View Single Post
Eski 17-03-2006, 13:14   #65
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Thumbs up Torfa dikili saksı bitkileri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Aloe ile ilgili olarak yazdıklarınızdan
torfta olmasının olumlu olmadığını çıkardım.
Saksısını değiştirirken farklı toprağa mı koymalıyım?

Aynı konudaki mesajınızdan anladığım kadarıyla torf kurursa
kolay kolay tekrar nemini almıyor. Daha önce kuruyan bir
Juncus Spiralis'im vardı ve sanırım bu nedenle kurudu.
Bu durumda ne yapmak gerekli?
Torf satın aldığımız bitkilerde genelde tek başına içerisine sadece perlit veya pomza gibi maddeler katılarak kullanılıyor. Hatta bazen bunlar da kullnılmıyor maliyeti arttırmamak için. sadece torfa dikiyorlar bitkileri. Torf çok güzel su tutar ancar bir kez kaybetti mi de aldıramanız zor olur. Saksı toprağı sanki kenarlarından çekmiş gibi olur. Saksıya su verirsiniz fışt alta geçer, tabaktan taşar kahrolursunuz. Bu suyu bitki kullanamaz.Hata tamamen torfun suyunu kaçırmanız.

Şimdi bu durumda tek yapacağınız iş var. Bir kovaya su dolduracaksınız saksınızı içerisine oturtacaksınız.Saksı neredeyse yüzer gibi olacaktır.Biraz dibe batmasını sağlayın bırakın gidin. Yarım- bir saat sonra saksıyı sudan çıkarın bırakın süzülsün. Suyun fazlası iyice süzülünce saksınızı alın, tabağına koyun ve bir daha suyu bu kadar kaybetmemesine dikkat edin.

Ancak işte dediğim gibi, az su- hafif nem isteyen bitkilerde torfla bunu ayarlamak zor, dengeyi tutturana kadar bitkiniz elden çıkmasın.

Torf çok çok güzel ve kıymetli bir malzeme ancak profesyonel yetiştiricilik dışında harçlarda yalnız kullanılmamalı. Profesyonel yetiştiricilikte kontrollü koşullarda çok iyi sonuç alıyorsunuz ama bitki eve gelince perişan oluyor.
Sadece torfta oluşları yüzünden pek çok salon bitkisi susuzluk ve açlıktan ölmekte. Hele bitki cüsseli büyük birşeyse, zaten o minicik saksı da kökü desteklemediğinden, devrilir durur. Artık çubuklar takarsınız, bir yere dayarsınız, uğraşırsınız. Sizin juncus unuzun hikayesini de forumda okumuştum. Üzüldüm.Umarım bundan sonra bütün bitkileriniz sağlıkla büyür ve size keyif vermeye devam eder.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:11
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön