View Single Post
Eski 17-03-2006, 02:07   #63
Humeyra
Ağaç Dostu
 
Humeyra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 168
evde karanfil yetiştirme

Eskimo merhaba,

Karanfil yetiştirmede epey tecrübeli olmama rağmen websitemde henüz bu konuyu işleyemedim. İyi ki sormuşsunuz, bir başlangıç yapmama vesile olacak.

Karanfil kolay üreyen bir bitkidir. Bunun bir kaç yolu vardır. Tohumla, kök sürgünlerini ayırma ile, daldırma ve çelikleme metodlarıyla üretilebilir. Sizin ilgilendiğiniz çelikleme şu şekilde olur:

Karanfil bitkisinin ana dallarından fışkıran yarı olgun filizlerden veya ana dalın tam tepesinden keskin bir çakı ile çelik alınır. Alınan dal 8-10 cm uzunluğunda, mümkünse tomurcuksuz olmalıdır.Kesim dümdüz değil, verev, yani bir açı meydana getirecek şekilde ve bir gözün biraz altından yapılır.
Dalın alt tarafındaki yapraklar çok dipten olmamak kaydı ile (gözler bozulmasın diye) kesilerek temizlenir. Tepede 3-4 yaprak bırakılır. Tomurcuk varsa onlar da kesilir.

(Ana dalların kartlaşmış bölümlerinden iyi çelik olmaz.)

Hazırlanmış çelikler biraz ince kum karıştırılmış hazır toprakla dolu saksılara dikilir. Bulabilirseniz dal uçlarını köklendirme hormonu (şart değil)denen toza batırarak 2-3 göz toprak altına gömülecek şekilde toprağa dikin. Saksıları ılık ve aydınlık bir yere yerleştirin.Yalnız direkt günışığından sakınmalısınız. Aşırıya kaçmadan, toprak sürekli nemli kalacak şekilde sulamayı ihmal etmeyin. Usulüne uygun dikilen çeliklerin çoğu tutacaktır.

Bu işlem dışarıda yapılacaksa havanın yeteri kadar ısınması açısından ilkbahar sonları daha uygundur. Kapalı ve aydınlık bir mekanda daha erken yapılabilir. Tutan çeliklere sonbahara kadar dokunulmaz. Sonbaharda dikkatlice sökülerek istenilen yerlere fidelenebilir veya yerinde bırakılır. Bu fideler ilk mevsim bir iki çiçek açsalar bile çok iyi gelişemeyebilirler. Asıl ertesi yıl verimli olacaklardır.

Çelikleme kalıcı karanfillerde netice verir. Yıllık ve iki yıllık cinslerde kullanılmaz. Bu cinsler tohumdan yetiştirilir.

İyi çelik bulmak pek kolay değildir. Zira çiçekçiler üretilmemesi için sattıkları karanfillerin fışkınlarını çoğu zaman keserler.

Başarıyla büyüttüğünüz fidenizi belki de farkında olmadan en doğru şekilde dikmişsinizdir. O da bunun karşılığını vermiş. Elinize sağlık.

Humeyra Çevrimdışı   Başa Dön