View Single Post
Eski 27-12-2007, 19:54   #17
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bentonite

Korhan bey teşekkürler, çok güzel izah etmişsiniz. Böylelikle Halit beyin son sorusu da yanıtlanmış oldu.
Bentonit için vikipedia'da ;
"Bentonit, Aluminyum ve magnezyumca zengin volkanikkül , tüf ve lavlarınkimyasal ayrışması ile veya bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden ( başlıca montmorillonit ) oluşan ve ağırlıklı olarak kolloidal silis yapıda, yumuşak, gözenekli ve kolayca şekil verilebilir açık bir kayadır.
Bilimsel olarak yumuşak, plastik, poroz, açık renkli özellikte ana mineral olarak smektif grubu minerallerden oluşan içinde kolloidal silis bulunan ve camsal magmatik kayaçların , genellikle volkanik kül ve küflerin kimyasal ayrışmasına baglı olarak devitrifikasyonu sonucu oluşmuştur."
denilmekte.
Doğal bir malzeme olmasına rağmen çevresel etkileri konusunda bir kayıt varmıdır diye yabancı kaynaklarda yaptığım hızlı bir araştırmanın sonucunda rastladığım ise daha ilginç bir şeydi. Bentonit, çevresel kirlenme riski bulunan durumlarda, kirlenme riskini önleyici bir araç, bir bariyer olarak kullanılıyor. Sıvıları emme kaabiliyeti sebebiyle içinde çevresel zarara sebep olabilecek sıvı barındıran şeylerin etrafına döşeniyor. Böylece herhangi bir sızıntı olursa çevreye yayılmadan bentonit zararlı sıvıyı kendi bünyesine alıyor.

Benim için de ilginç oldu. Soru için Halit beye teşekkürler.

Isı pompalarıyla ilgili başka sorular bekliyorum.
Teşekkürler..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön