
Deşti domatesle aynı şekilde yetiştirdik. Onlardan daha iri ancak sayıca az meyveler aldık. Bitki başına ortalama 400 gr meyve alındı. Metrekareye bir çukur düşecek şekilde bir karış derinliğinde ve eninde açılan çukurlara iki avuç gübre attıktan sonra çukurları ağzına kadar suyla doldurduk, su tamamen emildikten sonra fide dikimini yaptık ve etrafını toprakla kapattık, can suyu verdik. Bitki biraz gelişince boğaz dolgusu ve çapa yaptık. Tüm sezon boyunca on günde bir çapaya ve ot temizliğine özen gösterdik. Can suyundan sonra iki kez yağmur yağdı, ardından kurak geçen yaz mevsimi boyunca bir kez dahi sulanmadılar, ki bahsi geçen bu kuru zaman üç buçuk ay sürdü. Etraflarında sulanan bir meyve fidanı da yoktu. Meyve verimi bir kez oldu, meyveler aynı hafta içerisinde olgunlaştı.
Meyve ağırlıkları 20 gr ila 60 gr arasında değişti. Adıyaman deşti domatese oranla bitkiler daha az sayıda ancak daha iri meyveler yaptılar; yine de ortalamaları Adıyaman “deşti”ye göre %20 azdı.

Kuraklığa olduğu gibi hastalıklara da dayanıklı bitkiler ve meyveler gözlemledik.


Name:  DSC_1536.jpg
Views: 2632
Size:  48.1 KB


Name:  DSC_1671.jpg
Views: 2676
Size:  44.6 KB


Name:  DSC_1678.jpg
Views: 2109
Size:  27.4 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 15-10-2015 saat 21:43 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2015, 17:59   #10
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Arnavut biberi

•Bitki türü: Sebze
•Bitki ömrü: Tek yıllık
•Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
•Tohum çeşit adı: Arnavut Biberi (Albanian red hot chili pepper)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney) Rakım 470
• Tohumun kökeni: Balkanlar
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Takas Etkinliği- Sn.Heyyamola
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos-Eylül
• Yetistirme zorlugu derecesi: Besin ve su ihtiyacı Kapya biberin ihtiyaçları gibi. Sulamada düzensizlik meyve uçlarında veya uçlara yakın bölümlerde doku bozulmalarını ve çürümeleri tetikliyor.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Boylu, orta verimli, havaların serinlemesiyle rahatlayan ve verimi yükselen bir çeşit. Aşırı sıcaklardan olumsuz etkileniyor.
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasında bariyer bitkiler ve 10 m mesafe var. Çiçek yapısından dolayı(aşağı bakıyor) açık tozlaşma riski az olduğundan bu mesafenin işe yarayacağını düşünüyorum.
• Çeşidin Hikayesi: Yurdumuza muhtemelen Arnavut göçmenlerle gelmiş ve bilhassa Arnavut halkın yerleştiği yerlerde varlığını sürdürmüş bir çeşit. Günümüzde daha çok Adriyatik denizinin doğusunda bulunan coğrafyada görmek mümkün(Arnavutluk, Karadağ, Bosna, Hırvatistan).
• Meyvenin ayırt edici özellikleri: Henüz yeşilken başlayan ve kırmızıya döndüğünde biraz daha belirginleşen çatlaklar meyvenin en belirgin özelliği. Etli sayılır. Kendine has bir tadı var. Acısı yeşilken az olup kırmızıya dönmeye başladıkça artıyor ve nihayetinde gayet acı bir biber oluyor.



Name:  DSC_1842.jpg
Views: 2729
Size:  62.9 KB


Name:  DSC_2012.jpg
Views: 2915
Size:  72.2 KB


Name:  DSC_2135.jpg
Views: 2769
Size:  72.7 KB


Name:  DSC_2167.jpg
Views: 2652
Size:  31.8 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:07 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 16:45   #11
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Tatlı Yağlık Kapya Biber

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Tatlı Kapya Biber (Yağlık)
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney) rakım:470m
Size nereden geldi: Ağaçlar net Tohum Takas Etkinliği, Sn. Heyyamola
Tohumun kökeni: Türkiye
Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Az boylanan ve dipten dallanan bir çeşittir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Geleneksel közlemelik kırmızı biber çeşididir. Yerli kırmızı kapya biberi, kalın etli ve oldukça da verimli bir biber varyetesidir. 15 cm civarlarında uzun, yassı ve konik şekilli meyvelere sahiptir. 3 mm kalınlığında yağlı et yapısı ile özellikle közlemelik olarak ve salça yapımında tercih edilir.
Yetiştirme Koşulları: Düzenli sulama ve yeterli besin sağlandığında problemsiz yetişebilir. Orta geç sezonda verime yatıyor


Name:  1.jpg
Views: 3123
Size:  72.4 KB


Name:  2.jpg
Views: 2571
Size:  56.5 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 16:54   #12
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
çekirdeği oyalı

NOT: Aşağıdaki Bilgiler Birnefestoprak’ın çeşit için yazdıklarının gerektiği yerde uyarlanmasıdır.
ANA TOHUM projesi kapsamında alınan tohumlar çoğaltılarak bu etkinlikle dağıtılmaktadır.
• Bitki türü: Meyve
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
• Tohum çeşit adı: Esas ozelligine vurgu yapmak adina, ANATOHUM Projesi kapsaminda Çekirdeği Oyalı adı kullanılacaktır.
• Diger sinonimler: Çizgili, Dualı, Yazılı
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney) Rakım 470m
• Tohumun kökeni: Bendeki bir bilgi, cesidin Ovali Koyu'ne ait oldugu yolunda. Tokat'ta boyle bir koy var. Bir diger kaynak ise, Denizli'ye ait oldugunu soyluyor.
• Tohumun geldiği yer: Bir yerli arsiv
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• İzolasyon Uygulaması: Diğer çeşit karpuzlarla arada 50 m kadar mesafe bırakıldı.
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos-Eylül
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta-yuksek verimli; orta-gec donemde hasada gelen, agirligi genelde 3-4 kg dolaylarinda olan meyveler veren, pembe etli bir cesit. Esas ozelligi, tohumlarinin yapisindan geliyor. Her biri birbirinden farkli, sedef kakma el isine benzeyen, goz alici guzellikte beyaz oluklardan meydana gelen tohum desenlerine sahip.
• Çeşidin Hikayesi: Ne yazik ki, proje kapsaminda, cesidin hikayesine dair bir bilgi bulunmuyor.



Name:  çekirdegi oyalı 1.jpg
Views: 2789
Size:  70.5 KB


Name:  çekirdegi oyalı 2.jpg
Views: 2881
Size:  57.3 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 06-10-2015 saat 16:57 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2015, 17:44   #13
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Tatarlı Karpuzu

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Köyde kullanılan adı ile Tatarlı ya da Tatar Karpuzu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım: 470m
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Ağaçlar net Tohum paylaşım etkinliği, Sn. Andora. Tekirdağ’da yetiştirilen yerli çeşitlerden biri.
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
İzolasyon uygulaması: Diğer karpuz çeşitleriyle arasında yaklaşık 50 m mesafe bırakıldı.
Hasat yıl ve ayı: Ağustos, eylül 2015.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çoğunlukla 2-4 kg. ağırlığında meyveler verdi. Aşağıdaki bilgiler Sn. Andora’nın geçen yılki paylaşımından alıntıdır, katılıyorum:

Kabuk kalınlığı 2-2,5 cm. civarında olduğundan kış karpuzu olarak depolamaya müsaittir. Dış kabuk rengi güneş alma durumuna göre koyu yeşil ya da açık yeşil olabilir. İçi pembe renkli olup bol sulu ve bol çekirdeklidir. Şeker oranı yüksektir. Köyde, ham olarak koparıldığında dahi yenilebilir oranda tatlı olduğu için çok tercih ediliyor.

Fotoğraftaki karpuzun içi biraz geçmiş; karpuzlarda daha çok böyle olanların tohumlarını alıyoruz ki olgunlaşma garanti olsun.


Name:  DSC_2098.jpg
Views: 2470
Size:  71.0 KB


Name:  DSC_2099.jpg
Views: 2469
Size:  64.6 KB


Name:  DSC_2101.jpg
Views: 2435
Size:  36.6 KB


Name:  DSC_2201.jpg
Views: 2376
Size:  56.5 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 10:38 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2015, 10:48   #14
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Çanakkale Yerli Karpuz

• Bitki türü: Meyve
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
• Tohum çeşit adı: Çanakkale Yerli Karpuz.
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney) Rakım 470m
• Tohumun kökeni: Çanakkale. Aynı çeşitte karpuza tohumun geldiği yer olan Eceabad dışında Çanakkale merkez köylerinde ve Ezine’de de rastladım.
• Tohumun geldiği yer: Eceabat’lı bir arkadaştan
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos-Eylül
• İzolasyon Mesafesi: Mümkün mertebe izole edilmiştir. Diğer çeşit karpuzlarla arada yaklaşık 50 m mesafe var.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta-yuksek verimli; orta-gec donemde hasada gelen, diğer karpuzlar gibi yerine göre yayılıcı veya tırmanıcı bir bitki.
• Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Agirligi genelde 3-4 kg dolaylarinda olan meyveler veren, iyi beslendiğinde 6-7 kg’ı bulabilen pembe etli, kalın kabuklu bir cesit. Tatarlı karpuzunda olduğu gibi bu karpuzda da pembe et ile kabuk arasındaki beyaz bölge yarı lezzetli. Çekirdekler irice, siyaha yakın kahverengi. Sütlü kahve tonlarında olan çekirdeklere de nadiren rastlanabiliyor.



Name:  1.jpg
Views: 2366
Size:  71.4 KB


Name:  2.jpg
Views: 2413
Size:  59.6 KB


Name:  3.jpg
Views: 2353
Size:  38.2 KB


Name:  4.jpg
Views: 2362
Size:  55.0 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2015, 21:52   #15
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu

Aşağıdaki ilk bilgiler Sn. Birnefestoprak’ın çeşidi tanıtan bilgileridir.

Mollaköy (Mollakendi) Kavunu... Benim yetistirdigim tohum aslen Tunceli'ye ait fakat oraya da Elazig'dan gelmis olabilir. Farkli kultivarlari olabilir; dolayisiyla yine bilgisi olanlarin yardimci olmasini rica edecegim cunku bendeki cesitten baska yine dilimli ama resimdeki cizgileri tasimayan, olgunlukta koyu sari renkli kabuga sahip bir cesit daha olabilir. Eger hastaliga yakalanmadan hasat asamasina getirebilirsem, bir degerlendirme daha yapariz.

Elazig'da tohumunun artik bulunamadigi soyleniyor. Tohumunun tamamen yok olduguna inanmak guc... Koylere gidilip bakilsa mutlaka bulunur ama yine de bu noktaya gelecek kadar tohum yayginliginin azalmasinda suphesiz ki yoredeki tohum ureticilerinin de, bahceyle ugrasanlarin da kabahati var. Bir aksilik cikmazsa, bu seneki tohum etkinliginde proje gonullulerine dagitilacak.


• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kavun, Cucumis melo
• Tohum çeşit adı: Mollaköy
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(güney), rakım:470m
• Tohumun kökeni: Elazig (yoresel sekilde diger illerin koylerinde de, en azindan bir zamanlar, yetistiriliyor olma ihtimali yuksek)
Buradan itibaren kendi gözlemlerimiz ve yetiştirme koşullarımızdan kaynaklı bilgiler yer alıyor.
• Tohumun geldiği yer: Anatohum Projesi, Sn. Birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Keci gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül, Ekim
• Bitkiye Özel İzolasyon: Diğer kavun çeşitleriyle arasına 60 m kadar mesafe koyduk. Bu izolasyon mesafelerini verebilmek kaygısıyla hareket ettiğimizden aslında pek de uygun bir yere ekilmediklerini ve iyi bakılmadıklarını söyleyebilirim. Meyve hasadındaki yetersizliğin bir nedeni bu olabilir.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Yetiştirdiğim diğer kavunlara göre çimlenme yüzdesi düşük, başlarda nazlı büyüyen, nazlı gelişen bir çeşit ama meyve verdiğinde buna değdiğini anlıyorsunuz.
• Meyvenin Ayırt Edici Özellikleri: En başından itibaren görselliğiyle ilgi çeken, göz okşayan desenlere ve renklere sahip bir kavun. Yetişme sürecindeki bu farklı haliyle beraber hasat edip de kestiğinizde ve tattığınızda bildiğimiz kavunlardan çok tropikal bir meyveymiş hissi uyandırıyor. Bu yıl bir kökten büyüğü 800 gr’ı, küçüğü de 550 gr’ı ancak bulabilen iki meyve aldık. Çeşidin normalde daha iri meyveler verdiğini biliyoruz.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu yıl düşük verimli ve orta geççi bir performans gösterdi; sonraki yıl daha farklı bir yerde ve daha zengin besinle tekrar deneyeceğiz.
• Çeşidin Hikayesi: Oldukca eski, gunumuzde cok nadirlesmis atalik bir cesit.


Bu çeşitte yetersiz tohum nedeniyle paylaşım limitine ulaşıldı; bundan sonra isteyenlere maalesef gönderim olamayacak.



Name:  DSC_1869.jpg
Views: 2471
Size:  59.3 KB


Name:  DSC_2146.jpg
Views: 2474
Size:  42.0 KB


Name:  DSC_2147 - Kopya.jpg
Views: 2416
Size:  38.0 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 12-11-2015 saat 12:45 Neden: paylaşım limiti.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2015, 21:15   #16
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Kara Kabak

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Kara kabak
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (güney), rakım:470m
Tohumun kökeni: - Kuzey Anadolu olabilir
Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Takas Etkinliği; Sn. Sakagün.
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos, Eylül, Ekim
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çiçeklerini, taze yapraklarını ve kabaklarını kullanabilirsiniz. Büyük alana yayılır. Dalında bırakılarak kabuğunun sertleşmesi sağlanıp kışın da kullanılabilir.

Olgunlaşmadan keser de yazlık kabak olarak kullanırsanız meyve verimi çok oluyor. Biz yalnızca bir kökü bu şekilde kullandık. Diğerlerinde, yani kışlık ve tohumluk olarak ayırdıklarımızda bitki başına üç-beş meyveden fazla alamadık. Olgunlaşmasını beklediğimiz bu kabakların ağırlıkları çoğunlukla 5-8 kg arasında değişti ancak aşağıdaki fotoğrafta görülen gibi 13 kg’ı bulanlar da oldu. İlk fotoğraf aynı kabağın gençliği. Arada yalnızca yedi gün var.



Name:  DSC_1307.jpg
Views: 2297
Size:  74.1 KB


Name:  35.jpg
Views: 2299
Size:  69.8 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 16:36   #17
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Marina Di Chioggia (kabak)

Aşağıdaki bilgiler Sn Bahcedenn’in geçen yılki etkinlikte çeşidi tanıttığı bilgilerdir, yeri geldikçe uyarlanmıştır.


• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Bal Kabağı, Cucurbita maxima
• Tohum çeşit adı: Marina Di Chioggia
• Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (güney), rakım:470m
• Tohumun kökeni: Italya
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net Tohum Takas Etkinliği, Sn. Bahcedenn
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos, Ekim
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• İzolasyon Uygulaması: Diğer kabaklarla araya 40 m kadar mesafe kondu. Çiçek kapama, elle dölleme gibi yöntemler uygulanmadığından ve böcekleri de kontrol edemediğimizden dolayı verdiğimiz mesafe teknik olarak yetersiz.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Yayılıcı gelişim gösteren bal kabağıdır. Her kök 3-5 adet, ağırlığı 3-9 kg arasında değişen kabaklar verdi.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çok lezzetli bir çeşittir. Kabak tatlısının yanı sıra muhtelif tariflere göre çok farklı şekillerde pişirilebilir. Çok dayanıklı bir çeşit. Kabaklar kuru ve direk güneş almayan bir yerde 2 yıl saklanabiliyor. Yazın ortasında canım kabak tatlısı çekince geçen seneden sakladığım Marina di Chioggia yı kullandım. Kullanmasaydım muhtemelen bu kışı da geçirecekti. Çok lezzetli olan bu çeşidin bana göre tek handikabı engebeli yüzeyinden dolayı soyulmasının biraz zor olması. Ürünü beklettikçe lezzetinin arttığı söyleniyor.


Name:  36.jpg
Views: 2178
Size:  70.7 KB


Name:  DSC_2220.jpg
Views: 2155
Size:  69.0 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 14-11-2015 saat 18:08 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2015, 20:52   #18
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Serhat Kabağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kestane Kabağı, Cucurbita moschata
• Tohum çeşit adı: Yörede en çok yetiştirildiği yerlerden dolayı “Serhat Kabağı” veya “Beşik Kabağı” deniliyor
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kazdağları(Güney) rakım:470m
• Tohumun kökeni: Bayramiç (Yoğun olarak birbirine komşu Serhat ve Beşik köyleri)
• Tohumun geldiği yer: Serhat Köyü
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos, Eylül, Ekim
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• İzolasyon Uygulaması: Diğer kabaklarla araya 40 m kadar mesafe kondu. Çiçek kapama, elle dölleme gibi yöntemler uygulanmadığından ve böcekleri de kontrol edemediğimizden dolayı verdiğimiz mesafe teknik olarak yetersiz.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atan, güçlü gelişen bir kabak.
• Yetiştirme Koşulları: Kazdağları yöresinde özellikle kuzey bakılı köylerde yetiştiriliyor. Bizim gibi dağın güney yamacındaki yerlerde güneşin alnına ekilirse nem ihtiyacını kollamak gerekiyor. Bu özelliğiyle Marmara ve Karadeniz'e uygun olduğunu düşünmek mümkün.

Ocaklar geniş açılıyor. Bilhassa Serhat ve Beşik köylerinde çapı bir metreyi, derinliği de yarım metreyi geçen çukurlar açılarak bu çukurun dibine bir el arabası gübre dökülüyor, üzeri, bir kova gübreyle çıkan toprak harmanlanarak toprak yüzeyinin bir karış altına kadar dolduruluyor(Serhat köylü İsmail amca bu seviyeyi “içine düşen kaplumbağa çıkamayacak kadar” diyerek anlatıyor), açılan bu ocağın kenarlarına bir iki karış mesafelere tohumların sivri ucu aşağıya gelecek şekilde dik olarak ekiliyor. Tohumların niçin dik ekildiğine dair bir bilgi yok; öyle gelmiş, öyle devam ediyor; gerekli değilse de yöresel bir uygulama olarak belirtmek istedim. Tohumlar filizlendiğinde ise üçü bırakılarak diğerleri sökülüyor ve bitki biraz kollandığında toprak+gübre takviyesiyle boğaz dolgusu yapılıyor.
• Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Meyveleri 5 ila 25 kg arasında değişebiliyor. (bu çeşitte yetiştirdiğimiz en iri kabak üçüncü fotoğrafta görünen 17.5 kg gelen kabak). Dilim sayısı ve çekirdekleri bir çeşit kestane kabağı olduğunu gösteriyorsa da bu bölgeye has ayrı bir kestane kabağı çeşidi olması muhtemeldir.

Kabuklarının belirgin ağsı dokusu en büyük ayırt edici özelliği. Bu doku kimi meyvelerde daha da yoğun bir hal alabiliyor ve böylelerinin kabuğu daha kalın oluyor. Bu dokular meyvenin büyümesinin sonlarına yaklaşıldığında ortaya çıkmaya başlıyor ve tüm kabuğu sararak belirginleşiyor. Aşağıdaki ilk fotoğraflarda dokular henüz ortaya çıkmaya başladığı devre görünüyor. Son fotoğraf da nihai hal ancak dokuları daha yoğun olanlar da mevcut.

Tadı oldukça lezzetli ve şekerli. Şekersiz pişirildiğinde dahi tatlı niyetine yenilebilir. Tabii ki Türk mutfağındaki o sakız kıvamlı kabak tatlısının yerini tutmaz böyle şekersiz pişirildiğinde ancak az şekerli sevenler için doğal bir alternatif olabilir.

Form olarak basıkça bir yapısı var. Aynı kabuk dokusuna sahip olup daha küremsi veya tombul fıçı formlu olanlar da var ve aynı bölgede bu çeşide de rastlanıyor. Uzun süren gözlemlerden ve yetiştirme deneyimlerinden sonra bu iki formun ayrı birer çeşit veya deyim yerindeyse alt çeşit olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim bu ikinci form, daha çok Kazdağlarının ve Ağı dağının doğu bölümünde (Edremit ve Kalkım’ın köylerinde rastladım) yetiştiriliyor ve bu nedenle o formun tohumlarını o yörelerden temin etmiştim. Bahsi geçen bu forma ait yetiştirdiğimiz kabağın tohumlarını başka bir çeşit olarak tanıtacağım ve paylaşıma açacağım.

Burada tanıttığım basık formlu çeşidin tohumlarını aldığımız meyvenin görsellerine ve bir takım bilgilerine aşağıdaki linkten (37. mesajdan itibaren) ulaşabilir ve aynı özelliklerde, aynı formda meyve aldığımızı, yani çeşidin kendi özelliklerini aynen sürdürdüğünü görebilirsiniz:


Kabak Yetiştiriciliği



Name:  33.jpg
Views: 2246
Size:  72.0 KB


Name:  34.jpg
Views: 2258
Size:  49.5 KB


Name:  DSC_1905.jpg
Views: 2249
Size:  54.7 KB,


Name:  DSC_1915.jpg
Views: 2161
Size:  45.3 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 14-11-2015 saat 18:05 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2015, 19:34   #19
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Tırnaklı Kestane Kabağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kestane Kabağı, Cucurbita moschata
• Tohum çeşit adı: Edremit yöresinde kabuklarındaki dokulardan dolayı “Tırnaklı Kestane Kabağı” veya yalnızca “Tırnaklı Kestane” deniliyor.
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kazdağları(güney) rakım: 470m
• Tohumun kökeni: Yoğun olarak Edremit ve Kalkım’a bağlı köylerde.
• Tohumun geldiği yer: Kalkım, ÇANAKKALE
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos, Eylül, Ekim
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• İzolasyon Uygulaması: Diğer kabaklarla araya 40 m kadar mesafe kondu. Çiçek kapama, elle dölleme gibi yöntemler uygulanmadığından ve böcekleri de kontrol edemediğimizden dolayı verdiğimiz mesafe teknik olarak yetersiz.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atan, güçlü gelişen bir kabak.

• Yetiştirme Koşulları: Kazdağları yöresinde özellikle kuzey bakılı köylerde yetiştiriliyor. Bizim gibi dağın güney yamacındaki yerlerde güneşin alnına ekilirse nem ihtiyacını kollamak gerekiyor. Bu özelliğiyle Marmara ve Karadeniz’e uygun olduğunu düşünmek mümkün. Yine de, taban suyu yüksek olan Edremit sahil ovasında da yetiştiriciliğini yapanlar iyi sonuç alıyor.

Ocaklar geniş ve derin açılıyor. Yaklaşık yarıya kadar yanmış gübre konulduktan sonra toprakla harmanlanarak diğer yarısı dolduruluyor, bu son doldurmada da çukur yüzeyi yer seviyesinin biraz aşağısında kalıyor ve tohumlar bu bölgede bir avuç gübre içine ekiliyor. Tohumlar filizlendiğinde ise ocağın genişliğine göre bir-üç arasında fide bırakılıyor, diğerleri sökülüyor ve bitki biraz kollandığında toprak+gübre takviyesiyle boğaz dolgusu yapılıyor.

• Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Meyveleri 5 ila 25 kg arasında değişebiliyor. (fotoğrafta görünen ve bu çeşitte yetiştirdiğimiz en iri kabak 19 kg geldi). Dilim sayısı ve çekirdekleri bir çeşit kestane kabağı olduğunu gösteriyorsa da bu bölgeye has ayrı bir kestane kabağı çeşidi olması muhtemeldir.

Kabuklarının belirgin ağsı dokusu en büyük ayırt edici özelliği. Bu doku kimi meyvelerde daha da yoğun bir hal alabiliyor ve böylelerinin kabuğu daha kalın oluyor. Bu dokular meyvenin büyümesinin sonlarına yaklaşıldığında ortaya çıkmaya başlıyor ve tüm kabuğu sararak belirginleşiyor.

Tadı oldukça lezzetli ve şekerli. Şekersiz pişirildiğinde dahi tatlı niyetine yenilebilir. Tabii ki Türk mutfağındaki o sakız kıvamlı kabak tatlısının yerini tutmaz böyle şekersiz pişirildiğinde ancak az şekerli sevenler için doğal bir alternatif olabilir.

Küremsi veya tombul fıçı formunda. Uzun süren gözlemlerden ve yetiştirme deneyimlerinden sonra bir önceki mesajda paylaştığım basık formlu kabakla bu formun ayrı birer çeşit veya deyim yerindeyse alt çeşit olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim bu ikinci form, daha çok Kazdağları’nın ve Ağı dağının doğu bölümünde (çoğunlukla Edremit ve Kalkım’ın köylerinde rastladım) yetiştiriliyor ve bu nedenle bu formun tohumlarını o yörelerden temin etmiştim. İkisinin de ortak özelliği kabuklarındaki dokular ve lezzetleri.



Name:  1.jpg
Views: 1984
Size:  57.2 KB


Name:  2.jpg
Views: 1998
Size:  68.8 KB


Name:  3.jpg
Views: 2021
Size:  61.6 KB


Name:  4.jpg
Views: 1992
Size:  72.5 KB


Name:  5.jpg
Views: 1988
Size:  53.2 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 14-11-2015 saat 18:09 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024