View Single Post
Eski 25-03-2006, 20:23   #89
hasan42
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Arkadaşlar, ben burada bir şeyi fark ettim. ağaçlar.net sitesi bir bağlantı, bir temas noktası olmuş.
"Bitki adları Latince mi söylensin, Türkçe mi söylensin" tartışmasının bilimsel bir toplantıda yapılacağını düşünemiyorum bile. Bir bilim adamı araştırma yaparken, uluslararası bir toplantıda veya uluslararası bir yayın organı için makale yazarken zaten bu ortak dile ihtiyaç duyar ve bunu sorgulamaz bile. Bu durumu özellikle tıp alanında yakından gözlemliyorum.
Aynı şekilde köylerimizde, kasabalarımızda, hatta şehirlerde yaşayan ve şu ya da bu bitkiyi yetiştiren veya her hangi bir şekilde ilgili olan, ama bu alanda eğitim almamış insanların aklına da Türkçesi dururken Latincesini kullanmak gelmez. Ben hiç dişbudak ağacına "fraxinus" diyen marangoz görmedim.
Ağaçlar.net ise benim gibi bilgisi sınırlı olan ve Türkçe isimlere yakın insanlarla bu işin eğitimini almış, uluslararası isimlere aşina, hatta hep onları kullanan insanları bir araya getiriyor ve tabi doğal olan soru hemen soruluveriyor: Hangisini kullanalım?
Ben derim ki, madem burada bizim varlığımıza izin veriliyor, site bir yönüyle amatör. Bu yüzden siz bu konunun uzmanları tıpkı doktorların yaptığı gibi kendi aranızda Latincelerini kullanın ama burada bizim anlayacağımız şekilde Türkçelerini de Latinceleri ile birlikte kullanın. Zaten çoğunun telaffuzlarını da beceremiyorum. Örneğin, "Thuja" ya da ""acer" Valla ben yazıldıkları gibi okuyorum. Kim bilir asıl telaffuzları nasıldır?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön