agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   2014-2015 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)
-   -   efor (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35340.htm)

efor 20-08-2014 22:18

efor
 
Bu etkinlikte daha fazla tohum paylaşmak isterdim. Fakat tohumdan yetiştirdiğim fidelerin büyük bir çoğunluğu ilkbahar donları, diğer kısmı ise mayıs -haziran yağışları sırasında hastalıktan heba oldu. Ben de ziraatten aldığım domates, biber, patlıcan v.s. fideleri diktim.
Bunların hibrit olup olmadığını bilemediğim için sadece yöremize ait olan ve saf tohum olduğundan şüphe duymadığım maniye domates tohumlarını paylaşacağım. Bu domatesleri paylaşmayı bitki sayım az olduğundan düşünmüyordum . İçinden az sayıda çekirdek çıkıyor ve takasa koymaya değecek kadar tohum çıkmaz diye düşünüyordum. Foruma üye olan oğlum Mustafa(dogayisev) paylaşmam konusunda bana söz verdirdiği için tohumları kısıtlı olsa da paylaşmaya karar verdim.
Bunun için şimdiden tohum sayısı konusunda sizlerden özür dilerim.

efor 20-08-2014 22:59

maniye domates
 
3 Eklenti(ler)
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, yaklaşık 150 yıldır üretilmeyen “Maniye” isimli yerli domates yeniden yetiştirilmeye başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, domatesin tohumunu yıllardır saklayan bir köylü olduğunu ve tohumları ondan aldıklarını söyledi.
150 yıl sonra yeniden
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Maniye
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Safranbolu
Tohumun kökeni: Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, yaklaşık 150 yıldır üretilmeyen “Maniye” isimli yerli domates yeniden yetiştirilmeye başlandı. domatesin tohumunu yıllardır saklayan bir köylü olduğunu ve tohumları ondan alındı.
Tohumun geldiği yer: Yöremiz yetiştiricilerinden
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: 1 kere aşırı yağışlar nedeniyle mantar ilacı atıldı
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2014
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok kuvvetli bir gövde sistemine sahip. Çiçekleri ve gövde yapısıyla iri yapısını belli ediyor.Bitki iyi bir bakımla adeta küçük bir ağaçcık durumuna geliyor.(En azından benim yetiştirdiklerim öyle oldu) Meyvelerin iri olması için koltuk budaması yapılabilir, aksi halde bitki çok yer işgal edecektir. Bitki meyvelerini iri olmasından dolayı sırık şeklinde kuvvetli desteklere bağlanılarak yetiştirilmeli.
Erkenci bir domates olduğu söylenemez, meyveleri yöremizde temmuz sonu ve ağustos başından itibaren çıkmaya başlıyor. Bu bitki için söylenebilecek tek olumsuz etki aşırı sıcakların çiçeklerde döllenmeyi olumsuz etkilemesi.
Bitki diğer pembe domatesler gibi salkım şeklinde değil tek tek gelişir ama meyveleri çok iri olduğundan bu açığı kapatır. Hasattan sonra hemen tüketilmesi önerilir.
Meyveleri çok etli, çekirdek sayısı az, ve özlenilen domates kokusundadır. Ektikten sonra kolay kolay vazgeçemezsiniz. Eğer dev domates yarışması olsaydı bu domates kesinlikle pembe domatesi geride bırakırdı. 2 kilo civarı gelen meyveleri olabiliyor.

Tohum ne yazık ki 15 ya da 20 kişiye dağıtılabilecektir.


Oğlum(dogayisev) daha önce sayın Meyvelite,Sdurul ve Milla adlı üyelere söz verdiğinden ilk üç kişi olarak onları taleplerime ekle butonuna bastı varsayıyorum

Bu paylaşım tohum miktarı sınırlı olduğundan dolayı sona ermiştir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024