View Single Post
Eski 08-01-2008, 07:56   #8
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
ACI BİBERİ NEDEN SEVİYORUZ?

Peki dünyanın dört bir yanındaki insanlar kırmızı biberi neden bu kadar çok seviyor?

Uzmanlar bunu acı ve haz arasındaki bağlantıyla açıklıyor.

Acı soslu ya da kırmızı biberli bir yemek yediğimizde, vücudumuz bunu öncelikle bir zehir olarak algılıyor. İlk şok esnasında, sisteme giren acıyı dengeleyebilmek için sinir sistemimiz endorfin hormonu (mutluluk hormonu)salgılıyor.

Bu hormon da özellikle tehlikeli sporlardan ve mücadeleci durumlardan hoşlanan kişilerin aşina oldukları adrenalin artışı duygusunu kişiye hissettiriyor.

Bir süre sonra insan kırmızı biberin sebebiyet verdiği bu endorfin rahatlaması hissine alışıyor ve bu bir bağımlılığa da dönüşüyor.

YİYEN ZAYIFLIYOR


Yarattığı bu bağımlılığın yanında, kırmızı biberin insan sağlığına pek çok faydası da var.

İki çay kaşığı büyüklüğünde kırmızı biber, gündelik C vitamini ihtiyacımızın yüzde 6'sını, A vitamini ihtiyacımızın ise yüzde 10'unu karşılıyor.

Sofraların bu acılı üyesi, ayrıca bakterileri öldürmek suretiyle ülseri engelliyor ve hatta prostat kanserine yakalanan hastaların tedavisinde kullanılıyor.

Fakat kırmızı biberin belki de en büyük yararı, yiyen kişiye kilo verdirmesi. Kırmızı biber yediğimizde hissettiğimiz hararet esnasında enerji sarf ediyor ve kalori tüketiyoruz. Yedikten 20 dakika sonra dahi oksijen tüketiminin yüksek seviyelerde kalmasına sebep olan kırmızı biber, diyabet hastalığına yakalanma riskini de düşürebiliyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön