View Single Post
Eski 14-01-2008, 17:14   #1
Difference
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
Eskişehir'de bir ev için bitki önerilerizi bekliyorum

Ben 24 yaşında bi öğrenciyim. Yakında bir eve çıkacağım ve bitkilerle, toprakla uğraşmayı küçüklüğümden beri çok seviyorum. Bu yüzden evimde de çeşitli amaçlarla bitkiler yetiştirmek istiyorum.

Forumu inceledim. Üstelik gelişigüzel bakmamaya da özen gösterdim bu konuda hassas olunduğunu defalarca kez görerek. Ancak yine de istediğim bilgilere ulaşamadım.

Şöyle ki bitki yetiştirmenin bazı püf noktaları yani detaylar üzerinde öyle çok durulmuş ki bitkiyle kurulan duygusal bağdan, evde yetiştirmenin verdiği histen hiç bahsedilmemiş. Bense bu duyguları hissedenlerin deneyimlerine göre bitkiler seçmek istiyorum.

Örneğin evimin güzel kokması için uyduruk oda spreylerine(ozonu mahvetmeleri de cabası) para vermek istemiyorum. Bunun için hangi bitki iyi olur onu da bilemiyorum maalesef. Ben çilek ya da fesleğen diye düşünüyorum ancak bunlardan daha iyi bir tercih de vardır diye gidip almaya cesaret edemiyorum.

Öncelikle bulunduğum şartları size yazayım. Ardından da nasıl şeyler istediğimi belirteyim. Bunların ışığında siz de uygun zaman bulursanız bana cevap yazarsanız sevinirim.

-Eskişehir'de yaşıyorum. Malum oldukça soğuk bi memleket. En az 4 sene burdayım. Yaz-kış evimde bitkilerin olmasını istiyorum. Mutlaka her mevsim aynı bitki olacak diye bir takıntım yok. Toprakla uğraşmayı sevdiğimden her mevsim yeniden ekmeyle uğraşabilirim. Soğuğu seven biri olduğumdan evimi de çok ısıtacağımı sanmıyorum. Ancak ev doğalgazlı olacağından odaları farklı ısılarda tutmak da mümkün. Balkonum olacak mı bilmiyorum ancak Eskişehir gibi bi yerde balkonun olmasının bi avantaj getirip getirmeyeceğinden de şüpheliyim. Evi tutarken(daha tutmadım, evet) gündüz güneşini almasına dikkat edeceğim ama bu konuda önerilerinize de açığım.

-Evimin her daim iç gıcıklayıcı kokmasını istiyorum. Rahatsız edici değil ama keskin... Koklayan kişi(ben) evde daha fazla vakit geçirmek istemeli. Kendini rahat, huzurlu hissetmeli. Çileğin kokusu sevdiğim kokulardandır. Yazımın başında belirttiğim fesleğense daha önce koklamadığım ancak bir öneri aracılığıyla yetiştirmeyi düşündüğüm bir bitki. Bu bitkiler her ne kadar güzel kokular verecek olsa da hep bir taşla iki kuş vurmayı sevdiğimden artı özellikleri de olsun isterim. Bunlar "şart olmamakla" birlikle olursa iyi olur özelliklerden. Örneğin bitkinin aynı zamanda çok hoş ve güzel gözükmesi. Ya da meyvesinin yenilebilir olması.

Son olarak yapım aşamasında her şeyin olması gerektiği gibi olmasını istediğim için malzemeler için geniş bir bütçe ayırabilirim(250 ytl[ne kadar geniştir bilmiyorum ama bir öğrenci için fena değil bence]).

Ayrıca sırf güzelliği için de bitki yetiştirmek istiyorum ama bu konuda gerek iklim şartları, gerek temin etme problemleri, gerekse seçim güçlüğü sebebiyle bir karara varabilmiş değilim. Bonsai yetiştirmek ise ilk duyduğumdan(12 yaşımdaydım sanırım) beri yapmayı isteğim bi şey. Ama öğrenci bütçesiyle benim gibi seçici ve nadir olanı seven biri için zor olsa gerek. Forumda incelediğim kadarıyla Çin Karanfili, Küpe Çiçeği gibi çiçeklerden hoşlandığımı söyleyebilirim. Bu da sanırım keskin renkli çiçekleri sevdiğimi gösteriyor.

Her konudaki görüşlerinizi ve fikirlerinizi sabırsızlıkla bekliyor, cevabınızın tek bir kelimesini bile görmezden gelmeyerek okuyacağımı bilmenizi istiyorum.

Saygılar...

Difference Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön