View Single Post
Eski 24-01-2008, 13:08   #59
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
"çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim bilgileriniz için. burası özel mülkiyet.terk edilmiş bir bahçe."

Ramazan bey cok yardimci oldunuz derken sitem eder gibisiniz. Aslinda sadece size degil, dogadan sokulen, ve sokulmek istenen agaclarin yasamlari ile oynanmamasi gerektigini dusundugum icindi yazdiklarim ve size oldugu gibi bonsaiyi yeni ogrenen diger arkadaslarimiza da yarari olur diye yazdim burada devam etme sorumlulugunu duydum ve devam ediyorum.

Ozel mulk icerisinde, buyurken cesitli nedenlerden boyu kisa kalmis agaclari izin alip sokmek ve bonsai yapmak dogrumudur?(ozel mulk disinda kalmis devlete ait arazilerden agac sokmenin yasak oldugu yukaridaki bircok yazida belirtilmistir o yuzden yazacaklarim sadece ozel arazilerle ilgilidir.)

Ozel arazilerde olsa bile gerekli bilgi ve deneyime sahip degilseniz agac sokmemelisiniz. Izinli olmaniz sizi sadece rusatli agac olduren biri durumuna dusurur ki bu duruma dusmeyi, hic bir agac sever istemez.

Bonsai bir sanat dalidir ve bu sanat da en onemli malzeme bitkidir. Bitkilerin de birer canli oldugunu hic bir zaman unutmamaliyiz Bonsai yapan ve ya yapmiya calisan kisi de uzerinde calisma yaptigi canlilardan sorumludur. Ozel arazilerden, gelisi guzel bilincsizce sokulen bitkilerin, bonsai yapacagim diye olumlerine sebeb olmak sanirim her bonsai yapanin vicdanini sizlatir. O yuzden hic bir agaci yerinden sokmeyiniz. Fidancilardan alacaginiz fidanlar uzerinde yeterli deneyim ve izlemelerle bonsai yetistirmeyi deneyin, Tamam ben bir bonsaiye bakacak onu yasatacak bilgi ve deneyime sahibim diyebiliyorsaniz(bunu demek icin belki3-5 yila ihtiyaciniz olabilir.) asagida yazilanlari, ozel arazilerdeki bitkiler icin uygulayabilirsiniz.

Ozel arazi sahiplerinden, izin alarak sokeceginiz bitkiyi iyi tanimalisiniz. Hangi ortamlari sever nasil buyur nasil budanir gibi. Sokeceginiz bitki bonsaiye uygun degilse, boyu kisa kalmis ama kokleri yumusak topragi bulup cok derinlere uzamissa, kaya ve taslar arasinda buyumus ve kokleri kayalarin altina girecek kadar uzamissa ve baska nedenlerden agaci yasatma sansinin cok az oldugunu dusunuyorsaniz, agacin oldugu yerde yasamini surdurmesesi icin onu ellememelisiniz, yerinden sokmemelisiniz. Bitkileri sokmeden once arazideki iklimin ve bitkiyi soktukten sonra gotureceginiz yerin iklimi arasinda fark varsa agaci sokmemelisiniz.

Ozel arazi sahiplerinden izin aldiktan sonra bitki sokmeden once gerekli alet ve malzemeleriniz hazir olmali, kazma, kurek,testere, budama makasi, agaci sarmak icin bez torba ve su. Yerlesimden uzak bir yerde iseniz kucuk bir ilkyardim cantasi goturmenizde de fayda vardir.

Izin alip calisma yapacaginiz arazide birden fazla agac begenmisseniz agaclarin hepsini sokmiye calismayin birini sokup anun uzerinde deneyimlerinizi artirdiktan sonra, diger agaclari sokup sokmemeyi dusunun.


Zaman cok onemlidir. Bu yalniz mevsim olarak degil gun icerisindeki zamanlama olarak da onemlidir. Buyume mevsimindeki hic bir agac yerinden sokulmemeli, gunun cok erken saatlerinde ve ya aksam uzeri yapilacak sokumlerdeki agaclarin yasama sansi daha yuksek olacaktir.

Ozel arazi sahiplerinden izin alarak sokeceginiz agaclarin mumkun oldugu kadar
koklerinde toprak kalmasina ozen gosterin. Islatacaginiz bez torbalara sarip onlari en erken bir zamanda daha once hazirladiginiz genis saksilara dikin ve usten hic dal budamasi yapmayin. Bir iki yil golge bir yerde sulamasina ve bakimina ozen gosterin(igne yapraklilarda bu zaman daha da uzun olabilir.)
agaciniz bu zaman icerisinde kendini toparlayip iyi bir gelisme gostermisse(yukardan yeni surgunler, toprak altinda ise yeni sacak kokler) hep birden degil de kisim, kisim dal budamasi yapip agacinizi sekillendirmeye basliyabilirsiniz. Agacinizi bonsai saksisina gecirmeniz belki 6-7 yilinizi alacak.


Ramazan bey soktugunuz agaclarin Fotograflarini eklediginiz o baska sitedekilerin de bizim dogadan agac toplama konusunda dusunduklerimizden farkili seyler dusunduklerni sanmiyorum. Iyi niyetle bile olsa, bilincsizce yapilan ve ya yapilmak istenen bu gibi calismalara her bonsaici tepki gosterir.
Hepinize iyi bonsai calismalari.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön