View Single Post
Eski 20-01-2008, 09:28   #3
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Havadaki O2'in kaynağı bitkiler değildir. Fotosentezle O2 üretseler bile bunun böyle olmadığını bize en iyi gösteren şey, hava ölçümleridir.

İzmit2te sanayii bölgesine , Afrika'da Sahra çölüne ve İstanbul'da Belgrad ormanına gidip havada ölçüm yaptığınızda ortaya çıkacak 02 yüzdesinde hiçbir sapma olmaz. Oran (havada oksijen :02 ) bulunma oranı yaklaşık % 20'dir.

Üzerinde hiçbir bitki bulunmayan çöl üzerinde de böyledir. Bu da bize bitkilerden bağımsız olarak havanın zaten bu oranda oksijene sahip olduğunu göstermektedir.

Ne yazıkki zaman zaman , fazla üretim ve dolayısıyla tüketim bölgelerinde bu oranda bulunan 02 ile birlikte ortama karbondioksit, kükürtdioksit gibi bileşikler de salınmaktadır.

Bizimde kirli hava dediğimiz; bu ve benzeri gaz bileşiklerinin havada bulunma oranalrındaki artış durumunda söz konusu olmaktadır. Böyle yerlere milyonlarca ağaç dikseniz bile solunum yapan ağaçlar bu ortamı temizleyemezler. Sadece mekanik olarak havada asıl olan partikülleri (örneğin; toz, is, buhar) yaprak yüzeylerinde toplayarak fiziksel olarak havayı iyileştirirler. Kimyasal olarak ise hava özellikleri aynı kalır.

Ormanlar yok edilse bile havadaki oksijen miktarı aynıdır. Ama sakın ormanları kesebiliriz diye düşündüğümü sanmayın.

Kalahari çölünde bitki yok ama insanlar safari yapmaya gittiklerinde oksijensizlikten boğulup ölmüyorlar. Kaldıki , aynı çölde milyarlarca dolarlık yatırım yaparak özel yaşam ekolojisi kurduğunuzda ve 1 hektarlık alana eukaliptus ( havaya verdiği oksijeni en çok olan ağaç olarak bilirim) ağacı dikmenizde de Kalahari çölünün havasında 02 oranı bakımından hiçbir değişiklik olmayacaktır.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön