View Single Post
Eski 10-01-2008, 20:57   #1
İklimsiz
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Aşk Mercanı Sarmaşığı (Antigonon Leptopus)

Antigonon Leptopus / Aşk Mercanı Sarmaşığı / Mercan Asmaları/ Chinese Love Vine/

Yaprak döken sarılıcılardır. Gösterişli çiçekleri vardır. Mercan Asmaları yurdumuzda henüz pek tanınmamalarına rağmen rahatlıkla uyum sağlayabilirler. İstanbul ve Karadeniz kıyılarımızda da korunaklı yerlerde yetiştirilmeleri mümkün olabilir. Vatanı Meksika olan bu asma Amerika'da Dağ Gülü diye bilinir. Yaz sıcağını sever ve fakir topraklarda büyürler. Kışın cansızlaşan yumru kökünden ilkbaharla birlikte hızla sürer ve yaz sonunda 8-10 m. ye uzayabilir. Dallar açık, seyrek ve şelale şeklindedir. Yaprakların bükülmüş kalp gibi şekilleri vardır. Koyu gül, pembe ve bazen de beyaz olabilen çiçekler, yaz ortası ve sonbaharda açarlar ve yeni sürgünler üzerinde damlalar halinde bulunurlar.

Çoğunlukla geriye kıvrımlı olan dallar, çiçeklendiklerinde bitkiyi çiçek çelenkleri ile dolu gibi gösterirler. Ev için kesilen çiçekler suda uzun süre güzel kalırlar. Sıcak bölgelerde çiçeklenme daha yoğun ve uzun süreli olur.

Mercan Asmaları çiçek dallarının sonundaki sarmaşık filizleri ile tutunarak tırmanırlar, fakat desteklenmeleri gerekir. Uzun bahar dalları, çardaktan ya da teras gölgeliğinden sarkarak çok hoş bir görüntü verirler. Çitlerde ya da fon oluşturmada veya uzun süreli çiçekli vurgu oluşturmada çardaklarda kullanım. Mercan Asmaları tırmanmak için desteklenmediklerinde, boş alanara hızla yayılarak yerörtücü olurlar.

Bakımları diğer pekçok sarılıcıya göre daha az ihtimam gerektirir. Yaz boyunca düzenli ve derince sulayın. Kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen susuz kaldığında senelik bir bitki gibi yaz ortasında ölür.

Sonbaharda ince dallarını budayarak büyümesini kontrol edin. Toprak seviyesinden itibaren tümüyle budama da uygundur. Sıcaklığın -4 C nin altına düştüğü yerlerde kökleri saman ya da yapraklarla parçalayarak koruyun.

Üretilmeleri çelikle olur.

En Güzel Süs Bitkileri

Eklenen Resimler
  
İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön