View Single Post
Eski 17-01-2008, 10:02   #7
salvia
Ağaç Dostu
 
salvia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 143
Alıntı:
İthal palmiyeler başa bela oldu
Kırmızı palmiye böceklerinin bir çifti üç yılda 50 milyon adede çoğalabiliyor Özellikle Akdeniz ve Ege kıyısındaki lüks oteller ve belediyeler tarafından dekoratif amaçla, Mısır başta olmak üzere Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerden ithal edilen palmiye ağaçlarıyla birlikte gelen kırmızı palmiye böcekleri için kapsamlı mücadele başlatıldı.
Antalya Tarım Müdürlüğü'nce düzenlenen, Adana'dan uzmanların da katıldığı toplantıda, hızla yayılan ve bir çifti üç yılda 50 milyon adede ulaşan kırmızı palmiye böcekleriyle mücadelede alınması gereken önlemler tartışıldı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Tarım İl Müdürlüğü, Zirai Karantina Müdürlüğü, konaklama tesislerinde görevli ziraat mühendisleri ve peyzaj mimarları, peyzaj bitkisi satıcıları ile ilgililer katıldı.
Toplantıda konuşan Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü'nde görevli Dr. Rana Akyazı, özellikle 6 - 10 yaş arasındaki palmiye ağaçlarında görülen kırmızı palmiye böceklerinin ilk kez 1985 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde görüldüğünü bildirdi.
Kırmızı palmiye böceğinin Türkiye'de yayılmasının da palmiye ithalatının başladığı yıllara rastladığını anlatan Dr. Akyazı, Türkiye'de kırmızı palmiye böceklerinin ilk kez 2005 yılında Mersin'de Dr. Cengiz Kazak ve Araştırma Görevlisi Kamil Karut tarafından tespit edildiğini kaydetti.
Kırmızı palmiye böceğinin Türkiye'nin yanı sıra, İsrail, Ürdün, Filistin, İtalya ve Fransa'da da yayılmaya başladığına değinen Dr. Akyazı, palmiye ağaçlarının kurumasına neden olan kırmızı palmiye böceklerinin Suudi Arabistan'daki hurma veren palmiye ağaçlarında yıllık 200 milyon dolar zarara yol açtığına dikkati çekti.
Palmiye ağaçlarının Türkiye'de gıda sektöründe ya da kereste olarak kullanılmadığına değinen Dr. Akyazı, "Peki bu telaş niye? Palmiye ağaçlarının doğaya kattığı güzellik göz ardı edilemez. Palmiye ağaçlarının turizmdeki yeri de kabul ediliyor. Bu nedenle konu önemli" dedi.
Dr. Akyazı, kırmızı palmiye böceklerinin Mersin ve Adana'dan sonra Antalya ve ilçeleriyle Ege kıyıları ve hatta İstanbul'a kadar yayıldığının altını çizerek, böceklerin ithal edilen palmiyeler yoluyla Türkiye'ye girdiğinin anlaşılması üzerine öncelikle hastalığın yayıldığı ülkelerden ithalatın yasaklandığını vurguladı.
Dr. Akyazı, "Ancak basında bu konuda çıkan haberlerden beş ay sonra palmiye ithalatı yasaklandı. Yasak kapsamı daha sonra genişletildi" diye konuştu.

Hızla yayılan böcekler palmiyelerin kesilmesine neden oluyor

Kırmızı palmiye böceklerinin palmiye ağaçlarına henüz larva dönemindeyken zarar verdiğini ve ağaçta larvaların bulunduğunun 3 yıl geçmeden anlaşılamadığını da anlatan Dr. Akyazı, 2 - 3 yıl sonra ise ağaçların aniden çöktüğünü bildirdi.

Adana'da 120 bin, Antalya'da çok daha fazla palmiye

Toplantıya Adana'dan katılan uzmanlar arasında yer alan Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'nden Ahmet Güneş ise böceğin önce Mersin, ardından Adana'da tespit edildiğini, Adana'da belediyelerin diktiği 120 bin civarında palmiye ağacı bulunduğunu kaydetti. Güneş, "Adana'da sadece belediyeler palmiye ağacına ilgi gösterdi.
Ancak Antalya ve ilçelerinde, belediyelerin yanı sıra yüzlerce otelde on binlerce ithal palmiye ağacı var. Yalnızca bir fidan satıcısının elinde halen 50 - 60 bin palmiye ağacı bulunduğunu biliyoruz" dedi.
Güneş, Adana'da kırmızı palmiye böceklerinin kuruttuğu 115 ağacın imha edildiğini de açıkladı. Ahmet Güneş bir çift kırmızı palmiye böceğinin bir defada 207 yumurta bırakabildiğini ve böceğin yılda üç kez döl verdiğini belirterek, "Bir çift kırmızı palmiye böceği 3 yılda 50 milyon adete kadar çoğalabiliyor" dedi.
Güneş, palmiye ağacı ithalatının yasaklanmasına rağmen, Gürcistan'ın da aralarında bulunduğu karantina dışı ülkelerden palmiye ithalatının sürdüğünü, bu durumun tehlikenin boyutunu büyüttüğünü söyledi.
Toplantıdan sonra AA muhabirinin görüştüğü bazı katılımcılar ise palmiye ithalatının yasaklanması kararının çıkacağının duyulduğu dönemde bazı ithalatçıların, ellerini çabuk tutarak, yüz binlerce palmiye ağacı ithal ettiklerini, bazı fidancıların 50 dolara ithal ettikleri kırmızı böcek barındıran ağaçları bin dolara sattıklarını ileri sürdüler.
Durum içler acisi diyebiliriz.Hala belirlenen bir kimyasal mücadelesi yok .Adana'dan gelen uzman ekibin dediğine göre bu hafta içerisinde Tarım Bakalığı Teknik talimat hazırlamış ben araştırdım fakat bir bilgiye ulaşamadım.En kötüsüde zararlının olup olmadığının bilinmesi için geçen zaman ,sağliklı görünen ağacınız üç yıl sonra ölebiliyormuş...Toplantılar Ege Bölgemiz de devam edecekmiş ilgilenen arkadaslara küçük bir hatırlatma....

salvia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön