View Single Post
Eski 27-12-2007, 16:26   #18
inci gül
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Sempervivum armenum

*** arkadaşlar
Yorumlarınıza bir cevap getiremeyeceğim. Ama benimde merak ettiğim bir bitki türü.
Kastamonu yaylalarında, kayalık bölgelerde rastladığım bir bitki. Biz ismine kader çiçeği veya dilek çiçeği diyoruz. Çiçeği köklerinden çıkarıp(daha uzun yaşasın ve dağılmasın diye), kapı üstüne veya tavana tersinden asıp bir dilek tutuyoruz. Günler sonra bitki çiçekler açıyor (veya açmıyor) Eğer bitki çiçek açar ise dileklerimiz kabul olduğunu açmaz isede dileklerimizin kabul olmadığını simgeliyor. Nekadar gerçekçidir bilemem ama güzel bir süs olduğunu söyleyebilirim. Bu anılarım ilkokul yıllarıma ait ama en kısa zamanda tekrar yaylaya çıkıp o güzel anılarımın geçtiği doğayı fotoğraflamaya çalışacağım.
Bu bitkiye diğer rasladığım yer ise Isparta/Atabey ilçesi Okul yolunda iki katlı ahşap bir evin balkanunda birkaç kap içerisine dikilmiş bu bitki her evin önünden geçerken dikkatimi çekerdi ve her defasında arkadaşlarım ile birlikte bu bitki ile ilgili anılarımızı paylaşırdık. Yorumlar yapardık. Kastamonu'mun çam kokulu yaylalarından olan bu bitkiyi Türkiye'nin değer ucundaki gül kokulu Isparta'da görmek beni sevindirmişti.
Gelelim merakımın vede konumuza bir çözüm bulmaya. Ben bu bitkinin bu kadar türü vede bu kadar tartışmaya açık bir bitki olduğunu tahmin etmiyordum. Kısa ama kendim için yeterli umduğum araştırmamda edindiğim aşağıdaki bilgiyi ekliyorum. Umarım gerekli bilgilere yorumlarımızla ulaşabiliriz.

ibrahim37 'nin vermiş olduğu listedeki türlerden bir tanesinin fotoğrafı Sempervivum armenum
Erdoğan TEKİN'in Türkiye'nin en güzel yaban çiçekleri kitabından

Eklenen Resimler
 
inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön