View Single Post
Eski 24-03-2006, 00:20   #77
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
[QUOTE=arsakay]Mine hanım,
bir arkadaşımız "nar'dan bonsai" topiği açmış. Konu süs narı.
Bunu ben de denedim. Rica etsem o topiği okuduktan sonra
bizi bilgilendirir misiniz?
QUOTE]

Arsakay, topiği okudum, nar tohumdan da yetişir çelikten de.Tohumlarında dormansi var. kırmak için 1-5 derecede 30-60 gün tutmak gerekiyor. Ondan sonra ekilip sıcakta çimlendiriliyor. soğuklama ihtiyacının karşılanmış olmasına göre bir kaç ayda çimlenme oluyor. Bütün tohumlar gibi nar tohumu da en fazla kendi kadar derine dikilir. Önce üzerindeki meyve etini temizleyin, yıkayın sonra kurutun. Soğuklatmadan önce 2 gün oda sıcaklığında suda bırakın sonra bilinen usulde katlama yaparak dolaba koyun.

Aslında narda yapılmış bir deneme var, hazırlanmış tohumları 3 hafta derin dondurucuya atıyorsunuz sonra çıkarıp buzdolabına alıyorsunuz bir hafta sonra ekiyorsunuz 25-30 dercede bir ayda çimleniyormuş tohumlar. Çimlenen tohumlar fide haline gelince kotiledon dediğimiz ilk iki yapraktan sonra iki tane daha vermesini bekleyip öyle şaşırtın (küçük bir plastik bardaktaysa örneğin). Kökler eğer çok fazla büyür ve dolanırsa sorun yaratır.

Name:  popbottle.jpg
Views: 44466
Size:  15.4 KB

Çelikleri de böyle mini ev tipi seralara alın. şişe kapağını gece kapayın gündüz sıkça açıp havalandırın.
Çelikle üretme kolay olduğu için tercih ediliyor.Ancak köklenme ortamı olarak suyu tercih etmeyin.ışıkta su yosunlanıp sorun çıkarabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön