View Single Post
Eski 08-11-2007, 20:00   #19
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Şimdiye kadar bilimsel olarak yapılan araştırmalarda bitkilerin topraktan onaltı çeşit element aldıkları tesbit edilmiş. Bir kaç element daha sözkonusu ama kesin bir bilgi yok. Bu onaltı elementi şöyle sıralaya biliriz:

Oksijen
Hidrojen
Carbon
Azot
Fosfor
Potasyum
Kalsiyum
Magnezyum
Kükürt
Demir
Bakır
Çinko
Bor
Klor
Mangan
Molibden



Bitkiler İlk üç elementi havadan ve sudan alırlar ve bu elementler bitkinin en fazla ihtiyacı olan elementlerdir. Zira bitkinin (tabi ki konumuz olan sebzelerdir) cinsine göre % 90-95'i su. geriye kalan %5_10 u ise organik ve inorganik maddelerdir.

Bu kısacık açıklamadan anlaşılacağı gibi bitkinin bizden istedigi azıcık gübre, sevgi ve ilgidir.

Sıradaki üç elemente gelince:

Azot
Fosfor
Potasyum


Makro besinlerdir. Besinin olmazsa olmazlarıdır. Akılda kalması açısından söylüyorum:

Azot: Dal, yaprak, boy
Fosfor: Kök, çiçek
Potasyum: Meyve, ürün, bereket

demektir.

Bazı kitaplarda bu üçlü DAL-DÖL-BAL olarak geçiyor.

Dal: Büyüme
Döl: Çoğalma, çiçeklenme
Bal: Ürün'ü simgeliyor.

Bunları da söyledikten sonra, besin eriyiklerimizi hazırlarken dikkat edilecek hususlardan bahsedelim:

Tohum yeşerdikten sonra önce azot ve fosfora ihtiyaç duyuyor, diğer elementlerede ihtiyacı vardır mutlaka ama azot ve fosfora daha çok. Çünki boyunun büyümesi saçak kök sisteminin gelişmesi lazım. Eğer kök sağlıklı bir gelişme gösteriyorsa bitkide o kadar güzel gelişiyor. Bitkinin gövdesi kalınlaşıyor.Dedik ya amatörlük birçok imkanlardan yoksunluk demek. Profesyonel manada bir laboratuvarda yaprak analizleri yaparak bitkinin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak ****** muhteşem olurdu ama amatörce yapabileceğimiz iyi bir gözlemdir. Çiçekler açıp döllenme gerçekleşince çiçeklerin meyveye dönme süreci başlıyor ve potasyum elementi önem kazanıyor. Meyvenin sertliği, aroması, ürün kalitesi artar.

Sıradaki diğer üç element:

Kalsiyum
Magnezyum
Kükürt'
e minör elementler deniyor

Kalsiyum: Hücre duvarlarının yapı taşıdır, hücre bölünmesinde rol oynar.
Magnezyum: Foto sentez için çok önemlidir, şeker, yağ, nişasta oluşumuna yardım eder.
Kükürt: Protein üretimi için lazım olan birçok amino asidin yapısında bulunur.

Diğer yedi elementede iz elementler denir. Adındanda anlaşılacağı gibi gerçekten iz miktarda kullanılır. Örneğin: Bir ton suya 50 mg ile 5gr arasında kullanılır ama ne enteresandır ki yoklukları hemen belli olur, yapraklarda lekeler, kıvrılmalar, meyvelerde kahve rengi benekler gibi. İşte hazırlanan besin eriyiğinin doğruluğu bitkiyi gözlemleyerek anlaşılır. Her bitkinin kendine has istekleri olabilir. İşte bunun içindir ki hazırladığınız eriyiğin bütün formüllerini ve hangi bitkide nasıl neticeler elde ettiğinizi ciddi bir biçimde kaydediniz, profesyonellik burada başlar. Amatörlüğünüz buna mani olmamalıdır.


Düzenleyen Kudret Tezel : 14-04-2015 saat 17:28
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön