View Single Post
Eski 12-12-2007, 16:48   #17
kaan007
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3
Genel Özellikleri

Anavatanı Madagaskar’dır. Yaprakları oval veya uzunca, yeşil renklidir. Gövde ve sürgünleri bol miktarda gri ve kahverengi dikenli; ilk bakışta çiçek izlenimi veren küçük, fakat toplu halde parlak kırmızı brakteleri çok gösterişli, çalı formunda iç mekan süs bitkileridir.






İklim İstekleri

Gelişme döneminde sıcaklık 18 C olmalı, dinlenme döneminde ise 8-10 C sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Orantılı nemi düşük olan yerlerde zarar görmeden yetişebilir. Aydınlık ve güneşli yerleri sever. Güneye bakan pencere kenarlarında bulundurulabilirler.


Toprak İsteği

John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
Üretim Tekniği

Yılbaşı Dikeni’nin üretimi çelik ile yapılır. Çelikler hafif odunlaşmış uç sürgünlerinden 7.5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Temmuz ayında hazırlanır. Alınan çelikler birkaç gün kurumaya bırakıldıktan sonra, hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 16-18C olmalıdır.


Gübreleme

Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde ise 2 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır. Mayıs-Ağustos ayları arsında haftada bir kez 1-1.5G/1 kaktüs gübresi verilir.
Sulama

Bütün yaz boyunca bitkilere orta derecede su verilmelidir. Sonbahar ve kışın dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı, ancak saksı toprağının tümüyle kurumamasına özen gösterilmelidir.
Budama

Bol dallanan çalı formunda bitki elde etmek amacıyla genç bitkilerde birkaç kez uç alma yapılmalıdır. Kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.

kaan007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön