Sevgili Sanal Gezginler,
Bugün biraz fazla yorulduk ama söz verdik bitireceğiz bir kere. Biz aslında Trabzon da konaklamış ve buradan devam etmiştik. Ama bizim geldiğimiz rota Bitlis üzerinden olduğundan şimdi anlattığımın tersinden olmuştu. Son okumalarım ve geçmiş tecrübelerimle Karadeniz rotasını yapıyoruz. Trabzon ve civarını gezdikten sonra (Uzungöl ve Sultan Murat yaylalarını sonraya bırakıp) , Gümüşhane üzerinden Yusufeli’ne geliyoruz. Mesafe 230 km. Bu yol güzel bir yol sayılır. Hedefimiz Kaçkarlar gezisi. Gümüşhane yi gezmedim, hedef Kaçkar olunca bu şehre haksızlık ettik ama şimdi bakınca Gümüşhane’ne de sarıçiçek Köy evlerini ve Karaca mağarasını görmek isterdim. Gümüşhane valiliğnin çok iyi bir web sayfası var:
http://www.gumushane.gov.tr/
Kaçkar Dağları Milli Parkı 51550 hektar alanı kaplıyor. Milli parkın büyük bölümü Rize ilinde bir kısmı da Artvin ili içinde. Yani Buraya her iki yönden de (Yusufeli üzerinden veya Rize, Arrdeşen, Fırtına Vadisi üzerinden, Kavronlardan ulaşılıyor. TransKaçkar ayrı bir macera. Ben yapamadım (eski asker olduğumdan çadır da kalma nefretliği gelişti) ama isterdim. Gerçi şimdi çadırlar da başka (salon-salomanje) , her yer de pansiyonda var!! Ben iki yönden de zirve yapmaya çalıştım. Zirve dediysem amacım buzul göllerine ulaşmaktı. Bunu da yapamadım. Ama işi geç öğrendim. Biz neyimize güvendiysek klimatizasyon yapmadan tırmanmaya çalıştık.. Yanlıştı. Ya bir gece konaklamak ya da diamoks tabletle hazırlanmak lazımdı. Kaçkarlar yapacaklar bu inceliklere dikkat edecekler. Bir de dip not: Bundan sonra araçlar iyi olmalı (4*4 ler tam da bu yollara ideal). Örneğin Macahel e giderken bir 54 km lik yol var ki, böbrek taşı olanlar düşürür… Buralara kadar gelmişken illa ki görmeniz gerektiğine göre ya yöresel bir rehberlik ve ulaşım hizmeti alacaksınız ya da turla gideceksiniz. Bizim araç sorunumuz yoktu bu nedenle her gittiğimiz yerden yöresel -çoğunlukla gönüllü- rehber aldık. Bir kısmıyla da hala görüşüyoruz. Pozitif olursanız, yöre insanı hala çok özel ve güzel.
Yusufeli ilçesi şirin bir ilçe. Halkı turizme ve turiste alışık. Dağların arasına sıkışmış, ortasından Çoruh'un kollarından eski adı Barhal olan çay geçiyor ve bu doğal kaynağıyla da çevresine hayat saçıyor . Yusufeli Kaçkar Dağı Çıkışı yapacak olan turlar için tedarik yeri. Yusufeli, Çoruh'da rafting yapmak isteyenlerin gelmesi gereken nokta . İlçede birkaç tane rafting şirketi mevcut. Yusufeli’nde konaklama yapma şansınızda var.
Yusufeli'nden sonraki hedef Kaçkar zirve için son köy olan Olgunlar köyü. Yusufeli Olgunlar köyü arası 15 km . Muhteşem bir yol ama çok dar ve virajlı. Her yer yemyeşil . Yanınızdan akan Çoruh nehrinin bu kolunun uğultusu hala kulaklarımda. Önce asfalt olan yolla Sarıgöl'e gidiliyor. Sonra Yaylalar köyüne bozukca bir yoldan ulaşılıyor, sonra da hedef olan Olgunlar köyü. Yaylalar ve Olgunlar köyünde 3 adet pansiyon vardı (yollar düzelmiş, pansiyonlar artmış olabilir). Biz yaylalar köyünde 5 adet Bungalow u ve tek katlı bir pansiyonu olan bir yerde kalmıştık. O sene Bungolowlar hizmete girmişti. Keskin bir vernik kokusu ve hemen altımızdan akan derenin uğultusu ve yüksek rakım nedeni ile uyuyamadığımı hatırlıyorum. Ama sabahleyin çok güzel bir kahvaltı verildiğini de unutmamışım. Burada bir gece kalıp sabah Kaçkarlara yürüyüşünüze başlamalısınız. Hasraf yaylası ve sonrasında Dilberdüzü kamp alanına 11 km lik bir tırmanma var. Rakım 3000-3400 ler civarına kadar çıkacak. Doğrusu biz çok zorlanmıştık (teknik ve taktik hatalar

) . Dilberdüzüne kadar çıktık epey bir dinlenmeye rağmen görmeyi ve fotolamayı çok istediğim buzul göllerini göremeden döndüm. Turlar ya Hastaf ya da (genellikle) Dilberdüzünde bir gece konaklayıp, zirve yapıyorlar.
Kaçkarların havasını almadan yapılan Karadeniz gezisi, eksik bir gezidir.
Gezekalın.
Fotolar 2-5: yusufelinden-olgunlar köyüne giden yol .
Fahri arkadaşın yazdıklarını okurken bir site buldum. Tavsiye ederim. Bir de Dokadak diye bir dernek var. bilgilenmek için iyi siteler.
http://www.artvindernegi.com/artvin.htm
http://www.dokadak.com/
http://hevegilivaneliyiz.biz/index.p...tpage&Itemid=1