View Single Post
Eski 04-01-2008, 12:48   #22
Beyaz Kartal
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Yatay Borulama

Halit Bey,

Bu ikinci mesajım. İlk mesajımda projelendirmede arazi şartlarına göre karar verdiğimiz maddeleri anlatmıştım ama gereksiz bilgi kirliliği olacağını düşündüğüm için zaman içerisinde yazmayı uygun buldum ve sildim.

Yer Kaynaklı Isı Pompasının hesaplanan şekilde düzgün ve tasarruflu çalışabilmesi için en önemli iş kalemi toprak kısmı ısı değiştiricisidir. Yani toprağı altına gömdüğümüz (yatay veya dikey şekilde) borulamanın projelendirilmesi ve uygulanmasıdır.

Bizim burada uyguladığımız yöntemde yani helezon yönteminde toprak ve arazi şartlarına göre tek bir çukur kazmanın uygun olacağına karar verip projemizi ona göre revize ettik.

Uygulamanın birçok ayrı şekli vardır. Buna en iyi uygulama yapılacak arazi incelendikten sonra karar verilir.

Yatay uygulamada bir kaç kat uygulama yapmam mümkündür fakat bu durumda sanıldığı gibi metraj yarıya düşmez. Çünkü ısı transfer eden borular birbirine yaklaştıkça etkileşim içerisine girerler ve ısıyı düzgün transfer edemez hale gelirler. Bunun için yapılan hesaplar sonucunda yeni boru metrajına karar verilir.
Daha önceden de belirttiğim gibi bu uzun hesaplar sonucunda ve incelemeler sonucunda karar verilen bir uygulamadır. Bunun için yaklaşık bir hesaptan ve uygulama cinsinden bahsetmek uygun olmaz.
Tasarımımızda merkez olarak aldığımız madde, toprağın birim metre karesinde birim zamanda verebileceği enerji miktarıdır. Bütün hesaplarımızı bu merkez çevresinde yaparız.
Bahsi geçen uygulama için iki kat uygulaması yapmamız gerekseydi boru boyunu tekrar ona göre hesaplamamız ve kazı derinliğini ona göre belirlememiz gerekirdi. Tabii her zaman kağıt üstünde kolayca uyguladığınız maddeler arazide o kadar kolay uygulanmıyor ve yeni şartlara göre hesabınızı değiştirmeniz gerekebiliyor. Eğer iki kat uygulama yapsaydık kazı alanımızı yarıya düşmezdi, yarından biraz daha fazla alan gerekirdi. Bizim uyguladığımız helezon yönteminde bu iki kat uygulaması yerine yan yana dik uygulama tercih edilebilirdi. Ama bunu için arazi şartlarına göre karar vermek gerekir.
Kısa yazayım dedim ama yine biraz uzun oldu.

Isı pompası ile ısıtma ve soğutmada bir sınır yoktur. Yeterli toprak alanınız varsa istediğiniz kadar yeri ısıtıp soğutabilirsiniz. Bizim de bir uygulamamızda çamlıca tepesinde 600 m2 lik, bir cephesi neredeyse olduğu gibi cam olan bir uygulamamız yaklaşık üç yıldır çalışmaktadır.

Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir.

Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön