View Single Post
Eski 16-01-2008, 22:26   #1
vyssera
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
İki iğneli çamlar (Pinus sylvestris ve Pinus mugo bakımı)

İki iğneli çam bakımı

Bu konu Pinus sylvestris ve Pinus mugo bakımı ile ilgilidir, ama anlatacağım teknikler bazı düzenlemelerle Pinus nigra, Pinus uncinata ve Pinus ponderosa için de kullanılabilir.

İklimle ilgili bazı notlar

Başlamadan önce: Bu konuda anlattıklarımı işe yaradığını biliyorum, çünkü bunları kendi çamlarım üzerinde başarıyla uyguluyorum. Ama biliyorum ki herkes benim yaşadığım yerde yaşamıyor, ve iklimle ve mevsimler dünyanın farklı yerlerinde büyük değişimler gösteriyor. Bununla birlikte inanıyorum ki, teknikler aşağı yukarı aynı olacaktır ve sizin yapmanız gereken bu teknikleri bulunduğunuz bölgedeki duruma adapte etmektir. Yapılacak en iyi şey, bölgenizde yaşayan bonsai ile uğraşan bilgili bir kişiye, bölgenizdeki hava şartları ve bitkilerin gelişim şartları hakkında danışmak olacaktır.

Olabildiğince basit tutmaya çalıştım, böylece herkesin kolaylıkla anlayabilmesi ve kendi ağaçlarına bu teknikleri uygulayabilmesini amaçladım. Anlattığım bütün teknikler ( büyümesi gereken genç ağaçlar hariç ) her yıl uygulanmalıdır. Ağacınızı dengede tutmak ve iğne küçültmek vs için kullanılabilecek bir çok yöntem vardır. Benim anlattıklarımsa herhangi yeni başlayan birisi için gayet iyi bir başlangıçtır.

Çam Büyüme modeli ve Enerji bölgeleri

Enerji dengeleme tekniklerine girmende önce, çam ağaçlarının üzerindeki farklı enerji bölgelerini anlatmalıyım.

Çamlar genelde, ışığın geldiği yöne doğru , düzensiz, yukarı yönlü bir büyüme gösterirler. Olgunlaştıklarındaysa daha yatay bir büyüme görülür. Çam ağacına bir bütün olarak bakarsak, Ağacın/dalın dış kısımlarının, iç kısımlardan , gelişimsel olarak önemli ölçüde farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu fark ağacın dış kısımlarının, diğer dalların gölgesinde kaldığı için ışığı büyük ölçüde engellenen iç kısımlardan, daha fazla ışık ve hava almasının bir sonucudur. Bir diğer neden de; çamların, ağacın tepesini ve dal uçlarını destekleyen büyüme modelidir.

Doğadaki tüm canlılarda olduğu gibi, sadece güçlü olan yaşayacaktır. Güçlü bölgeler zayıf bölgelere göre fotosentetik enerji sağlamada daha etkindirler, Tabii ki ağaç bu bölgeleri geliştirme ihtiyacı hissedecektir, ve büyük oranda enerjisini bu bölgelere yönlendirecektir. Zayıf bölgelerse sonuçta daha zayıflayacak ve sonunda öleceklerdir. Bo doğal bir süreçtir, yani endişelenmeyin: anlatacağım tekniklerle çamın her bölgesini dengeleyeceğiz, ve ideal şekilde ağacın her bölgesi eşit güçte olacaktır.

Bakım

Çam bakımı bütünüyle büyüme enerjisini ağaç içerisinde dağıtma tekniklerinin yönetimidir. ( İngilizceden çeviri olduğu bu cümleden anlaşılıyor ) Tüm çam bonsailerinde, mum çimdikleme, mum koparma, iğne koparma, ağır ve hafif budama ağacı sağlıklı ve dengede tutmak için çok önemlidir.

Öyleyse aşağı yukarı bakir kalmış, ihmal edilmiş bir ağaçla başlıyoruz diye düşünelim. Önce ağacınıza yakından bakıp, güç bölgelerinin arasındaki farkları görmeye çalışmalısınız. Ağacın dış bölgeleri iç kısımlardan daha güçlü görünecektir. Eğer uzun iğneleri ve güçlü sürgünleri incelerseniz bunu kolaylıkla görebilirsiniz. Öyleyse şu anda güçlü kısımlarla zayıf kısımları ayırt edebiliyorsunuz. Bunu yapabilmeniz gerekir.

Mum Çimdikleme ( Pinching )

Mum çimdikleme ile yeni büyümeyi dengelemenin ilk adımını atmış oluyoruz. İlkbaharda güçlü bölgelerdeki mumları 2/3 ya da 3/4 uzunluğundan çimdikliyoruz. ( Mumun gücüne göre ) İnce mumlara sahip Pinus sylvestris gibi ağaçlarda bunu işaret parmağı ve başparmağınızın tırnaklarıyla kolayca yapmak mümkündür. ( Aşağıdaki şekil )

src1.jpg


Pinus mugo gibi daha kalın muma sahip çamlarda, bunu yapmanın en iyi yolu, bir elinizin işaret ve başparmağıyla mumu dibinden tutup, diğer elinizin işaret ve başparmağıyla mumu çekmek/kırmaktır. Bunu tek bir seferde temizce yapmaya çalışın. Bunu yaparak güçlü mumların gelişmesini büyük miktarda yavaşlatmış oluyoruz. Eğer bu yıl bütün diğer görevlerimizi de doğru yaparsak, seneye baharda çok daha az çimdikleme yapmak zorunda kalacağız, çünkü zaten ağaçtaki genel dengenin sağlanmasında büyük bit yol alınmış olacak.
UNUTMA: Sadece güçlü mumları çimdikle, güçlü bölgelerde bile zayıflara dokunma.

Captured%20Photos%2000055%20kleinkopie.jpg

Mum Uzaklaştırma ( Koparma : Removing )

Mumları koparmada zamanlama alacağımız sonuç açısından çok önemlidir. Eğer mevsimin erken döneminde yapılırsa, istediğimiz sonucu alacak kadar büyümemişlerdir, çünkü sonuçta yeni tomurcuklar çok güçlü bir şekilde oluşacaklardır. Eğer geç yapılırsa, yeni tomurcuklar düzensiz bir şekilde, bazıları güçlü bazıları zayıf olarak oluşacaklardır. Ayrıca büyümek için önlerinde kısa bir zaman kalmış olacakltır. Peki mum koparmada doğru zamanlama nedir? Evet, aslında bunu kendi ağacınızı gözlemleyerek de anlayabilirsiniz, ama kural olarak, mumdaki iğnelerin dışa açılmaya başladığı ve elinizle değdiğinizde biraz daha sertleştiklerini hissettiğinizde doğru zamandır diyebilirsiniz.

Bu dönem geldiğinde, önce orta güçlü bölgelerdeki olmuş sürgünleri keskin bir makasla kesiyoruz.

10-14 gün sonra ( bu sizin ikliminizin ne kadar sıcak olduğuna bağlı ) güçlü bölgelerdeki olmuş mumları usaklaştırıyoruz.

Zayıf mumlara dokunma, güçlü bölgede olsalar bile.

Tavsiye: Mumları olabildiğince düz bir şekilde, geçen yılın sürgününün sadece 1-2 mm yukarısından kesin. ( Şekildeki gibi ). Eğer kesiminiz düz olmazsa yeni sürgünler değişik güçte olabilir.

Captured%20Photos%2000055pinecare2.jpg


Çamınız genel bir olgunluğa ulaştığında, iğne ve dallarda iyi bir denge sağlandığında ve tasarımınızda başarıya ulaştığınızda; ağacınızdaki dengeyi korumak için sadece çimdikleme yapabilirsiniz. Her yıl mum koparma çamlar için çok stresli ve gereksiz bir işlemdir. Ağacınız dengesini ve şeklini bozacak şekilde büyüdüğü zaman tekrar uygulayabilirsiniz.

sept.JPG

Ağaç mumlar koparıldığında büyüme döneminin ortasında olduğu için, hızlı bir şekilde, koparılan mumun yarasını etrafında bolca yeni tomurcuk vererek cevap verecektir. ( Üstteki resim. ) Ayrıca bu, dalın üzerindeki güçlü ve zayıf tomurcukların da gelişmesini de tetikleyecektir. ( Alttaki resim ) Bu yine yaşadığını iklime bağlı olarak 2-4 haftada gerçekleşecektir. Zayıf bölgelere, güçlü bölgelerden daha önde bir başlangıç yapma imkanı sunarak ağacın değişik enerji bölgeleri arasındaki enerji dağılımını büyük ölçüde dengelemiş olduk


ee.JPG

Mayıs 2006: 2005 teki mum koparma işleminden sonra bu yaşlı Mugo çamındaki yeni tomurcuklara bakınız


Düzenleyen vyssera : 24-03-2008 saat 12:52
vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön