View Single Post
Eski 17-12-2007, 16:06   #13
tasdelenmurat
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçekçi_74 Mesajı Göster
Arkadaşlar beni mazur görürseniz sevinirim.bu safran bu kadar değerli olmasına rağmen neden daha geniş alanlarda yetiştirilmiyor.Yetiştirilmiyor mu? yetiştirilemiyor mu?Yani safranbolu bulunduğum yere 80km uzaklıkta ve ben ilk defa bukadar değerli bir bitkinin bu bölgede yetiştiğini öğrendim merak ediyorum daha önceden 40 köyde yetişen bu bitki şimdi ne sebeblerle sadece bir köyde yetiştiriliyor?
Üretimi ve işçiliğindeki istekler nedeniyle.

Yukarıda arkadaşın verdiği bilgide olduğu 15 ekim - 15 kasım aralığında çiçek açıyor. 1 kg safran elde edebilmek 140.000 ila 150.000 çiçek ekilmesi gerekiyor. Bu kadar çiçeğin toplanmasıda 40 gün sürüyor. ( 10 günde toprağın çapalanması gerekiyor )

Şu an şanlıurfada adaptasyon çalışmaları yapılıyor. Projeler falan var. 8 kg kadar üretilmiş gibi bir haber okumuştum galiba.

Yabancı ülkeler Türkiyeden alışverişi kesmişler. Çünkü klasik türk zekası, işin sahteciliğine kaçılmış, hemde bayağı bir katılmış. 1 kg süte 2 kg su koyulmaz olayı gibi.

İspanya safranı en değerli safran türü olarak geçiyor. onlar 2-3 cm arayla ama bayağı derine dikiyorlarmış. Alan başından en fazla verimi almak için.

wikipedia da bayağı bilgi var. Bu konu ile ilgili.

Benim merakım. Safran soğanının yurtdışına çıkılması yasaklanmış. Diğer soğanlı türlerde olduğu gibi. Ama niye yurtdışından içeriyede sokulması da yasak. Bunu anlayamıyorum. Bir siteden ender bulunan bir safran çiçeği almak istiyorumda. Çiçeği çok süper. Siparişimde onu çıkartmışlar.

Getirilen safran çiçeği başka safran çiçeklerinin saflığını mı bozar, bir tür melezlenmemi yaratır? ( bir şekilde , istenmeden ) Hiç anlam veremiyorum.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön