Yer elması yemekleri
Zeytinyağlı yemeklere düşkün olanlar her türlü sebzeyi zeytinyağlı yapmışlar sanırım. Bunlardan yer elması benim en çok sevdiklerimden biridir. Bu benim annemin tarifidir ve annemin zeytinyağlı yemeklerini hiç kimseninkine değişmem.
Bir tencerenin içinde yağda soğanı kavurduktan sonra sıcak suda bekletilip yıkanmış az miktardaki pirinci ilave edip, bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz. Ardından kabukları soyulup yıkanmış ve doğranmış yerelmalarını ilave ederek suyunu, tuzunu ve biraz şekerini koyarak kısık ateşte, pişmeye bırakıyoruz.
Her yemekte olduğu gibi tencerenin kapağını açıp, buharını kaçırmadan ve yemeği karıştırmadan pişme süresini beklememiz gerekir. Fazla da beklemeye gerek kalmaz zaten, çabuk pişen bir sebzedir. Tencerede soğuyan yemek tencere ters-yüz edilerek servis tabağına alınarak, üzerine kuru nane dökülür. Arzuya bağlı olarak tabakta limon sıkılır.
Bazıları içine havuç, patates ilavesi yaparlar. Denedimse de, yerelmasının tam lezzetini alabilmek adına, tek başına pişirmeyi tercih ediyorum.
|