10-10-2014, 02:39 | #121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Daha once Sn bahcedenn'in etkinlige gonderdigi ve simdi Sn heyyamola'nin burda tohumunu paylastigi kabak, saniyorum Antalya'ya ait. Bu konuda, Sn bahcedenn de daha detayli bilgi verecektir ama eger dusundugum kabaksa, bu cesit, Antalya'nin meshur balkabagi olsa gerek. Bilgisi olan varsa, yazabilirse cok sevinirim. Sekli cok tipik oldugundan, yorede yasayan birisi icin ayirt etmesi zor olmayacaktir diye tahmin ederim. |
10-10-2014, 04:01 | #122 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
|
Tohum Talep etme hk.
Alıntı:
Tohum talep etmek için 2014-2015 Tohum Takas Etkinliği Kataloglar başlığı altında tohum paylaşan üyelerin mesajlarına bakacaksınız. Tohum taleplerinin nasıl yapılacağı da ilgili bölümlerde açıklanmıştır. Okursanız bilgi sahibi olursunuz. Meyveli Tepenin mesajında görüldüğü gibi tohum talep etmek için son tarih 31 Ekim, kargo gönderi bilgilerini Lojistik Merkeze göndermek için son tarih 30 Ekim dir. |
|
10-10-2014, 09:42 | #123 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
''Tohumu anneannem tarafından Isparta ziyareti esnasında edinilen bir çeşit. Şekil olarak farklı gördüğü ve beğendiği bir çeşit olduğundan dolayı ilk defa bu sene ekilip denenen bir çeşittir. Açıkçası ismi tam olarak bilinmiyor. Anneannemce ismi tohumunu oradan edindiği için Isparta Kabağı. Bir yerden isminin Naturel Kabak olduğunu öğrendim ama emin de değilim. Şimdilik ismini bu şekilde paylaştım. Varsa bilinen bir ismi paylaşırsanız hemen değiştiririm.'' Kabağın ismi anneannemce hala Isparta kabağı. Bizim damat Isparta'lı. Bu yaz oraya gittiğimde durumu netleştirdik. Kendisi aşçıdır ve bu türün yörede kesinlikle Antalya kabağı olarak adlandırıldığını söyledi. Gerçek Isparta kabağının ise anneannem tarafından Isparta kabağı olarak adlandırdığı bu kabak ile yakından uzaktan alakası yoktur. Golf sopasına benzeyen, sadece tazeyken hafif ekşili nohut yemeği yapılan asıl Isparta kabağının bir diğer adı da Keşken kabağıymış. Tohumlarını geç edindiğim için kendim yetiştiremedim. Fakat onlardan edindiğim tohumları paylaşıma açacağım. Yalnız şunu da belirtmek isterim. Geçen sene Naturel kabak olarak isimlendirdiğim kabağın ismini Can Yücel Tohum Merkezi'nde aşağıdaki resmi görerek isimlendirmiştim. Orada kabağın paylaşılan ismi Naturel kabaktı. Akdeniz bölgesinde çeşit Antalya kabağı olarak biliniyorsa da Ege de Naturel kabak olarak ta isimlendiriliyor olabilir. Asıl adının Antalya kabağı olduğu kesin, fakat başka bir isimle de adlandırılıyorsa doğrusunu ben de öğrenmek isterim. |
|
10-10-2014, 09:57 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2013
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 535
|
Sayın bahçeden, etkinlikte sizden costata romanesco kabak talep etmiştim, onların arasında yaprakları farklı bir kabak ta çıkınca ne olduğun bilememiş başka tohumlardan karıştı sanmıştım, şimdi görüyorum ki natürel kabakmış hafta sonu fotoğrafını çeker eklerim, yalnızca bendeki uzun değil yuvarlak oldu, kökeni belli olduğuna göre etkinlikte paylaşabilirim sanırım |
10-10-2014, 15:48 | #125 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Burdaki yaprak yapisina ve tohumlarin yapisina gore, cesit Cucurbita moschata gibi gozukuyor ki Turkiye'de bal kabagi olarak kullanilan az sayida moschata var. Cogu bal kabagi, Cucurbita maxima'dir. Diger bir ifadeyle, en cok bilinen Adapazari kabagiyla (maxima) burdaki Antalya kabagi (moschata) cok nadiren birbiriyle hibritlesirler. Asagidaki videoda Vedat Milor'un Antalya'daki 7 Mehmet'e yaptigi ziyaretten bir kesit goreceksiniz. Vedat Bey'in yedigi kabakla burdaki kabak ayni midir bilemiyoruz ama simdilik Antalya'ya rahatca atifta bulunabiliriz. https://www.youtube.com/watch?v=Q-VN...ailpage#t=1237 Naturel ismi de Ege'de Rumlardan aktarilmis geleneksel bir isimlendirme sekli mi bilmiyorum. Dilden bagimsiz olarak, tohum merkezinde tohumu kayit altina alan kisi, ayrimi kolaylastirmak adina, boyle bir isim vermis de olabilir. Dikkatimi ceken birsey var; internetteki tohum saticilari da bu tabiri seviyor. "Naturel kabak tohumu", "dogal kabak tohumu" gibi isimlendirmeler siklikla yapiliyor. Bunun disinda, sekil itibariyle bu kabaga benzeyen ve yurtdisinda Butternut Squash olarak bilinen kabaklarin agirligi 2-3 kg'i gecmez (aklima gelmeyen bir cesit varsa baska bir konu). Bu noktada bir ayrinti daha vereyim: Yine ABD'de Waltham Butternut olarak bilinen ve 1956 yilinda begeniye sunulan cesidin uretiminde kullanilan anac cesitlerden bir tanesi boyunsuz bir Turk moschata kabagidir. Zamanim oldugunda, caprazlamada kullanilan bu cesidin yoresini ogrenmeye calisirim ama eger burdaki Antalya kabagi caprazlamada, "sekil ve et dokusu itibariyle Antalya Kabagi'na benzesin, agirligi da 2-3 kg'i gecmesin" niyetiyle kullanildiysa sasirmam. Alıntı:
|
|
14-10-2014, 15:44 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Tespih bitkisi Tohum Takas Etkinliğinde paylaşmayı çok istemiştim ama istediğim sonucu alamadım ne yazık ki, bitki sıcaklardan etkilenerek adeta kavruldu, taze tohumları tam olgunlaşmadan kurudular. Havaların serinlemesiyle yeni sürgünler vererek yeniden tohum oluşturmaya başladı lakin ay sonuna yetişmezler diye düşünüyorum. Çok az miktarda tohum alabildim, takasta paylaşmaya değer mi bilemiyorum... Değerli arkadaşların fikirlerini almak istedim. Sıcaktan etkilenen tohumlar ve yaprakları, Yeşil yapraklı olanlar yeni sürgünler. Yeni sürgünlerin oluşturduğu tohumlar Alabildiğim tohumlar hepsi bukadarcık üçer adet koyarsam 8 kişilik |
15-10-2014, 13:41 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Etkinlik için Lojistik merkezinin hangi kargo firması ile anlaştığını adres bildirim süresi son gününden önce öğrenebilirsek iyi olacak. En azından ben tüm gönderileri ikamet adresimde sürekli bulunmadığım için bizzat kargo firmasından şahsen gidip teslim alıyorum. Bu yüzden adresim hep kargo şubelerinin kendisi oluyor. |
18-10-2014, 05:44 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn Coskun4216, Sugoren Koyu'nden misiniz yoksa tohumu almak icin koye mi gittiniz? Sn Coskun4216'nin paylasima actigi Sugoren Pembesi, cok onemli bir cesit. Cesidin ait oldugu koy, Bulgar gocmeni bir koy. Bu domates oldukca eski bir atalik cesit. Koy kooperatifinde tohum satisi da yapiyorlar. Sugoren Pembesi'nin tohumu mumkun oldugu kadar cogaltilabilirse, cok iyi olur. |
18-10-2014, 18:19 | #129 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2012
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 246
|
Alıntı:
|
|
18-10-2014, 18:46 | #130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Yari sirik gibi gozukuyor. Hastaliklarla dolu bir domates mevsimi gecirdigimiz ve bu konuda yeterince onlem alma firsatimiz olmadigi icin ideal bir gozlem yapma, saglikli tohum alma imkanim olmadi. Ana stoktan tekrar cogaltmam gerekecek. Bir de bendeki kultivar, Sn Coskun4216'ninkiyle ayni mi bilmiyorum. Bazi durumlarda, ayni koyde ayni isimle anilan, bitki ve meyve ozellikleri birbirine benzeyen bir cesidin birbirinden kucuk de olsa kimi ozellikleri farklilik gosterebiliyor (bu durumda, resimdeki meyveler benim elde ettiklerime cok benziyor). Diger bir olasilik da, birbirinden farkli iki veya daha fazla cesidin Sugoren Koyu'ne atfen uretiliyor olmasi. Domates, o koyden cikmaysa, farkli cesitlere farkli isimler verilmeden, koy disinda Sugoren Domatesi olarak cogaltiliyordur. |
19-10-2014, 10:39 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
Şehir: Manisa
Mesajlar: 358
|
Tohum takas etkinliğine katılalıdan beri etrafımda yerli tohum arar oldum.Alaşehir ecmeli biberinin neslinin tükendiği ile ilgili bir yazıyı forumda görünce pazarda bu biberi satan kişiyle konuştum.Bana zaten bu tohumun pakette olmadığını kendileri çoğaltıp her yıl dikimini yaptıklarını söyleyince kızaranlardan aldım. Bir de adını Kütahya'nın köyünden alan muhat biberini araştırdım.Annem bu biberin zeytinyağlı turşusunu ve dolmasını yapar.Acı olan bu biber ince kabuklu ve dolmadık bibere yakın büyüklüktedir.Annemde bana Kütahya'nın pazarından bu biberden buldu. Iki biberin tohumunu da kurutup keselere kattım.Kendim emceli biberini acı olduğu için hiç yemedim.Ama çoğaltıp sizlerle paylaşmak için aldım.Tabi bu yaptığım ne derece sağlıklı bilmiyorum.Pazarcıların söylediğine güvendim. Birde geçen yıl etkinlikten gelen tohumların bazılarından da 5 kişiyle sınırlı paylaşacak kadar var.Hala paylaşım oluyor mu?Ben bir de 5 kişiyle sınırlı kırmızı yazısını nasıl yazacağımı bilmiyorum. |
19-10-2014, 10:46 | #132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
Şehir: Manisa
Mesajlar: 358
|
Biber tohumlarını bu yıl kendim çoğalttıktan sonra paylaşıcam.Yanlış anlaşılmasın diye açıklamak istedim.Tohum takas kataloglarda bazı paylaşımcıların tohum bilgilerinde ticari tohum veya paket bilgileri yazıyor.Bunlar neden paylaşılıyor anlamadım.Ben bu etkinliğin amacının yerli tohumları yok etmeden çoğaltmak olduğunu düşünüyorum .Çünkü pakettikiler hibrit tohum olmuyor mu? |
19-10-2014, 11:06 | #133 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın esgül73, 5 kişiyle sınırlı yazısını yazsanız ne olacak ki, yazıya rağmen talep edenler oluyor. Ben bunu hiç anlayamıyorum. Ben de kendimden kaynaklanan sebeplerden (geç ekim gibi), etkinlikten gelen sebzelerin bazılarını yetiştirebilmeme rağmen henüz tohumlar olgunlaşmış değil. Dolayısıyla paylaşıma açamıyorum. Geri dönüş yapamadığım için taleplerim de sınırlı olacak. |
|
19-10-2014, 11:42 | #134 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzelt butonu ile sonradan meydana gelen değişikler eklemeler yapılabilir. Bende de aynı sıkıntılar var. Bir kısım tohumlar daha tam olarak olgunlaşmadı. Onları ekleyemedim. Eklediğim tohumlardan da talepleri tam olarak karşılayabilecekmiyim diye düşünmeye başladım. Umarım talep eden herkese yeterli miktarda tohum çıkar. |
|
19-10-2014, 11:54 | #135 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
19-10-2014, 15:33 | #136 |
agaclar.net
|
Tohumların olgunlaşmama sorunları olduğunu yazarlar var. Süreyi uzatsak mı? |
19-10-2014, 15:45 | #137 | ||
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
19-10-2014, 15:54 | #138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ayrica Turkiye'de de atalik tohum olup ticari tohum olarak satilan cesitler var. Düzenleyen birnefestoprak : 19-10-2014 saat 17:38 |
19-10-2014, 16:15 | #139 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Adresleri toplamaya başladık ya Özür dilerim |
|
19-10-2014, 19:35 | #140 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-09-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 64
|
merhaba her ısteyen tohum alabılıyor mu yoksa sadece takas yapanlar mı alabılıyor? ve en fazla kaç tohum seçebiliyoruz ve tohumlar tek kargo ile mi geliyor yoksa her urun ayrı mı kargoya veriliyor? |
19-10-2014, 21:01 | #141 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2014
Şehir: Malatya
Mesajlar: 2
|
Hangi tohumların gönderildiği nerde yazıyor |
19-10-2014, 22:01 | #142 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-09-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 64
|
|
19-10-2014, 23:02 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
|
Etkinlik prensipleri ve genel yazışmaları okuyunuz... |
20-10-2014, 19:25 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
Şehir: Manisa
Mesajlar: 358
|
2013-2014 etkinliğinden sayın Meyveli tepeden gelen sarımsak otu ve kalıcı ıspanak tohumlarını ilkbahar sonunda diktim.Tohumların gelişimi sayfasında da resimlerini paylaştım.Sarımsak otunu maydonoz koparır gibi üstünden kopardım.Kalıcı ıspanak ve pazıyı dış yapraklarından koparıp kullandım .Fakat ikisinizde de tohum oluşmadı henüz.Oluşsaydı paylaşımda bulunacaktım.Daha zamanımı değil yoksa bir yerde yanlış mı yaptım? |
20-10-2014, 19:49 | #145 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2013
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 535
|
Sayın meyvelitepe den banada geldi kalıcı ıspanak, 2. Yıl tohum oluşturacak diye biliyorum p yüzden allah nasıp ederse onumuzdekı yıl yapılacak olan takasa gonderecegım |
20-10-2014, 20:00 | #146 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
20-10-2014, 23:42 | #147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hızlandırmak için yapılabilecek birşey var mı, seneye mi bırakmalı? |
|
21-10-2014, 00:34 | #148 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Olmazsa seneye bırakırsınız. Geç ektiniz herhalde. |
21-10-2014, 01:05 | #149 |
Ağaç Dostu
|
İlkini, tadını beğendiğim için, paylaşamaya sonradan karar verdim . İkincisi (Gül Biberi) şaşıttıktan on gün kadar sonra rüzgar nedeniyle altta iki yaprak kalacak şekilde koptu. Ben inatla batım o'da inatla yaşama tutundu. Biraz da bu nedenle paylaşmak istemiştim. Anca gelişiyor. |
22-10-2014, 19:28 | #150 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 47
|
Sugören
Bu pembelerin hikayesi geçen yaz 2013 Sugören köyüne gittiğimiz de çay içerken köy muhtarı Osman amcanın yoldan geçen bir ahbabına bahçesini sorması ve onunda olumlu cevabına istinaden. Davet edildiğimiz bahçede ikram edilen kavun, karpuz, salatalık ve domateslerden sonra, çam sakızı çoban armağanı misali hediye edilen domateslerden elde edildi. Bahçede ikram edilen ürünlerin tadı insanı eskilere götürecek lezzetteydi. Sugören adı gibi suyu bol olan bir köyümüz, ismide buradan gelmekte, bahçede toprak kazılarak yapılan içi naylon döşeli geçici havuza gelen su buz gibiydi. E bu su ile sulanan sebzelerin tadı da bir başka güzel hani. Bahçe sahibi sadece keçi gübresi kullandığını söyledi. Karpuz ve kavunlar için dikimden önce yer hazırlamış 40*40 şeklinde çukur kazarak her fidan için gübreli karışım yapmış. Su görenin pembeleri, Bursa nın Tahtakale semtine, dağ köylerinden gelen pembelerden daha lezzetliydi. Bunun bir güzelliği alt kısmında kabuk nokta gibi olması. Dağ köylerinden gelen kırmızı ve pembelerin çoğu genelde alt kısımları kabuklu ve birbirinden farklı şekilde. Köyde davet edildiğimiz bahçede tek meyve ortalama 300-400 gr arası gibi duruyordu. Daldaki meyve sayısına göre büyüklükleri değişiyordu. Tam güneş alan bir bahçe idi. Aşağıdaki internetten alınma resimlerde oturak-sırık konusu hakkında bir fikir verir. Tohumlukları aldığımız bahçedeki uygulama da küçük hanım ın arkasındaki şekildeydi. Bizim az güneş gören bahçe de iki metre boy attı. İki kökte on domates oldu. |
|
|