View Single Post
Eski 22-11-2007, 21:02   #23
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Besin eriyiklerinin en önemli özelliği PH ve EC dir. Bütün formüller birbirilerine benzerler. Formülü şöyle dizayn ediyoruz.


Azot.Fosfor.Potasyum.Kalsiyum.Magnezyum.Kükürt.Klo r. Bor.Mangan.Demir.Çinko.Bakır.Molibden.

N----P----K--Ca----Mg----S----Cl----B----Mn----Fe----Zn----Cu----Mo

__________________________________________________ _______________
Makro elementler Minör elementler Micro elementler (İz elementler)


Besin eriyiği hazırlarken hesaplıyacağımız elementler bunlardır. pH bu elemetleri içeren kimyasal malzemeleri suya karıştırdığımızda suda hidrojen iyoları açığa çıkıyor yani serbest olarak suda dolaşıyorlar. Ne kadar çok hidrojen iyonu açığa çıkarsa su okadar asit özelliği kazanıyor. Eğer serbest halde hidrojen yok ise bu suya NÖTR Su diyoruz.

Suya karıştırdığımız bu kimyasal malzemeler hidrojen yaydıkları gibi hidroksilde yayabiliyorlar. Ancak HİDROJEN ( H ) ve HİDROKSİL ( OH ) Birbirlerine zıttırlar.

İkisi birden aynı yerde olamazlar. Karşılaştıklarında su meydana getirerek birbirlerini yok ederler.

Örneğin: H + OH = H2O HİDROJEN + HİDROKSİL = SU

ÖRNEK: 10 Hidrojen + 9 Hidroksil = 9 Adet su malekülü meydana gelir fakat 1 adet hidrojen açıkta kalmıştır ve suyu asitlendirmiştir.

9 Hidrojen + 10 hidroksil = 9 Adet su malekülü meydana gelir fakat 1 adet hidroksil açıkta kalmıştır buda suyu kalevileştirmiştir (Bazikleştirmiştir).

ASİT____________NÖTR_____________KALEVİ (BAZ)

0_______________7_________________14

PH denilen bu durumu ölçmek için çeşitli kimyasal yollar, pH ölçü çihazları olduğu gibi bizim kullanacağımız pH indikatör kağıtları da vardır. 2 -3 cm kadar bu kağıttan koparır hazırladığımız besin eriyiğine değdiririz ıslanan kısım renk değiştirir, kutunun üzerinde bir renk skala tablosu vardır, ıslanmış kısım hangi rengi tutuyorsa pH o kadardır.

Diyelimki biz pH'ın 6 olmasını istiyoruz fakat eriyiğin pH'ı 4 ne yapmamız gerekiyor (Su bizim istediğimizden daha fazla asitli olduğu yani serbest hidrojeni fazla olduğu için) hidroksil ilave etmemiz gerekiyor. Eğer eriyiğin pH'ı 8 olsa idi ( Yani eriyikteki hidroksiller fazla olsa idi) ve yine pH'ı 6 ya ayarlamak istese idik bu sefer Hidrojen iyonları ilave ederek (OH) iyonu sayısını düşürecektik.

İşte pH olayını anlatabileceğim en basit ve pratik tanımlama. Bilen arkadaşları sıktığım için özür dilerim.

Bu konunun daha anlaşılır hale gelmesine yardımcı olacak mesajlar yazılırsa memnun oluruz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön