View Single Post
Eski 29-12-2007, 10:30   #7
rerkel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sokak lambası Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,
depo içinde deneme amaçlı olarak oda sıcaklığında yetişen kültür mantarlarından üretmek istiyorum. Yetiştirme ortamı için nasıl bir karışım yapmam yapılması lazım? Ayrıca mantar tohumlarını toplamak mümkün müdür?
Kültür mantarı yetiştirmek için özel karışım hazırlamanız gerekir, bu karışım yetiştireceğiniz mantarın cinsine göre değişir.

Eğer beyaz şapkalı mantarlardan yetiştirmek isterseniz daha önce Mine Pakkaner'in verdiği bilgilerdeki gibi hazırlayabilirsiniz. Ancak bu işlem zordur ve az bir miktar için uygulanması zordur. Ancak kompost dediğimiz bu ortamı hazır olarak satın alabilirsiniz.

Mantarın tohumunu toplamak da mümkün değildir. Mantar spor ile çoğalır ancak bunu doğrudan çimlendirmeniz mümkün değildir. Mantar tohumu (misel) üreten firmalar var; onlardan alabileceğiniz gibi kompostu hazır ekilmiş halde de alabilirsiniz. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız yardımcı olurum.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Enstitüsünden veya Kocaeli Üniversitesi Aslanbey Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık bölümünden alabilirsiniz.

Egzotik mantar çeşitleri (shiitake, istridye mantaı gibi) farklı ve daha kolay hazırlanabilen bir ortamda yetiştirilebilmektedir. Egzotik çeşitler ile ilgili olarak bilgi@kirmizireishi.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Kolay gelsin.

rerkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön