Konu: Aşure
View Single Post
Eski 29-01-2008, 11:18   #10
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Aşure

Çocukluğumdan beri anlatılan ve bana da cazip gelen(Gözümde film olarak candırırdım) aşureye dair hikaye şöyleydi:

Hz.Nuh kavmine Allah'ın varlığını ve birliğini anlatmak için büyük bir gayret gösterir. Kavmi küfürde diretince Allah Hz. Nuh'a bir gemi inşa etmesini ve kendisine iman edenlerle birlikte her hayvan cinsinden birer çift alarak bu gemiye bindirmesini emreder. Hz.Nuh kısa sürede gemiyi yapar ve yolculuğa çıkılır. Ardından büyük bir tufan kopar. Bir tek Hz. Nuh ve onunla birlikte iman edenler kurtuluşa ererler. Tufan bitince Nuh'un gemisi Cudi Dağı'nın tepesinde görülür. Gemide erzaklar tükenince elde kalan tüm erzaklar karıştılıp pişirilir ve buna da aşure denilir.

Bugün araştırmalarım sonunda ulaştığım bilginin pek bununla alakası yok. Yazı biraz derin buraya geçirmektense linki vermek daha iyi olacak.
http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Fure_G%C3%BCn%C3%BC

Bu islami bilgi yazılarını bir kenara bırakırsak AŞURE çok sevdiğim bir tatlıdır.
O dolapta olduğu sürece aklım da orada kalacaktır. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede bitirilmelidir

Her yiğidin bir aşure pişirişi vardır muhakkak. Ben kendi yöntemimi yazayım sizler de kendi yöntemlerinizi. Yalnız ben ölçü bilmem baştan söyleyeyim...
Senede bir veya iki kez yaptığım için bol yapmayı tercih ediyorum.

1 kg. buğday, 2 bardak nohut, 2 bardak kuru fasulye bir gece önceden bol sıcak suda ıslatılır.

Ertesi gün buğday üç-dört su yıkandıktan sonra üzerine bir hayli fazla su konulur ve kaynamaya bırakılır. Bu arada içine konulacak kuru meyveler (kayısı, üzüm, incir vs.. ) suya konulup bekletilir. Diğer tarafta düdüklü tencerede önce nohut sonra kurufasulye dağılmayacak ancak sert kalmayacak şekilde haşlanır. (Şekeri görünce sertleştiği için)

Buğday iyice lapa kıvama gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra içerisine nohut ve fasulye katılır. Bu arada tencerenin başından fazla uzağa ayrılmayın çünkü buğday dibe çökeceği için dibinin tutup yanma olasılığı var. Sık sık karıştırın.
10 tane kadar kuru karanfil atın. Kokusu çıkınca alın tenceren. Buraya kadar herkes hemen hemen aynı şeyleri yapıyor buradan sonra farklılıklar başlayabilir.

Yarım portakalın kabuğunun beyaz kısımlarını bıçakla kestikten sonra çok ince doğrayıp kaynamakta olan karışıma katıyorum. 2 elmayı küçük küp küp doğrayıp ekliyorum. Sonra daha önceden ıslattığım kayısı ve inciri aynı büyüklükte olmasına dikkat ederek küp küp doğruyorum. Kuru üzümle beraber onları da ekliyorum tencereye.

10 dakika kadar kaynattıktan sonra şekeri tadına bakarak
yavaş yavaş ekliyorum. (Bu kadar malzemeye genelde 1,5 kg. kadar şeker iyi geliyor.) Şekeri ekleyince berraklaşıp malzeler tek tek görünmeye başlar. Bu aşamada aşuresinin beyaz olmasını isteyenler bir bardak süt katabilir. 5-10 dakika kadar kaynattıktan sonra kaselere alıyorum.

Aşureyi kaselere yerleştirmek ayrı bir uzmanlık gerektirir Malzemeleri eşit paylaştırmak önemli. Kaselere konulan aşureler hafif ılınıp üzeri katılaşınca,
üzerleri bol ceviz içi, siyah dolmalık üzüm ve fıstık, bolca nar tanesi ile süslenir.

Afiyet olsun...
Name:  aşure_2.jpg
Views: 1426
Size:  49.9 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön