View Single Post
Eski 14-12-2007, 20:31   #50
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba,

Sn. hassoman, Sn.Eskimo ve Sn.Yücel Özlem.

Ortada çelişkili bir durum olduğunun farkındayım. Ancak ben her 15 günde bir Bayramiç'e veya Altınoluğa gidip gelen biri olarak kalbimden geçenler ile gözlerimle gördüklerimin arasında bir yerdeyim.Çok samimi, Önyargısız ve tarafsız olmaya çalışsam da gönlüm çevre ve ağaçlardan yana. Bunda samimiyim lütfen inanınız.

Ama birkaç olaydan sonra işin öteki boyutunu da görebiliyorum. Mesela Marçep'in toplantılarına katılan kişilerin profili,farklı sayılar ve söylemler,Bayramiçde kurucularından olduğum Ba-çev toplantıları. Bana madalyonun arkasına da bakmam gerektiğini hatırlattı.

Arkadaşım Alican Güngör ile birlikte Etili deki Teck Cominco'nun şantiyesine gittik. İlk başta amacımız gözlemdi ama sonra iki saf karadenizli olarak şantiyeye girip bilgi istediğimizi söyledik. Görevli mühendisler sanki bizi bekliyorlarmış gibi ilgilendiler ve bize o ana kadar hiç sormayı düsünmediğimiz konularda aklımıza gelmeyen bir sürü bilgi verdiler.

Çevreyi kirletmeyeceğiz de demediler en azından olası kirlenmenin boyutlarını sergilediler. Kızmadılar, Bağırıp çağırmadılar ve Hiç slogan atmadılar.

Komplo teorileri hakkında birkaç bilgi verdiler. Bergamayı anlattılar. Kendilerinin bu bölgeye yeni gelmediklerini ve hala sondaj aşamasında olduklarını anlattılar.Kazdağlarında onlarca maden olduğunu ve 10 yıldan beri kesilen yıkılan ağaçlara kimsenin aldırmadığını, sondaj için büyük paralar harcandığını, her ay bölgedeki köylerin sularını kirletmediklerini ispat için örnek alıp tahlil yaptırdıklarını, her attıkları adımın şartnameye göre uygun olduğunu, Fakat sondajları bitmek üzereyken sanki birilerinin düğmeye bastığını sandıklarını söylediler.

İlk başta söylediklerini temkinli olarak dikkatlice araştırdık. Doğruydu.
Bu sefer araştırmayı bırakıp marçep'in broşürlerindeki sayıları inceledik. Abartılı idi. Başka araştırmalar yapınca bulmacanın birazı ortaya çıkmıştı. Bana göre, söylediklerinin en azından yarıdan fazlası doğruydu. Gerisini araştıramadan kar yağışı başladı. Diğer maden sahalarına gitmek imkansızlaşınca İstanbul'a geri döndük.

Sizin de araştırabilmeniz için verilen bilgileri aşağıya kopyalıyorum. Ayrıca,Ben henüz hiçbir tarafın fikrini benimsemiş değilim. Sadece endişelerim var. Yardımcı olun , Hepberaber araştıralım. Kazdağlarından ve ağaçlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Ama yeraltı zenginliklerimizden nasıl faydalanacağız.?
Ayrıca, Hepimiz Ermeniyiz diye bağırmadan önce, Bu sefer biraz daha düşünelim.

Selamlar.

İstanbul'a geldikten iki gün sonra da aşağıdaki mektup geldi. Aynen aşağıya kopyalıyorum.

Merhaba Alican ve O&u;uz Bey,
Aþaðýda siyanürün kimyasal tepkimeyle ilgili denklemi de içeren, siyanürün altýn madenciliðinde kullanýmýný gösteren kýsa bir Tübitak makalesi var. Ayrýca size þirketimiz, çalýþmalarýmýz ve Altýn madenciliði konusunda detaylarý içeren dökümanalar da gönderiyorum. Umarým bunlar sizde kýsmende olsa oluþan sorulara cevap verebilir.

Sizinle tanýþmak ve sohbet etmek çok keyifli ve faydalý oldu, nezaketiniz için teþekkür ederim. Þantiyemize her zaman bekleriz, uygun bir zamanda buyrun gelin, size çalýþmalarýmýz hakkýnda daha kapsamlý bilgi verelim ve sohbet edelim.
Þirketimiz ile ilgili daha kapsamlý bilgiyi www.teckcominco.com adresinden ve Türkiyede altýn madenciliði ile ilgili bilgiyi de www.tuprag.com.tr veya www.kozaaltin.com adreslerinden elde edebilirsiniz. Size verdiðim yýllýk faaliyet raporunu dikkatle incelerseniz, madencilik ile ilgili ciddiyetimizi ve kapasitemizi kolaylýkla anlayabilirsiniz.

selam ve saygilar
yacute;larýmla

Bayram Artun
Y. Jeoloji Mühendisi
Proje Yöneticisi


Sodyum siyanür ile altýn üretiminin nasýl yapýldýðý hakkýnda bilgi arýyorum bana yardýmcý olursanýz çok makbule geçer fakat zararlarý ve faydalarýný aramýyorum kimyasal tepkimeleri. (Emin Balkan)

Açýk ocaktan alýnan altýn cevheri kýrýcýdan ve elekten geçirlidikten sonra mýcýr boyutuna getiriliyor. Mýcýr boyutundaki cevhere kireç ilavesi yapýlýyor. Bu ilavenin nedeni, ortamýn pH’ýný 10,5’in üzerinde tutma isteði. Bunun nedeniyse, siyanürün düþük pH ortamýnda (asidik ortamda) hidrojen siyanür gazýna dönüþüp havaya karýþmasýnýn önlenmek istenmesi. Bu nedenle ortama sürekli kireç ilavesi yapýlýyor. Daha sonra bu cevher, altýnýn serbestleþme tane boyutu olan 38 mikrona kadar öðütülüyor. Siyanür ilavesinin yapýlacaðý liç ünitesine alýnmadan önce öðütülmüþ cevher, % 45 katý, % 55 sývý olacak þekilde yoðunlaþtýrýlýyor. Siyanürün ayrýþtýrma sürecine dahil olmasýnýn nedeni, altýnýn siyanürle tepkimeye girerek çözünmesi ve sývý faza geçmesi. Siyanür, altýn ve gümüþle bileþik oluþturarak katý altýn ve gümüþün sývý bazda tutulmasýný saðlýyor. Çözeltinin cevher içermeyen kýsmý arýtma ünitelerine gönderilirken, cevher içeren kýsmýbaþka tanklara gönderiliyor. Burada akýþýn ters yönünde aktif karbon yüklemesi yapýlýyor. Karbonun göreviyse, altýn ve gümüþü çamurun içinden sýyýrmak. Altýn ve gümüþ karbonun yüzeyine tutunuyor ve çözelti elekten geçiriliyor. Çamur elekten geçerken, altýn ve gümüþlü karbon geçemiyor. Elekte kalan karbon, sýyýrma kolonunda su, asit ve siyanürle yýkanýyor. Burada, karbona yapýþmýþ olan altýn ve gümüþ karbonu terk ediyor. Altýn ve gümüþ yüklü olan sývý, elektrolit hücrelerinden geçiriliyor. Buradaki çinko gözeneklerine elektrik verildiðinde, yüklü altýn ve gümüþ tanecikleri bu gözeneklerde toplanýyor. Gözeneklerden çýkarýlýp temizlenen ürün, potada 1200ºC’de eritiliyor. Sonuçta, altýn ve gümüþ dore denilen nihai ürün külçelere dökülebiliyor.
Bu süreçte gözlenen

4Au + 8NaCN + O2 + 2H2O --> 4Na [Au(CN)2] + 4NaOH, 2Na [Au(CN)2] + Zn --> 2NaCN + Zn(CN)2 + Au (kat&yacute

þeklindeki kimyasal tepkimelerle ilgili denklemleri Ýnternetten daha ayrýntýlý olarak bulabilmeniz mümkün. Ayrýca, arýtma iþlemlerini merak etmediðinizi belirttiðiniz için, geriye kalan siyanürlü çamura uygulanan iþlemlerden burada söz edilmedi. Altýn madencilðiyle ilgili geniþ bilgiyiyse, Bilim ve Teknik Dergisi, Mart 2002 sayýsýndan edinebilirsiniz.

Elif Yýlmaz


Türkiye’de
Siyanür Gerçeği
Ve
Ovacık Altın Madeni


Mart 2002 SORUN SİYANÜR MÜ?


BERGAMA’da yıllık sodyum siyanür tüketimi 120 ton
KÜTAHYA-GÜMÜŞKÖY’de yıllık sodyum siyanür tüketimi 1.100 ton
PETKİM Aliağa yıllık akrilonitril (vinil siyanür) üretimi 90.000 ton
TÜRKİYE’nin yıllık çeşitli siyanür bileşikleri ithalatı 177.000 ton

Üstelik

BERGAMA’da kullanılan sodyum siyanür KANSEROJEN DEĞİL
PETKİM Aliağa’da üretilen akrilonitril KANSEROJEN

Bu nedenle
8 saatlik işgünü boyunca kapalı ortamda maruziyet limiti

Sodyum siyanür 10 ppm
Akrilonitril 2 ppm

10 aylık deneme üretimi sonucunda
Ovacık Altın Madeni atık havuzunda siyanür seviyesi
0.2 ppm


TÜRKİYE’DE SİYANÜR GERÇEĞİ

EK 1) Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, sanayide kullanılmak üzere 2000 yılında 177600 ton çeşitli siyanür bileşikleri ithal edilmiştir. Bu ithalatın 175843 tonu akrilonitrildir. Maden sektörü de dahil olmak üzere çeşitli sanayi sektörlerinde kullanılan sodyum ve potasyum siyanür ithalatı ise 2000 yılında 1150 tondur. Ovacık Altın Madeni’nde bu miktarın % 10’u kullanılmaktadır.
EK 2) Akrilonitril, bir organik siyanür bileşiği olan vinil siyanürdür.
EK 3) Akrilonitril, tekstil, lastik ve plastik başta olmak üzere ülkemizdeki ana sanayi sektörlerinin çoğunda kullanılmaktadır.
EK 4) Akrilonitril, ithalatın dışında, İzmir yakınındaki Aliağa Petkim tesislerinde ACN KODUYLA imal edilmektedir.
EK 5) Petkim’in yıllık akrilonitril (ACN) üretim kapasitesi 90 bin tondur. Buna karşılık, Petkim verilerine göre, akrilonitril için 2005 yılında yurtiçi talep 220 bin ton ve 2010 yılında ise 256 bin ton olacaktır.
EK 6) Maden sanayinde kullanılan sodyum siyanür ile diğer sanayi sektörlerinde kullanılan akrilonitril arasında insan sağlığı açısından çok önemli bir fark vardır. Siyanojen grubunun uzun vadede kalıcı bir etkisi yok iken, Akrilonitril kanser yapıcıdır. Siyanür grubunun 8 saatlik işgünü boyunca kapalı ortamda sürekli maruziyet limiti 10 ppm iken akrilonitrilin 2 ppm dir.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön