View Single Post
Eski 16-01-2008, 21:16   #24
captainmemo
Yeni Üye
 
captainmemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 19
Arkadaşlar budama konusunda ki yazışmalarınızı okudum;
Budama konusunda hem kendi bilgi ve tecrübelerim hemde yaptığım detaylı araştırmalara göre burada bence yanlış düşünce içindesiniz diye düşünüyorum. Katılırmısınız bilmem?
Bir çok botanikçiye göre fidan çöğürden aşılandıktan sonra büyüyen gövdesi boylandığında ve yaprak dökümünden sonra topraktan sökülerek çıplak kök ile başka bir yere dikildiği durumlarda; fidanın rüzgar ve soğuğun olumsuz etkilerinden korunması için yaklaşık 120 150 cm den bir ön budama yapılmalı ve budanan yerler aşı macunu ile kapatılmalıdır.
Nedeni ise söyledir:
Fidan üretim aşamasından başlayarak gelişimini sürdürdüğü toprakta saçak ve odunsu kökler oluşturmuştur. Fidan satış için sökülmüştür. Söküm sırasında ve satılıncaya kadar ki dönemde fidanın köklerinde bir çok tahribat oluşmuştur. Fidanın dikimi yapıldıktan sonra söküldüğü boyda kalması halinde kökler hem gövdeyi yeteri kadar besleyemiyecek hemde kök gelişimini sürdüremiyecektir. Ancak dikim sırasında ön budama yapılırsa fidanın kök gelişimi daha sağlıklı devam edecek ve yeni saçak kökler üretecektir.
İkinci ve asıl gövde gelişim budamasını ilk baharda yaptığınızda fidanınız zararsız ve yeni kök gelişimi ile sezona girecek ve dal üretimine başlayacaktır, diye düşünüyorum.

hepinize iyi günler dilerim.

captainmemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön