View Single Post
Eski 02-01-2008, 14:11   #62
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Vyssera merheba sari camina uzuldum. Umarim yasamini surdurur.

Yamadori bonsaide cekici bir yontem olarak gorunsede agaci oldurme riski yuksek olan bir yontemdir ozellikle de camlarda. Asagida sali toplantilarinin birinde yazilmis bir alinti var. Ozel alanlardan izin alinip fidan sokecek olanlara yarari olur diye ekliyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön