View Single Post
Eski 30-01-2008, 17:42   #28
Beyaz Kartal
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Tekrardan Merhabalar,

Konu hakkındaki merak artıyor ki bu çok sevindirici.

Sırayla cevaplamak gerekirse;

Sayın ekalafat'ın sorusuyla başlamak gerekir. 100 m2 bir ev için değil de, burada üzerine konuştuğumuz Sayın MeyveliTepenin evi üzerine yapılan maliyet ve işletme analizi bilgilerini sizinle paylaşmak isterim bu daha uygun olur diye düşünüyorum.

Evin ilk yatırım maliyetine yaklaşık olarak 22.000$ diyebiliriz.Tabii bu rakam her proje için değişiklik gösterecektir.Burada amaç yaklaşık olarak akıllarda bir ortalama değer oluşturmaktır. Bahsi geçen ev 150 m2 iyi yalıtımlı bir binadır, buraya kullanım suyu ihtiyacınıda karşılamak üzere bir adet ortalama kapasitesi 17kw olan bir cihaz konuldu. Bu maliyete toprak tarafı borulaması,dolgu malzemesi,kazan dairesinden eve girişe kadar tüm tesisat, elektrik işleri, bir adet fan-coil ve tesisatı,bir adet akümülasyon tankı,ev tarafı sirkulasyon ve kullanım sıcak suyu sirkulasyon pompası dahildir. Yani kısaca evin giriş hatlarına kadar olan herşey kazan dairesinde yapılmıştır. Evin içerisinde bir adet fan coil ve bir adet merkezi termostad harici bir iş yapılmamıştır.Evin yerden ısıtması bir başka firma tarafından yapıldı. Ev sahibine ek masraf olarak toprak tarafı için kazı masrafı,bir tanker su ve bir kamyon kum ücretlerini ilave edebiliriz. Bu miktarlarıda Sayın MeyveliTepe kendisi telaffuz edebilir.
İşletme maliyeti hesabı biraz daha karışık ben yaklaşık olarak beklenen miktarları burda belirtebilirim, daha sonra seneye bir tam kışda harcanan elektrik miktarını izleyerek kesin hesabı çıkarmış oluruz.

Yaklaşık olarak binanın kapasitesini kullanım suyu ihtiyacıyla birlikte 14.620 kcal/h olarak aldık ve bir kış boyunca günlük ortalam 14 saat boyunca cihazın çalışmasına ihtiyaç olduğunu düşündük.Bu durumda ısı pompasının ve sirkülasyon pompalarının elektrik maliyetlerininn bir ısıtma sezonu boyunca 1400$ olması beklenmektedir. Isı pompası yerine orada kullanılması düşünülen LPG kullanılsaydı aynı kapasite ve şartlar için LPG tüketimi 7500$ olacaktı.Yaklaşık olarak ısı pompası LPG ye göre %70-80 daha verimli olmaktadır. Diğer yakıtlar için durum;Kalorifer yakıtında 5400$,Motorinde 9000$,Doğal Gazda 2200$ tüketimi olacaktı.
Cihaz,klimalar gibi hem ısıtma hem soğutma yapabilme özelliğine sahiptir.Soğutma için ev içerisine ilk yatırım yapılmasından başka bir yatırıma ihtiyaç yoktur.Ayrıca soğutmadaki duruma bakarsak 1100$ split klima tüketimine karşın ısı pompası sirkülasyon pompası dahil olarak 600$ (%45 tasarruf) gibi bir tüketimi olması beklenmektedir. Evde yalnızca bir odada soğutma yapılmıştır.Normalde cihaz tüm evi soğutabilecek kapasiteye sahiptir.Tasarruf edilen yüzde miktar, bir yerine bir kaç fan-coil kullanılsaydı daha büyük olacaktı.Fakat sirkülasyon pompası toplam debiye göre seçildiği için tüketim normalin üstündedir.
Beklenen toplam tasarruf miktarı %76 gibi bir rakamda olacaktır.Buradan geri ödeme süresini hesaplamak istersek, ısı pompası maliyetinden konvansiyonel kazanlı sistem ve split klima maliyetini çıkararak bulunan değeri işletme maliyetleri farkına bölmemiz gerekmektedir. Toplam konvansiyonel sisteme örnek olması için 8200$ değerini alırsak. Isı pompası için ilave 13800$ harcamaniz gerekmektedir fakat yılda edilecek tasarruf miktarı 6600$ (LPG ve Split klimaya göre) olacaktır.Bu durumda geri ödeme süresi 2 yıl gibi bir değer olacaktır.

Umarım fazla uzun tutmadan ve sıkmadan sorunuza cevap verebilmişimdir. Sistem bir proje çözülmesiyle ortaya çıktığı için ve normal sistemlerde hiç bir zaman yakıt tüketim değerleri bu kadar detaylı incelenmediği için, YKIP sisteminin anlatımı bu kadar detaylı olmak zorunda kalıyor. Normalde bir proje için teklif vermeden önce yaklaşık 10 sayfalık bir rapor hazırlayarak konuyu anlatıp detaylandırıyoruz.

Sayın Halit Beyin sorusuna cevap verirsek;

Denizli uygulaması benim bildiğim kadarıyla toprak kaynaklı ısı pompası uygulaması.Burada toprak tarafında sondaj uygulaması yapıldı.

Tabiiki ısı pompasının verimi, ısıtmada çalışıyorken kaynak sıcaklığıyla doğru orantılıdır. COP katsayısı uygun şartlar sağlandığında 8-9 gibi değerleri görebilir.

Türkiyede düşük sıcaklık jeotermal kaynakların ısı pompasıyla kullanımına örnek bir uygulamayı 2005 yılında dalamanda bir termal otele yaptık.Bu uygulama bildigim kadariyla bu konudaki tek uygulamadır.

Burada otel çok şanslı bir durumdadır. Günde yaklaşık 27C de 90ton su kendiliğinden yer yüzüne çıkmaktadır. Burada sistemi denemek için iki adet 17 kw kapasiteli cihazla havuz ve hamam ısıtması yaptılar.Burada tüketim değerleri izlenerek hesaplandı ve bir yıl sonundaki ortalama tasarruf miktarı %90 ile 44.000$ olarak gerçekleşti. Karşılaştırma LPG li sisteme göre yapılmıştır.
Sistem hali hazırda başarılı birşekilde çalışmasına devam etmektedir.

Aslında dalaman dış hava sıcaklıklarına bakarsak yaz aylarında da ısı pompasının soğutmada bu sıcaklığı kullanması, hava kaynağını kullanan split klimalara göre daha verimli olacaktır. Dış hava sıcaklığı 27C üzerinde olduğu andan itibaren ısı pompası daha verimli bir şekilde soğutma yapabilmektedir.

Daha fazla uzatmamak için şimdilik burada kesiyorum. Sorularınıza cevap vermek beni mutlu ediyor. Lutfen aklınıza takılan bütün soruları bize sorun.

Saygılarımla,

Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön