View Single Post
Eski 14-01-2008, 11:58   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Bonsai Yarışmaları Kuralları / 2008

Türkiye'de bonsai ile uğraşan dostlar,

Agaclar.net olarak, bonsai yarismasinin ikincisini duzenlerken, Bu yil bunu iki kez yapmiya karar verdik. Ilki HAZIRAN Ikinci ise KASIM aylarinda olacak Bu yarışmalarin, bonsai öğrenme sürecinde, hepimize bir katkısı olacağını düşünüyorum.

"Benim yarışmaya koyacak ağacım yok ki" diyeceksiniz. Biliyorum bonsaide hemen, hemen hepiniz çok yenisiniz. Ama yarışmalarin son günlerne kadar önünüzde zaman var. Bu süre içerisinde, herkes bildiklerini, öğrendiklerini pratiğe döküp en az bir ağaç hazırlayabilir ya da daha önce hazırladığı ağaçları yarışmaya koyabilir. Ağaclarınızla yarışmaya katılmaktan çekinmeyiniz. Hiç ummadığınız bir ağacınız en güzel ağaç seçilebilir.


1. agaclar.net Bonsai Yarismasina, belki de Türkiye'deki ilk bonsai yarışması olduğu için, katilim oldukça azdi. Bu ikinci yarışmaya, tüm bonsai ile uğraşan arkadaşların katılımını bekliyorum. Hiçbir karşılık beklemeden ben ve arkadaşlarım, bonsaide bildiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Neler öğrendiğinizi, yarışmada görmek, bana ve arkadaşlarıma mutluluk vereceği gibi sizlere de daha fazla yardım etmemizi sağlayacaktır.

Bu yarışmalar, Türkiye'de bonsainin nerede olduğunu önümüze koyacaktır. Ağaçlar üzerinde yapacağimiz olumlu ve olumsuz değerlendirmeler, bonsaide ulaşmak istediğimiz düzeye daha çabuk ulaşmamıza yardımcı olacaktır.

Hepinize bol şanslar diliyorum.


Yaz Yarismasi : 30 HAZIRAN 2008 (1-30 Haziran arasi fotoğraf yükleyebilirsiniz)
  • acemiler
  • deneyimliler
Kis Yarismasi : 30 KASIM 2008 (1-30 Kasim arasi fotoğraf yükleyebilirsiniz)
  • acemiler
  • deneyimliler


Bonsai Yarışması Kuralları :

» Agaclar.net bonsai yarışması , Türkiye'deki bonsai severler arası bilgi ve deneyim paylaşımının artması amacıyla yapılmaktadır.

» Bir üye en çok 3 bonsai ile yarışmaya katılabilir.

» Yarışmaya hazır alınmış bonsailer ile katılınılamaz.

» Yarışmaya foruma en az 10 anlamlı mesaj yazmış tüm üyeler katılabilir.

» Yarışmaya katılacak bonsai uygulamasının farklı yönlerden fotoğrafının çekilerek, forumda bonsai yarışmaları bölümüne eklenemesi gerekmektedir.

» Katılacak üyeler, katılacakları bonsailer için ayrı başlıklar açmalıdır. Konu başlığı aşağıdaki gibi olmalıdır.

Deneyimli / Kullanıcı adı / ağaç cinsi
Acemi / Kullanıcı adı / ağaç cinsi

Acemilerin yaristigi kisimda, yarismaya katilan kimi agaclarin deneyimliler kisminda yarismasi gerektigi dusunulurse, juri uyelerinin bir karari ile, o agaclari acemilerden, deneyimliler bolumune gecirme yetkisi vardir.





» Fotoğraf çekerken düz bir arka fon kullanılmalı ve gereksiz detayların olmamasına özen gösterilmelidir.

» Yapılan işlemlerin düzgün cümlelerle anlatılması zorunludur. Ağacın farklı aşamalarının fotoğraflanmış olması tercih nedenidir.

» Fotoğrafları Jpg formatında yükleyebilirsiniz. Fotografların eni 600 piksel olmalıdır. (Foruma yüklenebilecek dosya büyüklüğü 70 KB dan fazla olamaz)

» Yarışma sonuçları ve verilecek ödüller, yaz yarismasi Temmuz, kis yarismasi ise, kasım ayı içinde forumda, Yarışmalar ve Bonsai bölümlerinde açıklanır. Yarışmayı kazandıkları duyurulan kişiler, sonuçlar açıklandıktan sonraki 15 gün içinde teslimat posta adreslerini agaclar@gmail.com göndermelidirler.



Deneyimliler için değerlendirme kriterleri:

  • SAKSI VE TARZ 20 Puan
  • TOPRAK, KÖKLER VE TOPRAK ÖRTÜSÜ 10 Puan
  • GÖVDE 25 Puan
  • DALLAR VE YAPRAKLAR 25 Puan
  • BONSAİDEKİ ESTETİK GÜZELLİK 20 puan
Acemiler için için değerlendirme kriterleri:
  • FİDAN SEÇİMİ 20 Puan
  • DAL BUDAMASI 25 Puan
  • TELLEME 25 Puan
  • SEÇİLEN TARZLA, YAPILAN UYGULAMANIN UYUMU 20 Puan
  • ESTETİK GÜZELLİK 10 puan


Açıklamalar:

SAKSI VE TARZ
(saksı (saksı kelimesi bir genellemedir, siz bonsainizde istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz) ile ağacın uyumu, saksının temizliği, tarzda istenen özelliklerin olması)

TOPRAK, KÖKLER VE TOPRAK ÖRTÜSÜ
(Toprağın saksı içerisinde duruşu, toprağın yabani otlardan temizlenmiş olması, yosun ve diğer toprak örtülerinin kalitesi, görünen kökler varsa saksı içindeki dizilişleri)

GÖVDE
(Tarza uygun bir şekilde olması, gövde üzerinde tel izlerinin olmaması, tel sarılmışsa telin gerektiği gibi sarılmış olması,gövdenin önünden görünen budama izlerinin olmaması, gövdenin kalınlığının hep aynı olmaması yükseldikden sonra incelmesi)

DALLAR VE YAPRAKLAR
(Dalların dizilişi, dalların üzerinde tel varsa tellerin gerektiği gibi sarılmış olması, tel yoksa dal üzerinde tel izlerinin olmaması, gövde üzerindeki dalların yukarılara cıktık sonra hem boylarının hem de dal arası mesafelerin kısalması, ağacta güzel bir tepenin, zirvenin oluşması. Yaprakların sağlıklı olması. böcek yeniği veya yanık olmaması, yaprak boylarının ağacla dengeli olması. dalların alt kısımlarında yaprakların olmaması)

BONSAİDEKİ ESTETİK GÜZELLİK
(Genel görüm ve etki)


Düzenleyen Ali H. ALI : 01-11-2008 saat 03:11
Ali H. ALI Çevrimdışı   Başa Dön