View Single Post
Eski 12-03-2006, 15:58   #5
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Diğer ülkeler de sanıyorum yapacak ve yakacak odunu bize benzer yöntemlerle elde diyorlardır. Tam olarak birşey söyleyemeyeceğim bu konuda.

Ülkemizde odun ürünü elde etmek birinci amaç değildir. Odun ürünü silvikültür çalışmalarının bir sonucu olarak elde edilir. Silvikültürel çalışmalar nelerdir diye aklımıza gelecektir şimdi. Silvikültür 'orman yetiştirmek' anlamındadır. Yani ormanlarda yapacağımız gençleştirme ve bakım çalışmaları diyebiliriz kısaca. İlk amaç ormanlara bakım yapmak ve zamanı gelen ormanlaı gençleştirmektir. Bu çalışmalar sırasında doğal olarak bazı odun ürünleri elde edilir.

Orman ürünü açığını kapatmak için insanlar ağaçlarını kendisi yetiştirip satamaz çünkü bu çok uzun bir zaman ve emek gerektiren bir iştir. Ülkemis şartlarında en hızlı gençleştirmeye alınabilecek tür kızılçam ağaç türüdür bunun için de 60 yıl beklemek gerekir. Bu arada 60. yıla kadar yaklaşık onuncu yıldan sonra sıklık bakımlarıyla ürün elde edilir. Sonra 3 veya 5 yıl aralıklarla bu ormandan ürün elde edilebilir. Ama hiç kimse elinde kurulu ormanı yoksa (Ülkemizde çok az miktarda özel orman vardır) böyle uzun vadeli bir işe giremez. Çok da mantıklı değildir zaten.

Hızlı yetişen türler arasında önce kavak denendi odun elde etmek amaçlı ama bunun için insanlar paralarını 15 yıl boyunca bağladılar. Şimdilerde kavak diken kimse kalmadı. Artık kavak dikenler yerlerini meyve bahçelerine çevirmeye başladılar.
Son 2-3 yıldır da Paulownia denenmekte. Bu kavaktan daha hızlı yetişen bir tür. Bakalım 8-10 sene sonra bunlardan nasıl sonuç alınacak.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön